Πόσο ασφαλή και ασφαλή είναι τα VPN

Όχι πολύ καιρό πριν, το Διαδίκτυο ήταν κάτι περισσότερο από μια ενδιαφέρουσα περιέργεια. Σήμερα, ωστόσο, είναι δίκαιο να πούμε ότι παίζει ρόλο σχεδόν σε κάθε πτυχή της ζωής μας. Έφερε ένα εντελώς νέο επίπεδο ευκολίας και χρησιμότητας κυριολεκτικά στις παλάμες των χεριών μας.


Όμως, για όλα τα οφέλη που προσφέρει το Διαδίκτυο, φέρνει επίσης κινδύνους. Και, για να προστατευτούμε από διαφορετικές διαδικτυακές απειλές, πολλοί από εμάς σκεφτόμαστε ή έχουν ήδη στραφεί στην τεχνολογία VPN.

Στα χαρτιά, τα VPN φαίνονται σαν το τέλειο εργαλείο για την εργασία. Κρυπτογραφούν και ανωνυμοποιούν τα δεδομένα μας, διατηρώντας τα ασφαλή και μακριά από αδιάκριτα μάτια.

Στην πράξη, ωστόσο, τα VPN είναι ασφαλή; Τα πράγματα σίγουρα γίνονται λίγο περίπλοκα.

Όταν χρησιμοποιείτε ένα VPN, παραδίδετε την επισκεψιμότητά σας σε τρίτο μέρος (τον πάροχο VPN), εμπιστεύοντάς τους να μην παραβιάζουν το απόρρητό σας. Αυτό καθιστά απαραίτητη την προσοχή σας κατά την επιλογή ενός παρόχου VPN. Εάν επιλέξετε λάθος, μπορεί να καταλήξετε να ανταλλάξετε έναν εφιάλτη απορρήτου για έναν άλλο.

Ας ρίξουμε μια ματιά σε ποιες απειλές για το απόρρητό σας υπάρχουν στο διαδίκτυο και πώς μπορείτε να επιλέξετε μια αξιόπιστη υπηρεσία VPN για να τις αποφύγετε.

Σε VPN ή Όχι σε VPN

Οι πιο προφανείς διαδικτυακές απειλές είναι εγκληματικές. Οι κλέφτες προσπαθούν συχνά να κλέψουν και να επωφεληθούν από δεδομένα χρήστη, όπως διαπιστευτήρια σύνδεσης, προσωπικά στοιχεία αναγνώρισης και αριθμούς πιστωτικών καρτών.

Όμως, οι εγκληματίες δεν είναι μόνοι που προσπαθούν να πάρουν τα χέρια τους στις πληροφορίες σας. Η προστασία της ιδιωτικής ζωής στο Διαδίκτυο πέφτει στο δρόμο σε πολλές χώρες (υποθέτοντας ότι υπήρχαν αρχικά).

ISP και συλλογή δεδομένων

Θα εκπλαγείτε να μάθετε πόσα δεδομένα συλλέγει ο μέσος πάροχος υπηρεσιών διαδικτύου (ISP) για τους χρήστες τους. Και τους αρέσει να το κάνουν επίσης. Κάποιοι φτάνουν μέχρι να προσφέρουν εκπτωτικές τιμές εάν συναινείτε σε αυτούς να σας κατασκοπεύουν (λεπτομέρειες που είναι ωραία κρυμμένες στην ωραία εκτύπωση).

Γιατί να συγκεντρώσετε όλες αυτές τις πληροφορίες; Φυσικά, να το πουλήσω στον υψηλότερο πλειοδότη. Είναι ένα πολύ κερδοφόρο επιχειρηματικό μοντέλο.

Τα δεδομένα που συλλέγει το IPS σας και πιθανότατα συλλέγει για εσάς μπορεί να περιλαμβάνει οποιοδήποτε από τα ακόλουθα:

 • Προβολή μεμονωμένων μη κρυπτογραφημένων ιστοσελίδων
 • Επισκέφθηκαν τομείς και κρυπτογραφημένες σελίδες
 • Χρησιμοποιούνται διαδικτυακές υπηρεσίες
 • Λήψη αρχείων ατόμων
 • Αποστολείς, παραλήπτες και ενδεχομένως το περιεχόμενο των μη κρυπτογραφημένων μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

Από αυτές τις πληροφορίες, ένας ISP μπορεί να αναπτύξει μια εκπληκτικά ακριβή εικόνα σας.

Για παράδειγμα, μπορούν να δημιουργήσουν ένα μερικό ιατρικό προφίλ με βάση το ποιες ασθένειες διαβάζετε πληροφορίες ή ποιες ιατρικές υπηρεσίες αναζητάτε.

