VPN och dataanvändning

Det finns mycket vi kan göra med ett VPN. Vi kan få åtkomst till geo-blockerat innehåll, internetcensur på sidan och bli riktigt anonym online.


Tyvärr finns det också mycket förvirring kring hur VPN: s fungerar. Och ett av de vanligast missförståda ämnena är kring påverkan som en VPN har på dataanvändning, inklusive alla ISP- eller trådlösa operatörer som införs datakapslar.

Kommer att använda en VPN räknas mot din datagräns? Kan du använda en för att komma runt dessa mössor? Det är frågor jag så ofta hör.

Här är en guide till allt du vill och behöver veta om VPN och dataanvändning för att hjälpa till att avmystifiera detta problem.

Vad är en VPN?

Innan vi grävar djupare måste vi förstå grunderna. En VPN, eller virtuellt privat nätverk, är en mjukvarulösning som skapar ett nätverk inom ett nätverk. Den privatiserar och döljer från omvärlden datatrafik som går till och från din enhet.

En typisk VPN-installation startar med installationen av klientprogramvara på din enhet. Den programvaran etablerar sedan en krypterad tunnel till en server som drivs av VPN-leverantören. All din utgående och inkommande trafik använder sedan tunneln för att nå det bredare internet.

Beroende på vilken typ av kryptering som en VPN-tjänst använder kan det vara omöjligt (eller åtminstone mycket svårt) för någon tredje part att fånga upp och se din information.

Vissa VPN-leverantörer inaktiverar också trafikloggning. De ser till att det inte finns några register över vilken trafik som hör till vilken användare av deras system. I dessa fall ger VPN dig nästan perfekt anonymitet och utmärkt skydd av all din data.

Använder en VPN-data?

En VPN, som alla andra internet-anslutna resurser, skickar och tar emot data. Den förlitar sig på en befintlig internetanslutning för att tillhandahålla rutten mellan din enhet och VPN-servern. Det innebär att din Internetleverantör kan och fortfarande räknar all trafik som passerar över VPN till allmänna datakapslar eller begränsningar.

Titta på hur mycket extra data en VPN använder

Vad din internetleverantör inte kan göra när du använder ett VPN är dock att se innehållet i din internettrafik.

Det betyder att de inte kommer att kunna tillämpa några begränsningar eller strypning baserat på vilken tjänst du använder. Detta gör en VPN till ett särskilt användbart verktyg om du har funnit att specifika tjänster (som BitTorrent eller Netflix) är hastighetsbegränsade av din ISP.

Ökar en VPN datanvändning?

När du använder ett VPN kommer din dataanvändning att öka. Krypteringen som en VPN tillämpar för att hålla anslutningen säker kommer i allmänhet att öka storleken på den överförda informationen från 5% till 15%.

De flesta kommersiella VPN-leverantörer använder komprimering för att försöka kompensera omkostnaderna. Och även om leverantörer som CyberGhost VPN gör ett bättre jobb med det än andra, är det mestadels en tappande kamp.

Medan komprimering ibland kan minska storleken på den krypterade datan, komprimeras de flesta typer av internetdata inte bra. Exempelvis komprimeras trafik till och från en SSL-säker webbplats (HTTPS) vanligtvis redan av webbservern som webbplatsen lever på. Det betyder att VPN: s inbyggda komprimering har liten eller ingen effekt på den.

Detsamma gäller för streaming av video och nästan alla andra typer av internettrafik. Det ena undantaget är enkel, osäker text (men egentligen, hur mycket av det skickar vi idag).

Vilket VPN-protokoll använder minst data?

Även om någon kryptering ökar datastorleken skapas inte alla krypteringsstandarder lika.

Om du är bekymrad över att hålla omkostnaderna på ett minimum väljer du standarden klokt. Det kommer att göra en skillnad.

De flesta VPN-leverantörer erbjuder samma handfull krypteringsalternativ. Här är en lista över dessa standardtyper, beställda från minst dataanvändning till de flesta:

 • 128-bitars PPTP – Användning av låg data, dålig säkerhet
 • 128-bitars L2TP / IPSec – Användning av låg data, måttlig säkerhet
 • 128-bitars OpenVPN – Användning av låg data, måttlig säkerhet
 • 128-bitars Stealth OpenVPN – Måttlig dataanvändning, måttlig säkerhet
 • 256-bitars L2TP / IPSec – Måttlig dataanvändning, utmärkt säkerhet
 • 256-bitars OpenVPN – Måttlig dataanvändning, utmärkt säkerhet
 • 256-bitars Stealth OpenVPN – Hög dataanvändning, utmärkt säkerhet

Som du kan se är PPTP-kryptering den mest effektiva datan. Det är emellertid viktigt att notera att det anses vara osäkert och därför bör ganska mycket undvikas. De flesta VPN-leverantörer stöder endast PPTP för att upprätthålla god kompatibilitet på olika enheter.

