Kaj je naslov IP

IP naslov, kratek za naslov internetnega protokola, je niz številk, ki se uporabljajo za predstavljanje omrežno povezane naprave. Vsak pametni telefon, računalnik, usmerjevalnik, pametna televizija itd., Ki uporablja katero koli vrsto omrežja, prepozna ena oseba.


IP je tisto, kar napravam omogoča, da si medsebojno pošiljajo podatke. To je označevalec, ki omogoča usmerjevalnikom, stikalom in kablom, ki sestavljajo internet (in katero koli drugo računalniško omrežje) vedeti, od kod prihaja vsak delček podatkov, ki teče in kam gre..

Tako kot vaš ulični naslov svojim prijateljem, družino in poštarjem sporoča, kako najti hišo, tudi IP naslovi naredijo enako za naprave povezane z omrežjem.

Standardni IP je sestavljen iz štirih skupin števk v območju od 0 do 255. Obdobje loči vsako skupino. Tu je primer naslova IP:

216.58.217.110

Če ste radovedni in kliknite na zgornji naslov, bi moral odpreti Googlovo domačo stran v vašem brskalniku. Zato je IP v zgornjem primeru eden izmed številnih dodeljenih strežnikom, ki jih Google uporablja za gostovanje svojega iskalnika (vsaj tako pišem).

Z drugimi besedami, to je naslov, na katerem živi Googlov iskalnik.

Dinamični IP v primerjavi s statičnim IP

Zdaj, ko (upajmo) razumete, kaj je IP naslov, nekoliko zapletamo stvari. Ali ste vedeli, da lahko nekatere naprave vsakič, ko se povežejo z internetom, dobijo drugačen IP?

Za naprave, katerih IP se ne spremenijo, naj bi bil statičen IP naslov (znan tudi kot namenski ali fiksni). Tisti, ki lahko z vsako povezavo dobijo drugačen naslov, imajo tako imenovani dinamični IP.

Dinamični IP-ji se ne spremenijo vsakič. Včasih se resnično ponastavi z vsako povezavo. Druge čase pa šele, ko preteče določen čas. Vse je od konfiguracije strežnika DHCP, ki je usmerjevalnik, modem ali druga omrežna strojna oprema, ki dodeljuje IP.

Primeri naslovov IP

Statični IP-ji se običajno uporabljajo za strežnike in javne storitve (kot je primer Googlovega iskalnika), saj je ključno, da se uporabniki lahko povežejo z njimi na zahtevo.

Ko v svoj brskalnik vtipkate URL spletnega mesta (na primer google.com), naprava poišče velikanski seznam IP naslovov, ki se imenuje registrar. Registrar nato napravi pove natančno IP mesto spletnega mesta, ki ga želite doseči.

Kot je iskanje rumene strani na telefonski številki podjetja (za tiste, ki se jih še spomnimo).

Če bi imel strežnik, ki gosti spletno mesto, ki ga poskušate obiskati, naslov, ki se je naključno spremenil, bi brskanje po internetu hitro postalo nepraktično, če ne celo nemogoče.

Po drugi strani se dinamični naslovi IP običajno uporabljajo za stvari, kot so domače internetne povezave ali javne dostopne točke Wi-Fi. V bistvu vse, kar ne ponuja storitev tujemu svetu.

Za nikogar ni veliko, če pametni telefon spreminja IP na vsakih nekaj ur. Dokler strojna oprema, s katero se pogovarja (na primer vaš domači usmerjevalnik) ve o spremembi in še vedno lahko pošilja podatke na pravo mesto, je vse v redu.

Kot da se preselite v novo hišo in obvestite Amazon, da pošlje vaše pakete drugam.

Razlog za dinamične in statične IP

Zakaj torej dve vrsti IP-jev? Preprosto zato, ker v nasprotnem primeru ne bi bilo dovolj naslovov za vsako napravo, povezano z internetom.

