Πώς να σταματήσετε τον ISP σας να σας παρακολουθεί

Από προεπιλογή, ο πάροχος υπηρεσιών διαδικτύου (ISP) μπορεί να δει όλα όσα κάνετε στο διαδίκτυο. Όλες οι μεταφορτώσεις και οι λήψεις σας περνούν από την υποδομή τους. Είναι ο τέλειος μεσάζων.


Μόλις αποκτήσουν τα δεδομένα σας, τα περισσότερα πράγματα που κάνει ο πάροχος υπηρεσιών διαδικτύου σας είναι δίκαιο παιχνίδι. Μπορεί να αναλυθεί για το ποιος ξέρει τι, πουλήθηκε στον υψηλότερο πλειοδότη ή παραδόθηκε στις αρχές όταν τους ζητήθηκε.

Υπάρχουν, ωστόσο, βήματα που μπορούμε όλοι να κάνουμε για να αποκλείσουμε την παρακολούθηση ISP και να παραμείνουμε ανώνυμες στο διαδίκτυο. Και ενώ μερικά λειτουργούν καλύτερα από άλλα, αν εκτιμάτε το απόρρητό σας και δεν θέλετε οι πληροφορίες σας να αντιμετωπίζονται σαν νόμισμα, οποιοδήποτε από αυτά είναι καλύτερο από το να μην κάνετε καθόλου.

Τι μπορεί να δει και να παρακολουθεί ο ISP μου

Ως μεσάζων στο ταξίδι των δεδομένων σας προς ή από το Διαδίκτυο, ο πάροχος υπηρεσιών διαδικτύου μπορεί να παρακολουθεί σχεδόν τα πάντα σχετικά με τις διαδικτυακές σας δραστηριότητες. Όταν συνδέεστε στο Διαδίκτυο, το κάνετε με μια διεύθυνση IP που τους έχει εκχωρηθεί, χρησιμοποιώντας τον εξοπλισμό και το δίκτυό τους.

Αυτό βάζει τον ISP σας σε εξαιρετική θέση για να δείτε και να καταγράψετε όλα τα ακόλουθα:

  • Ποιοι ιστότοποι ή υπηρεσίες επισκέπτεστε (μέσω ερωτημάτων DNS)
  • Το περιεχόμενο των μη κρυπτογραφημένων ιστότοπων και των λήψεων
  • Η πηγή των κρυπτογραφημένων πληροφοριών
  • Η φυσική σας τοποθεσία όποτε χρησιμοποιείτε το Διαδίκτυο
  • Οι ώρες και οι ημερομηνίες όλων

Εκτός από την προβολή όλων των παραπάνω πληροφοριών, ο ISP σας μπορεί, φυσικά, να συνδέσει τα πάντα με το όνομα και τη διεύθυνση του κατόχου λογαριασμού για υπηρεσία Διαδικτύου (που μπορεί να είναι ή όχι εσείς).

Γνωρίζουν οι πάροχοι υπηρεσιών διαδικτύου τους ιστότοπους που περιηγώμαι

Ναι, οι πάροχοι υπηρεσιών διαδικτύου μπορούν να εκτιμήσουν τους ιστότοπους που περιηγείστε. Σε όλες τις περιπτώσεις, θα γνωρίζουν τη διεύθυνση του ιστότοπου που επισκεφτήκατε, πότε συνέβη και το ποσό των δεδομένων που αποσύρατε από αυτόν.

Εάν ο ιστότοπος χρησιμοποιεί την ασφαλή έκδοση του πρωτοκόλλου HTTP (μπορείτε να πείτε ότι συμβαίνει εάν η διεύθυνση ξεκινά με https: //), τα παραπάνω είναι όλα όσα μπορεί να λάβει ο ISP σας. Όλες οι άλλες πληροφορίες είναι κρυπτογραφημένες και δυσανάγνωστες.

