VPN εναντίον διακομιστών μεσολάβησης

Με πολλούς τρόπους, οι διακομιστές μεσολάβησης και τα VPN είναι παρόμοια. Και οι δύο επαναπροσανατολίζουν την κίνηση μέσω απομακρυσμένου υπολογιστή. Και οι δύο μπορούν να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε την ανωνυμία σας αποκρύπτοντας τη διεύθυνση IP σας. Και τα δύο μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την περιήγηση σε περιεχόμενο που έχει αποκλειστεί γεωγραφικά.


Αλλά διαφέρουν επίσης με μερικούς σημαντικούς τρόπους, ειδικά όσον αφορά την ασφάλεια και το επίπεδο της ιδιωτικής ζωής. Ανάλογα με το ποιος είναι ο στόχος σας, αυτές οι διαφορές μεταξύ ενός διακομιστή μεσολάβησης και ενός VPN μπορούν να εξαλείψουν μια ως καλύτερη επιλογή (ή ως επιλογή) από την άλλη.

Τι είναι ένα VPN

Ένα VPN (που σημαίνει Virtual Private Network) αποτελείται από έναν ή περισσότερους διακομιστές που διαχειρίζονται μια εταιρεία VPN. Συνδέεστε σε έναν από αυτούς τους διακομιστές VPN χρησιμοποιώντας τοπικά εγκατεστημένο λογισμικό πελάτη που παρέχεται από τον πάροχο. Μόλις συνδεθεί, ο διακομιστής λειτουργεί ως μεσάζων για όλη την κίνηση μεταξύ της συσκευής σας και του Διαδικτύου.

Η σήραγγα (σύνδεση) μεταξύ της συσκευής σας και του διακομιστή VPN είναι εξαιρετικά κρυπτογραφημένη. Όποιος παρακολουθεί την επισκεψιμότητά σας (όπως τον ISP, την κυβέρνηση ή έναν χάκερ) καθώς ταξιδεύει πάνω ή κάτω, η σήραγγα δεν θα μπορεί να την αποκωδικοποιήσει και να δει τα περιεχόμενά της.

Πριν από την έξοδο της κυκλοφορίας σας από τη σήραγγα στο τέλος του διακομιστή VPN και κατευθυνθεί προς τον τελικό προορισμό της (π.χ. ένας ιστότοπος που βλέπετε), η δημόσια διεύθυνση IP σας και άλλες πληροφορίες που μπορούν να προσδιορίσουν ότι σας έχουν αφαιρεθεί. Αντίστοιχα από τον διακομιστή αντικαθίστανται.

Διάγραμμα για το πώς λειτουργεί ένα VPN σε σύγκριση με διακομιστές μεσολάβησης

Πέρα από αυτό το σημείο, οποιοσδήποτε λαμβάνει την επισκεψιμότητά σας θα πιστεύει ότι προέρχεται από το διακομιστή VPN και όχι από τη συσκευή σας. Θα πιστεύουν επίσης ότι η τοποθεσία σας είναι εκείνη του διακομιστή VPN. Η πραγματική σας ταυτότητα και η πραγματική φυσική τοποθεσία σας παραμένουν ιδιωτικές.

Τα VPN λειτουργούν σε επίπεδο λειτουργικού συστήματος. Μόλις η συσκευή σας συνδεθεί σε έναν διακομιστή VPN, από προεπιλογή, όλη η κίνηση του δικτύου περνά από αυτήν. Χρησιμοποιώντας τα πάντα, από το πρόγραμμα περιήγησής σας έως λογισμικό για συγκεκριμένο σκοπό (για παράδειγμα, ροή ή λήψη πελατών ή εφαρμογών) παραμένει ασφαλής και ανώνυμη.

Ως προαιρετική ρύθμιση για προχωρημένους, πολλοί πάροχοι θα σας δώσουν την ευελιξία να αποκλείσετε την κυκλοφορία από συγκεκριμένο λογισμικό ή θύρες εάν το επιθυμείτε. Για παράδειγμα, μου αρέσει να αποκλείω την εφαρμογή ροής μουσικής, καθώς ένα σωρό της μουσικής που ακούω δεν είναι πάντα διαθέσιμο σε χώρες I VPN για.

