Hvor trygge og sikre er VPN-er

For ikke så lenge siden var internett for oss lite mer enn en interessant nysgjerrighet. Men i dag er det rimelig å si at det spiller en rolle i nesten alle aspekter av livene våre. Det har brakt et helt nytt nivå av bekvemmelighet og nytteverdi bokstavelig talt i håndflaten.


Men for alle fordelene internett gir, medfører det også risiko. Og for å beskytte oss mot forskjellige trusler på nettet, tenker mange på oss eller har allerede henvist til VPN-teknologi.

På papiret virker VPN-er som det perfekte verktøyet for jobben. De krypterer og anonymiserer dataene våre, og holder dem sikre og borte fra nysgjerrige øyne.

I praksis er imidlertid VPN-er trygge? Ting blir definitivt litt komplisert.

Når du bruker en VPN, overleverer du trafikken til en tredjepart (VPN-leverandøren) og stoler på at de ikke krenker personvernet ditt. Det gjør at du er nøye når du velger en VPN-leverandør. Hvis du tar feil, kan du ende opp med å bytte det ene personvernmarerittet til et annet.

Så la oss se på hvilke trusler mot personvernet som finnes på nettet, og nøyaktig hvordan du kan velge en pålitelig VPN-tjeneste for å unngå dem.

Til VPN eller Not to VPN

De mest åpenbare truslene på nettet er kriminelle. Tyver går ofte veldig langt for å stjele og tjene på brukerdata som påloggingsinformasjon, personlig identifiserbar informasjon og kredittkortnummer.

Men kriminelle er neppe alene om å prøve å få tak i informasjonen din. Beskyttelse av personvern på internett faller på veien i mange land (forutsatt at de eksisterte til å begynne med).

Internett-leverandører og datainnsamling

Du vil være overrasket over å finne ut hvor mye data den gjennomsnittlige internettleverandøren (ISP) samler om brukerne sine. Og de elsker å gjøre det også. Noen går så langt som å tilby rabattert pris hvis du samtykker til at de kan spionere etter deg (detaljer som er fint gjemt med liten skrift).

Hvorfor samle all denne informasjonen? Å selge den til høystbydende, selvfølgelig. Det er en veldig lønnsom forretningsmodell.

Dataene som IPS-en din og muligens samler inn om deg, kan omfatte noe av følgende:

 • Individuelle ikke-krypterte websider sett
 • Domener og krypterte sider besøkt
 • Brukte online tjenester
 • Personer filer lastet ned
 • Avsendere, mottakere og muligens innholdet i ukryptert e-post

Fra denne informasjonen kan en ISP utvikle et sjokkerende nøyaktig bilde av deg.

De kan for eksempel bygge en delvis medisinsk profil basert på hvilke sykdommer du leser informasjon om eller hvilke medisinske tjenester du søker etter.

De kan være i stand til å finne ut kjønn og omtrentlig alder basert på hvilke nettsteder du besøker hyppigst.

De kan til og med lære deg politiske tilbøyeligheter, seksuelle legninger eller andre personlighetstrekk som du viser gjennom din oppførsel på nettet.

Og kanskje mest skremmende kan du ikke engang revidere dataene som er samlet for i det minste å dobbeltsjekke nøyaktigheten.

Hvordan VPN-er kan beskytte deg

Når du bruker en VPN, forlater du Internett-leverandøren din i mørket. En VPN oppretter en kryptert forbindelse (eller tunnel) mellom enheten din og en server som styres av VPN-leverandøren.

Men som standard vil all Internett-trafikken din gå gjennom den tunnelen. Så lenge det er tilfelle, vil Internett-leverandøren ikke kunne finne ut noe om dine online aktiviteter.

En pålitelig VPN holder deg trygg og anonym på nettet

Alt er kryptert og dirigert gjennom VPN-serveren. Så din ISP vil ikke vite hvor dataene går, hvem de kommer fra eller hva de inneholder.

Som nevnt skifter dette imidlertid bare tilliten fra ISP og over på VPN-tjenesten. Hvis du ikke ender opp med å bruke en pålitelig VPN-leverandør, bytter du bare ut hvem som vil tjene på dine personlige opplysninger, og ikke mye annet.

Hvorfor en pålitelig VPN-leverandør er viktig

Når du bruker en VPN-tjeneste for å beskytte deg mot en Internett-leverandør eller en annen uautorisert tredjepart, stoler du på at VPN ikke blir som dem. Du stoler på dem til ikke å logge eller spore internetttrafikken din eller selge onlinevanene dine, eller personlig informasjon til den som er villig til å betale for det.

Siden hver VPN-leverandør krever at du logger deg på for å bruke en av serverne deres, merker du faktisk trafikken din som tilhørende deg. Hvis VPN-tjenesten bestemte seg for å katalogisere aktivitetene dine, kan ting bli enda mer kompromitterende.

Den triste realiteten er at det alltid er uærlige VPN-leverandører, som ønsker å skaffe penger til uinformerte brukere. Enhver gang det er en personvernskrekk, dukker de opp i markedet med mange mennesker.

Unnlatelse av å velge en VPN-leverandør nøye kan føre til at du er i en mye dårligere situasjon enn du startet i, og kan true personvernet og sikkerheten på en helt ny måte.

Hvor trygg og sikker er en VPN

La oss først legge til side retningslinjene og atferden til enkeltleverandører.

Teknologien bak de fleste kommersielle VPN-tjenester er veldig sunn og tilbyr utmerket beskyttelse av din sikkerhet og personvern.

