9 måter å øke VPN-hastigheten på

Etter hvert som VPN-er blir stadig mer populære, bruker mange av oss en god del av tiden vår på nettet koblet til en. Det er tross alt en fin måte å låse opp geo-blokkerte eller sensurerte nettsteder og å opprettholde online personvern og sikkerhet.


Dessverre kan bruk av selv de aller beste VPN-leverandørene føre til redusert internettytelse. Det er et problem som vanligvis vises som en treg eller noen ganger til og med helt ubrukelig forbindelse.

Hvordan lage en VPN raskere

I noen tilfeller av nedgang er den underliggende internettforbindelsen skylden. I andre kan det være VPN selv. Uansett, hvis du sliter med en dårlig forbindelse, er det håp. Her er ni måter å få fart på VPN-en og presse hver siste bit av ytelsen ut av den.

 1. Bytt VPN-servere

  En av de vanligste årsakene til en treg VPN-forbindelse er VPN-serveren. Det er flere grunner til at dette kan være tilfelle, den første er geografisk avstand.

  Det koker ned til dette: jo lenger serveren fra deg er, jo større avstand trenger dataene dine å reise, desto langsommere er forbindelsen.

  De fleste leverandører lar deg velge fra en liste over servere over hele verden. Som et første trinn, hvis du ikke allerede har gjort det, kan du prøve et som er nærmest deg og deretter sjekke for hastighetsforbedring. Det kan være så enkelt som det.

  Hvis du allerede bruker den nærmeste serveren, er det mulig problemet ligger i nettverksstien mellom deg og den serveren. I dette tilfellet kan du prøve andre tilgjengelige servere (i rekkefølge nærmest lengst borte) for å se om du kan finne en som fungerer bedre.

  Noen ganger kan en server du er koblet til også oppleve stor etterspørsel og bli overbelastet. Hvis du flytter til en som for tiden er underutnyttet (selv om den kan være lenger borte), kan du løse problemer med hastigheten.

  Det kan hende du må bytte server mer enn en gang for å finne den som gir deg best ytelse.

 2. Prøv en annen protokoll

  En VPN-forbindelse er en kryptert tunnel mellom enheten din og VPN-serveren. Det holder nysgjerrige blikk fra å se innholdet i trafikken din. For å lage denne sikre tunnelen bruker VPN-leverandører forskjellige protokoller og krypteringsstandarder.

  Imidlertid er ikke alle kombinasjoner skapt likt. Noen prioriterer sikkerhet og ofrer ytelse, mens andre gjør det motsatte.

  Generelt sett bruker de fleste kommersielle VPN-er OpenVPN-protokollen. Den er åpen kildekode og gir en god balanse mellom hastighet og sikkerhet. I mange tilfeller kan du imidlertid finne et annet alternativ som kan fungere bedre under dine spesifikke omstendigheter.

  Et populært alternativ er kjent som L2TP / IPSec. Gitt riktig sett med betingelser, har det en god sjanse for å forbedre tilkoblingsytelsen når du bruker den. En annen protokoll som er verdt å vurdere er PPTP. Mens PPTP vanligvis er den raskeste, er den også den mest usikre.

  Hvis hastighet er alt du er opptatt av, kan PPTP være det beste alternativet. Ikke stol på dem for å beskytte dataene dine fra alle som er opptatt av å avlytte dem.

 3. Endre protokollinnstillinger

  I tillegg til å endre VPN-protokollen helt, kan du også endre innstillinger i hver. Dette kan også gi en merkbar hastighetsøkning.

  Noen offentlige nettverk (og til og med noen private forbindelser) begrenser VPN-trafikk for å redusere potensielt misbruk. Disse nettverkene kan også lide av ustabilitet forårsaket av visse klientinnstillinger. Begge ting kan ødelegge en VPN-forbindelse. For å komme deg rundt disse potensielle problemene og forbedre ytelsen, er det noen ganger nødvendig å endre VPN-programvarens standardkonfigurasjon.

  En innstilling for å prøve å endre er preferansen for UDP fremfor TCP. Begge er protokoller som brukes til å sende biter med data over internett. Som standard bruker de fleste VPN-tilkoblinger UDP, som vanligvis er den raskeste av de to alternativene. I noen tilfeller kan bytte til TCP imidlertid føre til en raskere tilkobling, spesielt hvis det underliggende nettverket er ustabilt.

