Преглед на частен достъп до Интернет

Частно лого за достъп до ИнтернетРезултат:
7.7 / 10


Страхотен доставчик на VPN и един от лидерите в бранша, Private Internet Access предлага всичко необходимо в VPN. От функционално наскоро преработен клиент и бързи сървъри до строга политика без регистрация и отлични функции за сигурност, всичко това идва на цена, която лесно побеждава повечето конкуренти.

Професионалисти
 • Доказано няма доставчик на регистрационни файлове
 • Превъзходно криптиране и сигурност
 • Много достъпни
 • Добра скорост на сървъра
 • Отлични новопроектирани приложения
 • Позволява торент и P2P
Против
 • Намира се в САЩ – не е идеален за поверителност
 • Лоша поддръжка на Netflix и BBC iPlayer

Ако сте на пазара за VPN, има голям шанс да чуете за частен достъп до интернет (известен също като PIA). Работейки близо десетилетие, те вероятно са един от най-големите доставчици наоколо.

PIA е известна с това, че е евтина VPN услуга, която осигурява солидна производителност и поддръжка. Любопитно ли е да видя дали тази репутация е заслужена, поех върху себе си, за да ги подложа на изпитание.

И в този преглед на частния достъп до интернет ще прегледам всичко, което открих – доброто, лошото и граничното грозно.

Преглед на PIA

За да помогнем да се поставят нещата в по-добър контекст, нека започнем с малко предистория в частния достъп до Интернет и хората, които стоят зад него.

Филиал на компания, наречена London Trust Media, PIA има от август 2010 г. За VPN услуга, която ги прави нещо като по-стар държавник.

Компанията участва в широк спектър проекти, ориентирани към отворен код и поверителност, чрез тяхната подкрепа на нестопански организации като Electronic Frontier Foundation и Creative Commons.

PIA също е един от малкото VPN доставчици, които предлагат хранилище с отворен код на GitHub. Репозиторият включва техните разширения на браузъра и някои (но не всички) от техния клиентски софтуер.

Засега всичко звучи доста добре. За съжаление в гардероба на PIA има и няколко скелета.

London Trust Media – и като цяло, частен достъп до интернет – е със седалище в Денвър, Колорадо. Това означава, че работят извън някаква рискована юрисдикция, свързана с поверителността.

Те също наскоро заведоха наказателно осъдения Марк Карпелес от Mt. Gox Bitcoin обмен срив, като CTO. Това беше ход, който, не е изненадващо, предизвика смут сред потребителската база на PIA – и който все още не е напълно изчезнал.

Всичко това допълва нещо от смесена торба.

Да, PIA работи много като компания, посветена на прозрачността и поверителността. Но в същото време те избраха твърда юрисдикция, за да я поддържат и CTO, свързан с един от най-скъпите и катастрофални хакове в скорошната памет.

Любопитно наистина.

С тази малко храна за размисъл, нека разробим по-задълбочено и прегледаме какво предлага услугата на PIA.

Характеристика

По отношение на функциите, има какво да се хареса от това, което PIA носи на масата. Те имат много цялостно VPN решение, което включва всички основни функции за сигурност и поверителност, които очакваме от доставчик на най-високо ниво.

Функции за сигурност

Броят на опциите за криптиране, поддържани от PIA, е втори за никой.

За криптиране на данни имате четири възможности:

 • AES-128 (GCM)
 • AES-128 (CBC)
 • AES-256 (GCM)
 • AES-256 (CBC)

128-битовата защита е по-бърза, но малко по-сигурна. Стандартният 256-битов 256-битов, от друга страна, макар и по-бавен, е до невъзможно да се прекъсне.

От страна на удостоверяването на данни и ръкостискането на нещата – което прави VPN, за да потвърди връзката и изпратените данни не са били подправени – вие също няма да гладувате за избор.

Можете да зададете удостоверяването на вашите данни на SHA1 или SHA256 – макар и само ако използвате един от двата метода на AES CBC криптиране.

Ръкостискането, от друга страна, може да бъде зададено на което и да е от следните, независимо от другите настройки:

 • RSA-2048
 • RSA-3072
 • RSA-4096
 • ECC-256k1
 • ECC-256r1
 • ECC-521

По подразбиране са AES-128 (CBC), SHA1 и RSA-2048 – идеално добър избор за случайна VPN употреба. Но за ниво на сигурност, което е толкова добро, колкото се получава, определено завийте нещата.

Софтуерният клиент включва пълнофункционален превключвател за убийство, за да се предотврати случайно изтичане на данни. Тествах го по всякакъв начин за въображаемо и във всички случаи нещата работеха точно както се очакваше.

