Gratis VPN-er kontra betalte VPN-er

Noen ganger er det vanskelig å krangle med gratis. Mange av oss vil gjerne kjøre en splitter ny bil. Men hvis du har behov for et kjøretøy og onkelen din tilbyr deg Ford Escort fra 1994 gratis, vil du si nei? Den kjører og vil få deg fra punkt A til punkt B. Det kan være bra nok.


Denne analogien kan utvides til VPN-er. Det er mange gode betalte tjenester vi kan velge mellom. Men det er også mange gratis tilbydere. Ingen vil hevde at gratis VPN-er er perfekte, men akkurat som den 25 år gamle Ford, kan de være gode nok til å få jobben gjort?

Kan være.

I tillegg til det åpenbare, er det flere vesentlige forskjeller mellom en gratis VPN og en betalt VPN. Og avhengig av hva du håper å gjøre, kan det hende du blir mye bedre av å investere i sistnevnte. Eller du kan ha det bra.

Gratis eller betalt VPN, kjører en er dyr

Den perfekte VPN-en bør gjøre alt. Det skal holde oss trygge på nettet og anonyme på nettet, tillate oss å besøke nettsteder eller streame video fra alle land i verden, og gjøre alt i hastigheter som samsvarer med vår vanlige internettforbindelse.

Hvor flott ville det være hvis vi kunne få alt dette for ingenting?

Dessverre vil det ikke skje. Å kjøre en VPN-tjeneste koster mye penger. Like utenfor toppen av hodet mitt, trenger de å opprettholde et globalt nettverk av servere, utvikle og vedlikeholde klientprogramvaren på et dusin forskjellige plattformer, og gi oss støtte når det er nødvendig.

Hvordan en betalt VPN får sin finansiering er ganske tydelig. Men hva som skjer i tilfelle der en leverandør ikke belaster en krone?

Det er to måter som gratis VPN-er får endene til å møtes.

Å kjøre VPN krever et stort budsjett

Gratis VPN-er skvetter etter funksjoner. De kjører færre servere, bruker eldre maskinvare, har ikke støtte å snakke om. Og det kan være bra. Så lenge de får jobben gjort, hvem bryr seg, ikke sant?

Bortsett fra at de fremdeles trenger å hente inn minst noen midler, om ikke annet, for å betale strømregningene sine. Gratis VPN-er tjener penger, men gjør det på en mye mer indirekte måte enn betalte leverandører.

I utgangspunktet blir du valuta. Og det er her du må være forsiktig med valg av leverandører.

For å hjelpe deg med å forklare, la oss gå over de vanligste VPN-funksjonene og sammenligne hvordan betalte og gratis tjenester håndterer ting annerledes.

Gratis VPN vs. betalt VPN-funksjon av Feature Comparison

Gratis og betalte VPN-er tar en annen tilnærming til hvordan de implementerer de fleste funksjonene. Og dessverre, i de fleste tilfeller, får du veldig mye det du betaler for.

Sikkerhet

Hvis du som meg er litt sikkerhetsbevisst og stoler på en VPN for å beskytte dataene dine, betyr absolutt nivået og krypteringsmidlet som brukes på VPN-forbindelsen. I dette tilfellet kan gratis tilbydere ikke kutte det.

Det meste av tiden bruker gratis VPN-er PPTP for å kryptere dataene dine, uten mulighet til å velge en annen protokoll. Noen nevner ikke engang hva de bruker i det hele tatt (i så fall er det nesten helt sikkert PPTP).

Problemet er at PPTP er foreldet. Det er ansett som usikkert og har vært det så langt tilbake som i 1999.

PPTP vil beskytte dataene dine mot tilfeldig observasjon. Hvis alt du gjør er å streame geo-blokkerte videoer, bør du ha det bra. Men det vil ikke i det minste beskytte deg mot alle som vet hva de gjør (og hvis noen prøver å inspisere dataene dine, kan du satse på at de vet hva de gjør).

