Kako varni in varni so VPN-ji

Še ne tako dolgo nazaj nam je bil internet le nekaj več kot le zanimivost. Danes bi bilo pošteno reči, da ima vlogo skoraj v vseh vidikih našega življenja. V roke nam je dobesedno prinesel povsem novo raven praktičnosti in uporabnosti.


Toda vse koristi, ki jih prinaša internet, prinašajo tudi tveganja. In da se zaščitimo pred različnimi spletnimi grožnjami, mnogi od nas razmišljajo ali so se že obrnili na tehnologijo VPN.

Na papirju se zdijo VPN-ji odlično orodje za to delo. Naše podatke šifrirajo in anonimizirajo, tako da so varni in nedosegljivi.

Ali so v praksi VPN-ji varni? Stvari se vsekakor nekoliko zapletejo.

Ko uporabljate VPN, svoj promet predate tretji osebi (ponudniku VPN) in jim zaupate, da ne bo kršil vaše zasebnosti. Zato je previdnost ključnega pomena pri izbiri ponudnika VPN. Če se odločite narobe, lahko zamenjate eno nočno moro zasebnosti z drugo.

Poglejmo si, kakšne grožnje vaši zasebnosti obstajajo v spletu in kako lahko izberete zanesljivo storitev VPN, da se jim izognete.

V VPN ali Ne v VPN

Najbolj očitne spletne grožnje so kriminalne. Tatovi se pogosto trudijo, da bi ukradli in izkoristili uporabniške podatke, kot so poverilnice za prijavo, osebne podatke in številke kreditnih kartic.

Toda kriminalisti komajda sami poskušajo pridobiti svoje podatke. V mnogih državah internetna zaščita zasebnosti upada na stran (ob predpostavki, da obstaja za začetek).

ISP in zbiranje podatkov

Bili bi omamljeni, ko bi ugotovili, koliko podatkov povprečen ponudnik internetnih storitev zbira o svojih uporabnikih. In to radi tudi počnejo. Nekateri gredo daleč od ponudbe cen za popust, če se strinjate, da jih vohunijo za vas (podrobnosti, ki so lepo zajete v drobnem tisku).

Zakaj zbirati vse te podatke? Da bi ga seveda prodali najvišjemu ponudniku. To je zelo donosen poslovni model.

Podatki, ki jih vaš in IPS morda zbira o vas, lahko vključujejo naslednje:

 • Ogled posameznih nešifriranih spletnih strani
 • Obiskane domene in šifrirane strani
 • Uporabljene spletne storitve
 • Posamezne datoteke prenesene
 • Pošiljatelji, prejemniki in morda vsebina nekodiranih e-poštnih sporočil

Iz teh informacij lahko ponudnik internetnih storitev razvije resnično natančno sliko o vas.

Na primer, lahko sestavijo delni zdravstveni profil, na podlagi katerih bolezni preberete informacije ali po katerih zdravstvenih storitvah iščete.

Morda bodo lahko ugotovili vaš spol in približno starost glede na vrste spletnih mest, ki jih najpogosteje obiskujete.

Lahko se celo naučijo vaše politične nagnjenosti, spolne usmerjenosti ali katere koli druge osebnostne lastnosti, ki se kaže v vašem spletnem vedenju.

In, kar je morda najbolj zastrašujoče, ne morete niti pregledati podatkov, ki so bili zbrani, da bi vsaj dvakrat preverili njegovo natančnost.

Kako vas lahko VPN zaščitijo

Ko uporabljate VPN, svojega ponudnika internetnih storitev pustite v temi. VPN ustvari šifrirano povezavo (ali tunel) med vašo napravo in strežnikom, ki ga nadzira ponudnik VPN.

Toda privzeto bo ves vaš internetni promet šel skozi tunel. Dokler je tako, vaš ponudnik internetnih storitev ne bo mogel ugotoviti ničesar o vaših spletnih dejavnostih.

