VPN-er og databruk

Det er mye vi kan gjøre med en VPN. Vi har tilgang til geo-blokkert innhold, sidestep internett sensur og blir virkelig anonym online.


Dessverre er det også mye forvirring rundt hvordan VPN-er fungerer. Og et av de mest misforståtte temaene er rundt virkningen en VPN har på databruk, inkludert alle ISP-er eller trådløse operatører som pålegger datakapsler.

Vil bruk av VPN telle mot datagrensen? Kan du bruke en til å komme deg rundt disse luene? Det er spørsmål jeg så ofte hører.

Her er en guide til alt du vil og trenger å vite om VPN-er og databruk for å hjelpe med å avmystifisere dette problemet.

Hva er en VPN?

Før vi graver dypere, må vi forstå det grunnleggende. En VPN, eller virtuelt privat nettverk, er en programvareløsning som skaper et nettverk innen-et-nettverk. Den privatiserer og skjuler datatrafikken fra omverdenen som går til og fra enheten din.

Et typisk VPN-oppsett starter med installasjonen av klientprogramvare på enheten din. Denne programvaren etablerer deretter en kryptert tunnel til en server som drives av VPN-leverandøren. All din utgående og innkommende trafikk vil da bruke den tunnelen for å nå det bredere internett.

Avhengig av hvilken type kryptering en VPN-tjeneste bruker, kan det være umulig (eller i det minste ekstremt vanskelig) for en tredjepart å avskjære og se informasjonen din.

Noen VPN-leverandører deaktiverer også trafikklogging. De sikrer at det ikke føres oversikt over hvilken trafikk som tilhører hvilken bruker av systemet deres. I disse tilfellene gir VPN deg nesten perfekt anonymitet og utmerket beskyttelse av alle dataene dine.

Bruker en VPN data?

En VPN, som alle andre internett-tilkoblede ressurser, sender og mottar data. Den er avhengig av en eksisterende internettforbindelse for å gi ruten mellom enheten din og VPN-serveren. Det betyr at Internett-leverandøren din fortsatt kan telle all trafikk som går over VPN mot generelle datakap eller begrensninger.

Ser på hvor mye ekstra data en VPN bruker

Det Internett-leverandøren din ikke kan gjøre når du bruker en VPN, er å se innholdet i internettrafikken din.

Det betyr at de ikke vil kunne anvende noen grenser eller gasspådrag basert på hvilken tjeneste du bruker. Dette gjør en VPN til et spesielt nyttig verktøy hvis du har funnet ut at spesifikke tjenester (som BitTorrent eller Netflix) er hastighetsbegrenset av ISPen din.

Øker en VPN datanvendelse?

Når du bruker en VPN, vil databruken øke. Krypteringen som en VPN bruker for å holde forbindelsen sikker, vil generelt øke størrelsen på overførte data hvor som helst fra 5% -15%.

De fleste kommersielle VPN-leverandører benytter seg av komprimering for å prøve å utligne overhead. Og selv om leverandører som CyberGhost VPN gjør en bedre jobb med det enn andre, er det mest en tapende kamp.

Selv om komprimering av og til kan redusere størrelsen på de krypterte dataene, komprimerer de fleste typer internettdata ikke godt. For eksempel blir trafikk til og fra et SSL-sikret nettsted (HTTPS) vanligvis komprimert allerede av webserveren nettstedet lever på. Det betyr at VPNs innebygde komprimering vil ha liten eller ingen effekt på den.

Det samme gjelder streaming av video og nesten alle andre typer internettrafikk. Det ene unntaket er enkel, usikret tekst (men egentlig, hvor mye av det sender vi i disse dager).

Hvilken VPN-protokoll som bruker minst data?

Selv om en hvilken som helst kryptering vil øke datastørrelsen, er ikke alle krypteringsstandarder opprettet like.

Hvis du er opptatt av å holde overhead på et minimum, velger du standarden med omhu. Det vil utgjøre en forskjell.

De fleste VPN-leverandører tilbyr den samme håndfull krypteringsalternativer. Her er en liste over standardtypene, bestilt fra minst databruk til de fleste:

 • 128-bit PPTP – Bruk av lite data, dårlig sikkerhet
 • 128-bit L2TP / IPSec – Bruk av lite data, moderat sikkerhet
 • 128-bit OpenVPN – Bruk av lite data, moderat sikkerhet
 • 128-bit Stealth OpenVPN – Moderat databruk, moderat sikkerhet
 • 256-bit L2TP / IPSec – Moderat databruk, utmerket sikkerhet
 • 256-bit OpenVPN – Moderat databruk, utmerket sikkerhet
 • 256-bits Stealth OpenVPN – Høy databruk, utmerket sikkerhet

Som du kan se, er PPTP-kryptering den mest dataeffektive. Imidlertid er det viktig å merke seg at det anses å være usikkert og derfor bør ganske mye unngås. De fleste VPN-leverandører støtter bare PPTP for å opprettholde god kompatibilitet på forskjellige enheter.