Τι είναι ένας πληρεξούσιος

Εννοιολογικά παρόμοιο με ένα VPN, ένας διακομιστής μεσολάβησης είναι ένας μεμονωμένος διακομιστής που λειτουργεί επίσης ως μεσάζων για την κίνηση στο Διαδίκτυο. Η ρύθμιση διακομιστή μεσολάβησης έρχεται σε μία από τις δύο γεύσεις. Μπορείτε να το διαμορφώσετε χειροκίνητα σε επίπεδο λειτουργικού συστήματος, την πιο περίπλοκη επιλογή. Ή, όπως γίνεται συνήθως, μπορείτε να ρυθμίσετε τον διακομιστή μεσολάβησης για κάθε εφαρμογή με την οποία θέλετε να τη χρησιμοποιήσετε. Πολλά λογισμικά υποστηρίζουν τη χρήση διακομιστών μεσολάβησης, συμπεριλαμβανομένων όλων των μεγάλων προγραμμάτων περιήγησης.

Το λογισμικό που χρησιμοποιεί έναν διακομιστή μεσολάβησης για να μιλήσει σε έναν ιστότοπο ή σε έναν άλλο πόρο στο Διαδίκτυο αναμεταδίδει την κίνηση μέσω του διακομιστή μεσολάβησης με τον οποίο τον διαμορφώνετε. Σε αντίθεση με ένα VPN, δεν εφαρμόζεται κρυπτογράφηση στη σύνδεση μεταξύ της συσκευής σας και του διακομιστή μεσολάβησης.

Διάγραμμα για το πώς λειτουργούν οι διακομιστές μεσολάβησης σε σύγκριση με τα VPN

Όταν η κυκλοφορία σας φτάσει στον διακομιστή μεσολάβησης, η διεύθυνση IP σας αφαιρείται. Ωστόσο, πολλές από τις άλλες πληροφορίες που μπορεί να σας αναγνωρίσουν ενδέχεται να παραμείνουν. Όμως, από άποψη IP, από εκεί και πέρα, όλοι θα πιστεύουν ότι μιλούν στον διακομιστή μεσολάβησης, όχι σε εσάς. Η τοποθεσία σας θα καλυφθεί αποτελεσματικά, θα αντικατασταθεί από αυτήν του διακομιστή μεσολάβησης.

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, οι διακομιστές μεσολάβησης συνήθως ρυθμίζονται σε επίπεδο εφαρμογής, κατά περίπτωση. Οι διακομιστές μεσολάβησης σε προγράμματα περιήγησης είναι αρκετά εύκολο να διαμορφωθούν, όπως και οι εφαρμογές VoIP (Skype κ.λπ.) και οι πελάτες BitTorrent. Οτιδήποτε άλλο χτυπήσει ή χάσει. Εάν θέλετε να ανακατευθύνετε όλη την κίνηση στο Διαδίκτυο μέσω του διακομιστή μεσολάβησης, η καλύτερη κίνηση σας είναι να το ρυθμίσετε μέσω του λειτουργικού συστήματος.

Πότε να χρησιμοποιήσετε ένα VPN

Το VPN είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο για όσους θέλουν να μεγιστοποιήσουν το διαδικτυακό τους απόρρητο και την ανωνυμία τους, να μεταβούν στη λογοκρισία στο Διαδίκτυο ή να αποκτήσουν πρόσβαση σε περιεχόμενο που έχει αποκλειστεί γεωγραφικά. Χρησιμοποιώ ένα καθημερινά για οποιονδήποτε και για όλους τους παραπάνω λόγους.

Η σύνδεση σε ένα VPN σάς παρέχει μια νέα διεύθυνση IP. Και, σε αντίθεση με τη χρήση ενός διακομιστή μεσολάβησης, τα δεδομένα που στέλνετε ή λαμβάνετε είναι κρυπτογραφημένα. Είναι ο συνδυασμός αυτών των δύο λειτουργιών που καθιστά τα VPN ένα εξαιρετικό εργαλείο.

Οφέλη ενός VPN

 • Ηλεκτρονικό απόρρητο

  Αφού η συσκευή σας συνδεθεί σε διακομιστή VPN, όλα τα δεδομένα που μεταφέρονται μεταξύ των δύο είναι εξαιρετικά κρυπτογραφημένα. Οποιοσδήποτε από τον ISP σας σε έναν χάκερ (ή την κυβέρνηση για αυτό το θέμα) δεν μπορεί να διαβάσει αυτό που ανεβάζετε ή κατεβάζετε. Επίσης, δεν μπορούν να πουν ποιος ιστότοπος ή πόρος χρησιμοποιείτε, αφού όλα πηγαίνουν πρώτα στον διακομιστή VPN.