Активиращият превключвател на PIA

Превключвателят PIA kill може да бъде конфигуриран в един от трите режима:

 1. Off: Превключвателят kill е напълно изключен и никога няма да блокира никакъв трафик
 2. Автоматичен: Превключвателят kill ще блокира само външния трафик, ако VPN връзката падне
 3. Винаги: Превключвателят kill ще блокира целия трафик, ако VPN връзката падне

По подразбиране е зададено на Auto.

PIA управлява собствен частен DNS сървър – както всеки уважаващ себе си VPN доставчик – и това се използва извън кутията. Ако предпочитате, можете също да зададете персонализиран DNS или да се придържате към вашите съществуващи без VPN настройки.

Система за именуване на ръкостискане (HNS)

Говорейки за DNS, тя отдавна е ахилесовата пета на много VPN доставчици, когато става дума за анонимност в интернет. В крайна сметка DNS сървърът може да съхранява записи за всеки сайт и услуга, към която се свързвате, дори и ако използвате напълно криптирана връзка.

Блокирането на ниво DNS също е често използван метод за интернет цензура.

За да ви даде друг начин да заобиколите и двата проблема, PIA ви позволява да избягвате DNS напълно. Вместо това можете да използвате системата за именуване на ръкостискане (HNS).

HNS е децентрализирана, базирана на blockchain замяна на DNS. Разработчиците се надяват, че най-накрая ще сложат край на проблемите със сигурността, надеждността и цензурата, които пораждат инфраструктурата на DNS.

Въпреки че HNS все още е в начален стадий, е чудесно да се приеме, че PIA го приема и предлага като опция. Използването му в крайна сметка ще означава още по-голяма поверителност, както и напълно устойчиво на цензура интернет изживяване.

MACE Ad Blocker

Подобно на много конкурентни VPN услуги, клиентът на PIA идва с функционалност за блокиране на реклами. За разлика от някои други, той не е адаптивен. Той е или изключен – без опции.

Настройките за рекламен блокер на MIA на PIA

Функцията, която PIA нарича MACE, има за цел да блокира реклами и зловреден софтуер, когато сте свързани с VPN мрежата. На практика обаче намирам резултатите за малко подкопаващи.

Очаквам MACE да работи като рекламни блокери на базата на браузър или дори DNS базирано решение като Pi-Hole (което, между другото, препоръчвам от все сърце). В моите тестове обаче, MACE блокира по-малко от половината от рекламите и известните страници със зловреден софтуер, които другите услуги блокират с лекота.

Въпреки че не мога да го докажа, подозирам, че слабото представяне е някак умишлено.

Понастоящем клиентското приложение не може да съдържа бели списъци с URL адреси. И без това PIA не може да рискува да бъде твърде агресивна с блокирането или може да ни попречи да достигнем до сайтове, които искаме да посетим.

Все пак MACE е по-добър от нищо. Надявам се също така, че Частният достъп до Интернет ще продължи да го развива и с течение на времето ще го осъществи до пълния си потенциал.

PIA Netflix и друга поддръжка за стрийминг

Едно от най-популярните приложения на VPN е да предава гео блокирано съдържание от други региони на света. Говоря за сайтове като Netflix, Hulu или BBC iPlayer.

Проблемът е, че доставчиците на съдържание са добре запознати с този факт и от години са на кръстоносен поход, за да предотвратят VPN достъп до техните услуги. И PIA е, за съжаление, на губещия край на тази война.

Грешка в прокси сървъра на Netflix при използване на PIA

С няколко малки изключения, частният достъп до Интернет не работи с Netflix. По-голямата част от сървърите са блокирани. Други държави също не се справят много по-добре.

Същото се отнася и за почти всяка друга услуга за стрийминг. Например, въпреки най-добрите ми усилия, не успях да деблокирам BBC iPlayer.

Тези резултати обаче не са изненадващи. Преди няколко години PIA призна, че заобикалянето на геоблокирането не е техен приоритет и, разбира се, те имат предвид това.

Така че, ако гледате поточно видео от други страни – или вашето собствено, когато сте в чужбина, препоръчвам да потърсите другаде. Всеки от VPN, които деблокират Netflix, обикновено ще бъде чудесен избор.

Torrenting и P2P поддръжка

Частният достъп до Интернет е P2P приятелски VPN и не поддържа журнали. Така че, ако използвате услугата за торент, можете да го направите, без да се страхувате някой да проследи дейностите ви обратно към вас.

Фактът, че PIA работи извън САЩ, може да направи някои от нас неудобни и справедливи.

Но, за тяхно признание, частният достъп до Интернет е доказал в множество съдебни дела, че техните искове без регистрация са верни. Поръчани да преобърнат трупи, те не са направили – просто защото нямали такива.

