Hur man väljer ett VPN

När du väljer en VPN-leverantör är det viktigaste att se till att den uppfyller dina behov. Det är lite meningsfullt att investera i en tjänst som inte gör vad du vill.


Vi använder alla VPN av olika skäl, och det som är viktigt för dig kan vara mindre för någon annan. Det är därför det inte finns någon perfekt tjänst som alla kan prenumerera på och vara helt nöjda med. Visst, vissa är totalt sett mycket bättre än andra, men det finns fortfarande vridningsutrymme för att se till att ett VPN är det perfekta för dig.

Vad du ska tänka på när du väljer VPN

Så hur väljer du en VPN-leverantör som är perfekt för dig? Det första steget är att identifiera dina behov. Det finns nio saker du bör tänka på, och de listas nedan. Ta några minuter att titta över dem. Den här övningen bör hjälpa dig att ta reda på vad om ett VPN är viktigt för dig och vad du kan kompromissa med. Det kommer att se till att du hamnar med en produkt som du är nöjd med.

 1. Plats

  Låt oss börja med en enkel. Du får ofta ett VPN med avsikt att ansluta till en viss plats eller land. Finns det en eller flera du har i åtanke? Se i så fall till att VPN-leverantören stöder dem.

  Välj ett VPN med serverplatser du vill ha

  Observera också hur många servrar och IP: er som finns på platsen. Ju mer av båda, desto bättre. En geografiskt mångfaldig tjänst som PureVPN bör ha dig täckt oavsett var du vill ansluta.

 2. Fart

  Hur snabb en VPN-tjänst är kan göra eller bryta din upplevelse. Om anslutningen är smärtsamt långsam är det mycket mindre benäget att du använder den och förbannar den varje gång du gör det. Det första steget är att fråga dig själv vilka hastighetsmätningar som är viktigast. De tre mest berörda mätvärdena är nedladdnings- och uppladdningshastigheter och pingtid.

  De två första är exakt hur de låter: hur snabbt data tas emot och skickas av din enhet när du är ansluten till ett VPN. Om du laddar ner stora filer eller strömmar många videor, vill du ha en hög nedladdningshastighet. Uppladdningshastigheter å andra sidan är viktiga om du skickar betydande mängder data. Ett bra exempel är att säkerhetskopiera dina bilder till molnet.

  Pingtid är hur lång tid det tar för en enda dataenhet (kallas ett paket) att resa från din dator, via VPN-servern till dess slutliga destination och sedan tillbaka. Pingtid anges i millisekunder. Ju lägre detta nummer, desto bättre. En låg ping är avgörande för realtidsapplikationer som Skype, voice over IP-telefoner eller spelar onlinespel.

  VPN-hastighet är viktig i urvalsprocessen

  Vilket statistik eller statistik som är viktigt för dig beror på dina främsta skäl för att använda ett VPN i första hand. Jag bryr mig till exempel mycket om både uppladdnings- och nedladdningshastighet, men pingtid är mindre av övervägande.

  När du har identifierat dina metriska behov letar du efter en VPN-tjänst med de bästa siffrorna för det land som du vill ansluta till. Du kan hänvisa till min lista över de snabbaste virtuella privata nätverk för att räkna ut det. Kom ihåg att bara för att en VPN-leverantör har brinnande snabba servrar i USA, garanterar den inte att samma kommer att vara sant för andra länder.

 3. Sekretess och loggning

  För många är ökad integritet det främsta skälet till att använda ett VPN. Om detta är något viktigt för dig, är det första du får reda på om leverantören du överväger inte håller loggar (även känd som en nolllogg eller logglös tjänst).

  Det finns olika grader av loggning. Vissa leverantörer kommer att kalla sig logga men kan fortfarande behålla anonym information som anslutningstider, bandbreddanvändning eller besökta IP-adresser. På egen hand, att inte tillräckligt med information för att identifiera någon användare på ett unikt sätt. Men kast i blandningen din internetleverantörs logg över din aktivitet och du blir förvånad över vad som är möjligt.

  Något annat att uppmärksamma är den typ av personlig information som leverantören har. Behöver de bara ett e-postmeddelande eller är din fulla fysiska adress och telefonnummer nödvändigt? Ju mindre de vet, desto bättre.

  Hur du väljer ett VPN baserat på dina integritetsbehov online

  Det land som VPN-företaget är baserat i kan också vara kritiskt. Det kan påverka både datalagringspolicyn såväl som vad leverantören behöver avslöja när han blir ombedd att göra det. Välj om möjligt ett land där inga sådana lagar finns, till exempel Panama eller Rumänien.

  Så var hittar du all denna information? Kontrollera leverantörens integritetspolicy eller användarvillkor. Så läskigt som det kan låta är informationen där vanligtvis ganska lätt att läsa och smälta.

  Du kan också titta på mitt bästa VPN-artikel utan logg. Alla leverantörer jag pratar om där är utmärkta val för integritet.

 4. Tekniska funktioner

  Många bryr sig inte om detta, men vissa har ett föredraget VPN-protokoll som de vill använda (OpenVPN, PPTP, L2TP, etc. …). Gör du? Och i så fall erbjuder den leverantör du överväger den?