På den annen side gir betalte VPN-er deg flere alternativer og de som faktisk er sikre.

Nesten enhver betalt leverandør som er verdt saltet sitt vil bruke OpenVPN, en open source-protokoll som bruker SSL. Det er samme type kryptering som brukes av sikre https-nettsteder, som banken din. L2TP med IPSec er et annet protokollalternativ du ofte vil støte på.

Betal VPN-tjenester bruker også 256-biters krypteringsnøkler. Gratis leverandører har en tendens til å velge det mindre sikre 128-bits alternativet av den enkle grunn at det er beregningsbasert rimeligere og derfor billigere å implementere.

Kombinasjonen av OpenVPN og 256-bit krypteringsnøkler er praktisk talt skuddsikker, umulig for noen å avskjære og dekryptere. En betalt VPN er en sikker VPN, og hvis det er det du er ute etter, er det veien å gå.

Online personvern og anonymitet

Selv om du ikke er så opptatt av sikkerheten til dataene dine, og alt du bryr deg om er å holde seg anonym, noe en gratis VPN teoretisk sett bør gi deg, må du likevel være forsiktig.

Når du velger en gratis tjeneste, må du alltid (og jeg mener alltid) lese utskrifter.

Noen ganger er gratis VPN-er annonsestøttet. Andre ganger blir de subsidiert gjennom salg av data og online vaner. Så mens internettleverandøren din (ISP) kanskje ikke lenger kan spore hva du gjør direkte, er noen andre alltid.

Jeg sier “spor direkte” fordi ærlig talt, hvis de ville, kan Internett-leverandøren din fortsatt raskt få den informasjonen de ønsker. De ser IP-adressen til VPN-serveren du kobler til og fra den, kan finne ut hvilken tjeneste du bruker. Og siden dataene dine er til salgs, gjemmer du deg ikke virkelig for noen.

En gratis VPN som selger data til ISP

Som du kanskje forventer, er en betalt VPN en bedre sjanse for å beskytte ditt privatliv og anonymitet. Betalte VPN-servere selger aldri informasjon om aktivitetene dine til tredjepart, og unngå å samle inn brukerdata (men ikke alltid).

Mange betalte leverandører fører en form for tilkoblingslogg som kan spores tilbake til deg. Avhengig av hvilken jurisdiksjon de er basert på, kan den gi informasjonen til rettshåndhevelse (eller andre myndigheter) når de blir pålagt å gjøre det.

Selv om den ikke er perfekt, vil en betalt VPN alltid gjøre en bedre jobb enn en gratis ved å opprettholde personvernet ditt på nettet. Men hvis det er fullstendig anonymitet du følger, er en tjeneste med ikke-loggføringspolicy et must.

Servervalg

Bortsett fra å gi sikkerhet og personvern, lar VPN deg også maskere den virkelige plasseringen din ved å sende trafikk gjennom en server i en annen del av verden. Dette lar deg få tilgang til geobegrensede tjenester (som Netflix eller BBC iPlayer) og unngå andre typer stedsbasert filtrering (som internettsensur).

Mange gratis VPN-tjenester er designet med tanke på denne spesifikke bruken. De vil ha et stort antall globale serverlokasjoner du kan koble til, selv om det valget kan være litt begrenset på grunn av kostnadene for å drive hver serverklynge..

For ikke å bli overgått, tilbyr alle betalte VPN også et godt utvalg av serverplasseringer over hele verden. Men fordi disse selskapene vanligvis er bedre finansiert, pleier det samlede antall lokasjoner å være større.

Kart over en betalt VPNs serverplasseringer

Betalte tilbydere har også en interesse av å opprettholde et høyt servicenivå for å hindre kunder i å hoppe over til en konkurrent. Så det er mer sannsynlig at de utvider nettverkene sine.

