Kako preprečiti, da vas vaš ponudnik internetnih storitev spremlja

Vaš ponudnik internetnih storitev (ISP) lahko privzeto vidi vse, kar počnete v spletu. Vsi vaši prenosi in prenosi potekajo skozi njihovo infrastrukturo. So odlično postavljen posrednik.


Ko dobijo vaše podatke, je večina stvari, ki jih vaš ponudnik internetnih storitev naredi, poštena igra. Lahko ga analiziramo, kdo ve, kaj, ga prodajo najvišjemu ponudniku ali ga na zahtevo predamo oblastem.

Vendar lahko vse ukrepamo, da preprečimo sledenje ponudnikom internetnih storitev in ostanemo anonimni v spletu. Čeprav nekateri delujejo bolje kot drugi, če cenite svojo zasebnost in ne želite, da se vaši podatki obravnavajo kot valuta, je kateri koli od njih boljši, kot če ne počnete ničesar.

Kaj lahko moj internetni ponudnik vidi in sledi

Kot posrednik na poti vaših podatkov do interneta ali iz njega, lahko ISP spremlja skoraj vse o vaših spletnih dejavnostih. Ko se povežete z internetom, to storite z IP-naslovom, ki jim ga je dodelil z njihovo opremo in omrežjem.

Tako je vaš ponudnik internetnih storitev odličen položaj za ogled in beleženje vseh naslednjih:

 • Katera spletna mesta ali storitve obiščete (prek DNS poizvedb)
 • Vsebina nešifriranih spletnih mest in prenosov
 • Vir šifriranih informacij
 • Vaša fizična lokacija kadar koli uporabljate internet
 • Časi in datumi vsega

Poleg tega, da vidite vse zgoraj naštete podatke, lahko vaš ponudnik internetnih storitev vse seveda poveže z imenom in naslovom imetnika računa za internetne storitve (kar lahko ali niste vi).

Ali ponudniki internetnih storitev vedo, katere spletne strani brskam

Da, ponudniki internetnih storitev lahko povečajo, katera spletna mesta brskate. V vsakem primeru bodo vedeli naslov spletnega mesta, ki ste ga obiskali, kdaj se je zgodilo, in količino podatkov, ki ste jih potegnili z njega.

Če spletno mesto uporablja varno različico protokola HTTP (lahko to poveste, če se naslov začne s https: //), je zgoraj navedeno vse, kar lahko dobite pri svojem ponudniku internetnih storitev. Vsi drugi podatki so šifrirani in neberljivi.

HTTPS lahko pri internetnih ponudnikih skrije nekaj internetnih aktivnosti

Če pa dostopate do nezavarovanega spletnega mesta (ki je še vedno veliko spletnih mest), se noben od podatkov, ki ga prenesete, ne šifrira in vaš ponudnik internetnih storitev lahko dobesedno vidi vse.

Kako skriti internetno dejavnost pred ponudniki internetnih storitev

Vaš ponudnik internetnih storitev gleda, zdaj to vemo. Če se, tako kot jaz in večina uporabnikov interneta, ne počutite zaradi ogromne ravni dostopa, ki jo ima ponudnik internetnih storitev do tistega, kar počnete v spletu, imate na voljo možnosti, da jim preprečite sled.

Obstajajo štirje načini, kako lahko preprečite sledenje ponudnikom internetnih storitev in skrijete svojo internetno dejavnost. Ti so naslednji (naročeni od večine do najmanj učinkovitih).

Uporabite VPN

Najbolj neumen način zaustavitve sledenja ponudnikom internetnih storitev je uporaba virtualnega zasebnega omrežja (VPN). Uporablja se lahko v kateri koli napravi, od računalnika ali pametnega telefona do usmerjevalnika ali pametnega televizorja.

VPN uporabljate tako, da napravo povežete s strežnikom VPN. Ta povezava je popolnoma šifrirana. Čeprav vsi podatki, ki jih pošiljate in prejemate, še vedno prehajajo prek omrežja vašega ponudnika internetnih storitev, ne morejo ugotoviti, kaj je to.

