Gör en VPN min Internet snabbare

För den genomsnittliga internetanvändaren börjar begreppet internethastighet och slutar med siffrorna som deras internetleverantör (ISP) använder för att sälja sina tjänster. ISP: er lägger ner internethastigheter till teoretiska maximum för att motivera de ständigt ökande priserna.


Trots de stora löftena är det vanligt att anslutningsprestanda saknas när de testas under normal användning.

På jakt efter ett sätt att öka internethastigheten försöker några av oss vända oss till VPN. Många kommersiella tjänster hävdar att de erbjuder snabba förbättringar. Det finns också många tekniska experter som insisterar på att det inte stämmer.

Sanningen ligger någonstans däremellan och för att förklara den sammanställer jag denna guide. I det talar jag kort om grunderna för den verkliga internethastigheten och hjälper dig att förstå när dessa hastigheter kan hjälpa (eller skadas) genom att använda ett VPN.

Din Internetanslutningshastighet

Om du har utfört ett internethastighetstest bör du vara bekant med (eller åtminstone ha sett) saker som pingtider och nedladdningshastigheter. Chansen är att du kom till den hastighetstestsidan för att försöka komma till botten av varför din internettjänst kändes långsam eller varför du inte kunde strömma en video smidigt.

I många fall returnerar testet resultat som indikerar att anslutningen är mer än snabb nog för att hantera det innehåll du försöker komma åt. Det finns en anledning till den till synes motstridiga informationen.

Nätverkets prestationsfaktorer

Online, anslutningar till webbplatser och tjänster korsar ett komplext nätverk. Det nätverket kontrolleras av otaliga individer och företag över hela världen. Det är anledningen till namnet World Wide Web. Strukturen i det underliggande nätverket liknar närmast en spindelväv av sammankopplade maskiner.

När du utför ett hastighetstest lämnar testdata vanligtvis aldrig Internetleverantörens nätverk. Så resultaten återspeglar inte alltid verkligheten. Å andra sidan, när du besöker en webbplats, har du ingen kontroll över den väg som dina data tar för att nå sin destination. Du kan inte heller kontrollera nätverksförhållandena längs den sökvägen.

I den verkliga världen kan saker som nätstockning, hårdvarufel och attacker för att förneka tjänsten få till och med den snabbaste internetuppkopplingen på knäna. Och det är bara några av de saker du kan stöta på regelbundet.

Internetåtkomst via VPN

En VPN-tjänst ger en krypterad och säker anslutning mellan dig och VPN-tjänsteleverantören. Därifrån når din internettrafik sin destination på samma sätt som den skulle ha gjort om den kom direkt från din enhet.

Det är ett användbart verktyg för alla som vill förhindra andra från att se innehållet i sin webbtrafik. Det är också en favorit bland de som föredrar att vara anonym online.

Diagram över hur en VPN fungerar för att förhindra strypning

Arten av en VPN-anslutning gör att webbtrafiken inte längre tar den mest direkta vägen som möjligt. Det måste först flöda via servrarna hos VPN-tjänsteleverantören. Krypteringen av trafiken och förändringen i datavägen kan ibland påskynda en långsam internetanslutning. Men allt beror på orsakerna till att det var långsamt i första hand.

När en VPN kan förbättra internethastigheter

Det finns vissa situationer när en VPN kan förbättra internethastigheterna. Till exempel om din anslutning är långsam på grund av förseningar i den typiska datavägen. Genom att behöva gå till en server först, kan en VPN-anslutning lösa problemet genom att undvika de delar av sökvägen som orsakar långsamhet.

Du kan också uppleva en hastighetsökning om din trafik är avsedd för ett nätverk som har en bättre anslutning till VPN-leverantörens nätverk än vad din ISP gör. Båda dessa villkor är dock inte så vanliga.

En av de vanligaste orsakerna till långsamhet på internet är bandbreddstrottling, och det är något som en VPN kan hjälpa till att stoppa. Internetleverantörer använder sig ofta för att kontrollera trafiken på detta sätt, ofta utan så mycket som en meddelande om att det händer. Det kan vara en av de mest frustrerande orsakerna till en långsam internetuppkoppling. Det är inte bara svårt att upptäcka, utan det är också en avmattning som tillförs målmedvetet.

