Delt kontra dedikerte VPN IP-adresser

Når du ser på forskjellige VPN-leverandører, ser du ofte nevnte begrepene delt IP og dedikert IP. Avhengig av hva du håper å bruke et VPN til, er det nødvendig å ha tilgang til det ene eller det andre (eller begge deler).


Så hvordan vet du nøyaktig hvilken type VPN IP du trenger? Det er enkelt. Ved å forstå forskjellen mellom de to. Når du har gjort det, vil valget være klart.

Hva er en VPN IP

Før du ser på hvordan en delt og dedikert IP VPN skiller seg, er det viktig å gå litt tilbake og forstå hva en virtuell privat nettverk-IP er i utgangspunktet.

Når du har tilgang til internett, får enheten en IP-adresse. Tenk på det som datamaskinverdenen som tilsvarer hjemmepostadressen din.

Takket være IP-en, når du sender data fra enheten din, vet et nettsted eller en annen online tjeneste du bruker hvor dataene kom fra. På samme måte, hvis noen trenger å sende noe informasjon tilbake til deg, vet de hvor den trenger å gå.

Hjemme får enheten din IP-adresse fra internettleverandøren din (ISP). Men når du får tilgang til internett gjennom en VPN, fungerer ting litt annerledes.

VPN skjuler IP-en tildelt av Internett-leverandøren din og erstatter den med en egen. At VPN IP blir din utvendige adresse. Fra det tidspunktet vil VPN-serveren fungere som en mann-i-midten og videresende automatisk alle data som er ment for deg til hjemme-IP-en..

Når du går tilbake til hjemmepostadresseanalogien, er det som å bruke en videresending av posttjenester.

Den nøyaktige IP-en som VPN tildeler enheten din, avhenger av noen få ting. Plasseringen og forekomsten av VPN-serveren du kobler til, er en. Og om VPN-leverandøren din bruker delte eller dedikerte IP-er, er en annen.

Hva er en delt VPN IP-adresse

En delt (eller dynamisk) IP-adresse er uten tvil den vanligste typen IP som brukes av VPN-er. Slik fungerer det.

Det starter med at hver VPN-server har et utvalg av IP-er, som kan variere i størrelse fra en til dusinvis eller til og med hundrevis av adresser. Det nøyaktige antallet er opp til VPN-leverandøren (og varierer mellom dem).

Når VPN-brukere som du eller jeg kobler til en delt IP-server, tildeler den en av IP-ene fra bassenget til enheten vår. Etter hvert, etter hvert som flere og flere av oss kobler til den samme serveren, blir bassenget tørt.

Når det skjer, i stedet for å fjerne noen, begynner adressene å bli brukt på nytt, og flere personer ender opp med å dele den samme VPN IP-en (derav navnet “delt IP”). Alt skjer transparent bak kulissene.

Hvor mange av oss som avvikler på en enkelt IP-adresse avhenger av hvordan VPN-leverandøren velger å konfigurere serverne sine. Men det kan være flere titalls eller flere.

Diagram over hvordan en delt IP VPN fungerer

Å ha flere brukere på samme adresse har flere fordeler. Men som med alt er det også noen få ulemper.

Fordeler

 • Utmerket personvern og anonymitet
 • Bedre valg av serverplasseringer
 • Lavere abonnementskostnad

Den desidert største fordelen med en dynamisk VPN IP-adresse er personvern og anonymitet.

Når en IP deles av mange individer, er det veldig vanskelig for noen på destinasjonsslutt (nettsted, en annen P2P-klient, etc.) å finne ut hvem som gjør hva.

VPN-leverandøren selv kan noen ganger fremdeles brette sammen det du gjør. Tross alt, den kjenner din virkelige IP for dataoverføring.

Men til resten av internett, lykke til. Med mindre noen kan krysse henvisning til flere datapunkter, inkludert logger leverandøren har, er oppgaven nesten umulig. Dette er forresten grunnen til at du for sann anonymitet trenger en VPN uten logger.

Lavere kostnader er en annen fordel med delte IP-er. Når en enkelt adresse kan gjenbrukes av flere brukere, er ting enklere og billigere for VPN-selskapet å administrere. Alle blir behandlet på samme måte, og det er ingen unntak å håndtere. Mindre maskinvare er også nødvendig.

Begge tingene betyr lavere driftskostnader for VPN. Det er et konkurransedyktig marked, så sparepengene blir videreført til deg i form av rimeligere abonnementer.

En dynamisk IP VPN betyr også vanligvis at du vil ha flere steder å koble til. Til slutt er delte IP-er det de fleste brukere vil ha. Så det er bare fornuftig at det er der VPN-er investerer penger.