Za ponudnika internetnih storitev je vse to brezhibno. Ne vedo, katera spletna mesta obiskujete ali katere podatke prenašate.

Diagram, kako vas VPN ščiti pred ponudnikom internetnih storitev

Tudi omrežja VPN vodijo korak naprej. Spremenijo vaš IP naslov, dodeljen od ponudnika internetnih storitev, za enega, ki pripada strežniku VPN.

Zamenjava IP pomeni, da katero koli spletno mesto ali spletna storitev, do katere dostopate, nima pojma, da se dejansko pogovarja z vami. Prav tako bodo mislili, da se nahajate kjer koli je strežnik VPN (ki bi lahko bil v povsem drugi državi), ne tam, kjer pravzaprav ste.

Slaba stran uporabe zasebnega zasebnega omrežja je, da breme varovanja zasebnosti prenašate s svojega ponudnika internetnih storitev na ponudnika VPN. Ko se povežete z njimi, ima VPN enako sposobnost za sledenje vašim spletnim aktivnostim kot prejšnji ponudnik internetnih storitev.

To je razlog, da je ključnega pomena, da izberete VPN s strogo politiko brez zapisovanja in izkušnjami, da se tega držite. Dokler ste previdni pri izbiri, ni boljšega načina, da ostanete anonimni v spletu in svojega ponudnika internetnih storitev pustite v temi kot pri VPN.

Uporabite Tor

Drug odličen način preprečevanja ponudniku internetnih storitev, da spremlja vaše spletne aktivnosti, je uporaba Tor. To je šifrirano omrežje, oblikovano od vsega začetka, posebej za zasebnost uporabnikov.

Tor uporablja tehniko, imenovano čebulo. Ustvari naključno pot za vaše podatke in jo popelje skozi več vozlišč (ali strežnikov), ki se nahajajo kjer koli na svetu, preden dosežejo končni cilj.

Podobno kot VPN-ji je tudi vse v omrežju Tor šifrirano. Torej, še enkrat, vaš ponudnik internetnih storitev ne more ugotoviti, kam grete prek spleta ali kaj prenašate.

Diagram, kako lahko uporabljate Tor, ustavite sledenje ponudnikom internetnih storitev

Težava pri Toru je, da deluje samo za brskanje. Z njim ne morete zaščititi druge programske opreme (na primer odjemalca BitTorrent) ali naprav (kot je tablični računalnik).

Opazno je počasen in lahko zmanjša vašo internetno povezavo. Na tisoče vozlišč, ki tvorijo mrežo Tor, delujejo prostovoljno in žal je uporabljena strojna oprema v najboljšem primeru pogosto osrednja.

Uporabite proxy

Nekoliko manj pogosta, čeprav se še vedno pogosto uporablja metoda, za katero se nekateri odločijo, da ustavi zbiranje podatkov ponudnika internetnih storitev, je proxy.

Proxy, kot je VPN, usmerja vaš internetni promet prek strežnika, kar preprečuje, da bi vaš ponudnik internetnih storitev ugotovil, do katerega spletnega vira dostopate. Tu se podobnosti končajo.

Diagram posrednikov skriva zgodovino brskanja od ponudnika internetnih storitev

Proxyji ne uporabljajo šifriranja. Tudi če vaš ponudnik internetnih storitev ne vidi, kje se povezujete, lahko še vedno analizira vsebino vaših podatkov.

Če na primer prenašate nekaj, česar ne bi smeli, bodo vedeli.

Tako kot pri Torinih vozliščih tudi večino pooblaščencev vodijo prostovoljci. Zaradi pomanjkanja šifriranja se vaši podatki odpirajo manipulaciji na ravni proxy strežnika. Če uporabljate strežnik proxy iz nezaupljivega vira, boste nekoč lahko našli svojo napravo okuženo z zlonamerno programsko opremo (gre za sorazmerno redek in skrajni primer, vendar se zgodi).