Hvis det er grunnen til at du vil bruke geo-blokkering eller sensur av grunnen til at du vil bruke en VPN, bør en gratis tjeneste gjøre det bra forutsatt at de selvfølgelig har servere tilgjengelig i landet du ønsker å koble til. Skjønt det er to advarsler.

Avhengig av hva du gjør, kan serverytelse (eller mangel på slike) bli et problem. Det er fint å surfe på nettsteder, men hvis du for eksempel vil streame videoer, kan det hende du er på en tøff tur med en gratis leverandør.

Mange strømmetjenester gjør også sitt beste for å forhindre at seere bruker et VPN ved å svarteliste individuelle server-IP-er. For eksempel blokkerer BBC VPN-er med hensynsløs effektivitet.

Hvis det er blokkert, er det mye mer sannsynlig at betalte leverandører gjør noe med det. De har ressursene, og igjen kan abonnenter hoppe skipet hvis de ikke handler.

Når en gratis VPN blir oppdaget og svartelistet, kan det ta noen måneder å komme tilbake (hvis de noen gang gjør det i det hele tatt).

Tilkoblingshastigheter

Et annet stort skillepunkt mellom en gratis og betalt VPN-tjeneste er hastighet.

Ingen liker å bruke penger hvis de ikke trenger det, og det er derfor gratis VPN-servere ofte er i tung bruk. Fordi de kanskje ikke kjører den beste maskinvaren til å begynne med, når du bruker en, kan du lide av ulik grad av ytelse og tilkoblingsproblemer.

Selv om du bruker et gratis VPN på plussiden, vil du normalt ikke oppleve ytterligere hastighetsstraff fra krypteringskostnader. Som nevnt før, har gratis tilbydere en tendens til å bruke PPTP. Selv om det ikke er veldig sikkert, er det den raskeste av alle protokoller.

Betalte VPN-er, derimot, har en tendens til å ha robuste serverendenser som skaleres for å imøtekomme dagens etterspørsel.

Bare abonnenter har tilgang til betalte VPN-tjenester. Administratorer kan derfor designe sine systemer for et kjent antall brukere og benytte seg av sofistikerte lastbalanseringsalgoritmer for å unngå ytelsesproblemer.

Det burde ikke komme som en stor overraskelse at de raskeste VPN-ene har en tendens til å være betalte VPN-er. Hvis du bare vil bla deg litt rundt, bør en gratis leverandør gjøre det bra. Men for mer båndbreddintensiv aktivitet som strømming eller tung nedlasting, kan du ikke slå hastighetene til en betalt tjeneste.

Priser

Hvis kostnaden er din viktigste bekymring når du skal velge en VPN-tjeneste, er valget ditt klart. Tross alt kan du ikke bli billigere enn gratis.

En betalt VPN-tjeneste vil koste mellom $ 2 og $ 12 per måned, avhengig av leverandøren og lengden på abonnementet.

Det er imidlertid viktig å huske at gratis VPN-er subsidierer tjenesten deres gjennom annonsering, data mining, eller begge deler. Så du betaler fortsatt for tjenesten, bare ikke fra bankkontoen din.

Brukerstøtte

Uansett hvor teknisk kyndige vi er, får vi alle problemer som stumper oss fra tid til annen. Hvis du får problemer med en gratis VPN-leverandør, ikke forvent mye hjelp.

Den gratis modellen lar ikke mye rom for overhead, noe som gjør teknisk støtte lite mer enn en ettertanke. Ofte er en FAQ eller kunnskapsbase det eneste du trenger å jobbe med.

Med en betalt VPN-tjeneste kan du forvente ganske mye mer hjelp. Ikke alle leverandører er perfekte, og noen gjør en utrolig fryktelig jobb. Men generelt vil en topp-lag VPN ha 24/7 support via live chat og e-post. Noen tilbyr til og med en-til-en telefonstøtte.