Ако въпреки това използването на PIA за P2P е извън вашето ниво на комфорт, имате други възможности. Има много други VPN базирани извън САЩ базирани VPN, към които можете да се обърнете за всички ваши нужди за торент.

Работи ли PIA в Китай?

Този често задаван въпрос беше един, за който малко се мъчих да намеря отговора.

Първо, тъй като не съм в Китай, не мога сам да тествам услугата. Второ, PIA дава нулеви гаранции, че услугата ще работи отвъд Голямата защитна стена на страната.

И наистина много потребители съобщават, че имат проблеми с използването на PIA от Китай. Но някои също казват, че могат да получат чрез IPSec / L2TP протокол.

За съжаление, за разлика от VyprVPN – един от най-добрите VPN за китайския пазар – PIA няма на разположение протокол за скритост, за да се избегне блокирането.

Така че, въз основа на информацията, която събрах, изглежда, че докато частният достъп до интернет може да работи в Китай, вашият пробег ще варира – много. И вероятно е по-добре да изберете друг доставчик.

Поверителност и сигурност на PIA

Много от нас използват VPN, за да увеличат поверителността и сигурността си онлайн. В това отношение и от техническа гледна точка, Частният достъп до Интернет е толкова добър, колкото всяка услуга, която съм преглеждал.

PIA също е доказан доставчик на VPN без регистрация и не запазва лична информация, която може да ни свърже с някоя от нашите онлайн дейности.

Слонът в стаята е, че PIA е базирана в САЩ – не е точно идеална за уединение. Но, както ще видим, в крайна сметка това може да не е толкова голямо.

компетентност

Както споменахме, частният достъп до Интернет и компанията-майка му работят извън Денвър, Колорадо. Това ги поставя категорично с юрисдикцията на САЩ.

От гледна точка на поверителността на потребителя, това не е страхотно.

Според правния съвет на услугата PIA никога не е получавала никакви мандати да регистрира тайно потребителска дейност или да предава ключове за криптиране на американските (или чуждестранните) власти. Но факт е, че тези неща могат да се случат по всяко време и няма да има начин да знаем за това.

В САЩ властите имат почти непроверена власт да извършват надзор, когато сметнат за необходимо. Това е нещо, което се е случвало преди, както показва историята на шифрования имейл доставчик Lavabit.

Разбира се, на практика нарушавате доста сериозни федерални закони, за да ви забележи ФБР. И, ако имате тяхното внимание, най-вероятно имате по-големи проблеми.

Така че за P2P потребителите и средния почитател на поверителността, компетентността на PIA не би трябвало да е голям проблем. Трябва обаче да имате предвид нещо.

Политиката за регистрация на PIA

В основата си PIA цели да бъде услуга, насочена към поверителност. Като такива те са доставчик на VPN без регистрация от създаването си и са доказали тези твърдения многократно.

Те са VPN, който е оспорван в съда за създаване на трупи. И във всички случаи, за разлика от няколко конкуренти, които бяха уловени да нарушават правилата си за без регистрация, PIA нямаше какво да предаде.

Можете да прегледате точния брой искания от правителството и съда за данни в доклада за прозрачност на PIA.

Позицията на частния достъп до интернет при регистрирането също се обобщава много добре с едно изречение в тяхната Политика за поверителност:

Контролерът на данни не събира или регистрира никакъв трафик или използване на неговата виртуална частна мрежа („VPN“) или прокси.

Така че, въпреки съмнителната юрисдикция, смятам, че можем да се доверим, че PIA означава това, когато кажат, че не водят регистрационни файлове. В крайна сметка те поставиха репутацията си – и бъдещето на компанията – на ред в съда, за да го докажат.

DNS течове

Както бих очаквал да е случаят с VPN доставчик, ориентиран към поверителност, PIA не страда от течове на DNS на никоя от поддържаните си платформи. Това означава, че няма течове на IPv4 или IPv6, няма течове на WebRTC – нищо, което би отнело вашето реално местоположение или идентичност.

PIA преминава DNS тест за теч

Ако е перфектна анонимност, която търсите, от гледна точка на изтичане на информация, частният достъп до интернет е толкова добър, колкото получава.

Приложения и клиенти

Частният интернет достъп има приложения за всички основни платформи и операционни системи. В момента те поддържат:

 • Windows
 • MacOS
 • андроид
 • IOS
 • Linux (Ubuntu, Mint, Arch или Debian)

PIA също има разширение за браузър за Chrome, Firefox и Opera, както и поддръжка за прокси сървъри за други уеб браузъри и P2P клиенти.

И ако това е защита за цялата мрежа, която търсите, дори е възможно да настроите VPN на съвместими рутери, включително DD-WRT, Tomato, AsusWRT, както и няколко други.