  Om du inte bryr dig något sätt rekommenderar jag att du åtminstone kontrollerar om OpenVPN är tillgängligt. Det anses vara det säkraste och, allt annat lika, det bästa VPN-protokollet. Om du inte har någon anledning att göra något annat, använd det över något annat alternativ.

  Detsamma gäller för kryptering. Om du känner att du behöver ett AES-256-chiffer, en RSA-4096-handskakning och SHA-512-hashverifiering, se till att det stöds. Men för de flesta kommer detta inte att vara så relevant.

  Utöver protokoll finns det flera andra funktioner du kanske (eller kanske inte bryr dig om). Om integritet är oerhört viktigt för dig kan dubbla VPN-funktioner (ibland även kallad multihop VPN) vara något att tänka på.

  VPN är inte ofelbara. Är du okej med att din internetuppkoppling nappar med glädje om VPN plötsligt sjunker och eventuellt avslöjar vad du än gör? Om inte, kanske du vill ha en leverantör som också erbjuder en internet-kill-switch tillsammans med sin klient.

 5. Klientfunktioner

  Inte alla VPN-tjänster är tillgängliga på alla enheter eller operativsystem. Och de som finns erbjuder inte nödvändigtvis samma funktioner på varje plattform. En Android-version av VPN-programvaran kan vara en avskalad version av Windows-klienten. Detsamma gäller för en AppleTV eller routerimplementering.

  Oavsett plattformar du planerar att använda VPN på ska du dubbelkontrollera att funktioner du bryr dig om är tillgängliga på den.

 6. begränsningar

  Vissa VPN-leverantörer sätter begränsningar för sin tjänst. Ett maximalt antal samtidiga anslutningar är mycket vanligt. Tänk på hur många anslutningar du rimligen kommer att behöva. Vissa tjänster tillåter så få som två, även om det numret vanligtvis svävar runt fem. Den för närvarande obestridda samtidiga anslutningsmästaren är Surfshark utan gräns.

  Var uppmärksam på antalet samtidiga anslutningar när du väljer en leverantör

  Om du tänker använda fildelning, peer-to-peer eller BitTorrent-tjänster, välj ett VPN som tillåter dem. Även om BitTorrent ofta används av helt lagliga och berättigade skäl, väljer vissa VPN-leverantörer att täcka avstånd från dess användning. De gör detta för att skydda sig mot alla som använder BitTorrent för mer tveksamma syften.

  Det finns väldigt få andra begränsningar som VPN-leverantörer sätter idag. Men det är alltid bäst att dubbelkontrollera och undvika att bli besviken senare. Andra begränsningar du kan stöta på kan inkludera gränser för uppladdnings- eller nedladdningsbelopp eller minskade anslutningshastigheter vid vissa tider på dagen.

 7. Pris

  Kostnaden för VPN-tjänster kan variera betydligt. Din budget kan eliminera vissa alternativ direkt från start.

  Åtagandet till en sex eller tolvmånadersperiod istället för att gå månad till månad kommer att sänka priset avsevärt, ibland uppåt på 70%. Om du är bekväm med att en leverantör är rätt för dig kan en långsiktig plan spara mycket pengar.

  Om du å andra sidan är fortfarande lite på staketet, antingen gå varje månad eller kontrollera återbetalningspolicyn innan du åtar dig längre. Med några få undantag tittar du vanligtvis på mellan 7 och 30 dagar för att få tillbaka dina pengar till fullo. Många VPN-leverantörer erbjuder också en kostnadsfri testversion.

 8. Betalningsalternativ

  Du kan ha en stark preferens för vissa betalningsmetoder framför andra. Om integritet är ett stort problem, kommer du förmodligen att vilja betala med Bitcoin. Eller så kanske du inte trivs med att ge ett annat företag ditt kreditkortsnummer och välja att använda PayPal istället.

  Oavsett vilken betalningsinställning du är, kontrollera att VPN-leverantören accepterar det innan du lägger mer tid på att undersöka dem.

 9. Kundsupport

  I mindre eller större utsträckning bör bra kundsupport finnas på allas lista. Även om du är tekniskt kunnig och kanske inte behöver teknisk support kan något som en faktureringsproblem dyka upp när som helst.

  Kundservice dygnet runt är det jag alltid strävar efter, och ju mer interaktivt sättet att nå support desto bättre. Till exempel föredrar jag mycket livechat via e-post eller ett biljettsystem. Du kan vanligtvis få ett problem löst i minuter jämfört med timmar eller till och med dagar (särskilt om det är lite fram och tillbaka involverat).

  Aktiva sociala mediekonton är också alltid positiva och kan vara ett bra sätt att få stöd för mer allmänna frågor.

Slutsats

Och där har du det. Nio saker att tänka på när du väljer en VPN-tjänst som är värd din investering.

Glöm inte att du alltid kan ta en titt på mina bästa VPN-rekommendationer. Om du gör det kommer du att spara tid genom att börja med en kortare initial lista över leverantörer som du kan titta på och ge dig relevant information om dem alla mycket snabb.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map