Τι είναι μια διεύθυνση IP

Μια διεύθυνση IP, συντομογραφία για τη διεύθυνση πρωτοκόλλου Διαδικτύου, είναι μια σειρά αριθμών που χρησιμοποιούνται για την αναπαράσταση μιας συνδεδεμένης στο δίκτυο συσκευής. Κάθε smartphone, υπολογιστής, δρομολογητής, έξυπνη τηλεόραση κ.λπ. που χρησιμοποιεί οποιονδήποτε τύπο δικτύου αναγνωρίζεται από ένα.


Το IP είναι αυτό που επιτρέπει στις συσκευές να στέλνουν δεδομένα μεταξύ τους. Είναι ένας δείκτης που επιτρέπει στους δρομολογητές, τους διακόπτες και τις καλωδιώσεις που αποτελούν το Διαδίκτυο (και οποιοδήποτε άλλο δίκτυο υπολογιστών) να γνωρίζουν από πού προέρχονταν κάθε κομμάτι δεδομένων που ρέει και από πού πηγαίνουν.

Ακριβώς όπως η διεύθυνση του δρόμου σας λέει στους φίλους, την οικογένειά σας και τον ταχυδρόμο πώς να βρουν το σπίτι σας, οι διευθύνσεις IP κάνουν το ίδιο για συσκευές συνδεδεμένες στο δίκτυο.

Μια τυπική IP αποτελείται από τέσσερις ομάδες ψηφίων στο εύρος 0 έως 255. Η τελεία χωρίζει κάθε ομάδα. Ακολουθεί ένα παράδειγμα διεύθυνσης IP:

216.58.217.110

Αν είχατε περιέργεια και κάνατε κλικ στην παραπάνω διεύθυνση, θα έπρεπε να είχε ανοίξει την αρχική σελίδα Google στο πρόγραμμα περιήγησής σας. Αυτό συμβαίνει επειδή το IP στο παραπάνω παράδειγμα είναι ένας από τους πολλούς που έχουν εκχωρηθεί στους διακομιστές που χρησιμοποιεί η Google για να φιλοξενήσει τη μηχανή αναζήτησής τους (τουλάχιστον είναι όπως γράφω αυτό).

Με άλλα λόγια, είναι η διεύθυνση στην οποία ζει η μηχανή αναζήτησης του Google.

Δυναμική IP έναντι Στατικής IP

Τώρα που (ελπίζουμε) να καταλάβετε τι είναι μια διεύθυνση IP, ας περιπλέξουμε τα πράγματα λίγο. Γνωρίζατε ότι ορισμένες συσκευές ενδέχεται να καταλήγουν σε διαφορετική IP κάθε φορά που συνδέονται στο Διαδίκτυο?

Οι συσκευές των οποίων οι IP δεν αλλάζουν λέγεται ότι έχουν στατική διεύθυνση IP (επίσης γνωστή ως αποκλειστική ή σταθερή). Εκείνοι που ενδέχεται να λάβουν διαφορετική διεύθυνση με κάθε σύνδεση έχουν αυτό που ονομάζεται δυναμική IP.

Οι δυναμικές IP δεν αλλάζουν απαραίτητα κάθε φορά. Μερικές φορές επαναφέρεται πράγματι με κάθε σύνδεση. Άλλες φορές όμως, μόνο όταν παρέλθει ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Όλα εξαρτώνται από τη διαμόρφωση του διακομιστή DHCP, ο οποίος είναι ο δρομολογητής, το μόντεμ ή άλλο υλικό δικτύου που εκχωρεί την IP.

Παραδείγματα διευθύνσεων IP

Τα στατικά IP χρησιμοποιούνται συνήθως για διακομιστές και δημόσιες υπηρεσίες (όπως το παραπάνω παράδειγμα της μηχανής αναζήτησης Google), καθώς είναι σημαντικό για τους χρήστες να μπορούν να συνδεθούν μαζί τους κατ ‘απαίτηση.

Όταν πληκτρολογείτε μια διεύθυνση URL ιστότοπου (όπως το google.com) στο πρόγραμμα περιήγησής σας, η συσκευή σας συμβουλεύεται μια τεράστια λίστα διευθύνσεων IP που ονομάζεται καταχωρητής. Στη συνέχεια, ο καταχωρητής ενημερώνει τη συσκευή σας την ακριβή διεύθυνση IP του ιστότοπου στον οποίο προσπαθείτε να μεταβείτε.

Είναι σαν να αναζητάτε τον αριθμό τηλεφώνου μιας επιχείρησης στις κίτρινες σελίδες (για όσους από εμάς εξακολουθούν να τις θυμούνται).