  Στο αντίθετο άκρο της σύνδεσης, ο ιστότοπος ή η υπηρεσία στην οποία έχετε πρόσβαση δεν έχει ιδέα ποιος είστε (εκτός εάν το ενημερώσετε με τη σύνδεση). Για ό, τι ξέρει, είστε ο διακομιστής VPN.

 • Παράκαμψη Geo-Blocking

  Οι διακομιστές παρόχων VPN είναι απλωμένοι σε όλο τον κόσμο. Ορισμένες υπηρεσίες, όπως PureVPN ή HideMyAss! υποστηρίξτε πάνω από εκατό χώρες. Εάν ένα κομμάτι περιεχομένου στο οποίο θέλετε να αποκτήσετε πρόσβαση περιορίζεται σε μια συγκεκριμένη γεωγραφική θέση, η σύνδεση σε έναν διακομιστή VPN θα ξεμπλοκάρει. Η IP του διακομιστή στον οποίο συνδέεστε θα είναι τοπική και επομένως επιτρέπεται. Αυτό, για παράδειγμα, είναι το πώς έχω πρόσβαση στο US Netflix όταν βρίσκομαι στο εξωτερικό.

 • Παράκαμψη λογοκρισίας

  Ομοίως με τον τρόπο που σας επιτρέπει να μεταβείτε στο γεωγραφικό αποκλεισμό, ένα VPN μπορεί να παρακάμψει τη λογοκρισία. Εάν η τρέχουσα τοποθεσία σας δεν επιτρέπει την προβολή συγκεκριμένου περιεχομένου ή την πρόσβαση σε έναν διαδικτυακό πόρο, η χρήση ενός διακομιστή VPN σε μια χώρα που θα παρακάμψει αυτούς τους περιορισμούς. Η σύνδεση με διακομιστές σε χώρες όπως η Εσθονία, η Ισλανδία ή η Ολλανδία είναι συνήθως μια καλή επιλογή για το σκοπό αυτό.

 • Αποτροπή περιορισμού εύρους ζώνης

  Με βάση αυτό που κάνετε αυτήν τη στιγμή στο διαδίκτυο, οι πάροχοι υπηρεσιών διαδικτύου σας ενδέχεται να μειώσουν (επιταχύνουν) την ταχύτητα του εύρους ζώνης σας. Αυτή η πρακτική είναι πολύ συχνή κατά το torrenting (για τις οποίες υπάρχουν πολλές νόμιμες χρήσεις).

  Αναλύοντας τον τύπο δεδομένων που λαμβάνετε, ο πάροχος υπηρεσιών διαδικτύου ενδέχεται να επιβραδύνει τη σύνδεσή σας σε επίπεδα τα οποία μπορεί να είναι πολλαπλάσια χαμηλότερα από αυτά που πληρώνετε. Επειδή ένα VPN κρυπτογραφεί δεδομένα που μεταβαίνουν στη συσκευή σας, εμποδίζει τον ISP σας να καταλάβει τι κάνετε. Εάν δεν το γνωρίζουν, δεν μπορούν να επιταχύνουν το εύρος ζώνης σας.

 • Ασφάλεια σημείου πρόσβασης Wi-Fi

  Κάθε φορά που χρησιμοποιείτε δημόσιο Wi-Fi σε καφετέρια, ξενοδοχείο ή αεροδρόμιο, ανοίγετε τον εαυτό σας για πιθανές παραβιάσεις ασφαλείας. Με μερικά εργαλεία, είναι εκπληκτικά εύκολο για κάποιον που βρίσκεται στο ίδιο δίκτυο να αρχίσει να παρακολουθεί τα δεδομένα σας.

  Η χρήση ενός VPN δεν θα τους εμποδίσει να το κάνουν. Αλλά, επειδή τα δεδομένα σας θα είναι κρυπτογραφημένα, όποιος τα αρπάξει δεν θα μπορεί να δει ή να κάνει τίποτα με αυτό.

