9 sätt att öka din VPN-hastighet

När VPN blir alltmer populära, tillbringar många av oss en bra mängd av vår tid online kopplad till en. Det är ju ett utmärkt sätt att låsa upp geo-blockerade eller censurerade webbplatser och att bibehålla integritet och säkerhet online.


Tyvärr kan även de bästa VPN-leverantörerna resultera i minskad internetprestanda. Det är en fråga som vanligtvis dyker upp som en trög eller ibland till och med direkt obrukbar anslutning.

Hur man gör en VPN snabbare

I vissa fall med avmattning är den underliggande internetanslutningen skylden. I andra kan det vara VPN själv. Hur som helst, om du kämpar med en dålig anslutning finns det hopp. Här är nio sätt att påskynda ditt VPN och pressa varje sista prestanda ur det.

 1. Byt VPN-servrar

  En av de vanligaste orsakerna till en långsam VPN-anslutning är VPN-servern. Det finns flera skäl till varför detta kan vara fallet, den första är geografiskt avstånd.

  Det kommer till detta: ju längre servern från dig är, desto större avstånd måste dina data resa, desto långsammare anslutning.

  De flesta leverantörer låter dig välja från en lista över servrar över hela världen. Som ett första steg, om du inte redan har gjort det, kan du prova ett som är närmast dig och sedan kontrollera om det går snabbare. Det kan vara så enkelt som det.

  Om du redan använder den närmaste servern är det möjligt att problemet ligger i nätverksvägen mellan dig och den servern. I det här fallet kan du prova andra tillgängliga servrar (för att komma närmast längst bort) för att se om du kan hitta en som fungerar bättre.

  Ibland kan en server som du är ansluten till också ha stor efterfrågan och bli överbelastad. Att flytta till en som för närvarande är underutnyttjad (även om den kan vara längre bort) kan lösa hastighetsproblem.

  Du kan behöva byta servrar mer än en gång för att hitta den som ger dig bästa prestanda.

 2. Prova ett annat protokoll

  En VPN-anslutning är en krypterad tunnel mellan din enhet och VPN-servern. Det håller nyfikna ögon från att se innehållet i din trafik. För att skapa denna säkra tunnel använder VPN-leverantörer olika protokoll och krypteringsstandarder.

  Men inte alla kombinationer skapas lika. Vissa prioriterar säkerhet och offrar prestanda, medan andra gör motsatsen.

  Generellt sett använder de flesta kommersiella VPN: er OpenVPN-protokollet. Det är öppen källkod och ger en bra balans mellan hastighet och säkerhet. Men i många fall kan du kanske hitta ett annat alternativ som kan fungera bättre under dina specifika omständigheter.

  Ett populärt alternativ kallas L2TP / IPSec. Med rätt rätt villkor har användning av det en god chans att förbättra anslutningsprestanda. Ett annat protokoll värt att överväga är PPTP. Medan PPTP vanligtvis är den snabbaste är den också den mest osäkra.

  Om hastigheten är allt du är intresserad av, så kan PPTP vara det bästa alternativet. Lita bara inte på det för att skydda dina uppgifter från alla som har åtagit sig att fånga upp dem.

 3. Ändra protokollinställningar

  Förutom att du ändrar VPN-protokollet helt, kan du också ändra inställningar inom varje. Om du gör det kan du också ge en märkbar hastighetsökning.

  Vissa offentliga nätverk (och till och med vissa privata anslutningar) begränsar VPN-trafik för att minska potentiellt missbruk. Dessa nätverk kan också drabbas av instabilitet orsakad av vissa klientinställningar. Båda sakerna kan leda till förödelse på en VPN-anslutning. För att komma runt dessa potentiella problem och förbättra prestanda är det ibland nödvändigt att ändra din VPN-programvarus standardkonfiguration.

  En inställning för att försöka ändra är preferensen för UDP framför TCP. Båda är protokoll som används för att skicka databitar över internet. Som standard använder de flesta VPN-anslutningar UDP, vilket vanligtvis är det snabbaste av de två alternativen. I vissa fall kan växling till TCP dock resultera i en snabbare anslutning, särskilt om det underliggande nätverket är instabilt.