128-bitars och 256-bitars stealthalternativ sticker också ut. De använder SSL-inkapsling för att det verkar som om VPN-trafiken inte är något annat än standard HTTPS-trafik. Även om detta hjälper till att undvika VPN-begränsningar (vare sig det är av din skola, ISP eller till och med på regeringsnivå), kommer det också att öka datastorleken.

Protokollet att välja

För den genomsnittliga internetanvändaren är det att välja 128-bitars OpenVPN-kryptering den perfekta blandningen av säkerhet och låg omkostnad.

För alla praktiska ändamål är den krypteringstyp som används av OpenVPN-protokollet för närvarande okrossbar även med 128-bitars nycklar. Men om du väljer något 256-bitarsalternativ, bör du notera att den extra säkerheten kommer till en kostnad.

Kryptering som använder 256-bitars nycklar fungerar i genomsnitt cirka 40% långsammare än samma krypteringstyp med 128-bitars nycklar. Det är långt ifrån obetydligt. Även om du använder en av de snabbaste VPN-leverantörerna kommer skillnaden att märkas. Det är en särskilt viktig faktor att tänka på om du använder din VPN för applikationer där hastighet är viktig, som streaming av video.

Räknar med att använda ett VPN mot datakapslar

Som nämnts tidigare litar en VPN på att din ISP skickar data till och från internet. Även om din ISP inte kan bestämma vad det är du gör online via din VPN-anslutning, kan de mäta mängden data som passerar genom deras nätverk.

Med andra ord, att använda ett VPN kommer att räkna med alla datakapslar som gäller för din vanliga internettjänst.

Eftersom en VPN ökar storleken på de data du skickar via din internetuppkoppling, kan du faktiskt upptäcka att din datakapacitet blir ännu mer restriktiv.

Försöker använda ett VPN för att komma runt mobila datakapslar

Naturligtvis fungerar inte alla datakapaciteter på samma sätt. Vissa internetleverantörer (eller trådlösa leverantörer) säljer datapaket som innehåller ett förinställt antal dataöverföring. Om du tar slut kan du inte använda din internettjänst förrän du köper ett annat datablock.

Andra kopplar inte bort dig när du når den förinställda gränsen. De släpper istället din anslutningshastighet tills din faktureringscykel är klar eller du köper mer data. I det senare fallet fortsätter din VPN att fungera, men med minskad prestanda.

Kan en VPN byta datakapslar?

Många utforskar VPN-tjänster som ett sätt att kringgå datakapslar som ställts in av sin ISP eller trådlösa leverantör.

Som nämnts ovan förlitar sig en VPN på din ISP för att skicka data till internet. Så att undvika ISP: s datakapslar är inte möjligt – åtminstone i de flesta fall.

Den enda gången en VPN kan hjälpa dig att undvika en datakapacitet är när internetleverantören begränsar data baserat på typen eller destination för själva uppgifterna.

Internetleverantörer och datakontroll

I slutet av förra året började användare av Verizon Wireless märka att deras åtkomst till Netflix var mycket långsammare än andra onlinetjänster. Det visade sig att Verizon avsiktligt hade begränsat anslutningshastigheterna till videoströmningstjänsten.

Användare spekulerade i att Verizon förberedde sig på att introducera ett lagdat datasystem. På så sätt skulle de visa företräde framför specifika tjänster, samtidigt som de kramar andra.

Även om Verizon inte pressade saker längre (åtminstone för närvarande), är det ett perfekt exempel på en situation då en VPN kan vara användbar för att undvika ISP-begränsningar på specifika webbplatser och tjänster.

Med en VPN skulle Verizon inte ha kunnat upptäcka att trafiken var avsedd för Netflix. Den kunde därför inte ha räknat den mot någon Netflix-specifik data eller hastighetskapslar.

Med nedräkningen till döden av nätneutralitet i USA pågår kunde ISP: er börja strypa och blockera data på detta sätt inom en mycket nära framtid. Att använda en VPN kan vara ett av få alternativ de flesta av oss kommer att behöva komma runt.

Data är data, även på ett VPN

VPN är ett utmärkt verktyg för att förbättra din integritet och säkerhet online. De kommer dock inte att minska din totala dataanvändning. Faktum är att alla VPN-leverantörer nästan garanterar att marginellt öka hur mycket data du använder, oavsett hur du konfigurerar den.

Där ett VPN bör hjälpa, är dock att ta sig runt datakapslar eller strypning som din Internetleverantör åläggs på en viss tjänst, som Netflix eller torrents.

Prova och se vad som händer. Alla topp-VPN: er erbjuder minst en 7-dagars återbetalningspolicy (och vissa går upp till 45 dagar). Om du tycker att den inte fungerar kan du avbryta tjänsten för full återbetalning. Även om du har upplevt den extra integriteten, online-friheten och streamingfördelar du får med ett VPN, kan du bara sluta hålla det ändå.

Du kanske också gillar:
 • Hur man stoppar ISP Data Throttling
 • Hur du hindrar din Internetleverantör från att spåra dig
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map