Uporabite HTTPS

Nazadnje, najosnovnejša stvar, s katero lahko ISP preprečite sledenje dejavnosti, je povezovanje na spletna mesta, ki uporabljajo protokol HTTPS.

HTTPS šifrira povezavo med brskalnikom in spletnim mestom, ki ga obiščete. Kot že omenjeno, bo vaš ponudnik internetnih storitev še vedno lahko izvedel kar nekaj informacij o tem, kaj počnete.

Spoznali bodo naslov katerega koli spletnega mesta, ki ga obiščete. Vaš ponudnik internetnih storitev bo tudi natančno vedel, kdaj ste se povezali s spletnim mestom in koliko podatkov ste z njega prenesli.

Kljub temu povezave HTTPS zagotavljajo vsaj malo zasebnosti, zato je dobro, da jih uporabite kadar koli lahko. To je veliko boljše kot nič.

Obstaja vtičnik za brskalnik, ki ga lahko uporabite preveč imenovani HTTPS Everywhere, ki bo samodejno omogočil varno povezavo, če ga spletna stran podpira.

Uporabite lahko tudi HTTPS uporabo s proxyji in tako dobite nekaj, kar skoraj spominja na VPN. Prva ponuja šifriranje in preprečuje pregled podatkov ponudnika internetnih storitev, drugi pa od vašega ponudnika internetnih storitev skriva spletni vir, s katerim se povezujete.

Več o VPN-jih in sledenju ponudnikom internetnih storitev

Od zgornjih štirih možnosti sledenja in spremljanja ponudnika internetnih storitev je VPN najbolj popolna in priročna rešitev. Večina ljudi (tudi jaz) je težnja k temu. Kot nekaj takega, vkopljimo jih še malo več.

Kaj vidi moj ISP, ko uporabljam VPN

Ko uporabljate VPN, vaš ponudnik internetnih storitev ne more videti, katera spletna mesta obiščete ali katere spletne storitve uporabljate. Prav tako ne more pogledati v podatke, ki jih pošljete ali prejmete. Vse, kar vidi, so šifrirane informacije, ki potujejo med vašo napravo in strežnikom.

Povedano drugače: ko ste povezani z omrežjem VPN, je ISP viden kup nerazrešljivega trohnenja, ki se dogaja ali prihaja z neznane lokacije v internetu.

Ali bo moj ISP vedel, da uporabljam VPN

Če ne sprejmete določenih korakov za skrivanje uporabe VPN, lahko vaš ISP ugotovi, da ga uporabljate (seveda ob predpostavki, da jih je videti).

Nekaj ​​podatkov, ki jih vaš ISP pozna, je IP naslov strežnika VPN, s katerim ste povezani. Ni težko ugotoviti, da je strežnik res strežnik VPN in od tam, kateremu ponudniku pripada.

Povedano je to, da so VPN-ji popolnoma zakoniti v veliki večini držav in nikoli nisem slišal, da bi ISP kaznoval stranke za uporabo enega.

Kaj pa, če živite nekje, kjer uporaba VPN ni dovoljena? Ali če iz nekega razloga resnično ne želite, da vaš ISP ve, da uporabljate VPN?

V obeh primerih mnogi ponudniki ponujajo in zakrivajo storitev VPN. Z uporabo posebne tehnologije lahko preprečijo zaznavanje VPN in jim omogočijo, da zdrsnejo pod radarjem katerega koli ponudnika internetnih storitev.

Ali lahko ponudnik internetnih storitev blokira VPN-je

Teoretično, da, vaš ponudnik internetnih storitev lahko blokira VPN. V praksi ni treba skrbeti, še posebej v državah, kjer je uporaba VPN zakonita.

Ali je mogoče povezavo VPN večinoma blokirati, je odvisno od uporabljenega protokola. Na primer, PPTP je lahka tarča. Uporablja eno samo vrata, ki ga lahko kateri koli požarni zid blokira.

