Gratis VPN: ar mot betalda VPN: er

Ibland är det svårt att argumentera med gratis. Många av oss skulle gärna köra en helt ny bil. Men om du är i behov av ett fordon och din farbror erbjuder dig sin Ford Escort från 1994 gratis, skulle du säga nej? Den körs och kommer att få dig från punkt A till punkt B. Det kan bara vara tillräckligt bra.


Denna analogi kan utvidgas till VPN: er. Det finns många utmärkta betalda tjänster vi kan välja mellan. Men det finns också många gratisleverantörer. Ingen kommer att hävda att gratis VPN är perfekta, men precis som den 25 år gamla Ford, kan de vara bra nog för att få jobbet gjort?

Kanske.

Förutom det uppenbara priset finns det flera betydande skillnader mellan en gratis VPN och en betald VPN. Och beroende på vad du hoppas göra kan du vara mycket bättre på att investera i det senare. Eller så kan du ha det bra.

Gratis eller betald VPN, kör en är dyr

Den perfekta VPN: n ska göra allt. Det bör hålla oss säkra online och anonyma online, låta oss besöka webbplatser eller strömma video från alla länder i världen och göra allt i hastigheter som matchar vår vanliga internetuppkoppling.

Hur bra skulle det vara om vi kunde få allt detta för ingenting?

Tyvärr kommer det inte att hända. Att driva en VPN-tjänst kostar mycket pengar. Precis utanför mitt huvud måste de hålla ett globalt nätverk av servrar, utveckla och underhålla sin klientprogramvara på ett dussin olika plattformar och ge oss support vid behov.

Hur en betald VPN får sin finansiering är ganska tydligt. Men vad händer i det fall då en leverantör inte tar ut en krona?

Det finns två sätt på vilka gratis VPN: er får slut.

Att köra VPN kräver en stor budget

Gratis VPN-filer skymtar ofta funktioner. De kör färre servrar, använder äldre hårdvara, har inget stöd att tala om. Och det kan vara bra. Så länge de får jobbet gjort, vem bryr sig, rätt?

Förutom att de fortfarande behöver ta in åtminstone vissa medel, om ingenting annat, för att betala sina elräkningar. Gratis VPN tjänar pengar men gör det på ett mycket mer indirekt sätt än betalade leverantörer.

I grund och botten blir du valuta. Och det är där du måste vara försiktig med ditt val av leverantörer.

För att förklara, låt oss gå igenom de vanligaste VPN-funktionerna och jämföra hur betalda och gratis tjänster hanterar saker annorlunda.

Gratis VPN vs. betald VPN-funktion av Feature Comparison

Gratis och betalade VPN: er tar en annan inställning till hur de implementerar de flesta funktioner. Och tyvärr får du i de flesta fall mycket vad du betalar för.

säkerhet

Om du, precis som jag, är något säkerhetsmedveten och litar på ett VPN för att skydda dina data, är säkerhetsnivån och krypteringsnivån som tillämpas på VPN-anslutningen mycket viktigt. I det här fallet gratisleverantörer bara inte klippa det.

För det mesta använder gratis VPN: er PPTP för att kryptera dina data, utan möjlighet att välja ett annat protokoll. Vissa nämner inte ens vad de använder alls (i vilket fall är det nästan säkert PPTP).

Problemet är att PPTP är föråldrad. Det anses vara osäkert och har varit det redan 1999.

PPTP kommer att hålla dina data säkra från tillfällig observation. Om allt du gör är att strömma geo-blockerade videor, borde du ha det bra. Men det kommer inte åtminstone att skydda dig från någon som vet vad de gör (och om någon försöker inspektera dina data kan du satsa på att de vet vad de gör).

Å andra sidan ger betalda VPN: er fler alternativ och faktiskt säkra.

Nästan varje betald leverantör som är värd sitt salt kommer att använda OpenVPN, ett open source-protokoll som använder SSL. Det är samma typ av kryptering som används av säkra https-webbplatser, som din bank. L2TP med IPSec är ett annat protokollalternativ som du ofta stöter på.

Betala VPN-tjänster använder också 256-bitars krypteringsnycklar. Gratisleverantörer tenderar att välja det mindre säkra 128-bitarsalternativet av det enkla skälet att det är beräkningsmässigt billigare och därför billigare att implementera.

Kombinationen av OpenVPN och 256-bitars krypteringsnycklar är praktiskt taget kortsäkra, omöjligt för någon att fånga upp och dekryptera. En betald VPN är en säker VPN och om det är det du letar efter är det vägen att gå.