Potem ko upoštevamo obsege IP, ki so rezervirani za zelo specifične uporabe (kot so notranja, ne-internetna računalniška omrežja), je za celoten internet na voljo le 3.706.452.992 naslovov IP.

Trenutno je na svetu več kot 4,2 milijarde uporabnikov interneta, mnogi pa imajo več naprav. Torej samo 3,7 milijarde IP-jev ne zmanjša. Zato je deljenje z uporabo dinamične dodelitve absolutno nujno.

To pomeni, dokler popolnoma nova vrsta naslova IP, znana kot IPv6, ne postane široko uporabljena.

IPv4 v primerjavi z IPv6

Tehnično gledano so naslovi IP (tako statične kot dinamične raznolikosti), o katerih smo govorili doslej, znani kot naslovi IPv4. So del standarda, ki je pred internetom. Takrat so računalniška omrežja redko obstajala zunaj univerzitetnih kampusov.

Kako izgleda naslov IPv4

Takrat oblikovalci omrežij niso nikoli predvidevali, da bo internet, kakršen zdaj vemo, obstajal in zrasel, kolikor ga ima. Nikoli se jim ni zdelo, da 4 milijarde ali več javnih IP-jev, ki jih je omogočil standard IPv4, ne bi bilo dovolj.

Ampak, tu smo. Razpoložljivi naslovi IPv4 so izčrpani.

Je torej čas za paniko? Daleč od tega. Nov standard, imenovan IPv6, obljublja, da bo za vedno rešil pomanjkanje naslovov IP.

Kaj je naslov IPv6?

IPv6 tako kot njegov predhodnik IPv4 uporablja skupine števk za oblikovanje edinstvenih kombinacij za predstavljanje omrežno povezane naprave. Vendar pa obstaja nekaj velikih razlik:

 • Šestnajstiške števke (ki vključujejo številke in črke od a do f) se uporabljajo namesto decimalk (samo številke)
 • Skupine znakov so daljše in vsebujejo štiri digitalne namesto treh
 • Obstaja več števčnih skupin, do osem namesto štirih

Te spremembe se morda ne zdijo veliko, vendar povečajo teoretično največje število IP-jev s 4,3 milijarde (4,294,967,296) na 340 undecillion (340,282,366,920,938,463,463,374,607,431,768,211,456). Zdaj je veliko naslovov IP.

Kako izgleda naslov IPv6

Barve ločujejo naslove skupine IPv6 in vodilne ničle v vsaki skupini so neobvezno odstranjene (kar pomeni, da celotna skupina morda ni prikazana, če ne vsebuje nič, razen ničle).

Tu je primer naslova IPv6:

2607: f8b0: 4004: 80c: 200e

V primeru, da se sprašujete, zgornji naslov IPv6 predstavlja isti Googlov spletni strežnik kot prej navedeni naslov IPv4.

Če ste kliknili to različico, morda niste dosegli Googlove domače strani. Če se brskalnik ni mogel povezati, je morda ponudnik internetnih storitev (ISP), ki ga uporabljate, ali vaša lastna omrežna strojna oprema še ne podpira IPv6. To lahko potrdite z izvajanjem tega preskusa IPv6.

Sčasoma bo IPv6 zamenjal IPv4. Toda ne skrbite, če vaša še ne deluje. Imaš čas. Strokovnjaki pričakujejo, da bo IPv4 ostal v uporabi vsaj do leta 2040.

Kaj lahko dobite iz naslova IP?

Dodeljen IP naslov vaše naprave lahko prikazuje veliko informacij o vas.

Najprej in predvsem, če ste imetnik računa, povezan z internetno povezavo, ki se uporablja, lahko vaš ISP dobesedno poišče vaše ime in hišni naslov iz vašega IP-ja.

