Ali VPN naredi moj internet hitrejši

Za povprečnega uporabnika interneta se koncept hitrosti interneta začne in konča s številkami, ki jih njihov ponudnik internetnih storitev (ISP) uporablja za prodajo svojih storitev. Ponudniki internetnih storitev hitrosti interneta znižujejo na teoretične maksimume, da upravičijo vedno večje cene, ki jih zaračunavajo.


Kljub velikim obljubam je običajno, da odkrijejo zmogljivost povezave, če jo preizkusimo ob normalni uporabi.

V iskanju načina za povečanje hitrosti interneta se nekateri poskušajo obrniti na VPN. Številne komercialne storitve trdijo, da ponujajo izboljšave hitrosti. Obstaja tudi veliko tehničnih strokovnjakov, ki vztrajajo, da to ni res.

Resnica je nekje vmes in da jo razložim, sem sestavil ta vodnik. V njej bom na kratko spregovoril o osnovah internetnih hitrosti v realnem svetu in vam pomagal razumeti, kdaj jim lahko hitrost pomagate (ali škodite) z uporabo VPN-ja.

Vaša hitrost internetne povezave

Če ste opravili preskus hitrosti interneta, bi morali poznati (ali vsaj videli) stvari, kot so časi pinga, hitrosti prenosa in nalaganja. Verjetno ste prišli na to stran za hitro preizkus, da bi poskusili doseči dno, zakaj se je vaša internetna storitev počutila počasi ali zakaj niste mogli gladko pretakati videoposnetka.

V mnogih primerih test vrne rezultate, ki kažejo, da je povezava več kot dovolj hitra za obdelavo vsebine, do katere poskušate dostopati. Za to na videz nasprotujoče si informacije obstaja razlog.

Dejavniki omrežne uspešnosti

Na spletu povezave do spletnih mest in storitev prečkajo zapleteno omrežje. Ta mreža je pod nadzorom neštetih posameznikov in podjetij po vsem svetu. To je razlog za ime World Wide Web. Struktura osnovne mreže najbolj spominja na pajkovo mrežo medsebojno povezanih strojev.

Pri preizkusu hitrosti podatki preskusa običajno nikoli ne zapustijo omrežja ponudnika internetnih storitev. Torej, rezultati ne odražajo vedno resničnosti. Po drugi strani pa obiščete spletno mesto, nimate nadzora nad potjo, ki jo vodijo vaši podatki do cilja. Prav tako ne morete nadzorovati omrežnih pogojev na tej poti.

V resničnem svetu lahko stvari, kot so preobremenjenost omrežja, strojne okvare in napadi zaradi zavrnitve storitve, postavijo celo kolena na najhitrejšo internetno povezavo. In to je le nekaj stvari, s katerimi se lahko redno srečujete.

Dostop do interneta prek VPN

Storitev VPN zagotavlja šifrirano in varno povezavo med vami in ponudnikom storitev VPN. Od tam vaš internetni promet doseže svoj cilj na enak način, kot bi ga imel, če bi prišel neposredno iz vaše naprave.

To je koristno orodje za vse, ki želijo drugim preprečiti ogled vsebine svojega spletnega prometa. Prav tako je priljubljena med tistimi, ki raje ostanejo anonimni v spletu.

Diagram, kako deluje VPN za preprečevanje droženja

Narava povezave VPN pomeni, da spletni promet ne gre več po najbolj neposredni poti. Najprej mora teči skozi strežnike ponudnika storitev VPN. Šifriranje prometa in sprememba podatkovne poti lahko včasih pospešita počasno internetno povezavo. Vendar je vse odvisno od razlogov, da je bilo na začetku počasno.

Ko lahko VPN izboljša hitrost interneta

Obstaja nekaj situacij, ko uporaba VPN lahko izboljša hitrost interneta. Na primer, če je vaša povezava počasna zaradi zamud v tipični podatkovni poti. Če je treba najprej iti na strežnik, bi lahko povezava VPN rešila težavo tako, da se izogne ​​delcem poti, ki povzročajo počasnost.

Povečanje hitrosti se lahko zgodi tudi, če je vaš promet namenjen omrežju, ki ima boljšo povezavo z omrežjem ponudnika VPN kot vaš ponudnik internetnih storitev. Vendar oba pogoja nista vse tako pogosta.

