Hur säkra och säkra är VPN: er

För inte så länge sedan var internet för oss lite mer än en intressant nyfikenhet. Men idag är det rättvist att säga att det spelar en roll i nästan alla aspekter av våra liv. Det har fört en helt ny nivå av bekvämlighet och användbarhet bokstavligen i handflatorna.


Men för alla fördelar som internet ger, innebär det också risker. Och för att skydda oss mot olika onlinehot, tänker många av oss eller har redan vänt oss till VPN-teknik.

På papper verkar VPN: er vara det perfekta verktyget för jobbet. De krypterar och anonymiserar våra uppgifter, håller dem säkra och borta från nyfikna ögon.

I praktiken är dock VPN: er säkra? Saker blir definitivt lite komplicerade.

När du använder ett VPN överlämnar du din trafik till en tredje part (VPN-leverantören) och litar på att de inte bryter mot din integritet. Det är viktigt när du väljer en VPN-leverantör. Om du väljer fel kan det hända att du byter en privatlivsmardröm för en annan.

Så låt oss ta en titt på vilka hot mot din integritet som finns på nätet, och exakt hur du kan välja en pålitlig VPN-tjänst för att undvika dem.

Till VPN eller Not to VPN

De mest uppenbara hoten online är kriminella. Tjuvar går ofta mycket för att stjäla och dra nytta av användardata som inloggningsuppgifter, personlig identifierbar information och kreditkortsnummer.

Men brottslingar är knappast ensamma om att försöka få tag på din information. Skydd för integritetsskydd på Internet faller till vägen i många länder (förutsatt att de fanns till en början).

Internetleverantörer och datainsamling

Du skulle bli bedövad att ta reda på hur mycket data den genomsnittliga internetleverantören samlar om sina användare. Och de älskar att göra det också. Vissa går så långt som att erbjuda rabatterade priser om du samtycker till att de spionerar på dig (detaljer som är snyggt undanstoppade i fintrycket).

Varför samla all denna information? Att sälja det till högstbjudande, naturligtvis. Det är en mycket lönsam affärsmodell.

Uppgifterna som din IPS och eventuellt samlar in om dig kan inkludera något av följande:

 • Enskilda icke-krypterade webbsidor som visas
 • Domäner och krypterade sidor som besökts
 • Onlinetjänster används
 • Personer nedladdade filer
 • Avsändare, mottagare och eventuellt innehållet i okrypterade e-postmeddelanden

Från denna information kan en ISP utveckla en chockerande korrekt bild av dig.

De kan till exempel bygga en delvis medicinsk profil baserat på vilka sjukdomar du läser information om eller vilka medicinska tjänster du söker efter.

De kan kanske ta reda på ditt kön och ungefärlig ålder baserat på de typer av webbplatser du oftast besöker.

De kan till och med lära dig din politiska lutning, sexuella läggning eller någon annan personlighet som visas genom ditt beteende online.

Och kanske mest skrämmande kan du inte ens granska de uppgifter som samlas in för att åtminstone dubbelkontrollera deras noggrannhet.

Hur VPN kan skydda dig

När du använder ett VPN lämnar du din Internetleverantör i mörkret. En VPN skapar en krypterad anslutning (eller tunnel) mellan din enhet och en server som styrs av VPN-leverantören.

Men som standard kommer all din internettrafik att gå igenom den tunneln. Så länge som så är fallet, kommer din Internetleverantör inte att kunna ta reda på något om dina onlineaktiviteter.

En betrodd VPN håller dig säker och anonym online

Allt är krypterat och dirigerat via VPN-servern. Så din internetleverantör vet inte vart datan går, vem den kommer från eller vad den innehåller.

Men som nämnts förskjuter detta bara bördan av förtroende från ISP och till VPN-tjänsten. Om du inte slutar använda en betrodd VPN-leverantör, byter du bara ut vem som får vinst från din personliga information och inte mycket annat.

Varför en pålitlig VPN-leverantör är viktig

När du använder en VPN-tjänst för att skydda dig mot en ISP eller annan obehörig tredje part, litar du på VPN att inte vara som dem. Du litar på dem att inte logga in eller spåra din internettrafik eller sälja dina onlinevaner eller personlig information till den som är villig att betala för det.

Eftersom varje VPN-leverantör kräver att du loggar in för att använda en av deras servrar, märker du exakt din trafik som tillhör dig. Om VPN-tjänsten beslutade att katalogisera dina aktiviteter kan saker och ting bli ännu mer kompromissa.

Den sorgliga verkligheten är att det alltid finns oärliga VPN-leverantörer, som vill skaffa pengar till oinformerade användare. Någon gång det finns en integritetsskräck, de dyker upp på marknaden för massor.

Underlåtenhet att välja en VPN-leverantör noggrant kan göra dig i en mycket sämre situation än du började i, och kan äventyra din integritet och säkerhet på ett helt nytt sätt.

Hur säker och säker är en VPN

Låt oss först lägga undan policyer och beteenden hos enskilda leverantörer.

Tekniken bakom de flesta kommersiella VPN-tjänster är mycket sund och erbjuder utmärkt skydd av din säkerhet och integritet.