 • Απόρρητο και ασφάλεια VoIP

  Οι φωνητικές κλήσεις IP είναι επίσης σχετικά εύκολο να ακουστούν. Ταξιδεύουν στο Διαδίκτυο χωρίς κρυπτογράφηση. Χρειάζεται λίγη τεχνική τεχνογνωσία, αλλά ακόμη και χάκερ μεσαίου επιπέδου (λόγω έλλειψης καλύτερου όρου) μπορεί να είναι σε θέση να παρακολουθούν τις συνομιλίες.

  Εάν χρησιμοποιείτε τακτικά Skype, Viber ή οποιαδήποτε άλλη υπηρεσία VoIP, συνδεθείτε σε ένα VPN πριν πραγματοποιήσετε μια κλήση. Η κρυπτογράφηση που συνοδεύει θα καταστήσει αδύνατη την απόπειρα εισβολής, διατηρώντας την κλήση σας ιδιωτική και ασφαλή.

 • Αποτροπή καταγραφής ερωτημάτων μηχανών αναζήτησης

  Με την πρόθεση να σας εξυπηρετήσουμε καλύτερα παρέχοντας πιο ακριβή αποτελέσματα και διαφημίσεις, οι μηχανές αναζήτησης επισημαίνουν όλες τις αναζητήσεις με τη διεύθυνση IP που τις έκανε. Γνωρίζοντας το παρελθόν σας, μπορούν να προβλέψουν καλύτερα τι θέλετε στο μέλλον.

  Το μειονέκτημα είναι ότι το Google και το Bing του κόσμου καταγράφουν αποτελεσματικά τη ζωή σας. Ψάχνετε για δικηγόρο διαζυγίου ή πληροφορίες για αντικαταθλιπτικά; Το γνωρίζουν και το καταγράφουν. Όλοι πιθανότατα έχουμε τμήματα της ζωής μας που προτιμούμε να διατηρούμε ιδιωτικά. Χρησιμοποιώντας ένα VPN για να αποκρύψετε την πραγματική σας διεύθυνση IP, οι αναζητήσεις σας θα παραμείνουν ανώνυμες.

Ζητήματα με τη χρήση VPN

Δεν υπάρχει δωρεάν γεύμα και υπάρχουν μερικά μειονεκτήματα στη χρήση VPN. Αν και, τουλάχιστον κατά τη γνώμη μου, όλα είναι σχετικά μικρά.

Ένα VPN απαιτεί από εσάς να κάνετε λήψη και εγκατάσταση ενός προγράμματος-πελάτη. Αυτό είναι ένα ακόμη κομμάτι λογισμικού που πρέπει να τοποθετήσετε στη συσκευή σας. Κάθε πάροχος έχει τη δική του έκδοση. Και όλοι φαίνονται και λειτουργούν διαφορετικά. Έτσι, εάν αλλάζετε ποτέ παρόχους (ή χρησιμοποιείτε πολλούς παρόχους), θα πρέπει να εγκαθιστάτε και να μαθαίνετε μια ολοκαίνουργια εφαρμογή κάθε φορά.

Διαφορετικές εγκαταστάσεις λογισμικού παρόχου VPN

Η χρήση ενός VPN μπορεί επίσης να επιβραδύνει τη σύνδεσή σας. Πόσο και αν εξαρτάται καθόλου από πολλούς παράγοντες. Ξεκινά με την κρυπτογράφηση που εφαρμόζεται σε όλα όσα στέλνετε και λαμβάνετε. Η κρυπτογράφηση και η αποκρυπτογράφηση απαιτεί επεξεργαστική ισχύ. Εάν η συσκευή σας δεν μπορεί να το κάνει αρκετά γρήγορα, τα δεδομένα θα καθυστερήσουν και η ταχύτητα σύνδεσής σας θα μειωθεί στο σημείο που μπορεί να διατηρηθεί. Ευτυχώς, συνήθως μπορείτε να αντιμετωπίσετε αυτό το ζήτημα μειώνοντας το επίπεδο κρυπτογράφησης, το οποίο σας επιτρέπουν οι περισσότεροι πάροχοι.

Οτιδήποτε στέλνετε μέσω ενός VPN πρέπει επίσης να ταξιδέψει μια επιπλέον απόσταση στον διακομιστή VPN. Αυτή η απόσταση, σε συνδυασμό με το τρέχον φορτίο διακομιστή, μπορεί επίσης να επηρεάσει τις ταχύτητες. Για να ανακουφίσετε αυτό το πρόβλημα, επιλέξτε έναν ελαφρώς φορτωμένο διακομιστή όσο το δυνατόν πιο κοντά σε εσάς ή το περιεχόμενο που βλέπετε.