Το HTTPS μπορεί να κρύψει κάποια δραστηριότητα στο Διαδίκτυο από τον ISP

Εάν, ωστόσο, έχετε πρόσβαση σε έναν μη ασφαλή ιστότοπο (που εξακολουθούν να υπάρχουν πολλοί ιστότοποι), κανένα από τα δεδομένα που κατεβάζετε δεν είναι κρυπτογραφημένα και ο ISP σας μπορεί να δει κυριολεκτικά τα πάντα.

Τρόπος απόκρυψης δραστηριότητας Διαδικτύου από ISP

Ο ISP σας παρακολουθεί, το γνωρίζουμε τώρα. Εάν, όπως εγώ και η πλειοψηφία των χρηστών του Διαδικτύου, είστε ανήσυχοι με το τεράστιο επίπεδο πρόσβασης που έχει ένας ISP σε αυτό που κάνετε στο Διαδίκτυο, έχετε επιλογές για να τους σταματήσετε τα ίχνη τους.

Υπάρχουν τέσσερις τρόποι με τους οποίους μπορείτε να αποτρέψετε την παρακολούθηση του ISP και να αποκρύψετε τη δραστηριότητά σας στο Διαδίκτυο. Έχουν ως εξής (ταξινομούνται από τις περισσότερες έως τις λιγότερο αποτελεσματικές).

Χρησιμοποιήστε ένα VPN

Ο πιο ανόητος τρόπος για να σταματήσετε την παρακολούθηση ISP είναι να χρησιμοποιήσετε ένα εικονικό ιδιωτικό δίκτυο (VPN). Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε οποιαδήποτε συσκευή, από τον υπολογιστή ή το smartphone έως το δρομολογητή ή την έξυπνη τηλεόραση.

Χρησιμοποιείτε ένα VPN συνδέοντας τη συσκευή σας σε έναν διακομιστή VPN. Αυτή η σύνδεση είναι πλήρως κρυπτογραφημένη. Έτσι, παρόλο που όλα τα δεδομένα που στέλνετε και λαμβάνετε εξακολουθούν να περνούν μέσω του δικτύου του ISP σας, δεν έχουν κανέναν τρόπο να μάθουν τι είναι.

Για τον ISP, είναι όλα ασυναρτησίες. Δεν γνωρίζουν ποιοι ιστότοποι επισκέπτεστε ή ποιες πληροφορίες κατεβάζετε.

Διάγραμμα για το πώς ένα VPN σας προστατεύει από τον ISP σας

Τα VPN προχωρούν επίσης ένα βήμα παραπέρα. Αλλάζουν τη διεύθυνση IP που έχει εκχωρηθεί από τον ISP για μία που ανήκει στον διακομιστή VPN.

Η ανταλλαγή IP σημαίνει ότι οποιοσδήποτε ιστότοπος ή διαδικτυακή υπηρεσία στην οποία έχετε πρόσβαση δεν έχει ιδέα να σας μιλήσει. Θα πιστεύουν επίσης ότι βρίσκεστε οπουδήποτε βρίσκεται ο διακομιστής VPN (ο οποίος θα μπορούσε να βρίσκεται σε μια εντελώς διαφορετική χώρα) και όχι εκεί που πραγματικά βρίσκεστε.

Το μειονέκτημα της χρήσης ενός VPN είναι ότι μεταφέρετε το βάρος της προστασίας του απορρήτου σας από τον ISP σας στον πάροχο VPN. Όταν συνδέεστε σε αυτά, το VPN έχει την ίδια ικανότητα να παρακολουθεί τις δραστηριότητές σας στο διαδίκτυο με τον ISP σας στο παρελθόν.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι σημαντικό να επιλέξετε ένα VPN με αυστηρή πολιτική απαγόρευσης της καταγραφής και ένα ιστορικό να τηρήσετε αυτό. Εφόσον είστε προσεκτικοί στην επιλογή σας, δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να παραμείνετε ανώνυμοι στο διαδίκτυο και να αφήσετε τον ISP σας στο σκοτάδι παρά με ένα VPN.