Generelt sett gjør en riktig konfigurert VPN det nær umulig for en uautorisert person eller organisasjon å analysere internetttrafikken din og koble all aktivitet tilbake til deg.

Det er viktig å huske at en VPN bare vil kryptere data mellom enheten din og VPN-serveren. Når den forlater serveren for å reise til sin endelige destinasjon, er den like sårbar for avlytting som all ikke-VPN-trafikk vil være.

På det tidspunktet regnes imidlertid VPN-serveren som kilden til trafikken. Det ville være veldig vanskelig for noen å spore den (og hvilken som helst online aktivitet som blir utført) tilbake til deg.

Hva du skal se etter i en sikker VPN

Så fra et teknologisk synspunkt er en VPN trygg. Men siden personvernet og sikkerheten det gir lett kan undergraves av leverandøren, er det viktig å velge en anerkjent og gjennomsiktig VPN-tjeneste.

Hvis du ikke gjør det, beseirer du hele formålet med å betale for en VPN-tjeneste for privatliv og sikkerhet. Du kaster penger ned i avløpet.

Det er en liste over ting du bør se etter for å sikre at en VPN vil gi deg det beste beskyttelsesnivået. Til å begynne med, bør enhver leverandør du vurderer tilby disse tekniske funksjonene:

 • 128-bit eller 256-bit kryptering
 • DNS-lekkasjebeskyttelse
 • Et stort antall servere i land du er interessert i å koble til
 • Delte (ikke dedikerte) IP-adresser for bedre anonymitet
 • Tverrplattform støtte
 • Valg av TCP- eller UDP-protokoller

Når alt dette er tilgjengelig, får du en robust og sikker VPN-tjeneste som gir maksimal fleksibilitet og bred kompatibilitet. I det minste fra et teknologisk synspunkt, det vil si.

Når du har funnet en slik leverandør, må du deretter rette oppmerksomheten mot selskapet og deres forskjellige policyer som kan ha innvirkning på sikkerheten og personvernet ditt. Forsikre deg om at de har alt av følgende:

 • En tydelig policy som skisserer praksis for innsamling av brukerdata
 • Ingen logging av trafikkilde eller destinasjon
 • Ingen sporing av brukerpålogginger eller logoer (i det minste, ideelt sett, ingenting i det hele tatt)
 • Ingen tredjeparts tilgang til servere eller klienter
 • En serviceavtale du faktisk kan forstå

Når en VPN-leverandør sjekker alle disse boksene, på toppen av å oppfylle alle tekniske krav, er det en utmerket sjanse for at dataene dine er i gode hender med dem.

Når det er sagt, ikke bare ta ordet for det. Les litt mer og se om du kan finne tilfeller der leverandøren ikke fulgte retningslinjene sine eller ble oppdaget å samle inn data de sa at de ikke hadde.

Hvis du ønsker et godt utgangspunkt, er tjenester som CyberGhost, NordVPN og Surfshark alternativer jeg personlig bruker og stoler på.

Er gratis VPN-er trygge

Det er ikke så lett å finne en gratis VPN-tjeneste som er trygg, sikker og oppfyller kravene jeg har dekket over (som etter mitt sinn er must). Men mange bruker dem uansett.

De fleste gratis VPN-er fremsetter dristige påstander om sikkerhetsfunksjonene og anonymitetsnivåene de gir. Men, nesten ingen lever noen gang opp til dem.

Det enkle faktum er at servere og båndbredde koster penger. En “gratis” VPN må på en eller annen måte dekke disse kostnadene, og det kan være overraskende lønnsomt å selge din personlige informasjon og online vaner (mer enn noen form for annonseinntekter, en annen vanlig inntektskilde for gratis VPN).

En upålitelig gratis VPN-salgsdata

Flere kjente gratis VPN-tjenester er allerede blitt avdekket som usikre og slappe med sin datainnsamlingspraksis.

Hola har for eksempel blitt fanget med rødhånda som selger båndbredden til VPN-brukerne sine til tredjepart. Programvaren deres inneholdt til og med en feil som kunne la en angriper ta full kontroll over brukerens enhet.

Betternet, en mye brukt gratis mobil VPN-tjeneste, ble funnet å inneholde så mange som 14 individuelle sporingsbiblioteker innebygd i appen deres. Uten tvil var det å bruke Betternet verre for ditt privatliv enn å bruke noen form for beskyttelse i det hele tatt.

Personlig vil jeg alltid velge en betalt VPN fremfor en gratis. Med noen få unntak jeg kan stole på en hånd, anser jeg hver gratis VPN som i beste fall er tvilsom, om ikke rent farlig. Kanskje jeg er mindretall, men når du kan få en kvalitetsleverandør som Surfshark eller CyberGhost for så lite som et par dollar per måned, for meg, er avgjørelsen en ikke-brainer.

Velg klokt, hold deg trygg

Å velge en pålitelig, trygg og pålitelig VPN er ikke en bagatellmessig sak og får konsekvenser hvis du tar feil. Å bruke en VPN-tjeneste setter all internettaktivitet og data i hendene deres. I noen tilfeller kan det være verre enn å stole på Internett-leverandøren din.

Følg rådene i denne artikkelen for å finne en ærlig leverandør med høye standarder for sikkerhet og personvern. Bruk litt tid på å forske.

Det er mange sikre VPN-er der ute som sannsynligvis vil gjøre alt for å beskytte deg og dine data. Å bruke en av dem er uten tvil det beste som noen av oss internettbrukere kan gjøre.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me