Generellt sett gör en korrekt inställd VPN det nära till omöjligt för någon obehörig person eller organisation att analysera din internettrafik och koppla tillbaka någon aktivitet tillbaka till dig.

Det är viktigt att komma ihåg att en VPN bara krypterar data mellan din enhet och VPN-servern. När den väl lämnar den servern att resa till sin ultimata destination är den lika sårbar för avlyssning som all icke-VPN-trafik skulle vara.

Av den punkten betraktas dock VPN-servern källan till trafiken. Det skulle vara väldigt svårt för någon att spåra den (och vilken onlineaktivitet som görs) tillbaka till dig.

Vad man ska leta efter i en säker VPN

Så från en teknisk synvinkel är ett VPN säkert. Men eftersom integriteten och säkerheten som den ger lätt kan undermineras av sin leverantör, är det viktigt att välja en ansedd och transparent VPN-tjänst.

Om du inte gör det, besegrar du hela syftet med att betala för en VPN-tjänst för integritet och säkerhet. Du kastar pengar i avloppet.

Det finns en lista över saker du bör leta efter för att se till att ett VPN ger dig den bästa skyddsnivån. Till att börja med bör alla leverantörer du överväger erbjuda dessa tekniska funktioner:

 • 128-bitars eller 256-bitars kryptering
 • DNS-läckskydd
 • Ett stort antal servrar i länder som du är intresserad av att ansluta till
 • Delade (inte dedikerade) IP-adresser för bättre anonymitet
 • Cross-platform support
 • Val av TCP- eller UDP-protokoll

När alla är tillgängliga får du en robust och säker VPN-tjänst som ger maximal flexibilitet och bred kompatibilitet. Åtminstone ur tekniksynpunkt, det vill säga.

När du hittat en sådan leverantör måste du sedan rikta uppmärksamheten mot företaget och deras olika policyer som kan påverka din säkerhet och integritet. Se till att de har följande:

 • En tydlig policy som beskriver användaruppgifter för insamling av användare
 • Ingen loggning av trafikkälla eller destination
 • Ingen spårning av användarinloggningar eller logoffs (åtminstone tider, helst ingenting alls)
 • Ingen access från tredje part till servrar eller klienter
 • Ett serviceavtal som du faktiskt kan förstå

När en VPN-leverantör markerar alla dessa rutor, utöver att uppfylla alla tekniska krav, finns det en utmärkt chans att dina data kommer att vara i goda händer med dem.

Som sagt, tar inte alltid bara sitt ord för det. Gör lite mer läsning och se om du kan hitta fall där leverantören inte följde sina policyer eller upptäcktes samla in data som de sa att de inte.

Om du vill ha en bra utgångspunkt är tjänster som CyberGhost, NordVPN och Surfshark alternativ jag personligen använder och litar på.

Är gratis VPN: er säkra

Det är inte så lätt att hitta en gratis VPN-tjänst som är säker, säker och uppfyller de krav som jag har täckt ovan (som enligt min mening är must). Men många använder dem ändå.

De flesta gratis VPN: er gör djärva påståenden om deras säkerhetsfunktioner och nivåer av anonymitet som de beviljar. Men nästan ingen lever någonsin upp till dem.

Det enkla faktum är att servrar och bandbredd kostar pengar. En “gratis” VPN måste på något sätt täcka dessa kostnader och att sälja din personliga information och onlinevanor kan vara förvånansvärt lönsamt (mer än någon form av annonsintäkter, en annan vanlig inkomstkälla för gratis VPN).

En opålitlig kostnadsfri VPN-försäljningsdata

Flera välkända gratis VPN-tjänster har redan upptäckts som osäkra och slappa med sin datainsamlingsmetod.

Till exempel har Hola fångats med röda händer som säljer bandbredden för sina VPN-användare till tredje part. Deras mjukvara innehöll till och med en brist som skulle låta en angripare ta full kontroll över användarens enhet.

Betternet, en mycket använt gratis mobil VPN-tjänst, visade sig innehålla så många som 14 enskilda spårningsbibliotek inbäddade i sin app. Det kan sägas att användningen av Betternet var värre för din integritet än att använda någon form av skydd alls.

Personligen väljer jag alltid ett betalt VPN framför ett gratis. Med några få undantag kan jag räkna på ena handen, jag anser att varje gratis VPN i bästa fall kan ifrågasättas, om inte helt farligt. Kanske är jag minoritet, men när du kan få en kvalitetsleverantör som Surfshark eller CyberGhost för så lite som ett par dollar per månad, för mig, är beslutet en no-brainer.

Välj klokt, håll dig säker

Att välja en pålitlig, säker och pålitlig VPN är inte en triviell fråga och får konsekvenser om du tar fel. Att använda en VPN-tjänst sätter all din internetaktivitet och data i deras händer. I vissa fall kan det vara värre än att lita på din internetleverantör.

Följ råden i den här artikeln för att hitta en ärlig leverantör med höga krav på säkerhet och integritet. Spendera lite tid på att göra din forskning.

Det finns många säkra VPN där ute som troligen kommer att göra allt som står i deras makt för att skydda dig och dina data. Att använda en av dem är utan tvekan det bästa som någon av oss internetanvändare kan göra.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map