Online-integritet och anonymitet

Även om du inte är orolig för säkerheten för dina data och allt du bryr dig om är att hålla sig anonym, något som en gratis VPN teoretiskt bör ge dig, måste du fortfarande vara försiktig.

När du väljer en gratis tjänst, läs alltid (och jag menar alltid) det finstilta.

Ibland stöds gratis VPN: er. Andra gånger subventioneras de genom försäljning av dina data och onlinevanor. Så även om din internetleverantör (ISP) kanske inte längre kan spåra vad du gör direkt, är någon annan alltid.

Jag säger ”spåra direkt” eftersom ärligt talat, om de ville, kan din Internetleverantör fortfarande snabbt få den information de vill ha. De ser IP-adressen till VPN-servern du ansluter till och från den, kan ta reda på vilken tjänst du använder. Och eftersom dina data är till salu döljer du inte riktigt för någon.

En gratis VPN som säljer data till ISP

Som du kan förvänta dig är ett betalt VPN en bättre chans att skydda din integritet och anonymitet. Betalda VPN-servrar säljer aldrig information om dina aktiviteter till tredje part och undvik ofta att samla in användardata (men inte alltid).

Många betalade leverantörer har någon form av anslutningslogg som kan spåras tillbaka till dig. Och beroende på vilken jurisdiktion de bygger på, kan den ge informationen till brottsbekämpning (eller andra myndigheter) när de beordras att göra det.

Även om det inte är perfekt kommer alla betalda VPN alltid att göra ett bättre jobb än ett gratis att upprätthålla din integritet online. Men om det är fullständig anonymitet som du är ute efter är en tjänst med en loggningspolicy ett måste.

Serverval

Förutom att tillhandahålla säkerhet och integritet tillåter VPN också dig att maskera din verkliga plats genom att skicka trafik via en server i en annan del av världen. Detta ger dig åtkomst till geobegränsade tjänster (som Netflix eller BBC iPlayer) och undviker andra typer av platsbaserad filtrering (som internetcensur).

Många gratis VPN-tjänster är designade med denna specifika användning i åtanke. De kommer att ha ett stort antal globala serverplatser som du kan ansluta till men det valet kan vara lite begränsat på grund av kostnaderna för att driva varje serverkluster.

För att inte överträffas erbjuder alla betalade VPN också ett bra val av serverplatser runt om i världen. Men eftersom dessa företag vanligtvis är bättre finansierade tenderar det totala antalet platser att vara större.

Karta över ett betalt VPN: s serverplatser

Betalda leverantörer har också ett intresse av att upprätthålla en hög servicenivå för att hindra kunder från att hoppa över till en konkurrent. Så de är mer benägna att utvidga sina nätverk.

Om det är anledningen att geo-blockering eller censur är anledningen till att du vill använda ett VPN, bör en gratistjänst fungera bra under förutsättning att de naturligtvis har servrar tillgängliga i det land du vill ansluta till. Det finns dock två varningar.

Beroende på vad du gör kan serverns prestanda (eller brist på det) bli ett problem. Det går bra att surfa på webbplatser, men om du till exempel vill strömma videor kan du vara på en tuff tur med en gratis leverantör.

Många strömningstjänster gör också sitt bästa för att förhindra att tittare använder ett VPN genom att svartlista enskilda server-IP: er. Till exempel blockerar BBC VPN: er med hänsynslös effektivitet.

Om det är blockerat är det mycket mer benägna att betalda leverantörer gör något åt ​​det. De har resurser och återigen kan prenumeranter hoppa fartyg om de inte agerar.

När en gratis VPN upptäcks och svartlistas kan det ta dem månader att komma tillbaka (om de någonsin gör det alls).

Anslutningshastigheter

En annan viktig skillnad mellan en gratis och betalad VPN-tjänst är hastighet.

Ingen gillar att spendera pengar om de inte behöver, varför gratis VPN-servrar ofta är i tung användning. Eftersom de kanske inte har den bästa maskinvaran till att börja med, kan du drabbas av olika prestanda och anslutningsfrågor när du använder en..

Även om du använder en gratis VPN kommer du normalt inte att uppleva ytterligare hastighetsstraff från krypteringskostnader. Som nämnts tidigare brukar fria leverantörer använda PPTP. Även om det inte är väldigt säkert, är det det snabbaste av alla protokoll.

Betalda VPN: er har däremot en tendens att ha robusta serverback-endar som skalas för att möta den nuvarande efterfrågan.

Endast prenumeranter har åtkomst till betalade VPN-tjänster. Administratörer kan därför designa sina system för ett känt antal användare och använda avancerade lastbalanseringsalgoritmer för att undvika prestandaproblem.