Μπορεί να είναι σε θέση να καταλάβουν το φύλο σας και την ηλικία κατά προσέγγιση με βάση τους τύπους ιστότοπων που επισκέπτεστε συχνότερα.

Μπορεί ακόμη και να μάθουν τις πολιτικές σας τάσεις, τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή οποιοδήποτε άλλο χαρακτηριστικό προσωπικότητας που εμφανίζεται μέσω της διαδικτυακής σας συμπεριφοράς.

Και, ίσως το πιο τρομακτικό, δεν μπορείτε καν να ελέγξετε τα δεδομένα που συλλέγονται, τουλάχιστον, να ελέγξετε ξανά την ακρίβειά του.

Πώς τα VPN μπορούν να σας προστατεύσουν

Όταν χρησιμοποιείτε ένα VPN, αφήνετε τον ISP σας στο σκοτάδι. Ένα VPN δημιουργεί μια κρυπτογραφημένη σύνδεση (ή μια σήραγγα) μεταξύ της συσκευής σας και ενός διακομιστή που ελέγχεται από τον πάροχο VPN.

Αλλά από προεπιλογή, όλη η κίνηση στο Διαδίκτυο θα περάσει από αυτήν τη σήραγγα. Εφόσον συμβαίνει αυτό, ο πάροχος υπηρεσιών διαδικτύου δεν θα μπορεί να καταλάβει τίποτα σχετικά με τις διαδικτυακές σας δραστηριότητες.

Ένα αξιόπιστο VPN σας διατηρεί ασφαλείς και ανώνυμους στο διαδίκτυο

Όλα κρυπτογραφούνται και δρομολογούνται μέσω του διακομιστή VPN. Επομένως, ο πάροχος υπηρεσιών διαδικτύου δεν θα γνωρίζει από πού πηγαίνουν τα δεδομένα, από ποιον προέρχονται ή τι περιέχει.

Όπως αναφέρθηκε, ωστόσο, αυτό μετατοπίζει μόνο το βάρος της εμπιστοσύνης από τον ISP και στην υπηρεσία VPN. Εάν δεν καταλήξετε να χρησιμοποιείτε έναν αξιόπιστο πάροχο VPN, απλώς ανταλλάσσετε ποιος κερδίζει από τα προσωπικά σας στοιχεία και όχι πολλά άλλα.

Γιατί ένας αξιόπιστος πάροχος VPN είναι σημαντικός

Όταν χρησιμοποιείτε μια υπηρεσία VPN για να προστατευτείτε από έναν ISP ή άλλο μη εξουσιοδοτημένο τρίτο μέρος, εμπιστεύεστε το VPN να μην είναι σαν αυτά. Τους εμπιστεύεστε να μην καταγράφουν ή να παρακολουθούν την κυκλοφορία σας στο Διαδίκτυο ή να πωλούν τις διαδικτυακές σας συνήθειες ή προσωπικά στοιχεία σε όποιον είναι πρόθυμος να πληρώσει για αυτό.

Στην πραγματικότητα, δεδομένου ότι κάθε πάροχος VPN απαιτεί από εσάς να συνδεθείτε για να χρησιμοποιήσετε έναν από τους διακομιστές του, επισημαίνετε ρητά την επισκεψιμότητά σας ότι ανήκει σε εσάς. Εάν η υπηρεσία VPN αποφάσισε να καταγράψει τις δραστηριότητές σας, τα πράγματα θα μπορούσαν να γίνουν ακόμη πιο συμβιβαστικά.

Η λυπηρή πραγματικότητα είναι ότι υπάρχουν πάντα ανέντιμοι πάροχοι VPN, που θέλουν να εξαργυρώσουν τους μη ενημερωμένους χρήστες. Κάθε φορά που υπάρχει ένας φόβος απορρήτου, εμφανίζονται στην αγορά.

Η αποτυχία επιλογής ενός παρόχου VPN προσεκτικά θα σας αφήσει σε πολύ χειρότερη κατάσταση από ό, τι ξεκινήσατε και μπορεί να θέσει σε κίνδυνο το απόρρητο και την ασφάλειά σας με έναν εντελώς νέο τρόπο.

Πόσο ασφαλές και ασφαλές είναι ένα VPN

Ας αφήσουμε πρώτα τις πολιτικές και τις συμπεριφορές των μεμονωμένων παρόχων.

Η τεχνολογία πίσω από τις περισσότερες εμπορικές υπηρεσίες VPN είναι πολύ καλή και προσφέρει εξαιρετική προστασία της ασφάλειας και του απορρήτου σας.