Det er ikke uvanlig å se at en enkelt leverandør tilbyr tusenvis av dynamiske IP-servere over 50 (og noen ganger 150) eller flere land rundt om i verden. Hvis du for eksempel trenger tilgang til innhold geo-blokkert av et lite europeisk land, er en delt IP en vei å gå.

ulemper

 • Dele ressurser med andre brukere
 • Straff for andre menneskers dårlige oppførsel

Alt har en ulempe, inkludert delte VPN IP-er. Det mest åpenbare problemet er ytelse.

Når du deler en IP med mange andre brukere, deler du også andre serverressurser. Disse ressursene inkluderer båndbredde, minne og CPU-nettverk.

Selv bare en person som laster ned enorme datamengder kan påvirke den generelle serverytelsen. Med andre ord, alle på samme delte IP betaler prisen for andre folks handlinger.

For å komme rundt dette problemet, kjører VPN-tjenester ofte flere servere på ett sted. Når en server blir for opptatt, kobler nye brukere seg til en som ikke er det. Det kalles lastbalansering.

En annen ulempe med dynamiske IP VPN-er er at handlingene til andre mennesker som deler en adresse med deg, kan påvirke internettopplevelsen din.

For eksempel, hvis for mange brukere på en IP bruker Google samtidig, kan Google tro at det blir spam. Den mest sannsynlige konsekvensen av dette er at du trenger å fylle ut et reCAPTCHA-spørsmål (som det nedenfor) før Google lar deg fortsette. Det kan bli irriterende.

En Google reCAPTCHA forårsaket av en dynamisk VPN IP

Nettsteder kan også svarteliste en IP for dårlig oppførsel. Hvis noen fra en delt VPN IP har spammet et nettsted tidligere, kan den adressen nå nektes tilgang.

I den situasjonen må du koble til VPN på nytt og få en annen IP-adresse. Oddsen er at du får en. Selv om denne typen svartelisting skjer veldig sjelden (jeg har bare noen gang kommet over det noen ganger), er det noe du må være klar over når du bruker en delt IP.

Til syvende og sist anser jeg personlig at jeg en gang i en blå måne må fylle ut et reCAPTCHA-spørsmål eller koble til VPN på nytt som en liten ulempe i beste fall for mye forbedret anonymitet på internett.

Beste bruksområder for en delt VPN IP

Gitt fordeler og ulemper med en dynamisk VPN IP-adresse, er den beste bruken for en slik:

 • Privat og anonym nettlesing
 • Anonyme nedlastinger fra peer-to-peer og torrent
 • Fjern blokkering av geobegrenset innhold

VPN-leverandører som bruker en delt IP-adresse

Hvis en delt IP-adresse er det du trenger, er den gode nyheten omtrent hver leverandør tilbyr en. Skjønt, noen gjør en bedre jobb med det enn andre. Her er en liste over VPN-er jeg etter min ydmyke mening anser som noen av de beste valgene.

Hva er en dedikert VPN IP-adresse

Statiske VPN IP-adresser (som dedikerte IP-er også noen ganger kalles) er mye sjeldnere enn deres dynamiske brødre. Bare noen få VPN-tjenester for forbrukere tilbyr dem.

Enkelt sagt, en dedikert IP er din egen private IP som ingen andre har eller noen gang vil ha tilgang til.

Når du kjøper en statisk IP fra en VPN-leverandør, vil de tilordne den til en og bare en av serverne deres på et geografisk sted du ønsker. De vil deretter binde IP-en til kontoen din, og sørge for at bare du kan koble deg til den.

Diagram over hvordan en dedikert IP VPN fungerer

Det er som å ha en annen IP-adresse hjemme, bortsett fra at stedet kan være tusenvis av miles unna, kanskje i et helt annet land.

Fordeler

 • Samme IP-adresse med hver tilkobling
 • Mindre sannsynlig å bli svartelistet av streaming- og spilltjenester
 • Ingen straff for andre menneskers dårlige oppførsel
 • Mindre ressursdeling med andre
 • Kan være raskere

Fordelen med en dedikert IP-adresse er ganske enkelt at den ikke endres. Hver gang du kobler deg til VPN, vil du bli tildelt nøyaktig samme IP, garantert. Dette kan være veldig bra i mange situasjoner.

Å holde din IP konsistent kan for eksempel ha betydning når du får tilgang til nettbank.

Hvis du logger deg på kontoen din fra en annen IP hver gang, blir flaggene hevet. Bankene er veldig mistenksomme for slik oppførsel (og med god grunn). Du kan til og med bli midlertidig sperret inne til du kan bekrefte identiteten din (vanligvis via telefonsamtale). En statisk IP betyr ingen røde flagg.

Det er noen tilfeller der du kanskje vil hvitliste en IP-adresse som den eneste som har lov til å bruke en tjeneste. Dette gjøres vanligvis for sikkerhetsformål. Hvis IP-en din endres hver gang du er på internett, vil helt klart ikke hvitelisten fungere.