Εάν ο διακομιστής που φιλοξενεί τον ιστότοπο που προσπαθείτε να επισκεφθείτε είχε μια διεύθυνση που άλλαξε τυχαία, η περιήγηση στο Διαδίκτυο θα γινόταν γρήγορα ανέφικτη, αν όχι αδύνατη.

Οι δυναμικές διευθύνσεις IP, από την άλλη πλευρά, χρησιμοποιούνται συνήθως για πράγματα όπως οικιακές συνδέσεις στο Διαδίκτυο ή δημόσια σημεία πρόσβασης Wi-Fi. Βασικά, οτιδήποτε δεν παρέχει υπηρεσία στον υπόλοιπο κόσμο.

Δεν έχει σημασία για κανέναν εάν το smartphone σας αλλάζει IP κάθε λίγες ώρες. Όσο το υλικό με το οποίο μιλά (όπως ο οικιακός δρομολογητής σας) γνωρίζει για την αλλαγή και μπορεί ακόμα να στείλει δεδομένα στο σωστό μέρος, όλα είναι καλά.

Είναι σαν να μετακομίζεις σε ένα νέο σπίτι και να ενημερώνεις την Amazon να στέλνει τώρα τα πακέτα σου αλλού.

Λόγος για δυναμικές και στατικές IP

Γιατί λοιπόν οι δύο τύποι IP; Απλώς επειδή διαφορετικά δεν θα υπήρχαν αρκετές διευθύνσεις για κάθε συσκευή που είναι συνδεδεμένη στο Διαδίκτυο.

Αφού λάβετε υπόψη τις περιοχές IP που προορίζονται για πολύ συγκεκριμένες χρήσεις (όπως εσωτερικά δίκτυα υπολογιστών εκτός Διαδικτύου), υπάρχουν μόνο 3.706.452.992 διευθύνσεις IP διαθέσιμες για ολόκληρο το Διαδίκτυο για χρήση.

Σήμερα υπάρχουν περισσότεροι από 4,2 δισεκατομμύρια χρήστες Διαδικτύου στον κόσμο, πολλοί από τους οποίους διαθέτουν πολλές συσκευές. Έτσι, μόνο 3,7 δισεκατομμύρια IP δεν το κόβουν. Ως εκ τούτου, η κοινή χρήση μέσω της δυναμικής ανάθεσης είναι απόλυτη ανάγκη.

Δηλαδή, έως ότου ένας εντελώς νέος τύπος διεύθυνσης IP, γνωστός ως IPv6, χρησιμοποιείται ευρέως.

IPv4 εναντίον IPv6

Από τεχνικής απόψεως, οι διευθύνσεις IP (τόσο της στατικής όσο και της δυναμικής ποικιλίας) για τις οποίες μιλάμε μέχρι τώρα είναι γνωστές ως διευθύνσεις IPv4. Είναι μέρος ενός προτύπου που προηγείται του ίδιου του Διαδικτύου. Τότε, τα δίκτυα υπολογιστών σπάνια υπήρχαν εκτός των πανεπιστημιουπόλεων.

Πώς μοιάζει μια διεύθυνση IPv4

Εκείνη την εποχή, οι σχεδιαστές δικτύων δεν περίμεναν ποτέ ότι το Διαδίκτυο, όπως γνωρίζουμε τώρα, θα υπάρχει και θα μεγαλώνει όσο μεγαλύτερο έχει. Δεν τους συνέβη ποτέ ότι τα 4 δισεκατομμύρια δημόσια IP που κατέστησαν εφικτά μέσω του προτύπου IPv4 δεν θα ήταν αρκετά.

Αλλά, εδώ είμαστε. Οι διαθέσιμες διευθύνσεις IPv4 έχουν εξαντληθεί.

Λοιπόν, ήρθε η ώρα να πανικοβληθείτε; Μακριά από αυτό. Ένα νέο πρότυπο που ονομάζεται IPv6 υπόσχεται να λύσει για πάντα την έλλειψη διευθύνσεων IP.

Τι είναι μια διεύθυνση IPv6?

Το IPv6, όπως και ο προκάτοχός του IPv4, χρησιμοποιεί ομάδες ψηφίων για να σχηματίσει μοναδικούς συνδυασμούς για να αντιπροσωπεύσει μια συνδεδεμένη στο δίκτυο συσκευή. Υπάρχουν, ωστόσο, μερικές μεγάλες διαφορές:

 • Τα δεκαεξαδικά ψηφία (που περιλαμβάνουν τους αριθμούς και τα γράμματα a έως f) χρησιμοποιούνται αντί των δεκαδικών (μόνο αριθμοί)
 • Οι ομάδες χαρακτήρων είναι μεγαλύτερες, περιέχουν τέσσερις ψηφιακές αντί για τρεις
 • Υπάρχουν περισσότερες ομάδες ψηφίων, έως οκτώ αντί για τέσσερις

Αυτές οι αλλαγές μπορεί να μην φαίνονται πολύ, αλλά αυξάνουν τον θεωρητικό μέγιστο αριθμό IP από 4,3 δισεκατομμύρια (4.294.967.296) σε 340 undecillion (340.282.366.920.938.463.463.374.607.431.768.211.456). Τώρα αυτές είναι πολλές διευθύνσεις IP.