Eden najpogostejših vzrokov za upočasnitev interneta je dušenje pasovne širine, zato lahko VPN pomaga ustaviti. Danes se ponudniki internetnih storitev zatečejo k nadzoru prometa na ta način, pogosto brez obvestila, da se dogaja. Lahko je eden najbolj motečih vzrokov za počasno internetno povezavo. Ne le, da ga je težko zaznati, ampak je tudi upočasnitev, ki jo namerno povzročajo.

Pojasnjeno pasovno širino

Če za to še niste slišali, se ustavljanje pasovne širine nanaša na situacijo, ko ponudnik internetnih storitev namerno upočasni promet za določeno vrsto podatkov. Dogaja se lahko tudi, ko dosežete vnaprej določeno mejo prenosa podatkov.

To je praksa, ki bo med ameriškimi ponudniki internetnih storitev verjetno postala še pogostejša. To je v majhnem delu zahvaljujoč predpisom o odstranjevanju FCC, ki so zagotovili nevtralnost mreže. Ko se ponudnik internetnih storitev zateče k zmanjšanju pasovne širine, najpogosteje cilja na zelo specifične vrste podatkov. Zaradi tega je praksa tako dražljiva in jo je težko zaznati.

V mnogih primerih ponudniki internetnih storitev zaustavijo promet, ki uporablja protokol BitTorrent. Pogosto bodo ciljali tudi na povezave z visoko pasovno širino do storitev pretakanja videov, kot sta Netflix ali Hulu.

ISP duši Netflix pretakanje

V primeru BitTorrenta ponudniki internetnih storitev trdijo, da njihovo zatiranje nadzira kraje intelektualne lastnine in piratstvo v njihovih omrežjih. To pa ni ravno res. To storijo, ker BitTorrent ustvari dober kos celotnega prometa na internetu. Radi se ciljajo na platforme za pretakanje videov iz istega razloga – hitro postajajo najpomembnejši vir internetnega prometa po vsem svetu.

Dajalci internetnih storitev aktivno spremljajo vrste prometa, ki jih želijo nadzorovati, in agresivno delujejo, da upočasnijo določene povezave. Prav tako pogosto ne bodo vedeli prakse, ko jih pokličete. Namesto tega vam bodo ponudniki internetnih storitev pogosto poskušali prodati dražjo hitrost interneta.

VPN pa vam lahko pomaga preprečiti, da bi vaš internetni ponudnik v celoti oviral vaš promet.

Kako VPN ustavi pasovno širino

Če se vaš ponudnik internetnih storitev ukvarja s ciljanim ustavljanjem pasovne širine, je VPN odličen način za rešitev težave. Skrivnost je v anonimnosti, ki jo zagotavlja VPN.

Dajalci internetnih storitev določajo, kateri promet do dušilne lopute na podlagi določenih vnaprej določenih pravil za identifikacijo. Na primer, lahko v spletu iščejo povezave do določenih strežnikov ali prometa, ki uporablja skupna vrata, ki jih želijo omejiti.

Ko se uporablja VPN, je ves promet šifriran in zdi se, da je namenjen strežniku VPN, namesto dejanskemu končnemu cilju. ISP tako ne more razvrstiti prometa, ki poteka preko povezave VPN. Če tega ne morejo prepoznati, ga ne morejo ugasniti. Ta nezmožnost učinkovitega delovanja vas ščiti pred namernimi upočasnitvami.

Ko VPN ne bo izboljšal internetne učinkovitosti

Na žalost VPN ni rešitev za vsak vzrok za počasno internetno povezavo. V nekaterih situacijah lahko celo stvari naredijo počasneje, kot bi sicer.

Dejansko obstaja več primerov, ko boste morda bolje onemogočili VPN. Tej vključujejo:

  • Geografska oddaljenost
    Če je lokacija strežnika VPN na drugi strani sveta in še vedno od končnega cilja vaših podatkov, bo dodatna razdalja, ki jo potrebujejo podatki za prehod, zmanjšala skupno hitrost povezave. Izberite ponudnika VPN z velikim številom lokacij strežnika, da se izognete tej težavi.
  • Zastoji strežnika VPN
    Če je strežnik VPN, skozi katerega morajo preiti podatki, preobremenjen, postane točna točka, kar bo povzročilo počasnejšo povezavo. Če se to zgodi, poskusite preklopiti na rahlo naložen strežnik. Skoraj vsi VPN ponudniki vam to dovolijo.
  • Zakasnitev šifriranja
    Na VPN morajo biti vsi odhodni podatki šifrirani, vsi dohodni podatki pa morajo biti dešifrirani. Ker se ta postopek dogaja v realnem času, lahko na starejših napravah ali napravah z nižjim spektrom včasih doda zamudo. Preverite nastavitve odjemalca VPN in izberite le toliko šifriranja, kot ga potrebujete.

