Slik stopper Internett-leverandøren din fra å spore deg

Som standard kan internettleverandøren din (ISP) se alt du gjør på nettet. Alle dine opplastinger og nedlastinger går gjennom infrastrukturen deres. De er den perfekt posisjonerte mellommannen.


Når de har fått dataene dine, er de fleste ting ISP-en din gjør med det fair game. Det kan analyseres for hvem som vet hva, solgt til høystbydende eller overlevert til myndigheter på forespørsel.

Det er imidlertid trinn vi alle kan ta for å blokkere ISP-sporing og forbli anonym online. Og mens noen fungerer bedre enn andre, hvis du verdsetter personvernet ditt og ikke vil at informasjonen din skal behandles som en valuta, er noen av dem bedre enn å ikke gjøre noe i det hele tatt.

Hva kan Internett-leverandøren min se og spore

Som mellommann på datas reise til eller fra internett, kan Internett-leverandøren spore nesten alt om dine online aktiviteter. Når du kobler deg til internett, gjør du det med en IP-adresse som er tilordnet av dem, ved å bruke utstyret og nettverket deres.

Dette setter din ISP i en utmerket posisjon til å se og logge alt av følgende:

  • Hvilke nettsteder eller tjenester du besøker (gjennom DNS-spørsmål)
  • Innholdet på ukrypterte nettsteder og nedlastinger
  • Kilden til kryptert informasjon
  • Din fysiske beliggenhet hver gang du bruker internett
  • Tidene og datoene for alt

På toppen av å se all informasjonen ovenfor, kan Internett-leverandøren din selvfølgelig også knytte alt til navnet og adressen til kontoinnehaveren for internettjeneste (som kanskje ikke er deg).

Vet ISP-er hvilke nettsteder jeg blar gjennom

Ja, Internett-leverandører kan høye hvilke nettsteder du surfer på. I alle tilfeller vil de vite adressen til nettstedet du besøkte, når det skjedde, og datamengden du trakk ned fra det.

Hvis nettstedet bruker den sikre versjonen av HTTP-protokollen (du kan si at det er tilfelle hvis adressen starter med https: //), er ovennevnte alt ISP-en din kan få. All annen informasjon er kryptert og uleselig.

HTTPS kan skjule litt internettaktivitet fra ISP

Hvis du imidlertid går inn på et usikret nettsted (som mange nettsteder fremdeles er), er ingen av dataene du laster ned kryptert, og Internett-leverandøren din kan bokstavelig talt se alt.

Hvordan skjule Internett-aktivitet fra Internett-leverandører

Internett-leverandøren din ser på, det vet vi nå. Hvis du, som meg og flertallet av internettbrukere, er urolig med den enorme tilgangen en ISP har til det du gjør på nettet, har du muligheter for å stoppe dem.

Det er fire måter du kan forhindre sporing av Internett-leverandører og skjule internettaktiviteten din. De er som følger (bestilt fra mest til minst effektive).

Bruk en VPN

Den mest idiotsikre måten å stoppe ISP-sporing er å bruke et virtuelt privat nettverk (VPN). Den kan brukes på hvilken som helst enhet, fra datamaskinen eller smarttelefonen til ruteren eller smart-tv-en.

Du bruker et VPN ved å koble enheten din til en VPN-server. Denne forbindelsen er fullstendig kryptert. Så selv om all data du sender og mottar fremdeles passerer over Internett-leverandørens nettverk, har de ingen måte å finne ut hva det er.

For Internett-leverandøren er det hele søppel. De vet ikke hvilke nettsteder du besøker eller hvilken informasjon du laster ned.

Diagram over hvordan en VPN beskytter deg mot Internett-leverandøren din

VPN-er tar ting et skritt videre. De endrer din ISP-tildelte IP-adresse for en som tilhører VPN-serveren.

IP-byttet betyr at ethvert nettsted eller online tjeneste du får tilgang til, har ingen anelse om at de faktisk snakker med deg. De vil også tro at du befinner deg uansett hvor VPN-serveren er (som kan være i et helt annet land), ikke der du faktisk er.

Ulempen med å bruke et VPN er at du skifter byrden for å beskytte personvernet ditt fra Internett-leverandøren din til VPN-leverandøren. Når du kobler deg til dem, har VPN den samme muligheten til å spore dine online aktiviteter som ISP-en din tidligere gjorde.

Dette er grunnen til at det er viktig å velge en VPN med en streng retningslinjer for ikke-logging og en track record for å holde seg til den. Så lenge du er nøye med å velge, er det ingen bedre måte å holde seg anonym online og la Internett-leverandøren ligge i mørket enn med en VPN.