Σε γενικές γραμμές, ένα σωστά ρυθμισμένο VPN το καθιστά σχεδόν αδύνατο για οποιοδήποτε μη εξουσιοδοτημένο άτομο ή οργανισμό να αναλύσει την κυκλοφορία σας στο Διαδίκτυο και να συνδέσει οποιαδήποτε δραστηριότητα μαζί σας.

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι ένα VPN θα κρυπτογραφεί μόνο δεδομένα μεταξύ της συσκευής σας και του διακομιστή VPN. Μόλις αφήσει αυτόν τον διακομιστή να ταξιδέψει στον απόλυτο προορισμό του, είναι εξίσου ευάλωτο στην παρακολούθηση, όπως και κάθε κίνηση εκτός VPN.

Ωστόσο, από εκείνο το σημείο, ο διακομιστής VPN θεωρείται η πηγή της κίνησης. Θα ήταν πολύ δύσκολο για οποιονδήποτε να το εντοπίσει (και όποια διαδικτυακή δραστηριότητα εκτελείται) πίσω σε εσάς.

Τι να ψάξετε σε ένα ασφαλές VPN

Έτσι, από τεχνολογική άποψη, ένα VPN είναι ασφαλές. Όμως, δεδομένου ότι το απόρρητο και η ασφάλεια που παρέχει μπορεί εύκολα να υπονομευτεί από τον πάροχό του, η επιλογή μιας αξιόπιστης και διαφανούς υπηρεσίας VPN είναι πέρα ​​από κρίσιμη.

Εάν δεν το κάνετε αυτό, χάνετε ολόκληρο τον σκοπό πληρωμής μιας υπηρεσίας VPN για προστασία της ιδιωτικής ζωής και της ασφάλειας. Πετάτε χρήματα κάτω από το χάσμα.

Υπάρχει μια λίστα με πράγματα που πρέπει να αναζητήσετε για να βεβαιωθείτε ότι ένα VPN θα σας προσφέρει το καλύτερο επίπεδο προστασίας. Κατ ‘αρχάς, οποιοσδήποτε πάροχος σκέφτεστε να προσφέρει αυτά τα τεχνικά χαρακτηριστικά:

 • Κρυπτογράφηση 128-bit ή 256-bit
 • Προστασία διαρροής DNS
 • Ένας μεγάλος αριθμός διακομιστών σε χώρες στις οποίες ενδιαφέρεστε να συνδεθείτε
 • Κοινόχρηστες (όχι αποκλειστικές) διευθύνσεις IP για καλύτερη ανωνυμία
 • Υποστήριξη μεταξύ πλατφορμών
 • Επιλογή πρωτοκόλλων TCP ή UDP

Όταν είναι όλα διαθέσιμα, λαμβάνετε μια ισχυρή και ασφαλή υπηρεσία VPN που προσφέρει μέγιστη ευελιξία και ευρεία συμβατότητα. Τουλάχιστον από τεχνολογική άποψη, δηλαδή.

Μόλις βρείτε έναν τέτοιο πάροχο, πρέπει στη συνέχεια να στρέψετε την προσοχή σας στην εταιρεία και τις διάφορες πολιτικές τους που ενδέχεται να έχουν αντίκτυπο στην ασφάλεια και το απόρρητό σας. Βεβαιωθείτε ότι έχουν όλα τα ακόλουθα:

 • Μια σαφής πολιτική που περιγράφει τις πρακτικές συλλογής δεδομένων χρήστη
 • Χωρίς καταγραφή πηγής ή προορισμού κυκλοφορίας
 • Χωρίς παρακολούθηση των συνδέσεων χρήστη ή αποσύνδεσης (τουλάχιστον φορές, ιδανικά, τίποτα καθόλου)
 • Χωρίς πρόσβαση τρίτων σε διακομιστές ή πελάτες
 • Μια συμφωνία Όρων Παροχής Υπηρεσιών που μπορείτε πραγματικά να κατανοήσετε

Όταν ένας πάροχος VPN ελέγχει όλα αυτά τα πλαίσια, εκτός από την κάλυψη όλων των τεχνικών απαιτήσεων, υπάρχει μια εξαιρετική πιθανότητα τα δεδομένα να είναι καλά σε αυτά μαζί τους.

Τούτου λεχθέντος, μην παίρνετε πάντα το λόγο τους για αυτό. Κάντε λίγο περισσότερη ανάγνωση και δείτε αν μπορείτε να βρείτε περιπτώσεις όπου ο πάροχος δεν ακολούθησε τις πολιτικές του ή ανακαλύφθηκε ότι συλλέγει δεδομένα που είπε ότι δεν ήταν.