Obstaja tudi nekaj drugih stvari, s katerimi lahko poskusite in pospešite povezavo VPN, če pa izklop ni mogoč ali ni zaželen.

Najboljši VPN za hitrejši internet

Če iščete storitev VPN za preprečevanje pasovne širine ali za najboljšo uspešnost pri izboljšanju uspešnosti interneta, se takoj izognite brezplačnim ponudnikom.

Ena izmed velikih razlik med plačanimi in brezplačnimi je uspešnost. Prosti strežniki VPN so zelo znani po preobremenitvi, prenapolnjen strežnik pa vedno povzroči počasnejše hitrosti. Tega preprosto ni.

Samo na podlagi tega dejstva so premijski ponudniki pot. Da, stanejo denar, vendar je verjetno manj, kot morda mislite. Naročnino na nekatere od najboljših VPN-jev lahko preprosto dobite za nekaj dolarjev na mesec. Ta naročnina vam omogoča dostop do več sto strežnikov VPN po vsem svetu. Vsi ti strežniki uporabljajo vrhunsko strojno opremo in vsi izvajajo pravilno izravnavo obremenitve uporabnika.

V okviru delovanja tega spletnega mesta redno merim uspešnost več deset VPN-jev. Medtem ko vas vabim, da si ogledate moj celoten seznam najhitrejših ponudnikov, spodaj so zgornji trije. To so daleč najboljša stava za zaustavitev ustavljanja pasovne širine in povečanje hitrosti prenosa in prenosa vaše internetne povezave.

PonudnikFeaturesCost

Preskus hitrosti | Seznam strežnikov
Države:90
Strežniki:7159
Protokoli:OpenVPN, L2TP / IPSec, PPTP
Platforme:Windows, Mac, Linux, iOS, Android, Kodi, Usmerjevalniki
Povezave:7
Beleženje:Brez beleženja
Kraj:Romunija
1 mesečni načrt:12,99 USD / mesec
Letni načrt:2,75 USD / mesec
Brezplačen preizkus:Da
Vračilo denarja:45 dni
Plačilo:Kreditna kartica, PayPal, Bitcoin

Preskus hitrosti | Seznam strežnikov
Države:131
Strežniki:2070
Protokoli:OpenVPN, L2TP, PPTP, SSTP, IPSec / IKEv2
Platforme:Windows, Mac, Linux, iOS, Android, Usmerjevalniki
Povezave:5
Beleženje:Datum povezave, uporabljena skupna pasovna širina
Kraj:Hong Kong
1 mesečni načrt:10,95 USD na mesec
Letni načrt:3,33 USD / mesec
Brezplačen preizkus:Ne
Vračilo denarja:31 dni
Plačilo:Kreditna kartica, PayPal, BitCoin, Alipay, glavne darilne kartice, CashU, druge kripto valute, Paymetwall

Pregled | Preskus hitrosti | Seznam strežnikov
Države:58
Strežniki:5645
Protokoli:OpenVPN, L2TP, PPTP, IPSec / IKEv2
Platforme:Windows, Mac, Linux, iOS, Android, Usmerjevalniki
Povezave:6
Beleženje:Brez beleženja
Kraj:Panama
1 mesečni načrt:11,95 USD / mesec
Letni načrt:3,49 USD / mesec
Brezplačen preizkus:Ne
Vračilo denarja:30 dni
Plačilo:Kreditne kartice (Visa, MC, Amex, Discovery), kriptovalute (Bitcoin, Etherum, Ripple), Amazon Pay, Alipay, UnionPay, drugo

Spodnja črta

Na splošno VPN ne bo služil kot zanesljiv način za povečanje hitrosti interneta, razen če se spopadate s kakšnimi zelo posebnimi vzroki. Seveda VPN ponuja tudi zasebnost in varnost. Četudi ne bo pospešil vašega interneta, je v mnogih primerih to še vedno odlična naložba.

Če imate počasno povezavo, najprej poskusite ugotoviti vzrok težave, preden se obrnete na VPN kot možno rešitev. Odličen kraj za začetek je preizkus proženja pasovne širine. Če je pravzaprav krivec, je uporaba enega od zgornjih VPN-jev zelo pomembna in pripomogla k povečanju hitrosti vašega interneta. Če pa je težava drugje, je morda vprašanje, ki ga je najbolje prepustiti samemu ponudniku internetnih storitev.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me