Ένα ακόμη πιθανό σημείο παραμονής με VPN είναι η καταγραφή δραστηριότητας. Για μέγιστο απόρρητο, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε έναν εντελώς χωρίς πάροχο VPN. Ορισμένες υπηρεσίες ενδέχεται να διατηρούν ανώνυμα δεδομένα όπως χρονικές σημάνσεις σύνδεσης ή σύνολα μεταφερόμενων δεδομένων, κυρίως για λόγους απόδοσης δικτύου και αντιμετώπισης προβλημάτων. Από μόνη της, αυτά τα δεδομένα δεν μπορούν να σας αναγνωρίσουν, αλλά εξακολουθούν να είναι ένα αποτύπωμα. Εάν θέλετε να είστε πολύ προσεκτικοί, οποιοσδήποτε πάροχος από τη λίστα των καλύτερων VPN μου για προστασία της ιδιωτικής ζωής κάνει το κόψιμο.

Πότε να χρησιμοποιήσετε έναν διακομιστή μεσολάβησης

Υπάρχουν πολλά πράγματα για τα οποία οι διακομιστές μεσολάβησης είναι πολύ χρήσιμοι. Δεν είναι τόσο ευπροσάρμοστα όσο τα VPN, αλλά είναι μια καλή ελαφριά επιλογή για εργασίες χαμηλού επιπέδου όπου η ασφάλεια και το απόρρητο δεν προκαλούν μεγάλη ανησυχία.

Οφέλη των πληρεξουσίων

 • Κάποιο διαδικτυακό απόρρητο

  Οι πληρεξούσιοι μπορούν να σας προσφέρουν έναν μικρό βαθμό απορρήτου. Όλα τα δεδομένα περνούν μέσω του διακομιστή μεσολάβησης, επομένως ο ISP σας δεν γνωρίζει τη διεύθυνση IP του ιστότοπου ή της υπηρεσίας στην οποία έχετε πρόσβαση.

  Ωστόσο, επειδή δεν υπάρχει κρυπτογράφηση, ο πάροχος υπηρεσιών διαδικτύου μπορεί ακόμα να αναλύσει εύκολα τα περιεχόμενα αυτού που βλέπετε ή κατεβάζετε. Αυτό το γεγονός και μόνο σημαίνει ότι ένας διακομιστής μεσολάβησης είναι μια χειρότερη επιλογή από ένα VPN εάν ο στόχος σας είναι να διατηρήσετε το πλήρες διαδικτυακό απόρρητο.

  Στο άλλο άκρο της σύνδεσης, ο ιστότοπος ή η υπηρεσία στην οποία έχετε πρόσβαση δεν θα γνωρίζει ότι σας μιλάει (εκτός εάν συνδεθείτε). Θα πιστεύει ότι επικοινωνεί με τον διακομιστή μεσολάβησης. Έτσι, τουλάχιστον εκεί, ένας πληρεξούσιος διατηρεί την πραγματική σας ταυτότητα κρυφή.

 • Παράκαμψη Geo-Blocking

  Όπως ένα VPN, οι διακομιστές μεσολάβησης σάς παρέχουν μια νέα IP, αυτή του διακομιστή μεσολάβησης που χρησιμοποιείτε. Η επιλογή ενός διακομιστή μεσολάβησης σε μια χώρα που επιτρέπει την προβολή του αποκλεισμένου περιεχομένου στο οποίο προσπαθείτε να αποκτήσετε πρόσβαση θα σας επιτρέψει να το δείτε επίσης.

 • Παράκαμψη λογοκρισίας

  Οι διακομιστές μεσολάβησης είναι επίσης χρήσιμοι για την αποστολή διαδικτυακής λογοκρισίας. Εάν, για οποιονδήποτε λόγο, δεν επιτρέπεται η προβολή συγκεκριμένου περιεχομένου στην τρέχουσα τοποθεσία σας, επιλέξτε έναν πληρεξούσιο σε μια χώρα που.

  Υπάρχει μια προειδοποίηση για τη χρήση διακομιστών μεσολάβησης αντί για VPN για αυτόν τον σκοπό. Και πάλι επιστρέφει στην έλλειψη κρυπτογράφησης. Με διακομιστές μεσολάβησης, τα δεδομένα φεύγουν και φτάνουν στη συσκευή σας χωρίς κρυπτογράφηση. Εάν ανησυχείτε για κάποιον που παρακολουθεί για να δει τι κάνετε, ένα VPN θα τον σταματήσει στα ίχνη του και θα σας δώσει πλήρη ασφάλεια και απόρρητο. Ένας πληρεξούσιος δεν θα.