  En annan inställning för att försöka justera är porten du använder för ditt VPN. Växla till 443. Den här porten använder SSL (krypterad) webbtrafik. Nätverk blockerar eller strypar sällan eftersom det skulle begränsa normal webbanvändning.

 4. Byt VPN-programvara

  Merparten av tiden är klientprogramvaran som din VPN-leverantör ställer dig tillgänglig förkonfigurerad för att ge bästa prestanda med sin tjänst. I vissa fall kan emellertid befintlig programvara eller inställningar på din enhet störa programvarans standard en-storlek-passar alla konfigurationer.

  Det finns definitivt tider när man försöker ett annat VPN-programvarupaket kan förbättra resultaten och ge snabbare internethastigheter. Innan du går ner på denna väg bör du dock notera att det kan kräva mer avancerad teknisk kunskap.

  Eftersom de flesta VPN-tjänster använder OpenVPN som sitt standardanslutningsprotokoll, tar ett vanligt OpenVPN-klient en bra plats att börja. Här kan du hitta det, listat av operativsystem:

  • Microsoft Windows
  • Android
  • Apple iOS / Apple OS X

  Kontakta din VPN-leverantör för instruktioner om hur du konfigurerar programvaran, eftersom det troligtvis finns specifika inställningar för varje VPN-tjänst. De flesta leverantörer gör en steg-för-steg-guide tillgänglig på sina supportwebbplatser, och det är det bästa stället att börja.

 5. Aktivera delad tunnel

  I vissa fall är kraven som du ställer på din VPN-anslutning större än anslutningen kan hantera, enkelt och enkelt. Om du använder flera bandbreddintensiva applikationer samtidigt och inte kan (eller inte vill) stänga några av dem för att lösa dina snabbproblem, erbjuder flera VPN-leverantörer ett annat alternativ. Det kallas split tunneling.

  Med Split Tunneling kan du ange vilken trafik som går över VPN och vilken som går ut okrypterad över din vanliga internetanslutning.

  Om din VPN-leverantör tillåter användning av split tunneling, följ deras instruktioner för att få den att fungera korrekt. Oavsett hur de implementerar den här funktionen kommer sakerna att koka ner för att ange vilken trafik som ska undantas från VPN-tunneln och vilken att inkludera.

  I vissa fall kanske du också kan använda invers split tunneling. Med den här metoden kan du endast specificera den trafik som måste använda VPN snarare än att utesluta ett stort antal program eller trafiktyper från den. Inverse split tunneling är ett utmärkt alternativ om du använder en VPN för att undvika regionbegränsningar eller kringgår innehållsblock som finns på plats av ditt land eller ISP.

 6. Kontrollera din Internet-tjänst

  Om du fortfarande upplever långsamma hastigheter när du har provat allt ovanstående när du går in på webbplatser eller andra onlinetjänster med VPN, är nästa sak att göra om din underliggande internetanslutning är skyldig.

  Koppla först från VPN. Om du kopplar bort ser du till att dina data går rakt ut över standarduppkopplingen och inte dirigeras igenom en VPN-server.

  När det är gjort, kör ett hastighetstest för att bestämma prestandan på ditt internet. Om resultaten är underdelar, precis så har du eliminerat VPN som källa till problemet.

  Om du antar dåliga resultat kan du försöka starta om ditt internetmodem (om du är på en hemanslutning) eller prova att byta till en annan hotspot om det är tillgängligt. Om inget av dessa steg löser problemet måste du tyvärr ta upp saker med din internetleverantör eller hotspot-ägaren.

 7. Kontrollera systemresurser

  Ibland är orsaken till en långsam VPN-anslutning närmare hemmet än du kanske inser. Det är därför det också är klokt att kontrollera om några applikationer på din enhet kan ta upp stora mängder bandbredd.

  Om du till exempel har lämnat din BitTorrent-klient öppen i bakgrunden och den för närvarande sätter in tjugosju andra klienter, är oddsen det som är orsaken till din avmattning.