Χρησιμοποιήστε το Tor

Ένας άλλος εξαιρετικός τρόπος για να αποτρέψετε τον ISP σας να παρακολουθεί τις διαδικτυακές σας δραστηριότητες είναι να χρησιμοποιήσετε το Tor. Είναι ένα κρυπτογραφημένο δίκτυο που έχει σχεδιαστεί, από την αρχή, ειδικά για το απόρρητο των χρηστών.

Το Tor χρησιμοποιεί μια τεχνική γνωστή ως δρομολόγιο κρεμμυδιού. Δημιουργεί μια τυχαιοποιημένη διαδρομή για τα δεδομένα σας και τα μεταφέρει σε πολλούς κόμβους (ή διακομιστές) που βρίσκονται οπουδήποτε στον κόσμο πριν φτάσει στον τελικό προορισμό του.

Παρόμοια με τα VPN, όλα στο δίκτυο Tor είναι κρυπτογραφημένα. Έτσι, για άλλη μια φορά, ο πάροχος υπηρεσιών διαδικτύου δεν έχει τρόπο να μάθει πού πηγαίνετε στο διαδίκτυο ή τι κατεβάζετε.

Διάγραμμα για το πώς η χρήση του Tor μπορεί να σταματήσει την παρακολούθηση ISP

Το πρόβλημα με το Tor είναι ότι λειτουργεί μόνο για περιήγηση. Δεν μπορείτε να προστατέψετε μαζί του άλλο λογισμικό (όπως ένα πρόγραμμα-πελάτη BitTorrent) ή συσκευές (όπως το tablet σας).

Είναι επίσης διαβόητα αργό και μπορεί να μειώσει τη σύνδεσή σας στο Διαδίκτυο σε ανίχνευση. Οι χιλιάδες κόμβοι που αποτελούν το δίκτυο Tor λειτουργούν εθελοντικά και, δυστυχώς, το υλικό που χρησιμοποιείται είναι συχνά μέτριο στην καλύτερη περίπτωση.

Χρησιμοποιήστε έναν διακομιστή μεσολάβησης

Μια ελαφρώς λιγότερο κοινή, αν και εξακολουθεί να χρησιμοποιείται ευρέως, ορισμένοι από εμάς επιλέγουμε να σταματήσουμε τη συλλογή δεδομένων ISP είναι ένας διακομιστής μεσολάβησης.

Ένας διακομιστής μεσολάβησης, όπως ένα VPN, δρομολογεί την επισκεψιμότητα στο Διαδίκτυο μέσω ενός διακομιστή, εμποδίζοντας τον ISP σας να ανακαλύψει σε ποιον διαδικτυακό πόρο έχετε πρόσβαση. Αυτό όμως είναι όπου τελειώνουν οι ομοιότητες.

Το διάγραμμα των διακομιστών μεσολάβησης κρύβει το ιστορικό περιήγησης από τον ISP

Οι πληρεξούσιοι δεν χρησιμοποιούν κρυπτογράφηση. Επομένως, ακόμη και αν ο πάροχος υπηρεσιών διαδικτύου δεν μπορεί να δει πού συνδέεστε, μπορεί ακόμα να αναλύσει το περιεχόμενο των δεδομένων σας.

Αν, για παράδειγμα, κατεβάζετε κάτι που δεν πρέπει να είστε, θα το γνωρίζουν.

Όπως συμβαίνει με τους κόμβους Tor, οι περισσότεροι διακομιστές μεσολάβησης διευθύνονται επίσης από εθελοντές. Η έλλειψη κρυπτογράφησης αφήνει τα δεδομένα σας ανοιχτά σε χειραγώγηση σε επίπεδο διακομιστή μεσολάβησης. Εάν χρησιμοποιείτε έναν διακομιστή μεσολάβησης από μια μη αξιόπιστη πηγή, ενδέχεται κάποια μέρα να βρείτε τη συσκευή σας μολυσμένη από κακόβουλο λογισμικό (πρόκειται για μια σχετικά σπάνια και ακραία περίπτωση, αλλά συμβαίνει).