  En annen innstilling for å prøve å justere er porten du bruker for VPN. Bytt den til 443. Denne porten er det SSL (kryptert) webtrafikk bruker. Nettverk blokkerer eller struper det sjelden fordi det ville begrense normal nettbruk.

 4. Bytt VPN-programvare

  Det meste av tiden er klientprogramvaren som VPN-leverandøren din gjør tilgjengelig for deg forhåndskonfigurert for å gi best mulig ytelse med tjenesten deres. I noen tilfeller kan imidlertid eksisterende programvare eller innstillinger på enheten din forstyrre programvarens standard konfigurasjon i en størrelse-passer til alle.

  Det er definitivt tider når du prøver en annen VPN-programvarepakke kan forbedre resultatene og gi raskere internetthastigheter. Før du går nedover denne veien, må du imidlertid merke deg at det kan kreve noe mer avansert teknisk kunnskap.

  Siden de fleste VPN-tjenester bruker OpenVPN som sin standard tilkoblingsprotokoll, er det et godt sted å starte å ta tak i vanilje OpenVPN-klienten. Her er hvor du kan finne den, oppført av operativsystem:

  • Microsoft Windows
  • Android
  • Apple iOS / Apple OS X

  Rådfør deg med VPN-leverandøren din for instruksjoner om konfigurering av programvaren, da det sannsynligvis er spesifikke innstillinger for hver VPN-tjeneste. De fleste leverandører lager en trinn-for-trinn-guide tilgjengelig på sine støttesider, og det er det beste stedet å starte.

 5. Aktiver delt tunneling

  I noen tilfeller er kravene du stiller til VPN-tilkoblingen større enn tilkoblingen kan håndtere, enkelt og enkelt. Hvis du bruker flere båndbreddeintensive applikasjoner samtidig, og ikke kan (eller ikke vil) slå noen av dem ned for å løse hastighetsproblemene, tilbyr flere VPN-leverandører et annet alternativ. Det kalles delt tunneling.

  Split Tunneling lar deg spesifisere hvilken trafikk som går over VPN og hvilken som går ut ukryptert over din vanlige internettforbindelse.

  Hvis VPN-leverandøren din tillater bruk av delt tunneling, følg instruksjonene deres for å få den til å fungere riktig. Uansett hvordan de implementerer denne funksjonen, vil ting koke ned for å spesifisere hvilken trafikk som skal unntas fra VPN-tunnelen og hvilken som skal inkluderes.

  I noen tilfeller kan det hende du også kan bruke invers delt tunneling. Denne metoden lar deg spesifisere bare trafikken som må bruke VPN i stedet for å ekskludere et stort antall programmer eller trafikktyper fra den. Inverse delt tunneling er et utmerket alternativ hvis du bruker en VPN for å unndra deg regionbegrensninger eller omgår innholdsblokker som er satt på plass av ditt land eller ISP.

 6. Sjekk Internett-tjenesten din

  Hvis du, etter å ha prøvd alt dette ovenfor, fremdeles opplever treg hastighet når du får tilgang til nettsteder eller andre online tjenester med VPN, er det neste du må gjøre om å finne ut om den underliggende internettforbindelsen din har skylden.

  Først må du koble fra VPN. Frakobling sikrer at dataene dine går rett ut over standard internettforbindelse og ikke blir dirigert gjennom en VPN-server.

  Når det er gjort, kjør en hastighetstest for å bestemme ytelsen til internett. Hvis resultatene er delvis, akkurat slik, har du eliminert VPN som kilden til problemet.

  Hvis du antar dårlige resultater, kan du prøve å starte Internett-modemet på nytt (hvis du er på en hjemme-tilkobling) eller prøve å bytte til et annet hotspot hvis det er tilgjengelig. Hvis ingen av disse trinnene løser problemet, må du dessverre ta opp dette med Internett-leverandøren din eller hotspot-eieren.

 7. Sjekk systemressurser

  Noen ganger er årsaken til en treg VPN-forbindelse nærmere hjemmet enn du kanskje skjønner. Derfor er det også lurt å sjekke om noen applikasjoner på enheten din tar for store mengder båndbredde.

  For eksempel, hvis du har forlatt BitTorrent-klienten din i bakgrunnen og den for øyeblikket kaster inn syv og syv andre klienter, er sjansen stor for at det er årsaken til din nedgang.