Bruk Tor

En annen utmerket måte å forhindre at Internett-leverandøren din sporer dine online aktiviteter er å bruke Tor. Det er et kryptert nettverk designet fra grunnen av, spesielt for brukernes personvern.

Tor benytter seg av en teknikk som kalles løkruting. Det oppretter en randomisert bane for dataene dine og tar dem gjennom flere noder (eller servere) som er plassert hvor som helst i verden før den når sin endelige destinasjon.

I likhet med VPN-er er alt på Tor-nettverket kryptert. Så enda en gang har Internett-leverandøren din ingen måte å finne ut hvor du går online eller hva du laster ned.

Diagram over hvordan du bruker Tor kan stoppe sporing av ISP

Problemet med Tor er at det bare fungerer for surfing. Du kan ikke beskytte med den annen programvare (som en BitTorrent-klient) eller enheter (som nettbrettet).

Det er også notorisk tregt og kan redusere internettforbindelsen din til en gjennomsøking. De tusenvis av nodene som utgjør Tor-nettverket er frivilligdrevet, og dessverre er maskinvaren som brukes ofte middelmådig i beste fall.

Bruk en proxy

En litt mindre vanlig, men fremdeles mye brukt metode, noen av oss velger å stoppe ISP-datainnsamling er en proxy.

En proxy, som en VPN, dirigerer Internett-trafikken din via en server, og hindrer Internett-leverandøren din i å finne ut hvilken online ressurs du har tilgang til. Det er imidlertid der likhetene slutter.

Diagram over fullmakter skjuler nettleserhistorikken fra ISP

Fullmakter bruker ikke kryptering. Så selv om Internett-leverandøren din ikke kan se hvor du kobler deg til, kan de fremdeles analysere innholdet i dataene dine.

Hvis du for eksempel laster ned noe du ikke burde være, vet de det.

Som tilfellet er med Tor-noder, blir de fleste fullmakter også drevet av frivillige. Mangelen på kryptering overlater dataene dine til manipulering på proxy-servernivå. Hvis du bruker en proxy fra en ikke-klarert kilde, kan du en dag finne enheten din infisert med skadelig programvare (det er en relativt sjelden og ekstrem sak, men det skjer).

Bruk HTTPS

Til slutt, det mest grunnleggende du kan bruke for å stoppe Internett-leverandøren din fra å spore aktiviteten din, er å koble til nettsteder som bruker HTTPS-protokollen.

HTTPS krypterer forbindelsen mellom nettleseren din og nettstedet du besøker. Men som nevnt før, din ISP vil fortsatt kunne finne ut ganske mye informasjon om hva du gjør.

De vil vite adressen til nettstedet du besøker. Internett-leverandøren din vil også vite nøyaktig når du koblet deg til nettstedet, og hvor mye data du har lastet ned fra det.

Fortsatt gir HTTPS-tilkoblinger i det minste en liten grad av personvern, så det er lurt å bruke dem når som helst. Det er langt bedre enn ingenting.

Det er en nettleserplugin du kan bruke for kalt HTTPS Everywhere som automatisk aktiverer en sikker tilkobling hvis et nettsted støtter det.

Du kan også kombinere HTTPS-bruk med fullmakter, for å gi deg noe som nesten ligner en VPN. Førstnevnte leverer krypteringen og forhindrer ISP-datatilsyn, sistnevnte skjuler for Internett-leverandøren din den online ressursen du kobler til.

Mer om VPN og ISP Tracking

Fra de ovennevnte fire alternativene for å holde ISP-sporing og overvåking i sjakk, er VPN-er den mest komplette og praktiske løsningen. Det er det de fleste (meg selv inkludert) har en tendens til å trekke mot. La oss grave litt mer inn i dem.

Hva ser Internett-leverandøren min når jeg bruker en VPN

Når du bruker en VPN, kan ikke Internett-leverandøren se hvilke nettsteder du besøker eller hvilke online tjenester du bruker. Den kan heller ikke titte inn på data du sender eller mottar. Alt det kan se er kryptert informasjon som reiser mellom enheten og en server.

For å si det på en annen måte, når ISP-en er koblet til en VPN, er det ISPen ser på en haug med ubeskrivelig gibberish som kommer til eller kommer fra et ukjent sted på internett.

Vil Internett-leverandøren min vite at jeg bruker en VPN

Med mindre du tar bestemte skritt for å skjule VPN-bruken din, kan Internett-leverandøren din finne ut at du bruker en (forutsatt at de selvfølgelig vil se ut).

Den ene biten data ISPen din kjenner til er IP-adressen til VPN-serveren du er koblet til. Det er ikke vanskelig å finne ut at serveren faktisk er en VPN-server og derfra, hvilken leverandør den tilhører.