Det borde inte komma som en stor överraskning att de snabbaste VPN: erna tenderar att betalas VPN: er. Om du bara vill bläddra lite, bör en gratis leverantör göra det bra. Men för mer bandbreddintensiv aktivitet som strömmande eller tung nedladdning kan du inte slå hastigheterna för en betald tjänst.

Prissättning

Om kostnaden är ditt primära problem när du väljer en VPN-tjänst är ditt val klart. När allt kommer omkring kan du inte bli billigare än gratis.

En betalad VPN-tjänst kommer att kosta var som helst mellan $ 2 och $ 12 per månad, beroende på leverantören och abonnemangets längd.

Det är emellertid viktigt att komma ihåg att gratis VPN: er subventionerar sin tjänst genom reklam, data mining, eller båda. Så du betalar fortfarande för tjänsten, bara inte från ditt bankkonto.

Stöd

Oavsett hur tekniskt kunniga vi är, stöter vi alla på problem som stubbar oss då och då. Om du stöter på problem med en gratis VPN-leverantör, förvänta dig inte mycket hjälp.

Den fria modellen lämnar inte mycket utrymme för omkostnader, vilket gör teknisk support lite mer än en eftertanke. Ofta är en FAQ eller kunskapsbas det enda du behöver arbeta med.

Med en betald VPN-tjänst kan du förvänta dig lite mer hjälp. Inte varje leverantör är perfekt, och vissa gör ett förvånansvärt hemskt jobb. Men i allmänhet kommer en topp-nivå VPN att ha 24/7 support via livechatt och e-post. Vissa erbjuder till och med en-mot-en telefonstöd.

Betalade leverantörer kommer att gå mycket längre för att hålla dig nöjd och ha resurser för att se till att du är det.

När är det bra att använda ett gratis VPN

Trots att de är mycket överträffade kan en säker och ansedd gratis VPN-tjänst fungera mycket bra i vissa situationer. Även om vi mest talar om lätt och tillfällig användning.

Om du till exempel använder en offentlig Wi-Fi och vill ha lite extra skydd, så ofullkomlig som det kan vara, är en gratis leverantör ett mycket bättre val än inget VPN alls. Eller om du är utomlands och vill komma åt en rudimentärt geo-blockerad tjänst eller webbplats i ditt hemland, kan gratis fungera också.

Vilket gratis VPN ska du välja?

Undvik definitivt alla tjänster som påstår sig ge dig obegränsat allt. Det är för bra för att vara sant, och det är det. Dessa typer av gratis VPN-skivor är vanligtvis de skyggaste och mest riskfyllda.

En farlig gratis VPN-leverantör

Istället acceptera att gratis kommer med begränsningar. Leta efter en leverantör som har en uppenbar finansieringskälla, till exempel en betal-VPN som erbjuder ett gratis abonnemangsnivå. Bra val är TunnelBear, Windscribe eller Hide.me.

Ja, du får månatliga bandbreddgränser, möjligen takhastigheter och kanske ett mindre urval av servrar att ansluta till än betala prenumeranter. Men för lätt användning kommer dessa gratisalternativ att fungera mycket bra.

Det är viktigt att dessa leverantörer tar din integritet och säkerhet mycket på allvar. Deras rykte står på spel.

Om ordet fick fram att de säljer användardata eller deltar i andra skumma metoder kan du satsa att prenumerationssidan för deras verksamhet skulle drabbas. Och jag antar att det inte är något de vill ha.

Ett annat tillvägagångssätt är att bara använda en betald leverantör gratis försök eller återbetalningsgarantier.

Inte alla har en kostnadsfri prövning. Men varje bra VPN-leverantör ger dig minst några veckor för att testa sin tjänst. Faktum är att de bästa återbetalningsgarantierna kan pågå så länge som 45 dagar.

Om du bara behöver ett VPN för en kort tid kan detta vara ett mycket livskraftigt alternativ för att undvika att betala för en.

Varför använda en betald VPN

Oavsett hur du skivar det kommer ett gratis VPN med nackdelar. I värsta fall kommer de att äventyra din säkerhet, integritet och ger dig en mycket sub-par användarupplevelse. I bästa fall måste du ta upp användningsbegränsningar, som begränsad bandbredd.

Med tanke på att det inte är ett enormt ekonomiskt steg att gå från gratis att betala, med några av de bästa VPN: n på marknaden som inte kostar mycket mer än två till tre dollar i månaden, ger en betald VPN verkligen dig så mycket mer för relativt så lite? Låt oss göra matematiken.