Πώς μοιάζει μια διεύθυνση IPv6

Τα άνω και κάτω τελεία διαχωρίζουν τις ομάδες διευθύνσεων IPv6 και τα αρχικά μηδενικά σε κάθε ομάδα αφαιρούνται προαιρετικά (πράγμα που σημαίνει ότι μια ολόκληρη ομάδα ενδέχεται να μην εμφανίζεται εάν δεν περιείχε τίποτα εκτός από μηδενικά).

Ακολουθεί ένα παράδειγμα διεύθυνσης IPv6:

2607: f8b0: 4004: 80c :: 200e

Σε περίπτωση που αναρωτιέστε, η παραπάνω διεύθυνση IPv6 αντιπροσωπεύει τον ίδιο διακομιστή ιστού Google με τη διεύθυνση IPv4 που αναφέρθηκε προηγουμένως.

Εάν κάνατε κλικ σε αυτήν την έκδοση, ωστόσο, ενδέχεται να μην έχετε φτάσει στην αρχική σελίδα Google. Εάν το πρόγραμμα περιήγησής σας δεν μπόρεσε να συνδεθεί, είναι πιθανό είτε ο πάροχος υπηρεσιών διαδικτύου (ISP) που χρησιμοποιείτε είτε το δικό σας υλικό δικτύου δεν υποστηρίζει ακόμη το IPv6. Μπορείτε να το επιβεβαιώσετε εκτελώντας αυτήν τη δοκιμή IPv6.

Τελικά, το IPv6 θα αντικαταστήσει το IPv4. Αλλά μην ανησυχείτε αν η δική σας δεν λειτουργεί ακόμα. Εχεις χρόνο. Οι ειδικοί αναμένουν ότι το IPv4 θα παραμείνει σε χρήση έως το 2040 τουλάχιστον.

Τι μπορείτε να λάβετε από μια διεύθυνση IP?

Η εκχωρημένη διεύθυνση IP της συσκευής σας μπορεί να εμφανίζει πολλές πληροφορίες για εσάς.

Πρώτα απ ‘όλα, εάν είστε ο κάτοχος του λογαριασμού που σχετίζεται με τη σύνδεση στο Διαδίκτυο που χρησιμοποιείται, ο πάροχος υπηρεσιών σας μπορεί κυριολεκτικά να αναζητήσει το όνομα και τη διεύθυνση κατοικίας σας από την IP σας.

Οι ξένοι δεν θα μπορούν να σας αναγνωρίσουν σε αυτόν τον βαθμό (τουλάχιστον σε ένα πρώτο πέρασμα). Ωστόσο, μπορούν εύκολα να σας συνδέσουν με τον ISP που χρησιμοποιείτε, καθώς οι ISP χρησιμοποιούν προκαθορισμένα ιεραρχικά εύρη διευθύνσεων IP.

Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο η αστυνομία και οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου παρακολουθούν και βρίσκουν τα μέρη που είναι υπεύθυνα για διαδικτυακή εγκληματική δραστηριότητα. Αναζητούν τον ISP που σχετίζεται με την προσβλητική IP και λαμβάνουν τις πληροφορίες του χρήστη από αυτούς.

Εάν κάποιος έχει τους κατάλληλους πόρους, μια διεύθυνση IP μπορεί να εντοπιστεί σε ένα άτομο αρκετά εύκολα.

Ωστόσο, ακόμη και χωρίς πόρους επιπέδου επιβολής του νόμου, ο καθένας μπορεί ακόμα να περιορίσει με ακρίβεια τη διεύθυνση IP σας στην τοποθεσία σας. Για παράδειγμα, οποιοσδήποτε ιστότοπος που επισκέπτεστε θα γνωρίζει μέσα σε λίγα χιλιόμετρα ή μίλια όπου βρίσκεστε.

Αυτό συμβαίνει επειδή υπάρχει ένας αριθμός δωρεάν βάσεων δεδομένων που απαριθμούν τις κατά προσέγγιση γεωγραφικές περιοχές όλων των γνωστών IP. Για τους οικιακούς χρήστες, η ύπαρξη δυναμικών διευθύνσεων σημαίνει ότι οι πληροφορίες δεν θα είναι ακριβείς στην καλύτερη περίπτωση. Αλλά τα σετ δεδομένων που χρησιμοποιούνται βελτιώνονται συνεχώς.