Toda drugi protokoli so lahko precej zahtevnejši, da jih izklopimo. Vzemite OpenVPN (ki ga podpira skoraj vsak ponudnik). Konfiguriran je lahko tako, da uporabi poljubno poljubno pristanišče in TCP ali UDP, zaradi česar je veliko bolj premikajoč se cilj.

OpenVPN lahko celo nastavite tako, da deluje na vratih TCP 443, tam pa se zgodi normalno brskanje po HTTPS.

Čeprav uporabljate zasebno omrežje VPN, bo videti, da ravnokar obiščete spletno mesto, ki uporablja HTTPS (mislite, da je Gmail ali vaše spletno bančništvo). In ker bi blokiranje tega pristanišča preprečilo delovanje teh storitev, to dejansko ni možnost.

Kako uporabiti VPN za preprečevanje spremljanja ponudnika internetnih storitev

Nastaviti se z VPN in preprečiti, da bi vaš ISP vohunil za vas, je preprosto. Tu so naslednji koraki:

 1. Poiščite ponudnika VPN, ki najbolje ustreza vašim potrebam. Tukaj je nekaj, kar morate upoštevati pri izbiri ene in, če vas zanima, seznam dobrih storitev, ki jih lahko uporabite pri izhodišču..
 2. Prijavite se na storitev.
 3. Na spletnem mestu izbranega ponudnika prenesite in namestite odjemalca za vašo napravo ali platformo. Vsak boljši VPN bo imel programsko opremo za vsaj Windows, MacOS, Android in iOS.
 4. Zaženite odjemalca in izberite strežnik, s katerim se boste povezali. Katerega boste izbrali, bo odvisno od tega, kaj poskušate storiti. Na primer, za najhitrejšo možno povezavo boste verjetno želeli strežnik, ki je blizu vaše lokacije. Če pa želite odblokirati ameriški Netflix, boste želeli strežnik v ZDA.
 5. Vse si pripravljen. Uporabite internet kot običajno. Vse bi moralo delovati tako kot brez VPN-ja, le da vaš ponudnik internetnih storitev ne more več spremljati vašega prometa.

Prav tako je treba opozoriti, da ima veliko ponudnikov možnost zagnati odjemalca in se samodejno povezati z VPN, ko vklopite napravo. Izbirate lahko, če nameravate vsak dan hraniti ponudnika internetnih storitev v temi ves dan.

Ali lahko uporabim brezplačno VPN, da ustavim sledenje ponudnikom internetnih storitev

Brezplačni VPN-ji so lahko težavni. Kar nekaj je spodobnih, a velika večina bi se jim morala izogniti. Uporaba le-teh je lahko prav tako slaba, če ne celo najslabša, kot le, da ponudniku internetnih storitev omogočamo, da spremlja vaš promet.

Ena stvar, ki jo brezplačni ponudnik ni, je dobrodelnost. Zaslužiti morajo in pogosto to počnejo s sledenjem in prodajo uporabniških dejavnosti. In prav tega se poskušate izogniti z izklopom ponudnika internetnih storitev.

Podatki o prodaji so lahko tudi vrh ledene gore. Morda se boste morali spoprijeti tudi z vbrizgavanjem oglasov, šibkim šifriranjem in počasnim delovanjem. Obstaja veliko razlik med brezplačnimi VPN in plačanimi VPN, ki lestvice usmerjajo k uporabi slednjih, kljub stroškom.

Končne misli

Vaš ponudnik internetnih storitev vidi vse in ve, kaj počnete v spletu. Zasebnost in anonimnost ne obstajata. Ampak, zdaj veste, da lahko nekaj storite glede tega.

Obstajajo učinkoviti načini za blokiranje sledenja ponudnikom internetnih storitev in skrivanje internetnih dejavnosti pred njimi. Ne glede na to, ali se boste odločili za uporabo VPN, Tor ali katero koli drugo omenjeno metodo, je eno gotovo. Znova boste imeli nadzor, tako kot mora biti.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map