Betalte leverandører vil gå mye lenger for å holde deg fornøyd og ha ressurser til å sørge for at du er det.

Når er det greit å bruke en gratis VPN

Selv om de er sterkt overgått, kan en trygg og anerkjent gratis VPN-tjeneste fungere veldig bra i visse situasjoner. Selv om vi snakker mest om lett og sporadisk bruk.

For eksempel, hvis du er på en offentlig Wi-Fi og vil ha litt ekstra beskyttelse, så ufullkommen som det kan være, er en gratis leverandør et mye bedre valg enn ingen VPN i det hele tatt. Eller hvis du er i utlandet og ønsker å få tilgang til en rudimentært geo-blokkert tjeneste eller nettsted i hjemlandet ditt, kan gratis fungere også.

Hvilken gratis VPN skal du velge?

Unngå absolutt enhver tjeneste som hevder å gi deg ubegrenset alt. Det er for godt til å være sant, og det er det. Disse typer gratis VPN-er er vanligvis de skyggeste og mest risikofylte.

En farlig gratis VPN-leverandør

I stedet godta at gratis kommer med begrensninger. Se etter en leverandør som kommer med en åpenbar finansieringskilde, for eksempel en betalings-VPN som tilbyr et gratis abonnementsnivå. Gode ​​valg er TunnelBear, Windscribe eller Hide.me.

Ja, du vil få månedlige båndbreddsgrenser, muligens takhastigheter, og kanskje et mindre utvalg av servere du kan koble til enn betalende abonnenter. Men for lett bruk vil disse gratis alternativene fungere veldig bra.

Det er viktig at disse leverandørene tar ditt privatliv og sikkerhet veldig alvorlig. Deres omdømme står på spill.

Hvis det ble gitt ut at de selger brukerdata eller deltar i annen skyggefull praksis, kan du satse på at abonnementssiden for bedriften deres vil lide. Og jeg gjetter at det ikke er noe de vil ha.

En annen tilnærming er å bare benytte seg av gratis betalte leverandører eller tilbakebetalingsgarantier.

Ikke alle har en gratis prøveperiode. Men hver gode VPN-leverandør vil gi deg minst noen uker til å prøve ut tjenesten deres. Faktisk kan de beste pengene-tilbake-garantiene vare så lenge som 45 dager.

Hvis du bare trenger en VPN på kort tid, kan dette være et veldig levedyktig alternativ for å unngå å betale for en.

Hvorfor bruke en betalt VPN

Uansett hvordan du skiver det, vil en gratis VPN ha ulemper. I verste fall vil de kompromittere sikkerheten, personvernet ditt og gi deg en veldig underoppsatt brukeropplevelse. I beste fall må du ta opp bruksbegrensninger, som begrenset båndbredde.

Tatt i betraktning at det ikke er et stort økonomisk skritt å gå fra gratis til å betale, og noen av de beste VPN-ene i markedet ikke koster mye mer enn to til tre dollar i måneden, gir en betalt VPN deg virkelig så mye mer for relativt så lite? La oss gjøre regnestykket.

 1. Toppen av linjesikkerheten

  Ingenting ville sette en betalt VPN-tjeneste ut av virksomheten raskere enn et enormt sikkerhetsbrudd, og betalte leverandører investerer stort for å unngå slike hendelser.

  De tilbyr ugjennomtrengelige protokoller som OpenVPN og implementerer umulig å sprekke 256-biters kryptering.

  Og de fleste har funksjoner som drepebrytere og lekkasjebeskyttelse, som sørger for at du ikke utsette deg selv eller dine data ved et uhell.

 2. Komplett online anonymitet

  Ingen betalt VPN vil noen gang spore aktivitetene dine, selv om noen kan ha statistikk for feilsøking. Men når du bruker en leverandør som holder seg til en streng policy for ikke-logging (og stadig flere topp VPN-er gjør), er det som om du ikke eksisterer på internett i det hele tatt.