Zaupna VPN vas varuje in anonimno uporablja v spletu

Vse je šifrirano in speljano preko strežnika VPN. Torej vaš ponudnik internetnih storitev ne bo vedel, kam se podatki nanašajo, od koga prihajajo ali kaj vsebujejo.

Kot že omenjeno, to samo preusmeri breme zaupanja z ISP-ja in na storitev VPN. Če ne uporabljate zaupanja vrednega ponudnika VPN, samo zamenjate, kdo ima koristi od vaših osebnih podatkov, in ne veliko drugega.

Zakaj je pomemben zanesljiv ponudnik VPN

Če uporabljate storitev VPN, da se zaščitite pred ponudnikom internetnih storitev ali drugo nepooblaščeno tretjo osebo, zaupate, da VPN ne bo tak. Zaupate jim, da ne beležijo ali spremljajo svojega internetnega prometa ali da prodajajo svoje spletne navade ali osebne podatke tistemu, ki je za to pripravljen plačati.

Ker vsak ponudnik VPN od vas zahteva, da se prijavite za uporabo enega od njihovih strežnikov, svoj promet izrecno označite kot pripaden vam. Če bi se služba VPN odločila, da bo katalogizirala vaše dejavnosti, bi lahko stvari postale še bolj ogrožajoče.

Žalostna resničnost je, da vedno obstajajo nepošteni ponudniki VPN, ki želijo unovčiti neinformirane uporabnike. Ko se kdaj bojijo zasebnosti, se na trgu pojavijo zaljubljene.

Če skrbno ne izberete ponudnika VPN, vas lahko pusti v veliko slabšem položaju, kot ste se začeli, in lahko ogrozi vašo zasebnost in varnost na povsem nov način.

Kako varen in varen je VPN

Najprej odložimo politike in vedenja posameznih ponudnikov.

Tehnologija, ki stoji za večino komercialnih storitev VPN, je zelo dobra in nudi odlično zaščito vaše varnosti in zasebnosti.

Na splošno pravilno nastavljen VPN onemogoča nepooblaščeno osebo ali organizacijo, da analizira vaš internetni promet in poveže katero koli dejavnost nazaj z vami.

Pomembno si je zapomniti, da bo VPN šifriral podatke le med vašo napravo in strežnikom VPN. Ko ta strežnik pusti, da potuje do končnega cilja, je za prestrezanje tako ranljiv, kot bi bil vsak promet, ki ni VPN.

Vendar do tega trenutka strežnik VPN velja za vir prometa. Vsakdo bi zelo težko izsledil (in ne glede na spletno dejavnost) nazaj k vam.

Kaj iskati v varnem VPN-ju

Torej je s tehnološkega vidika VPN varen. Ker pa lahko zasebnost in varnost, ki jo zagotavlja, ponudnik zlahka spodkopava, izbira ugledne in pregledne storitve VPN je izredno kritična.

Če tega ne storite, izgubite celoten namen plačila storitve VPN za zasebnost in varnost. Denar vržete v odtok.

Obstaja seznam stvari, ki jih morate iskati, da zagotovite, da vam bo VPN zagotovil najboljšo raven zaščite. Za začetek bi moral vsak ponudnik, ki ga razmišljate, ponuditi te tehnične lastnosti:

 • 128-bitno ali 256-bitno šifriranje
 • DNS zaščita pred uhajanjem
 • Veliko število strežnikov v državah, ki se zanimajo za povezavo
 • Skupni (ne namenski) naslovi IP za boljšo anonimnost
 • Podpora za več platform
 • Izbira protokolov TCP ali UDP

Ko so vsi na voljo, dobite zanesljivo in varno storitev VPN, ki ponuja največjo prilagodljivost in široko združljivost. Vsaj s tehnološkega vidika, torej.

