Vad är en IP-adress

En IP-adress, kort för Internetprotokolladress, är en sträng med nummer som används för att representera en nätverksansluten enhet. Varje smartphone, dator, router, smart TV etc. som använder någon typ av nätverk identifieras av en.


IP är det som gör att enheter kan skicka data till varandra. Det är en markör som låter routrarna, switcharna och kablarna som utgör internet (och alla andra datornätverk) veta var varje bit dataflöde kommer ifrån och vart den ska.

Precis som din gatuadress berättar för dina vänner, familj och mailman hur du hittar ditt hus, IP-adresser gör samma sak för nätverksanslutna enheter.

En standard-IP består av fyra grupper med siffror i intervallet 0 till 255. En period skiljer varje grupp. Här är ett IP-adressexempel:

216.58.217.110

Om du blev nyfiken och klickade på ovanstående adress, borde den ha öppnat Googles hemsida i din webbläsare. Det beror på att IP: n i exemplet ovan är en av de många som tilldelats de servrar som Google använder för att vara värd för sin sökmotor (åtminstone är det som jag skriver detta).

Med andra ord är det adressen där Googles sökmotor bor.

Dynamisk IP kontra statisk IP

Nu när du (förhoppningsvis) förstår vad en IP-adress är, låt oss komplicera saker lite. Visste du att vissa enheter kan sluta med en annan IP varje gång de ansluter till internet?

Enheterna vars IP-adresser inte ändras sägs ha en statisk IP-adress (även känd som dedicerad eller fast). De som kan få en annan adress med varje anslutning har det som kallas en dynamisk IP.

De dynamiska IP: erna ändras inte nödvändigtvis varje gång. Ibland återställs det verkligen med varje anslutning. Andra gånger är det dock bara när en viss tid går. Det är allt upp till konfigurationen för DHCP-servern, som är routern, modemet eller annan nätverkshårdvara som tilldelar IP: n.

Exempel på IP-adresser

Statiska IP-adresser används vanligtvis för servrar och offentliga tjänster (som Googles sökmotorexempel ovan) eftersom det är avgörande för användare att kunna ansluta till dem på begäran.

När du skriver en webbadress (som google.com) i din webbläsare konsulterar enheten en gigantisk lista över IP-adresser som kallas en registrator. Registratören berättar sedan din enhet den exakta IP-adressen för webbplatsen du försöker nå.

Det är som att leta upp ett företags telefonnummer på de gula sidorna (för oss som fortfarande kommer ihåg dem).

Om servern som är värd för webbplatsen du försöker besöka hade en adress som förändrats slumpmässigt skulle surfa på internet snabbt bli opraktiskt, om inte omöjligt.

Dynamiska IP-adresser å andra sidan används vanligtvis för saker som internetuppkopplingar hemma eller allmänna Wi-Fi-hotspots. I grund och botten är allt som inte tillhandahåller en tjänst till resten av världen.

Det spelar ingen roll för någon om din smartphone ändrar IP: er med några timmar. Så länge hårdvaran den pratar med (som din hem router) vet om förändringen och fortfarande kan skicka data till rätt plats, är allt bra.

Det är som att flytta till ett nytt hus och meddela Amazon att nu skicka dina paket någon annanstans.

Anledning till dynamiska och statiska IP: er

Så varför de två typerna av IP: er? Helt enkelt eftersom det annars inte skulle finnas tillräckligt med adresser för att gå runt för varje enhet som är ansluten till internet.

Efter att ha tagit hänsyn till IP-intervall som är reserverade för mycket specifikt bruk (som interna datornätverk utan internet) finns det bara 3 706 452 992 IP-adresser tillgängliga för hela internet att använda.

Det finns för närvarande över 4,2 miljarder internetanvändare i världen, av vilka många har flera enheter. Så bara 3,7 miljarder IP-enheter minskar det inte. Därför är delning genom användning av dynamisk tilldelning ett absolut måste.

Det är, tills en helt ny typ av IP-adress, känd som IPv6, används i stor utsträckning.

IPv4 vs. IPv6

Tekniskt sett kallas IP-adresserna (av både den statiska och dynamiska sorten) vi hittills har talat om som IPv4-adresser. De är en del av en standard som föregår själva internet. Då existerade sällan datanät utanför universitetscampusserna.

Hur en IPv4-adress ser ut

Vid den tiden förutsåg nätverksdesigners aldrig att internet som vi nu vet att det skulle existera och växa så stort som det har gjort. Det råkade inte för dem att de fyra miljarder offentliga IP-adresserna som möjliggjordes genom IPv4-standarden inte skulle räcka.

Men här är vi. De tillgängliga IPv4-adresserna är slut.

Så är det dags att få panik? Långt ifrån. En ny standard som heter IPv6 lovar att lösa IP-adressbristen för alltid.

Vad är en IPv6-adress?