 • Αποτροπή καταγραφής ερωτημάτων μηχανών αναζήτησης

  Κάθε φορά που χρησιμοποιείτε μια μηχανή αναζήτησης, καταγράφει το ερώτημά σας με σταθερά συνδεδεμένη τη διεύθυνση IP σας. Google, Bing, Yahoo, όλοι το κάνουν. Αυτός ο τύπος καταγραφής βοηθά στην προσαρμογή μελλοντικών αναζητήσεων στο ιστορικό σας και σας δίνει καλύτερα αποτελέσματα και πιο συναφείς διαφημίσεις.

  Το μειονέκτημα είναι ότι οι μηχανές αναζήτησης γνωρίζουν και θυμούνται όλα όσα ψάχνετε. Και μερικά από αυτά τα πράγματα μπορεί να προτιμούμε να διατηρήσουμε ιδιωτικό. Κρύβοντας τη διεύθυνση IP σας με έναν πληρεξούσιο, λαμβάνετε ακριβώς αυτό.

Ζητήματα με τη χρήση ενός διακομιστή μεσολάβησης

Μέχρι στιγμής, το μεγαλύτερο μειονέκτημα των διακομιστών μεσολάβησης είναι ότι δεν κρυπτογραφούν τη σύνδεση δεδομένων μεταξύ της συσκευής σας και του διακομιστή. Εάν το κύριο μέλημά σας είναι το διαδικτυακό απόρρητο και η ασφάλεια, οι διακομιστές μεσολάβησης είναι μια κακή επιλογή.

Χωρίς κρυπτογράφηση, ο ISP σας (και κατ ‘επέκταση η κυβέρνηση και οποιαδήποτε άλλη εταιρεία που είναι πρόθυμη να πληρώσει για τις πληροφορίες) μπορεί να δει, να αναλύσει και να καταγράψει όλα όσα κάνετε στο Διαδίκτυο. Κάθε ιστότοπος που επισκέπτεστε, κάθε αρχείο που κατεβάζετε, είναι όλοι προσβάσιμοι.

Λόγω της έλλειψης κρυπτογράφησης, οι διακομιστές μεσολάβησης επίσης δεν θα σας βοηθήσουν να αποτρέψετε την επιτάχυνση του εύρους ζώνης, ούτε θα προστατεύσουν από πιθανούς εισβολείς όταν χρησιμοποιείτε ένα δημόσιο σημείο πρόσβασης Wi-Fi.

Όπως ένα VPN, ένας διακομιστής μεσολάβησης μπορεί να επιβραδύνει τη σύνδεσή σας στο Διαδίκτυο, επειδή τα δεδομένα πρέπει πρώτα να ταξιδέψουν στον διακομιστή μεσολάβησης πριν φτάσουν στον τελικό προορισμό. Ωστόσο, αυτό που μπορεί να έχει τον πιο σημαντικό δυνητικό αντίκτυπο στην ταχύτητα είναι η απόδοση του ίδιου του διακομιστή μεσολάβησης.

Σε σύγκριση με ένα VPN, οι διακομιστές μεσολάβησης ενδέχεται να οδηγήσουν σε χαμηλότερες ταχύτητες λήψης

Πολύ συχνά, οι διακομιστές μεσολάβησης εκτελούνται από άτομα όπως εσείς και εγώ. Σε αυτές τις περιπτώσεις η απόδοση βρίσκεται στο έλεος του υλικού του διακομιστή και πόσο γρήγορη είναι η σύνδεσή του στο Διαδίκτυο. Σε αντίθεση με τα VPN, οι περισσότεροι διακομιστές μεσολάβησης δεν χρησιμοποιούν εξισορρόπηση φορτίου. Όταν ένα VPN μπορεί να διαδώσει κίνηση σε πολλούς υπολογιστές που ανήκουν στο ίδιο σύμπλεγμα διακομιστών, οι διακομιστές μεσολάβησης σπάνια. Έτσι όσο περισσότερα άτομα συνδέονται με αυτό, τόσο πιο αργή γίνεται.