Χρησιμοποιήστε HTTPS

Τέλος, το πιο βασικό πράγμα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να εμποδίσετε τον ISP σας να παρακολουθεί τη δραστηριότητά σας είναι να συνδεθείτε σε ιστότοπους που χρησιμοποιούν το πρωτόκολλο HTTPS.

Το HTTPS κρυπτογραφεί τη σύνδεση μεταξύ του προγράμματος περιήγησής σας και του ιστότοπου που επισκέπτεστε. Όμως, όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, ο πάροχος υπηρεσιών Διαδικτύου σας θα εξακολουθεί να μπορεί να ανακαλύψει αρκετές πληροφορίες σχετικά με το τι κάνετε.

Θα γνωρίζουν τη διεύθυνση κάθε ιστότοπου που επισκέπτεστε. Ο ISP σας θα γνωρίζει επίσης με ακρίβεια πότε συνδεθήκατε στον ιστότοπο και πόσα δεδομένα έχετε κατεβάσει από αυτόν.

Ωστόσο, οι συνδέσεις HTTPS παρέχουν τουλάχιστον ένα μικρό απόρρητο, επομένως είναι καλή ιδέα να τις χρησιμοποιείτε όποτε μπορείτε. Είναι πολύ καλύτερο από το τίποτα.

Υπάρχει μια προσθήκη προγράμματος περιήγησης που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ονομάζεται HTTPS Everywhere, η οποία θα ενεργοποιεί αυτόματα μια ασφαλή σύνδεση, εάν ένας ιστότοπος την υποστηρίζει.

Μπορείτε επίσης να συνδυάσετε τη χρήση HTTPS με διακομιστές μεσολάβησης, για να σας δώσει κάτι που μοιάζει σχεδόν με VPN. Ο πρώτος παρέχει την κρυπτογράφηση και αποτρέπει την επιθεώρηση δεδομένων ISP, ο δεύτερος κρύβει από τον ISP τον διαδικτυακό πόρο στον οποίο συνδέεστε.

Περισσότερα για VPN και παρακολούθηση ISP

Από τις παραπάνω τέσσερις επιλογές διατήρησης της παρακολούθησης και παρακολούθησης του ISP, τα VPN είναι η πιο ολοκληρωμένη και βολική λύση. Είναι αυτό που τείνουν οι περισσότεροι άνθρωποι (συμπεριλαμβανομένου και εγώ). Ως εκ τούτου, ας σκάψουμε λίγο περισσότερο.

Τι βλέπει ο πάροχός μου όταν χρησιμοποιώ ένα VPN

Όταν χρησιμοποιείτε ένα VPN, ο πάροχος υπηρεσιών διαδικτύου δεν μπορεί να δει ποιες ιστοσελίδες επισκέπτεστε ή ποιες διαδικτυακές υπηρεσίες χρησιμοποιείτε. Επίσης, δεν μπορεί να κοιτάξει τα δεδομένα που στέλνετε ή λαμβάνετε. Το μόνο που βλέπει είναι κρυπτογραφημένες πληροφορίες που ταξιδεύουν μεταξύ της συσκευής σας και ενός διακομιστή.

Για να το θέσω με διαφορετικό τρόπο, όταν είστε συνδεδεμένοι σε ένα VPN, αυτό που βλέπει ο πάροχος υπηρεσιών διαδικτύου είναι μια ασυνήθιστη ασυναρτησία που πηγαίνει ή προέρχεται από κάποια άγνωστη τοποθεσία στο Διαδίκτυο.

Θα γνωρίζει ο ISP μου ότι χρησιμοποιώ ένα VPN

Εάν δεν λάβετε συγκεκριμένα μέτρα για να αποκρύψετε τη χρήση του VPN, ο πάροχος υπηρεσιών σας μπορεί να καταλάβει ότι χρησιμοποιείτε ένα (υποθέτοντας ότι ενδιαφέρεται να κοιτάξει, φυσικά).