Ποιες διαδικτυακές δραστηριότητες μπορούν να εντοπιστούν σε IP

Μια διεύθυνση IP, όπως η διεύθυνση του σπιτιού σας, αντιπροσωπεύει ένα τελικό σημείο. Τυχόν δεδομένα που ταξιδεύουν προς ή από την IP σας ενδέχεται να καταγράφονται από όποιον ελέγχει τα δίκτυα στα οποία διέρχεται.

Όλοι οι ιστότοποι και οι διαδικτυακές υπηρεσίες που χρησιμοποιείτε διατηρούν επίσης αρχεία καταγραφής κίνησης. Αυτό σημαίνει ότι σχεδόν οτιδήποτε κάνετε στο Διαδίκτυο υπόκειται σε παρακολούθηση από κάποιον, κάπου και σχεδόν σε κάθε βήμα.

Με αυτές τις πολλές πληροφορίες, όλη η διαδικτυακή δραστηριότητα μπορεί εύκολα να εντοπιστεί σε μία μόνο διεύθυνση IP. Είναι ένα τεράστιο ψηφιακό δακτυλικό αποτύπωμα.

Μια διεύθυνση IP μπορεί να εντοπιστεί σαν δακτυλικό αποτύπωμα

Είναι αλήθεια ότι τις περισσότερες φορές, η καταγραφή γίνεται για διαγνωστικούς σκοπούς δικτύου. Αλλά αυτές οι πληροφορίες είναι εκεί, προσβάσιμες και χρήσιμες. Για παράδειγμα, οι πάροχοι υπηρεσιών Διαδικτύου που πωλούν δραστηριότητα χρηστών σε διαφημιζόμενους (ή σε οποιονδήποτε άλλο ενδιαφέρεται) καθίστανται αρκετά συνηθισμένοι.

Ομοίως, οι κάτοχοι πνευματικών δικαιωμάτων παρακολουθούν επιθετικά την κοινή χρήση αρχείων peer-to-peer και τις υπηρεσίες άμεσης λήψης, συλλέγοντας IP που έχουν πρόσβαση σε παράνομα δημοσιευμένο περιεχόμενο. Εάν έχετε λάβει ποτέ μια προειδοποίηση πνευματικών δικαιωμάτων από τον πάροχό σας, αυτό ήταν το αποτέλεσμα αυτής της παρακολούθησης δραστηριότητας.

Πώς να αποκρύψετε τη διεύθυνση IP σας

Τώρα είστε εξοικειωμένοι με το τι είναι ένα IP, πώς λειτουργεί και πόσες πληροφορίες σχετικά με τις διαδικτυακές σας δραστηριότητες μπορεί να αποκαλύψει. Όπως μπορείτε να δείτε, υπάρχουν πολλοί λόγοι για να το κρύψετε.

Πώς το κάνεις αυτό?

Η απάντηση είναι απλή: χρησιμοποιήστε ένα VPN. Bang for buck, ένα VPN είναι ο ευκολότερος και πιο αποτελεσματικός τρόπος απόκρυψης της IP σας και όλων των διαδικτυακών πράξεων.

Πρώτον, δημιουργεί μια κρυπτογραφημένη σύνδεση μεταξύ της συσκευής σας και ενός διακομιστή VPN που βρίσκεται κάπου στο Διαδίκτυο. Αυτό σημαίνει ότι κανείς, ούτε καν ο ISP σας, δεν μπορεί να παρακολουθεί την επισκεψιμότητά σας και να ανακαλύπτει τι κάνετε. Το μόνο που βλέπουν είναι ένα μάτσο κρυπτογραφημένη ασυναρτησία.

Ακόμα καλύτερα, όταν χρησιμοποιείτε ένα VPN, οι εξωτερικοί δεν θα μπορούν να δουν την πραγματική σας διεύθυνση IP. Σε αυτούς, όλη η επισκεψιμότητά σας φαίνεται να προέρχεται από το διακομιστή που χρησιμοποιείτε και όχι από τη συσκευή σας.

Εφόσον είστε προσεκτικοί για να επιλέξετε έναν πάροχο VPN που δεν κρατά αρχεία καταγραφής (μπορείτε να βρείτε μια λίστα εδώ), είναι σχεδόν αδύνατο για οποιονδήποτε να συνδέσει οποιαδήποτε από τις διαδικτυακές σας δραστηριότητες μαζί σας. Θα απολαμβάνετε την πραγματική ανωνυμία και θα προστατεύετε αποτελεσματικά τη διεύθυνση IP σας από έλεγχο.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map