Når det er sagt, er VPN-er helt lovlige i de aller fleste land, og jeg har aldri hørt om en ISP som straffer kunder for å bruke en.

Hva om du bor et sted der VPN-bruk ikke er tillatt? Eller hvis du av en eller annen grunn virkelig ikke vil at Internett-leverandøren skal vite at du bruker VPN?

I begge tilfeller tilbyr mange tilbydere og tilslørte VPN-tjenester. Ved å bruke spesiell teknologi kan de forhindre VPN-deteksjon og la dem gli under radaren til en hvilken som helst ISP.

Kan en ISP blokkere VPN-er

I teorien, ja, Internett-leverandøren din kan kanskje blokkere en VPN. I praksis er det ikke noe du trenger å bekymre deg for, spesielt ikke i land der VPN-bruk er lovlig.

Hvorvidt en VPN-forbindelse kan blokkeres, avhenger for det meste av hvilken protokoll som brukes. PPTP er for eksempel et enkelt mål. Den bruker en enkelt port som enkelt kan blokkeres av hvilken som helst brannmur.

Men andre protokoller kan være mye vanskeligere å stenge ute. Ta OpenVPN (som omtrent alle leverandører støtter). Den kan konfigureres til å bruke hvilken som helst vilkårlig port og enten TCP eller UDP, noe som gjør det til mye mer av et bevegelig mål.

OpenVPN kan til og med settes opp for å fungere på TCP-port 443, som er der vanlig HTTPS-nettlesing skjer.

I det tilfellet, selv om du bruker en VPN, vil det se ut som om du bare besøker et nettsted som tilfeldigvis bruker HTTPS (tenk Gmail eller nettbanken din). Og siden å blokkere porten vil stoppe disse tjenestene fra å fungere, er egentlig ikke dette alternativet.

Hvordan bruke en VPN for å forhindre ISP-overvåking

Det er ganske enkelt å få konfigurert en VPN og blokkere Internett-leverandøren fra å spionere på deg. Her er trinnene:

  1. Finn en VPN-leverandør som best passer dine behov. Her er noen ting du bør tenke på når du velger en, og hvis du er interessert, en liste over gode tjenester du kan bruke et utgangspunkt i søket ditt.
  2. Registrer deg for tjenesten.
  3. Last ned og installer klienten for enheten eller plattformen din fra den valgte leverandørens nettsted. Enhver bedre VPN vil ha programvare for minst Windows, MacOS, Android og iOS.
  4. Start klienten og velg en server du vil koble til. Hvilken du velger vil avhenge av hva du prøver å gjøre. For eksempel for raskest mulig tilkobling, vil du sannsynligvis bare ha en server som ligger i nærheten av stedet ditt. Men for å fjerne blokkeringen av amerikanske Netflix, vil du ha en server i USA.
  5. Du er klar. Bruk internett slik du pleier. Alt skal fungere akkurat som det gjorde uten VPN, bortsett fra at Internett-leverandøren ikke lenger kan overvåke trafikken din.

Det er også verdt å merke seg at mange tilbydere har muligheten til å starte opp klienten og koble seg til VPN automatisk når du slår på enheten. Det er et alternativ å vurdere om du har tenkt å holde Internett-leverandøren i mørket hele dagen hver dag.

Kan jeg bruke en gratis VPN for å stoppe sporing av Internett-leverandører

Gratis VPN-er kan være vanskelig. Det er noen få anstendige, men de aller fleste bør du holde deg unna. Å bruke dem kan være like ille, om ikke verst, enn bare å la Internett-leverandøren overvåke trafikken din.

En ting en gratis leverandør ikke er, er veldedighet. De trenger å tjene penger og gjør det ofte ved å spore og selge brukeraktivitet. Og det er nettopp det du prøver å unngå ved å stenge Internett-leverandøren din.

Å selge data kan bare være toppen av isfjellet også. Du kan også trenge å håndtere annonseinjeksjon, svak kryptering og langsom ytelse. Det er mange forskjeller mellom gratis VPN-er og betalte VPN-er som vipper skalaene mot bruk av sistnevnte, til tross for kostnadene.

Siste tanker

Internett-leverandøren din ser alt og vet alt om hva du gjør på nettet. Personvern og anonymitet eksisterer ikke. Men du vet nå at det er noe du kan gjøre med det.

Det er effektive måter å blokkere ISP-sporing og skjule internettaktivitetene dine for. Enten du bestemmer deg for å bruke en VPN, Tor eller noen av de andre metodene som er nevnt, er en ting helt sikkert. Du kommer tilbake til kontrollen, akkurat som den skal være.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me