Το μόνο bit δεδομένων που γνωρίζει ο ISP σας είναι η διεύθυνση IP του διακομιστή VPN με τον οποίο είστε συνδεδεμένοι. Δεν είναι δύσκολο να καταλάβουμε ότι ο διακομιστής είναι πράγματι διακομιστής VPN και από εκεί, σε ποιον πάροχο ανήκει.

Τούτου λεχθέντος, τα VPN είναι απολύτως νόμιμα στη συντριπτική πλειονότητα των χωρών και δεν έχω ακούσει ποτέ για έναν ISP να τιμωρεί τους πελάτες για τη χρήση ενός.

Τι γίνεται αν μένετε κάπου όπου δεν επιτρέπεται η χρήση VPN; Ή εάν, για κάποιο λόγο, πραγματικά δεν θέλετε ο ISP σας να γνωρίζει ότι χρησιμοποιείτε ένα VPN?

Σε οποιαδήποτε από αυτές τις περιπτώσεις, πολλοί πάροχοι προσφέρουν και συγκαλυμμένη υπηρεσία VPN. Χρησιμοποιώντας ειδική τεχνολογία, μπορούν να αποτρέψουν την ανίχνευση VPN και να τους επιτρέψουν να γλιστρήσουν κάτω από το ραντάρ οποιουδήποτε ISP.

Μπορεί ένα μπλοκ ISP VPN

Θεωρητικά, ναι, ο πάροχός σας ενδέχεται να μπορεί να αποκλείσει ένα VPN. Στην πράξη, δεν είναι κάτι που πρέπει να ανησυχείτε, ειδικά σε χώρες όπου η χρήση VPN είναι νόμιμη.

Το εάν μια σύνδεση VPN μπορεί να αποκλειστεί εξαρτάται κυρίως από το πρωτόκολλο που χρησιμοποιείται. Το PPTP, για παράδειγμα, είναι ένας εύκολος στόχος. Χρησιμοποιεί μία μόνο θύρα που μπορεί εύκολα να αποκλειστεί από οποιοδήποτε τείχος προστασίας.

Αλλά άλλα πρωτόκολλα μπορεί να είναι πολύ πιο δύσκολο να κλείσουν. Πάρτε το OpenVPN (το οποίο υποστηρίζει σχεδόν κάθε πάροχος). Μπορεί να διαμορφωθεί ώστε να χρησιμοποιεί οποιαδήποτε αυθαίρετη θύρα και είτε TCP είτε UDP, καθιστώντας το πολύ περισσότερο από έναν κινούμενο στόχο.

Το OpenVPN μπορεί ακόμη και να ρυθμιστεί ώστε να λειτουργεί στη θύρα TCP 443, όπου συμβαίνει η κανονική περιήγηση στο Web HTTPS.

Σε αυτήν την περίπτωση, παρόλο που χρησιμοποιείτε ένα VPN, φαίνεται ότι επισκέπτεστε έναν ιστότοπο που τυχαίνει να χρησιμοποιεί HTTPS (σκεφτείτε το Gmail ή τις διαδικτυακές σας τραπεζικές συναλλαγές). Και επειδή το μπλοκάρισμα αυτής της θύρας θα σταματούσε να λειτουργούν αυτές οι υπηρεσίες, αυτό δεν είναι πραγματικά μια επιλογή.

Πώς να χρησιμοποιήσετε ένα VPN για να αποτρέψετε την παρακολούθηση ISP

Η εγκατάσταση με ένα VPN και ο αποκλεισμός του ISP σας από την κατασκοπεία σας είναι αρκετά εύκολος. Εδώ είναι τα βήματα:

  1. Βρείτε έναν πάροχο VPN που ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες σας. Ακολουθούν ορισμένα πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη κατά την επιλογή ενός και, εάν σας ενδιαφέρει, μια λίστα καλών υπηρεσιών μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα σημείο εκκίνησης στην αναζήτησή σας.
  2. Εγγραφείτε για την υπηρεσία.
  3. Από τον ιστότοπο του επιλεγμένου παρόχου σας, πραγματοποιήστε λήψη και εγκατάσταση του προγράμματος-πελάτη για τη συσκευή ή την πλατφόρμα σας. Οποιοδήποτε καλύτερο VPN θα έχει λογισμικό για τουλάχιστον Windows, MacOS, Android και iOS.
  4. Ξεκινήστε τον πελάτη και επιλέξτε έναν διακομιστή για να συνδεθείτε. Ποιο θα επιλέξετε εξαρτάται από το τι προσπαθείτε να κάνετε. Για παράδειγμα, για την ταχύτερη δυνατή σύνδεση, πιθανότατα θα θέλετε απλώς έναν διακομιστή που να βρίσκεται κοντά στην τοποθεσία σας. Ωστόσο, για να καταργήσετε τον αποκλεισμό του Netflix στις ΗΠΑ, θα θέλετε έναν διακομιστή στις ΗΠΑ.
  5. Είσαι έτοιμος. Χρησιμοποιήστε το Διαδίκτυο όπως θα κάνατε συνήθως. Όλα πρέπει να λειτουργούν όπως ακριβώς χωρίς VPN, εκτός από το ότι ο ISP σας δεν μπορεί πλέον να παρακολουθεί την κυκλοφορία σας.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι πολλοί πάροχοι έχουν την επιλογή να εκκινήσουν τον πελάτη τους και να συνδεθούν αυτόματα στο VPN όταν ενεργοποιείτε τη συσκευή σας. Είναι μια επιλογή να εξετάσετε εάν σκοπεύετε να διατηρήσετε το ISP σας στο σκοτάδι όλη μέρα κάθε μέρα.

Μπορώ να χρησιμοποιήσω ένα δωρεάν VPN για να σταματήσω την παρακολούθηση ISP

Τα δωρεάν VPN μπορεί να είναι δύσκολα. Υπάρχουν μερικά αξιοπρεπή, αλλά η συντριπτική πλειοψηφία πρέπει να μείνετε μακριά. Η χρήση τους μπορεί να είναι εξίσου κακό, αν όχι χειρότερο, από το να αφήσετε τον ISP σας να παρακολουθεί την κυκλοφορία σας.

Ένα πράγμα που δεν είναι ένας δωρεάν πάροχος είναι η φιλανθρωπική οργάνωση. Πρέπει να κερδίσουν χρήματα και να το κάνουν συχνά παρακολουθώντας και πουλώντας τη δραστηριότητα των χρηστών. Και αυτό ακριβώς προσπαθείτε να αποφύγετε κλείνοντας τον ISP σας.

Η πώληση δεδομένων μπορεί να είναι και η κορυφή του παγόβουνου. Ίσως χρειαστεί επίσης να αντιμετωπίσετε την έγχυση διαφημίσεων, την αδύναμη κρυπτογράφηση και την αργή απόδοση. Υπάρχουν πολλές διαφορές μεταξύ των δωρεάν VPN και των VPN επί πληρωμή που συμβουλεύουν τη χρήση του τελευταίου, παρά το κόστος.

Τελικές σκέψεις

Ο πάροχος υπηρεσιών διαδικτύου σας βλέπει όλα και ξέρει τα πάντα για τις ενέργειές σας στο διαδίκτυο. Το απόρρητο και η ανωνυμία δεν υπάρχουν. ¶Αλλά, ξέρετε τώρα ότι υπάρχει κάτι που μπορείτε να κάνετε γι ‘αυτό.

Υπάρχουν αποτελεσματικοί τρόποι για να αποκλείσετε την παρακολούθηση ISP και να αποκρύψετε τις δραστηριότητές σας στο Διαδίκτυο από αυτήν. Και αν αποφασίσετε να χρησιμοποιήσετε ένα VPN, Tor ή οποιαδήποτε από τις άλλες μεθόδους που αναφέρονται, ένα πράγμα είναι σίγουρο. Θα επιστρέψετε στον έλεγχο, όπως θα έπρεπε.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me