Επειδή κάθε άτομο με σύνδεση στο Διαδίκτυο μπορεί να εκτελεί διακομιστή μεσολάβησης, πρέπει επίσης να έχετε υπόψη σας κάτι άλλο. Παρόλο που κερδίζετε κάποιο βαθμό ανωνυμίας χρησιμοποιώντας έναν διακομιστή μεσολάβησης, ο κάτοχος του διακομιστή μπορεί ακόμα να δει όλα όσα κάνετε.

Με ένα VPN, μόλις επιλέξετε έναν πάροχο, μπορείτε να ερευνήσετε τις πολιτικές απορρήτου τους εκ των προτέρων. Με πληρεξούσιο, στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων, ο ιδιοκτήτης είναι εντελώς ανώνυμος για εσάς. Αυτός είναι ένας ακόμη λόγος για τον οποίο θα πρέπει να αποφεύγετε τους πληρεξούσιους για οτιδήποτε έχει σημασία για την ασφάλεια ή το απόρρητο.

Υπάρχει ένα ακόμη σημαντικό πράγμα που αξίζει να αναφερθεί. Μπορείτε να βρείτε διακομιστές μεσολάβησης ως ιστότοπους όπου, αφού μεταβείτε σε μια συγκεκριμένη σελίδα, πληκτρολογείτε τη διεύθυνση URL μιας άλλης σελίδας που θέλετε να επισκεφθείτε. Σκεφτείτε το ως χειροκίνητη σύνδεση μεταξύ της συσκευής σας και ενός διακομιστή μεσολάβησης (ο ιστότοπος μεσολάβησης είναι ο τελευταίος). Τις περισσότερες φορές αυτή η επιλογή δεν είναι ασφαλής και μπορεί να είναι εντελώς επικίνδυνη. Η ένεση κακόβουλου κώδικα σε οτιδήποτε σας σταλεί πίσω είναι ασήμαντη. Αποφύγετε αυτούς τους ιστότοπους εάν είναι δυνατόν.

Διακομιστής μεσολάβησης ή VPN?

Για μένα, η απάντηση είναι εύκολη: VPN. Σας επιτρέπει να κάνετε ό, τι κάνει ένας πληρεξούσιος αλλά καλύτερα. Είναι απλώς μια πολύ πιο ευέλικτη και ολοκληρωμένη λύση.

Ασφάλεια και απόρρητο

Τόσο οι διακομιστές μεσολάβησης όσο και τα VPN αλλάζουν τη διεύθυνση IP σας. Ως αποτέλεσμα, οποιοσδήποτε ιστότοπος ή υπηρεσία που χρησιμοποιείτε δεν θα γνωρίζει την πραγματική σας ταυτότητα.

Ωστόσο, εκτός εάν τα δεδομένα κρυπτογραφούνται καθώς φεύγουν από τη συσκευή σας, δεν κρύβετε πολλά. Ο ISP σας (και όποιος πουλάει ή δίνει τα αρχεία καταγραφής του) ή ένας εισβολέας μπορεί να παρακολουθεί και να αναλύει τις μεταφορτώσεις και τις λήψεις σας. Θα ξέρουν ακριβώς τι κάνετε. Εάν στέλνετε προσωπικά στοιχεία, ενδέχεται να μπορούν επίσης να τα διαβάσουν.

Ένα VPN χρησιμοποιεί ισχυρή, συχνά στρατιωτική βαθμολογία, κρυπτογράφηση, διασφαλίζοντας ότι τα παραπάνω δεν θα συμβούν. Ένας πληρεξούσιος, όχι τόσο πολύ.

Εκτέλεση

Οι διακομιστές μεσολάβησης έχουν λιγότερη ένταση πόρων, κάτι που μπορεί να είναι κάτι που πρέπει να ληφθεί υπόψη. Σε αντίθεση με τα VPN, οι διακομιστές μεσολάβησης δεν χρειάζονται πρόσθετη εγκατάσταση λογισμικού, η οποία εξοικονομεί χώρο αποθήκευσης. Επίσης, δεν κρυπτογραφούν τη σύνδεσή σας, η οποία εξοικονομεί χρόνο επεξεργασίας. Εάν έχετε παλιό τηλέφωνο ή υπολογιστή, ένας πληρεξούσιος μπορεί να είναι ακριβώς αυτός που διέταξε ο γιατρός. Αλλά σε όλες σχεδόν τις σύγχρονες συσκευές, η επιβράδυνση λόγω κρυπτογράφησης δεν θα είναι ένα αξιοσημείωτο ζήτημα.