Ko najdete takšnega ponudnika, morate nato usmeriti pozornost na podjetje in njegove različne politike, ki lahko vplivajo na vašo varnost in zasebnost. Poskrbite, da imajo vse naslednje:

 • Jasna politika, ki opisuje prakse zbiranja uporabniških podatkov
 • Brez beleženja vira prometa ali cilja
 • Brez sledenja uporabniških prijav ali odjav (vsaj krat, v najboljšem primeru, nič)
 • Ni dostopa tretjih oseb do strežnikov ali odjemalcev
 • Pogodba o pogojih storitve, ki jo lahko dejansko razumete

Ko ponudnik VPN preveri vsa ta polja, poleg tega, da izpolnjujejo vse tehnične zahteve, obstaja velika možnost, da bodo vaši podatki v dobri roki z njimi.

Ob tem ne bodite vedno samo za besedo. Nekaj ​​več preberite in preverite, ali lahko najdete primere, ko ponudnik ni upošteval svojih pravil ali če je odkril, da zbira podatke, za katere je dejal, da niso bili.

Če želite dobro izhodišče, so storitve, kot so CyberGhost, NordVPN in Surfshark, možnosti, ki jih osebno uporabljam in zaupam.

So brezplačni VPN-ji varni

Najti brezplačno storitev VPN, ki je varna in ustreza zahtevam, ki sem jih zgoraj obravnaval (ki so po mojem mnenju obvezne), ni tako enostavno. Toda mnogi jih vseeno uporabljajo.

Večina brezplačnih VPN-jev daje drzne trditve o svojih varnostnih značilnostih in stopnji anonimnosti, ki jo zagotavljajo. Ampak, skoraj nihče jim nikoli ne ustreza.

Preprosto dejstvo je, da strežniki in pasovna širina stanejo denar. „Brezplačen“ VPN mora te stroške nekako pokriti, prodaja vaših osebnih podatkov in spletnih navad pa je lahko presenetljivo donosna (bolj kot katera koli oblika prihodka od oglasov, drug pogost vir dohodka za brezplačne VPN).

Nezanesljivi brezplačni VPN podatki o prodaji

Več znanih brezplačnih storitev VPN je bilo že odkrito kot negotovo in ohlapno s svojimi praksami zbiranja podatkov.

Na primer, Hola je bila ujeta, da je pasovno širino svojih VPN uporabnikov prodajala tretjim osebam. Njihova programska oprema je celo vsebovala napako, ki bi napadalcu omogočila popoln nadzor nad uporabnikovo napravo.

Betternet, za široko uporabljano brezplačno mobilno storitev VPN vsebuje kar 14 posameznih knjižnic za sledenje, vdelanih v njihovo aplikacijo. Zagotovo je bila uporaba Betterneta za vašo zasebnost slabša kot uporaba nobene oblike zaščite.

Osebno bom vedno izbral plačljivo VPN preko brezplačnega. Z nekaj izjemami, ki jih lahko štejem na eno roko, se mi zdi, da je vsak prosti VPN v najboljšem primeru vprašljiv, če ne povsem nevaren. Mogoče sem manjšina, toda ko lahko ponudnika kakovosti, kot sta Surfshark ali CyberGhost, dobite za nekaj dolarjev na mesec, zame je odločitev neznanka.

Izberite Wisely, ostanite varni

Izbira zanesljivega, varnega in zaupanja vrednega VPN-ja ni nepomembna stvar in ima posledice, če se zmotite. Uporaba storitve VPN daje v roke vse vaše internetne dejavnosti in podatke. V nekaterih primerih je to lahko hujše kot zaupati ponudniku internetnih storitev.

Upoštevajte nasvete v tem članku in poiščite poštenega ponudnika z visokimi standardi varnosti in zasebnosti. Porabite nekaj časa za raziskovanje.

Obstaja veliko varnih VPN-jev, ki bodo verjetno storili vse, kar je v njihovi moči, da zaščitijo vas in vaše podatke. Uporaba enega od njih je verjetno najboljše, kar lahko stori vsak izmed nas.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me