Zunanji uporabniki vas ne bodo mogli prepoznati do te mere (vsaj v prvem prehodu). Toda lahko vas zlahka povežejo z ponudnikom internetnih storitev, ki ga uporabljate, saj ponudniki internetnih storitev uporabljajo vnaprej določene hierarhične obsege naslovov IP.

Tako policija in organi pregona sledijo in najdejo stranke, odgovorne za spletno kriminalno dejavnost. Poiščejo ponudnika internetnih storitev, povezanega s kršitvijo IP, in od njega dobijo informacije o uporabniku.

Če ima kdo ustrezne vire, lahko IP naslov do posameznika dokaj enostavno zasledimo.

Toda tudi brez virov na ravni kazenskega pregona lahko vsakdo še vedno precej natančno zoži vaš IP naslov na vašo lokacijo. Na primer, katero koli spletno mesto, ki ga obiščete, bo v nekaj kilometrih ali kilometrih vedelo, kje ste.

Zato je več brezplačnih baz podatkov, ki navajajo približna geografska območja vseh znanih IP. Za domače uporabnike dinamični naslovi pomenijo, da bodo informacije v najboljšem primeru netočne. Toda nabori podatkov v uporabi se nenehno izboljšujejo.

Katere spletne aktivnosti je mogoče zaslediti do IP

IP naslov, kot je vaš domači naslov, predstavlja končno točko. Vse podatke, ki potujejo v vaš IP ali iz njega, lahko beleži kdorkoli nadzoruje omrežja, skozi katera prehaja.

Vsa spletna mesta in spletne storitve, ki jih uporabljate, vodijo tudi dnevnike prometa. To pomeni, da skoraj vse, kar počnete prek spleta, nekdo, nekje in skoraj na vsakem koraku na poti, spremlja.

S tako veliko informacijami je mogoče vse spletne aktivnosti zlahka zaslediti na enem samem naslovu IP. Ogromen digitalni prstni odtis.

IP naslov lahko zasledimo kot prstni odtis

Res je, da večino časa beleženje poteka za namene diagnostike omrežja. Toda te informacije so tam, dostopne in uporabne. Na primer, ponudniki internetnih storitev, ki prodajajo uporabniško dejavnost oglaševalcem (ali vsem drugim, ki jih zanima), postajajo dokaj pogosti.

Prav tako imetniki avtorskih pravic agresivno spremljajo medsebojno izmenjavo datotek in storitve neposrednega prenosa ter zbirajo IP-je, ki dostopajo do nezakonito objavljene vsebine. Če ste kdaj od svojega ponudnika internetnih storitev prejeli opozorilo o avtorskih pravicah, je bilo to posledica spremljanja dejavnosti.

Kako skriti svoj IP naslov

Zdaj ste seznanjeni s tem, kaj je IP, kako deluje in koliko informacij o vaših spletnih dejavnostih lahko razkrije. Kot vidite, je veliko razlogov, da to skrijete.

Kako to storiš?

Odgovor je preprost: uporabite VPN. VPN za denar, VPN je najlažji in najučinkovitejši način za prikrivanje IP-ja in vseh spletnih opravkov.

Najprej ustvari šifrirano povezavo med vašo napravo in strežnikom VPN, ki se nahaja nekje v internetu. To pomeni, da nihče, niti vaš ponudnik internetnih storitev, ne more spremljati vašega prometa in ugotoviti, kaj počnete. Vse, kar vidijo, je kup šifriranih glibov.

Še bolje, da pri uporabi VPN zunanji uporabniki ne bodo mogli videti vašega resničnega naslova IP. Zdi se, da bo ves vaš promet prišel iz strežnika, ki ga uporabljate, ne iz vaše naprave.

Dokler boste previdni pri izbiri ponudnika VPN, ki ne bo imel dnevnikov (seznam lahko najdete tukaj), nikomur ne bo mogoče povezati nobene vaše spletne aktivnosti z vami. Uživali boste v resnični anonimnosti in učinkovito zaščitili svoj IP naslov pred pregledom.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map