Από όλες τις άλλες οπτικές γωνίες, η απόδοση του VPN θα είναι η ίδια ή καλύτερη από αυτήν ενός διακομιστή μεσολάβησης. Τα δεδομένα πρέπει να διανύσουν μια επιπλέον απόσταση για να φτάσουν σε έναν διακομιστή με οποιαδήποτε από τις δύο λύσεις, οπότε κανένα από αυτά δεν έχει πλεονέκτημα εκεί.

Όσον αφορά τον ίδιο τον διακομιστή, βαθμολογήστε ένα για τα VPN. Οι περισσότεροι διακομιστές μεσολάβησης εκτελούνται από άτομα που χρησιμοποιούν υλικό διακομιστή και συνδέσεις Διαδικτύου που δεν είναι ακριβώς στην κορυφή της γραμμής. Ρίξτε μια ομάδα χρηστών σε έναν άρτια εξοπλισμένο διακομιστή και τα πράγματα μπορεί να σταματήσουν.

Τα VPN συνήθως λειτουργούν από μεγάλα κέντρα δεδομένων, με εξειδικευμένο υλικό και γρήγορες συνδέσεις στο Διαδίκτυο. Ορισμένοι πάροχοι κάνουν καλύτερα από άλλους, όπως μπορείτε να δείτε στην κατάταξη ταχύτητας βάσει των ταχύτερων παρόχων VPN. Αλλά ακόμη και εκείνοι που βρίσκονται στο χαμηλότερο άκρο της κλίμακας θα ξεπεράσουν γενικά τους διακομιστές μεσολάβησης. Για έναν πάροχο VPN, η εκτέλεση διακομιστών είναι μια επιχείρηση. Για τους περισσότερους παρόχους μεσολάβησης, είναι απλώς ένα χόμπι.

Ευκολία στη χρήση

Παρόλο που κάθε πάροχος VPN απαιτεί την εγκατάσταση του δικού του λογισμικού πελάτη και κάθε εφαρμογή είναι διαφορετική από την επόμενη, εξακολουθώ να πιστεύω ότι τα VPN είναι πολύ πιο εύκολα στη χρήση από τους διακομιστές μεσολάβησης.

Ένας διακομιστής μεσολάβησης πρέπει να ρυθμιστεί και να ενεργοποιηθεί και να απενεργοποιηθεί ανά εφαρμογή. Μπορεί να είναι μια αρκετά κουραστική διαδικασία (υποθέτοντας ότι η εφαρμογή διαθέτει υποστήριξη διακομιστή μεσολάβησης). Και αν θέλετε να αλλάξετε τοποθεσίες από, για παράδειγμα, έναν διακομιστή μεσολάβησης στις ΗΠΑ σε έναν στο Ηνωμένο Βασίλειο, θα πρέπει να επιστρέψετε και να ενημερώσετε μη αυτόματα κάθε μία από αυτές τις εφαρμογές ξανά.

Ανεξάρτητα από τον πάροχο και τον τρόπο με τον οποίο εφάρμοσαν τον πελάτη τους, η σύνδεση σε ένα VPN βασίζεται σε μια απλή διαδικασία δύο βημάτων. Επιλέξτε τον διακομιστή μέσω μιας διεπαφής στο λογισμικό VPN και κάντε κλικ σε ένα μόνο κουμπί για σύνδεση. Δεν γίνεται πολύ πιο εύκολο από αυτό.

συμπέρασμα

Οι διακομιστές μεσολάβησης είναι μια καλή λύση εάν πρέπει να αποκρύψετε την ταυτότητά σας για απλές εργασίες. Εργασίες που δεν απαιτούν μεγάλη ασφάλεια, ασφάλεια και για τις οποίες οι ταχύτητες του Διαδικτύου δεν έχουν σημασία. Όταν η απόδοση, η ασφάλεια ή η πλήρης ανωνυμία είναι σημαντικές, το VPN είναι ο μόνος τρόπος να διανύσετε. Εάν δεν είστε σίγουροι από πού να ξεκινήσετε, ρίξτε μια ματιά στη λίστα των προτεινόμενων παρόχων VPN. Κάθε ένα από αυτά θα έκανε μια καλή επιλογή.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map