Bandbredd Throttling Förklarat

Om du aldrig har hört talas om det, hänvisar bandbreddstrottling till en situation då en ISP medvetet bromsar trafiken för en viss typ av data. Det kan också hända när du når en förutbestämd dataöverföringsgräns.

Det är en praxis som troligen kommer att bli ännu vanligare bland amerikanska internetleverantörer. Det här är inte mindre, tack vare FCC: s borttagande av förordningar som garanterade netneutralitet. När en Internet-leverantör använder sig av bandbreddstrottling är de oftast inriktade på mycket specifika typer av data. Detta skäl är varför övningen är så irriterande och svår att upptäcka.

I många fall stänger ISP: er trafik som använder BitTorrent-protokollet. De kommer också ofta att rikta in sig på högbandbreddanslutningar till videoströmningstjänster som Netflix eller Hulu.

ISP stryker Netflix-strömning

När det gäller BitTorrent hävdar ISP: er att deras strypning kontrollerar immateriell stöld och piratkopiering i sina nätverk. Det är emellertid inte exakt sant. De gör det eftersom BitTorrent genererar en bra del av den totala trafiken på internet. De gillar att rikta in sig på videostreamingsplattformar av samma anledning – de blir snabbt den viktigaste källan till internettrafik över hela världen.

Internetleverantörer övervakar aktivt för de typer av trafik som de vill kontrollera och agerar aggressivt för att bromsa de specifika anslutningarna. De kommer ofta att agera okunniga om praxis när du ringer dem till det. Istället kommer ISP: er ofta att försöka sälja dig ett dyrare internethastighetsnivå istället.

En VPN kan dock hjälpa dig att hindra din internetleverantör från att störa din trafik helt och hållet.

Hur stoppar en VPN bandbreddstrottling

Om du har att göra med riktad bandbreddstottling av din ISP är ett VPN ett utmärkt sätt att lösa problemet. Hemligheten ligger i anonymiteten som en VPN tillhandahåller.

ISP: er bestämmer vilken trafik som ska gasspjällas baserat på en uppsättning förutbestämda identifieringsregler. Till exempel kan de leta efter anslutningar till specifika servrar online eller trafik som använder vanliga portar som de vill begränsa.

När en VPN används är all trafik emellertid krypterad och verkar vara avsett för VPN-servern istället för dess faktiska slutdestination. Detta gör att Internetleverantören inte kan klassificera trafiken som passerar över VPN-anslutningen. Om de inte kan identifiera det, kan de inte strypa det. Denna oförmåga att agera mycket effektivt skyddar dig från avsiktliga avmattningar.

När en VPN inte förbättrar Internetprestanda

Tyvärr är ett VPN inte en lösning för alla orsaker till en långsam internetuppkoppling. I vissa situationer kan de till och med göra saker långsammare än det annars skulle vara.

I själva verket finns det flera fall när du kanske är bättre på att inaktivera din VPN helt. Dessa inkluderar:

 • Geografisk avstånd
  Om VPN-serverns placering är på andra sidan världen från dig och ytterligare från slutdestinationen för dina data, kommer det ytterligare avståndet som data behöver resa att minska anslutningens totala hastighet. Välj en VPN-leverantör med ett stort antal serverplatser att välja mellan för att undvika problemet.
 • VPN Server Congestion
  Om VPN-servern som data måste passera är överbelastad, blir det en chockpunkt som kommer att resultera i en långsammare anslutning. Om detta händer kan du försöka byta till en lätt laddad server istället. Så gott som alla VPN-leverantörer låter dig göra det.
 • Krypteringslatency
  På ett VPN måste all utgående data krypteras och all inkommande data måste dekrypteras. Eftersom denna process sker i realtid kan det lägga till en ibland märkbar fördröjning på äldre eller lägre specifikationer. Kontrollera dina VPN-klientinställningar och välj bara så hög kryptering som du behöver.