Alternativene til 128-bit og 256-bit stealth skiller seg også ut. De bruker SSL-innkapsling for å få det til å virke som om VPN-trafikken ikke er annet enn standard HTTPS-trafikk. Selv om dette hjelper til med å unngå VPN-begrensninger (det være seg av skolen din, Internett-leverandøren eller til og med på regjeringsnivå), vil det også øke datastørrelsen.

Protokollen som skal velges

For den gjennomsnittlige internettbrukeren er det å velge 128-bit OpenVPN-kryptering den perfekte blandingen av sikkerhet og lite overhead.

For alle praktiske formål er den krypteringstypen som brukes av OpenVPN-protokollen for tiden ubrytelig selv med 128-bits nøkler. Men hvis du velger et 256-bits alternativ, må du merke deg at den ekstra sikkerheten koster.

Kryptering som gjør bruk av 256-bits nøkler vil i gjennomsnitt utføre rundt 40% saktere enn den samme krypteringstypen ved hjelp av 128-bits nøkler. Det er langt fra ubetydelig. Selv om du bruker en av de raskeste VPN-leverandørene, vil forskjellen merkes. Det er en spesielt viktig faktor å vurdere om du bruker VPN-en til applikasjoner der hastighet betyr noe, for eksempel streaming av video.

Teller det å bruke en VPN mot datakapsler

Som nevnt tidligere, er en VPN avhengig av at Internett-leverandøren din sender data til og fra internett. Selv om Internett-leverandøren din ikke kan bestemme hva det er du gjør på nettet via VPN-tilkoblingen din, kan de måle datamengden som går gjennom nettverket deres.

Med andre ord, bruk av VPN vil telle mot alle datakapsler som gjelder din vanlige internettjeneste.

Fordi en VPN øker størrelsen på dataene du sender over internettforbindelsen din, kan du faktisk oppleve at datakappen blir enda mer restriktiv.

Prøver å bruke en VPN for å komme seg rundt mobile datakapsler

Selvfølgelig fungerer ikke alle datakap på samme måte. Noen internettleverandører (eller trådløse leverandører) selger datapakker som inkluderer en forhåndsinnstilt mengde dataoverføring. Hvis du går tom, kan du ikke bruke Internett-tjenesten før du kjøper en annen datablokk.

Andre kobler deg ikke fra når du når den forhåndsinnstilte grensen. I stedet slipper de tilkoblingshastigheten til faktureringssyklusen er fullført eller du kjøper mer data. I tilfelle av sistnevnte vil VPN-enheten din fortsette å fungere, men med redusert ytelse.

Kan en VPN omgå datakapsler?

Mange mennesker utforsker VPN-tjenester som et middel til å omgå datakapsler satt av ISP-en eller deres trådløse leverandør.

Som nevnt ovenfor, er en VPN avhengig av Internett-leverandøren din for å sende data til Internett. Så det er ikke mulig å unngå ISP-ere datakapsler – i hvert fall i de fleste tilfeller.

Den eneste gangen en VPN kan hjelpe deg med å unngå et datakap er når Internett-leverandøren begrenser data basert på typen eller destinasjonen til selve dataen.

Internett-leverandører og datatilsyn

Sent i fjor begynte Verizon Wireless-brukere å merke at deres tilgang til Netflix var langt tregere enn andre online tjenester. Det viste seg at Verizon med vilje hadde begrenset tilkoblingshastigheter til videostreamingstjenesten.

Brukere spekulerte i at Verizon forberedte seg på å introdusere et lagdelt datasystem. Ved å gjøre det, ville de vise preferanse til spesifikke tjenester, mens de kreper andre.

Selv om Verizon ikke presset ting lenger (i det minste foreløpig), er det et perfekt eksempel på en situasjon når en VPN kan være nyttig for å unngå ISP-begrensninger på bestemte nettsteder og tjenester.

Med en VPN ville Verizon ikke ha kunnet oppdage at trafikken var bestemt til Netflix. Derfor kunne den ikke ha regnet den mot noen Netflix-spesifikke data eller hastighetskapsler.

Med nedtellingen til døden av nettnøytralitet i USA som er i gang, kunne ISP-er begynne å stryke og blokkere data på denne måten i ganske nær fremtid. Å bruke en VPN kan være et av få alternativer de fleste av oss vil måtte komme oss rundt.

Data er data, selv på en VPN

VPN-er er et utmerket verktøy for å forbedre personvernet og sikkerheten din online. De vil imidlertid ikke redusere den generelle databruken. Faktisk er det garantert at hver VPN-leverandør nesten øker hvor mye data du bruker, uansett hvordan du konfigurerer dem.

Hvor en VPN bør hjelpe, er imidlertid å komme seg rundt datakapsler eller gasspådrag pålagt av din ISP på en spesifikk tjeneste, som Netflix eller torrents.

Prøv det og se hva som skjer. Alle topp VPN-er tilbyr minst en 7-dagers refusjonspolicy (og noen går så høyt som 45 dager). Hvis du finner ut at den ikke fungerer, kan du avbryte tjenesten for full refusjon. Selv om du opplever det ekstra personvernet, online friheten og streamingfordelene du får med en VPN, kan du bare ende opp med å beholde det likevel.

Du vil kanskje også like:
 • Slik stopper du ISP Data Throttling
 • Slik stopper Internett-leverandøren din fra å spore deg
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map