  Dataene dine forlater enheten din og forsvinner i tomrommet.

  Flere betaltjenester implementerer også funksjoner som et dobbelt VPN, for å ta ditt personvern online til et enda høyere nivå.

 3. Ingen hastighets- eller båndbreddegrenser

  I verden med betalte VPN-er finnes ting som båndbreddekapsler eller fartsgrenser ganske enkelt ikke. Du kan trekke ned så mye data du vil så raskt som tilkoblingen din kan håndtere. Dette er selvfølgelig nøkkelen for aktiviteter som videostreaming, spill eller P2P.

  Faktisk optimalisert de beste av de beste jevnlige serverne nettopp for disse formålene for å sikre at du alltid har den beste opplevelsen som mulig.

 4. Hundrevis av serverplasseringer

  Når du betaler for et VPN, får du tilgang til hele servernettverket deres. I noen tilfeller kan antall lokasjoner overstige hundre markeringen. PureVPNs servernett, for eksempel, inkluderer for tiden 131 land og 160 byer.

  Hva betyr det? Ubegrenset tilgang til nettsteder og tjenester over hele verden, inkludert alt som er geo-blokkert.

 5. Tilgang til streamingtjenester

  Når vi snakker om geo-blokkering, er evnen til å komme seg rundt det som gjør at de best betalte VPN-ene virkelig skiller seg ut. Hvis du vil ha tilgang til amerikanske Netflix eller BBC iPlayer fra utlandet, er dette måten du gjør det.

  Streamingtjenester vet alt om VPN-er og prøver å blokkere dem så mye de kan. Bare en godt betalt leverandør har kunnskapen og ressursene til å være et skritt foran pålitelig.

 6. Ingen internettsensur

  Akkurat som tilfellet er for geo-blokkering, er en premium VPN ditt eneste håp om å komme forbi filtreringssystemer på nettet som mandat er av regjeringen i land som Kina, Egypt, Russland og Tyrkia.

  Det krever mye ressurser og teknisk ekspertise å side-trinn en sofistikert brannmur som den. Og betalte tilbydere har begge deler.

 7. Andre premium funksjoner

  På toppen av alt det ovennevnte, vil enhver betalt VPN som er verdt saltet, ha rask, responsiv og (viktigst) kunnskapsrik kundesupport. Du kan forvente at klientprogramvaren deres også er robust og brukervennlig.

  Og bare betal VPN-er lar deg koble til flere enheter samtidig ved å bruke et enkelt abonnement.

  Det er også en rekke andre funksjoner du kan finne med betalte VPN-er. Fra dedikerte IP-adresser til innebygde annonseblokkere og beskyttelse mot skadelig programvare, selv om disse absolutt ikke er nødvendige, men de er velkomne alternativer.

Du må selvfølgelig være forsiktig når du velger et betalt VPN også. Det er ganske mange dudder rundt. Men når du velger det bra og vurderer alle fordelene du får med dem, er VPN-er vel verdt å betale for et par dollar per måned de koster. En kopp kaffe er mer i disse dager.

Til slutt

Alt gratis vil alltid være tiltalende, og VPN-er er ikke forskjellige. Dessverre, mye oftere enn ikke, selv om du ikke betaler for en gratis leverandør i tradisjonell forstand, vil du gjøre det med ditt privatliv, sikkerhet eller brukeropplevelse. Og noen ganger, alt det ovennevnte.

I et bind, eller i noen helt spesifikke tilfeller, fungerer det å bruke en gratis VPN. Du trenger bare å velge leverandøren du bruker med omhu.

Men selv da, hvorfor ikke bare bruke en gratis prøveversjon eller en pengene-tilbake-garanti for en god betalt tjeneste?

For meg har debatten gratis VPN vs. betalt VPN en klar vinner. Og med tanke på at du alltid kan finne en god del hos en topp leverandør, uansett årstid, er det å betale betalt en klok investering.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map