  Hvis du raskt vil finne ut hvilke programmer du har kjørt som kan knytte forbindelsen din, kan du ta en titt på enhetens oppgavebehandling. Slik får du tilgang til det (eller tilsvarende) på de mest populære operativsystemene:

  • Microsoft Windows: Task Manager
  • Android: bakgrunnsapper
  • Apple iOS: App Switcher
  • Apple OS X: Activity Monitor

  Det er lurt å lukke programmer eller apper du ikke trenger. Det kan frigjøre unødvendig brukt båndbredde på VPN-tilkoblingen din. Selv om applikasjonene ikke bruker Internett, vil det fortsatt frigjøre systemressurser, noe som absolutt ikke vil skade.

 8. Bruk en kablet tilkobling

  I disse dager kobler de fleste av oss til internett via Wi-Fi. Det er langt den mest praktiske og mobile måten å komme seg på nettet. Dessverre er trådløse tilkoblinger utsatt for forstyrrelser fra andre enheter, bygningskonstruksjonskomponenter og til og med husholdningsapparater. For å få en bedre forbindelse, kan det hende du må gå på old school.

  Hvis du bruker en enhet med en Ethernet-port, kan du bruke en nettverkskabel for å plugge direkte inn i ruteren eller modemet ditt. En kablet tilkobling sikrer at enheten din har en tydelig og uavbrutt bane til internett. Det eliminerer alle Wi-Fi-forstyrrelsesproblemer fra ligningen og bringer deg et skritt nærmere å finne årsaken til VPN-tregheten din.

  Hvis du ikke kan bruke en kablet tilkobling, kan du analysere Wi-Fi for å dobbeltsjekke at du bruker de mest optimale innstillingene. Å endre stedet (for eksempel flytte til den andre enden av sofaen) kan hjelpe.

 9. Prøv en annen VPN

  Dessverre er det noen årsaker til treg VPN-ytelse som helt er utenfor kontrollen din – ting som subpar nettverksmaskinvare eller elendig VPN-serverbelastningsbalanse. I disse tilfellene er det ingenting du kan gjøre for å få bukt med problemet, bortsett fra å bytte til en annen leverandør.

  Å bytte VPN-leverandører er alternativet til siste utvei hvis du har prøvd alle andre måter å fikse den langsomme VPN-tilkoblingen på.

  Hvis du er motvillig til å bytte, bør du vurdere at den enorme populariteten til VPN-er i dag har ført til et marked som flommer over av alternativer. Det betyr at det kan være en tjeneste som ikke eksisterte da du valgte din nåværende VPN. Alternativt kan en leverandør du en gang avskjediget også ha siden trappet opp spillet sitt.

  Ta deg tid til å gjøre research. Tross alt, hvorfor bytte fra en VPN-tjeneste du ikke er helt fornøyd med til en annen akkurat som den.

  Siden tilkoblingshastighet er et av målene, kan enhver leverandør av min resultattestbaserte liste over de raskeste VPN-ene gi et godt utgangspunkt. Foruten testresultater for topphastighet, er også et stort servernettverk, et bredt spekter av protokoller og konfigurasjonsalternativer og funksjoner som delt tunneling fordelene. Tjenester som CyberGhost, Surfshark og ProtonVPN merker av for alle disse boksene.

Mange løsninger, ett mål

Med hell, vil en (eller flere) av løsningene ovenfor være nøkkelen til å løse VPN-hastighetsproblemene dine. Jeg vedder faktisk at det er en god sjanse for at dette blir tilfelle. I de fleste tilfeller vil ikke en VPN gjøre internett raskere. Men ideelt sett bør mengden av nedbremsing knapt merkes.

Når VPN-er blir stadig mer populære, er det viktigere enn noen gang for alle å bli bedre kjent med hvordan de fungerer. Du vil finne at VPN-er under panseret ikke er så kompliserte som du kanskje har trodd. Til slutt kan litt detektivarbeid og småting gå langt for å få forbindelsen til å fungere på sitt beste og ikke lenger forlate deg og lure: “Hvorfor er VPN-forbindelsen min så treg?”

Du vil kanskje også like:
 • Slik stopper du ISP Data Throttling
 • De raskeste VPN-tjenestene i 2020
 • VPN-hastighetstester
Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me