 1. Top of the Line Security

  Ingenting skulle sätta en betald VPN-tjänst snabbare än en enorm säkerhetsöverträdelse och betalade leverantörer investerar kraftigt för att undvika sådana incidenter..

  De erbjuder ogenomträngliga protokoll som OpenVPN och implementerar omöjligt att knäcka 256-bitars kryptering.

  Och de flesta har funktioner som dödsbrytare och läckskydd, som ser till att du aldrig exponerar dig själv eller dina data oavsiktligt.

 2. Komplett online anonymitet

  Inget betalt VPN kommer någonsin att spåra dina aktiviteter, även om vissa kan hålla viss statistik för felsökningsändamål. Men när du använder en leverantör som håller sig till en strikt policy för icke-loggning (och allt fler topp-VPN gör det) är det som om du inte finns på internet alls.

  Dina data lämnar din enhet och försvinner i tomrummet.

  Flera betaltjänster implementerar också funktioner som en dubbel VPN för att ta din integritet online till en ännu högre nivå.

 3. Inga hastigheter eller bandbreddgränser

  I världen av betalda VPN: er finns det bara saker som bandbreddskåp eller hastighetsbegränsningar. Du kan dra så mycket data som du vill så snabbt som din anslutning kan hantera. Detta är naturligtvis nyckeln för aktiviteter som videoströmning, spel eller P2P.

  Faktum är att de bästa av de bästa jämna köra servrarna är optimerade just för dessa syften för att se till att du alltid har den bästa möjliga upplevelsen.

 4. Hundratals serverplatser

  När du betalar för ett VPN får du tillgång till hela servernätverket. I vissa fall kan antalet platser överstiga hundra märket. PureVPN: s servernätverk till exempel omfattar för närvarande 131 länder och 160 städer.

  Vad betyder det? Obegränsad, global tillgång till webbplatser och tjänster, inklusive allt som är geo-blockerat.

 5. Tillgång till strömmningstjänster

  På tal om geo-blockering, förmågan att ta sig runt det är det som gör att de bäst betalda VPN: n verkligen sticker ut. Om du vill komma åt amerikanska Netflix eller BBC iPlayer från utlandet är detta sättet att göra det.

  Streamingtjänster vet allt om VPN: er och försöker blockera dem så mycket de kan. Endast en bra betald leverantör har kunskapen och resurserna för att ligga ett steg framåt på ett tillförlitligt sätt.

 6. Ingen internetcensur

  Precis som fallet med geo-blockering, är en premium-VPN ditt enda hopp om att komma förbi filtreringssystem på Internet som regeringen har gett uppdrag i länder som Kina, Egypten, Ryssland och Turkiet.

  Det krävs en hel del resurser och teknisk expertis för att sidleda en sofistikerad brandvägg som den. Och betalda leverantörer har båda.

 7. Andra premiumfunktioner

  Ovanpå ovanstående kommer alla betalda VPN-värden att vara salta att ha snabb, lyhörd och (viktigast) kunnig kundtjänst. Du kan förvänta dig att deras klientprogramvara också är robust och användarvänlig.

  Och endast betala VPN: er låter dig ansluta flera enheter samtidigt med en enda prenumeration.

  Det finns också en mängd andra funktioner du kan hitta med betalade VPN: er. Från dedikerade IP-adresser till inbyggda annonsblockerare och skydd mot skadlig programvara, medan dessa definitivt inte är nödvändiga, är de välkomna alternativ.

Du måste naturligtvis vara försiktig när du väljer ett betalt VPN också. Det finns ganska många dudder runt. Men när du väljer bra, med tanke på alla fördelar du får med dem, är VPN: ar väl värda att betala för ett par dollar per månad de kostar. En kopp kaffe är mer i dessa dagar.

I slutet

Allt gratis kommer alltid att vara tilltalande, och VPN: er är inte annorlunda. Tyvärr, mycket oftare än inte, även om du inte betalar för en gratis leverantör i traditionell mening, kommer du med din integritet, säkerhet eller användarupplevelse. Och ibland allt ovanstående.

I en bindning, eller i vissa mycket specifika fall, fungerar det att använda en gratis VPN. Du behöver bara välja den leverantör du använder klokt.

Men även då, varför inte bara använda en kostnadsfri testversion eller en återbetalningsgaranti för en bra betald tjänst?

För mig har den kostnadsfria VPN-debatten mot betald VPN-debatt en tydlig vinnare. Och med tanke på att du alltid kan hitta en hel del på en toppleverantör, oavsett årstid, är det att gå betalt en klok investering verkligen.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map