Det finns också flera andra saker du kan göra för att försöka påskynda din VPN-anslutning för de situationer när du stänger av den antingen inte är möjlig eller inte önskvärd.

Bästa VPN för snabbare internet

Om du letar efter en VPN-tjänst för att förhindra bandbreddstrottning eller för en som ger dig det bästa sättet att förbättra ditt internetprestanda, undvika fladdermössen gratis leverantörer.

En av de stora skillnaderna mellan betalt och gratis är prestanda. Gratis VPN-servrar är ökända för överbelastning, och en överbelastad server resulterar alltid i långsammare hastigheter. Det finns bara ingen väg runt det.

Bara baserat på detta faktum är premiumleverantörer vägen att gå. Ja, de kostar pengar, men det är antagligen mindre än du kanske tänker. Du kan enkelt få ett prenumeration på några av de bästa VPN: n för så lite som några dollar per månad. Det prenumerationen ger dig tillgång till hundratals VPN-servrar över hela världen. Alla dessa servern använder toppmaskinens hårdvara och alla implementerar korrekt användarbalans.

Som en del av att driva denna webbplats mäter jag regelbundet prestandan för dussintals VPN: er. Medan jag inbjuder dig att titta på min fullständiga lista över de snabbaste leverantörerna nedan är de tre bästa. Det här är överlägset det bästa sättet att stoppa bandbreddstrottningen och öka nedladdnings- och uppladdningshastigheterna för din internetanslutning.

ProviderFeaturesCost

Hastighetstest | Serverlista
Länder:90
servrar:7159
protokoll:OpenVPN, L2TP / IPSec, PPTP
plattformar:Windows, Mac, Linux, iOS, Android, Kodi, routrar
anslutningar:7
Skogsavverkning:Ingen loggning
Plats:rumänien
1 månadsplan:$ 12.99 / month
Årsplan:$ 2.75 / month
Gratis rättegång:Ja
Pengar tillbaka:45 dagar
Betalning:Kreditkort, PayPal, Bitcoin

Hastighetstest | Serverlista
Länder:131
servrar:2070
protokoll:OpenVPN, L2TP, PPTP, SSTP, IPSec / IKEv2
plattformar:Windows, Mac, Linux, iOS, Android, routrar
anslutningar:5
Skogsavverkning:Anslutningsdatum, total bandbredd som används
Plats:Hong Kong
1 månadsplan:$ 10,95 / månad
Årsplan:$ 3.33 / month
Gratis rättegång:Nej
Pengar tillbaka:31 dagar
Betalning:Kreditkort, PayPal, BitCoin, Alipay, stora presentkort, CashU, andra kryptokurser, Paymetwall

Granska | Hastighetstest | Serverlista
Länder:58
servrar:5645
protokoll:OpenVPN, L2TP, PPTP, IPSec / IKEv2
plattformar:Windows, Mac, Linux, iOS, Android, routrar
anslutningar:6
Skogsavverkning:Ingen loggning
Plats:Panama
1 månadsplan:$ 11.95 / month
Årsplan:$ 3.49 / month
Gratis rättegång:Nej
Pengar tillbaka:30 dagar
Betalning:Kreditkort (Visa, MC, Amex, Discovery), Crypto (Bitcoin, Etherum, Ripple), Amazon Pay, Alipay, UnionPay, Övrigt

Poängen

Generellt sett kommer en VPN inte att fungera som ett pålitligt sätt att öka internethastigheterna, såvida du inte har några specifika orsaker. Naturligtvis erbjuder en VPN också integritet och säkerhet. Så även om det inte påskyndar ditt internet är det i många fall fortfarande en utmärkt investering.

Om du har en långsam anslutning, försök först identifiera orsaken till problemet innan du vänder dig till ett VPN som en potentiell lösning. En utmärkt plats att börja är att testa för bandbreddstrottling. Om gasspjälkning verkligen är den skyldige bör användning av ett av ovanstående VPN: n göra en stor skillnad och bidra till att öka din internethastighet. Om problemet ligger någon annanstans kan det dock vara en fråga som bäst lämnas åt Internetleverantören själv.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map