IPv6 använder, liksom sin IPv4-föregångare, grupper med siffror för att bilda unika kombinationer för att representera en nätverksansluten enhet. Det finns dock några stora skillnader:

 • Hexadecimala siffror (som innehåller siffror och bokstäverna a till f) används istället för decimaler (bara siffror)
 • Teckengrupperna är längre och innehåller fyra digitala istället för tre
 • Det finns fler siffriga grupper, upp till åtta istället för fyra

Dessa förändringar verkar kanske inte så mycket, men de ökar det teoretiska maximala antalet IP: er från 4,3 miljarder (4 294 967 296) till 340 undecillion (340,282,366,920,938,463,463,374,607,431,768,211,456). Nu är det många IP-adresser.

Hur en IPv6-adress ser ut

Kolon separerar IPv6-adressgrupperna och ledande nollor i varje grupp tas eventuellt bort (vilket innebär att en hel grupp kanske inte visas om den inte innehöll annat än nollor).

Här är ett exempel på en IPv6-adress:

2607: f8b0: 4004: 80c :: 200e

Om du undrar, representerar IPv6-adressen ovan samma Google-webbserver som IPv4-adressen som anges tidigare.

Om du klickade på den här versionen kanske du dock inte har nått Googles hemsida. Om din webbläsare inte kunde ansluta är det möjligt att antingen internetleverantören (ISP) du använder, eller så har din egen nätverkshårdvara ännu inte stöd för IPv6. Du kan bekräfta detta genom att köra detta IPv6-test.

Så småningom kommer IPv6 att ersätta IPv4. Men oroa dig inte om din ännu inte fungerar. Du har tid. Experter förväntar sig att IPv4 kommer att vara i bruk fram till minst 2040.

Vad kan du få från en IP-adress?

Din enhets tilldelade IP-adress kan visa mycket information om dig.

Först och främst, om du är kontoinnehavaren kopplad till den internetanslutning som används, kan din internetleverantör bokstavligen leta upp ditt namn och din husadress från din IP.

Utomstående kan inte identifiera dig i den grad (åtminstone i ett första pass). Men de kan enkelt binda dig med den Internetleverantör du använder, eftersom Internetleverantörer använder fördefinierade hierarkiska IP-adressintervall.

Det är hur polis och brottsbekämpande organ spårar och hittar de parter som är ansvariga för kriminell aktivitet online. De letar upp Internetleverantören som är förknippad med den kränkande IP och får användarens information från dem.

Om någon har rätt resurser kan en IP-adress spåras till en person ganska enkelt.

Men även utan resurser för brottsbekämpning kan alla fortfarande ganska exakt begränsa din IP-adress till din plats. Till exempel kommer alla webbplatser du besöker inom några kilometer eller miles var du är.

Det beror på att det finns ett antal gratis databaser som visar de ungefärliga geografiska områdena för alla kända IP: er. För hemmabrukare innebär det att ha dynamiska adresser att informationen i bästa fall kommer att vara oriktig. Men datauppsättningarna som används förbättras hela tiden.

Vilka onlineaktiviteter kan spåras till en IP

En IP-adress, som din hemadress, representerar en slutpunkt. All information som reser till eller från din IP kan loggas av vem som kontrollerar nätverken den passerar.

Alla webbplatser och onlinetjänster som du använder förvarar också trafikloggar. Det betyder att allt du gör på nätet är föremål för spårning av någon, någonstans och nästan vid varje steg på vägen.

Med så mycket information där ute kan all online-aktivitet ganska enkelt spåras tillbaka till en enda IP-adress. Det är ett enormt digitalt fingeravtryck.

En IP-adress kan spåras som ett fingeravtryck

Det är sant att loggningen oftast görs för nätverksdiagnostiska syften. Men den informationen finns där, tillgänglig och användbar. Till exempel blir internetleverantörer som säljer användaraktivitet till annonsörer (eller någon annan som är intresserade) ganska vanliga.

På samma sätt övervakar innehavare av upphovsrättar aggressivt peer-to-peer-fildelning och direkt nedladdningstjänster, och samlar IP-er som får illegalt publicerat innehåll. Om du någonsin har fått en upphovsrättsvarning från din internetleverantör var det resultatet av en sådan aktivitetsövervakning.

Hur du döljer din IP-adress

Du är nu bekant med vad en IP är, hur den fungerar och hur mycket information om dina online-aktiviteter den kan avslöja. Som ni ser finns det många skäl att dölja det.

Hur gör man det?

Svaret är enkelt: använd ett VPN. Bang for buck, en VPN är det enklaste och mest effektiva sättet att dölja din IP och alla online-handlingar.

Först skapar det en krypterad anslutning mellan din enhet och en VPN-server som ligger någonstans på internet. Det betyder att ingen, inte ens din Internetleverantör, kan övervaka din trafik och ta reda på vad du gör. Allt de ser är ett gäng krypterat gibberish.

Ännu bättre är att när du använder ett VPN kan outsiders inte se din riktiga IP-adress. För dem verkar all din trafik komma från servern du använder, inte din enhet.

Så länge du är noga med att välja en VPN-leverantör som inte innehåller några loggar (du kan hitta en lista här), är det nästan omöjligt för någon att koppla någon av dina onlineaktiviteter tillbaka till dig. Du får njuta av sann anonymitet och effektivt skydda din IP-adress från granskning.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map