  För att snabbt ta reda på vilka program du har som kan koppla din anslutning, ta en titt på enhetens uppgiftshanterare. Så här får du åtkomst till det (eller motsvarande) på de mest populära operativsystemen:

  • Microsoft Windows: Task Manager
  • Android: Bakgrundsappar
  • Apple iOS: App switcher
  • Apple OS X: Activity Monitor

  Det är en bra idé att stänga program eller appar som du inte behöver. Det kan frigöra onödigt använt bandbredd på din VPN-anslutning. Även om applikationerna inte använder internet kommer det fortfarande att frigöra systemresurser, vilket säkert inte kommer att skada.

 8. Använd en kabelanslutning

  Idag ansluter de flesta av oss till internet via Wi-Fi. Det är överlägset det mest praktiska och mobila sättet att komma online. Tyvärr är trådlösa anslutningar mottagliga för störningar från andra enheter, byggnadskomponenter och till och med hushållsapparater. För att få en bättre anslutning kan du behöva gå på gamla skolan.

  Om du använder en enhet med en Ethernet-port använder du en nätverkskabel för att ansluta direkt till din router eller modem. En trådbunden anslutning säkerställer att din enhet har en tydlig och oavbruten sökväg till internet. Det eliminerar alla problem med Wi-Fi-störningar från ekvationen och ger dig ett steg närmare att hitta orsaken till din VPN-långsamhet.

  Om du inte kan använda en fast anslutning, analysera din Wi-Fi för att dubbelkontrollera att du använder de mest optimala inställningarna. Att ändra din plats (till exempel att flytta till andra änden av soffan) kan också hjälpa.

 9. Prova en annan VPN

  Tyvärr finns det några orsaker till långsam VPN-prestanda som helt och hållet ligger utanför din kontroll – saker som subpar-nätverksmaskinvara eller usel VPN-serverbelastningsbalans. I dessa fall finns det inget som du kan göra för att lösa problemet förutom att byta till en annan leverantör.

  Att byta VPN-leverantörer är ditt alternativ för sista utväg om du har provat alla andra sätt att fixa den långsamma VPN-anslutningen.

  Om du är ovillig att byta, bör du tänka på att VPN: s stora popularitet idag har lett till en marknad som är överfulla av alternativ. Det betyder att det kan finnas en tjänst som inte fanns när du valde ditt nuvarande VPN. Alternativt kan en leverantör som du en gång avskedade också ha sedan intensifierat sitt spel.

  Ta dig tid att göra din forskning. När allt kommer omkring, varför byta från en VPN-tjänst som du inte är helt nöjd med till en annan precis som den.

  Eftersom anslutningshastigheten är ett av målen, kan alla leverantörer utanför min prestandatestbaserad lista över de snabbaste VPN: erna utgöra en bra utgångspunkt. Förutom testresultaten för topphastighet är också ett stort servernätverk, ett brett utbud av protokoll och konfigurationsalternativ och funktioner som split tunneling. Tjänster som CyberGhost, Surfshark och ProtonVPN markerar alla rutorna.

Många lösningar, ett mål

Med någon tur är en (eller flera) av ovanstående lösningar nyckeln till att lösa dina VPN-hastighetsproblem. I själva verket, jag slår vad om att det finns en god chans att detta kommer att vara fallet. I de flesta fall gör inte ett VPN ditt internet snabbare. Men idealt sett bör mängden avmattning knappt märkas.

När VPN blir alltmer populära är det viktigare än någonsin för alla att bli bättre bekanta med hur de fungerar. Du kommer att upptäcka att under huven är VPN inte så komplicerade som du kanske trodde. I slutändan kan lite detektivarbete och finslipning göra en lång väg mot att din anslutning ska fungera som bäst och inte längre låta dig undra, “Varför är min VPN-anslutning så långsam?”

Du kanske också gillar:
 • Hur man stoppar ISP Data Throttling
 • De snabbaste VPN-tjänsterna 2020
 • VPN-hastighetstester
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map