Αν θέλετε ένα καλό σημείο εκκίνησης, υπηρεσίες όπως το CyberGhost, το NordVPN και το Surfshark είναι επιλογές που προσωπικά χρησιμοποιώ και εμπιστεύομαι.

Είναι ασφαλή τα δωρεάν VPN

Δεν είναι τόσο εύκολο να βρείτε μια δωρεάν υπηρεσία VPN που είναι ασφαλής, ασφαλής και πληροί τις απαιτήσεις που έχω καλύψει παραπάνω (που, κατά τη γνώμη μου, είναι απαραίτητες). Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι τα χρησιμοποιούν ούτως ή άλλως.

Τα περισσότερα δωρεάν VPN υποβάλλουν τολμηρές αξιώσεις σχετικά με τα χαρακτηριστικά ασφαλείας τους και τα επίπεδα ανωνυμίας που παρέχουν. Όμως, σχεδόν κανένας δεν ανταποκρίνεται ποτέ σε αυτούς.

Το απλό γεγονός είναι ότι οι διακομιστές και το εύρος ζώνης κοστίζουν χρήματα. Ένα «δωρεάν» VPN πρέπει να καλύψει αυτά τα κόστη με κάποιο τρόπο και η πώληση των προσωπικών σας πληροφοριών και των διαδικτυακών συνηθειών σας μπορεί να είναι εκπληκτικά κερδοφόρα (περισσότερο από οποιαδήποτε μορφή εσόδων από διαφημίσεις, μια άλλη κοινή πηγή εισοδήματος για δωρεάν VPN).

Ένα αναξιόπιστο δωρεάν VPN πώληση δεδομένων

Αρκετές γνωστές δωρεάν υπηρεσίες VPN έχουν ήδη αποκαλυφθεί ως ανασφαλείς και χαλαρές με τις πρακτικές συλλογής δεδομένων τους.

Για παράδειγμα, η Hola έχει πιαστεί με το χέρι με την πώληση του εύρους ζώνης των χρηστών VPN σε τρίτους. Το λογισμικό τους περιείχε ακόμη και ένα ελάττωμα που θα επέτρεπε σε έναν εισβολέα να πάρει τον πλήρη έλεγχο της συσκευής ενός χρήστη.

Η Betternet, μια ευρέως χρησιμοποιούμενη δωρεάν υπηρεσία VPN για κινητά βρέθηκε να περιέχει έως και 14 μεμονωμένες βιβλιοθήκες παρακολούθησης ενσωματωμένες στην εφαρμογή τους. Αναμφισβήτητα, η χρήση του Betternet ήταν χειρότερη για το απόρρητό σας από το να μην χρησιμοποιείτε καθόλου μορφή προστασίας.

Προσωπικά, θα επιλέγω πάντα ένα VPN επί πληρωμή έναντι ενός δωρεάν. Με μερικές εξαιρέσεις που μπορώ να υπολογίσω από τη μία πλευρά, θεωρώ ότι κάθε δωρεάν VPN αμφισβητείται στην καλύτερη περίπτωση, αν όχι εντελώς επικίνδυνο. Ίσως είμαι η μειονότητα, αλλά όταν μπορείτε να αποκτήσετε έναν πάροχο ποιότητας όπως το Surfshark ή το CyberGhost με μόλις λίγα δολάρια το μήνα, για μένα, η απόφαση είναι μη-εγκεφάλου.

Επιλέξτε σοφά, μείνετε ασφαλείς

Η επιλογή ενός αξιόπιστου, ασφαλούς και αξιόπιστου VPN δεν είναι ασήμαντο θέμα και έχει συνέπειες αν το κάνετε λάθος. Η χρήση μιας υπηρεσίας VPN θέτει όλη τη δραστηριότητά σας στο Διαδίκτυο και τα δεδομένα σας στα χέρια τους. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτό θα μπορούσε να είναι χειρότερο από την εμπιστοσύνη στον ISP σας.

Ακολουθήστε τις συμβουλές σε αυτό το άρθρο για να βρείτε έναν έντιμο πάροχο με υψηλά πρότυπα ασφάλειας και απορρήτου. Περάστε λίγο χρόνο κάνοντας την έρευνά σας.

Υπάρχουν πολλά ασφαλή VPN εκεί έξω που είναι πιθανό να κάνουν ό, τι μπορούν για να προστατεύσουν εσάς και τα δεδομένα σας. Η χρήση ενός από αυτά είναι αναμφισβήτητα το καλύτερο που μπορεί να κάνει οποιοσδήποτε από εμάς χρήστες του Διαδικτύου.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map