Statiske IP-adresser er også mye mindre sannsynlig å bli svartelistet av forskjellige strømmetjenester eller spillplattformer som rynker over VPN-bruk. Tror slike som Netflix, Hulu, BBC iPlayer eller Steam.

Når en slik tjeneste ser flere titalls forskjellige enheter få tilgang til serverne sine samtidig ved å bruke den samme adressen, vet de at det er en delt VPN IP. Det er ingen andre bruksmønstre som kan forklare det. Med tiden vil den IP bli utestengt.

Fordi bare en person noensinne bruker en statisk IP (deg), vil de vanligvis fly under radaren.

En annen dedikert adressefordel er at du unngår den “dårlige naboen” -effekten. Igjen er det ingen andre enn deg som bruker IP-en. Det kan ikke bli markert for dårlig oppførsel for andres handlinger på samme måte som en delt IP kan.

Ingen flere Google reCAPTCHAer.

Endelig kan statiske IP-adresser ende opp med å bli raskere. Fordi du ikke deler IP-en din båndbredde tildeling med andre mennesker, vil forbindelsen din ikke se avtakninger som et resultat av deres aktiviteter.

ulemper

 • Redusert anonymitet
 • Noe ekstra kostnad

En betydelig ulempe med dedikerte VPN IP-er er at dine online aktiviteter er langt mindre anonyme.

Med en delt IP skjuler du deg blant mengden. Et titalls andre mennesker får tilgang til internettressurser over hele verden fra samme adresse. Det er noen som gjetter hvem som faktisk gjør hva.

Når det bare er enheten din som bruker en IP, blir det en mye enklere jobb å spore all internettaktivitet tilbake til deg.

Statiske IP-adresser kommer også mot en ekstra kostnad. De krever ekstra oppsett og vedlikehold av VPN-leverandøren. Selv om prisen vanligvis bare er noen få dollar per måned, kan det for noen av oss være en avtale.

Beste bruksområder for en dedikert VPN IP

Statiske VPN IP-adresser fungerer best i følgende tilfeller:

 • Få tilgang til finansielle tjenester på nettet eller andre nettsteder med høy sikkerhet
 • Tilgang til streaming (Netflix, Hulu, BBC) eller spill (Steam) tjenester som svarteliste VPN IP-er
 • Når IP-hvitelisting er påkrevd
 • Problemfri nettlesing (dvs. unngå Googles irriterende reCAPTCHA)

Hva er en dedikert IP VPN

En dedikert IP VPN er ganske enkelt en VPN-tjeneste som du kan få en statisk IP-adresse med. Det vil vanligvis være et begrenset antall serverlokasjoner som dedikerte IP-er kan installeres på, langt færre enn det totale antallet serverplasseringer som VPN har.

Gir hver VPN deg en statisk IP?

Det er bare en håndfull forbruker-VPN-tjenester som gir deg muligheten til å kjøpe en statisk IP-adresse. Gjengens beste er PureVPN og NordVPN.

Kostnaden for å få en dedikert IP-adresse med PureVPN er $ 1,99 / måned (på toppen av de vanlige abonnementsavgiftene). De tilbyr statiske IP-er i følgende land:

 • forente stater
 • Storbritannia
 • Australia
 • Canada
 • Tyskland
 • Hong Kong
 • Malta
 • Singapore

NordVPN krever derimot $ 70 per år for en statisk adresse (igjen, i tillegg til standardabonnementet), som fungerer til $ 5,83 per måned. Med NordVPN har du et alternativ å konfigurere IP-en din på ett av følgende steder:

 • USA (Buffalo)
 • United States (Dallas)
 • USA (Los Angeles)
 • USA (Matawan, NJ)
 • Storbritannia (London)
 • Tyskland (Frankfurt)
 • Nederland (Amsterdam)

Hvilken type VPN IP er bedre?

Om en statisk VPN IP-adresse eller en dynamisk en er bedre, til slutt avhenger av hva du prøver å gjøre.

Hvis personvern og anonymitet er hovedmålene dine, uten tvil, er en delt adresse det beste valget ditt. Dette gjelder både nettlesing og P2P-trafikk.

Hvis du ønsker å se innhold geo-blokkert til et mindre land, kan en dynamisk IP også være den eneste måten for deg å gjøre det.

På den annen side, for enhver aktivitet der sikkerhetsspørsmål (som bank), eller for tilgang til innhold levert av en tjeneste som vanligvis blokkerer VPN-er (Netflixes of the world), er en statisk VPN IP den klare vinneren.

Merk også at hvis du ender med å få en dedikert IP-adresse med enten PureVPN eller NordVPN, får du automatisk tilgang til de delte. Ved å ha muligheten til å veksle mellom dem når du vil, får du det beste fra begge verdener.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me