От друга страна, PIA върши отлична работа с използваемостта. Наскоро те преработиха изцяло потребителския интерфейс на своите приложения и това е огромно подобрение в сравнение със старите.

За начало всички клиенти и разширения споделят много подобен вид. Ето скрийншоти на разширението Firefox, както и приложенията за Windows и Android:

Преглед на различните версии на клиентското приложение за PIA

Приложенията за PIA, които прегледах – Linux е единственият, с когото не съм играл – са лесни за използване, имат ясен и лесен за разбиране интерфейс и правят всички основни настройки бърза настройка.

Всички клиенти също съдържат подобни функции. Единственото забележително изключение са приложенията за Android и iOS, които нямат функционалност за блокиране на реклами MACE. Но се съмнявам, че това ще бъде нарушител на сделката за много от нас.

Не изпитах никакви замръзвания, сривове или други проблеми, характерни за вградените VPN приложения, така че това също е плюс.

По принцип има много малко за нехаресване на приложенията на PIA. Те са толкова добри.

Частни места за сървъри за достъп до Интернет

С VPN сървъри на 50 места в 30 държави географското разнообразие на мрежата на PIA е от по-малката страна. 50 страни, изглежда, са средният за момента.

Въпреки това повечето от нас не се нуждаят от връзка с Еквадор или Филипините. И освен ако не го направите, шансовете са PIA да предлага всяко местоположение, което някога ще искате или имате нужда.

Това каза, ако Еквадор е това, което търсите, погледнете PureVPN и тяхната впечатляваща 131 държава.

Ако някога се интересувате от точните налични места, моля, прегледайте подробния ми списък на PIA сървъри.

Бърза ли е PIA?

За разлика от повечето конкуренти, частният достъп до Интернет не се хвали с това, че е най-бързият VPN там. Но, със сигурност биха могли.

Макар и да не е най-бързият, сървърите на PIA поставят впечатляващи числа с изтегляния на най-добрия сървър – както е избрано от клиентското приложение – със скорост 72,8 Mbps, и средно тествано на осем местоположение 51,9 Mbps.

По-долу са дадени три примерни места, взети от пълния тест за скоростта на PIA.

Най-добрият сървър
Частен интернет достъп Най-добри резултати от тестове за скорост на VPN сървъраС VPN Частен достъп до Интернет, най-добри резултати от тестовете за изходна скоростНяма VPN
Съединени щати
Частни резултати от теста за скорост на VPN сървъра на САЩС VPN Частен достъп до интернет Съединява състоянието на резултатите от тестовете за изходна скоростНяма VPN
Холандия
Резултати от частен достъп до интернет Холандия за VPN сървърС VPN Резултати от тестовете за частен достъп до интернет в ХоландияНяма VPN

Може би сте забелязали голямото разминаване между VPN и няма VPN скорости. Не приемайте това като лош знак.

Изпълнявам тестове за скорост, като използвам връзка за изтегляне от 500 Mbps и 100 Mbps, което е по-бързо, отколкото всеки VPN потребителски клас може да се справи в момента. И го правя умишлено, така че да можем да видим действителната максимална производителност на всеки сървър, вместо числа, ограничени от моя интернет доставчик.

Долната линия е PIA е бърза, със скорости на сървъра е повече от добра за всяка активна честотна лента, като поточно 4K видео или големи изтегляния.

Обслужване на клиенти

Въпреки че не изпитвах никакви проблеми, докато тествах PIA за този преглед, подробно разгледах работата на клиентите им. В крайна сметка това е едно от нещата, за които те би трябвало да бъдат известни.

Това, което открих, беше смесена чанта и една от големите слабости на цялостното обслужване на PIA.

Като начало, ако се опитвате да се регистрирате и имате въпрос, не можете да използвате системата за чат на живо на PIA. Вместо това трябва да подадете билет за поддръжка и да изчакате отговор по имейл.

Ако имате късмет, ще получите бързо, особено ако направите заявка през деня в часовата зона на Mountain Standard. Нощувка обаче вероятно ще трябва да почакате малко.

След като имате акаунт, поддръжката за чат на живо на PIA е налична, но само от понеделник до петък от 9:00 до 18:00 MST.

Въпреки че получих бърз отговор чрез услугата за чат, прочетох много оплаквания от потребителите, което показва, че нещата не винаги вървят гладко.

Някои хора казват, че чатът е деактивиран често, когато не трябва да бъде, докато други твърдят, че са били необходими часове, за да се получи отговор. Нито едно от тези неща не се случи по време на моето тестване, но е нещо, което трябва да се има предвид.

Има обаче някои добри новини.

Уебсайтът на PIA предлага много изчерпателна база от знания и много полезни ръководства за решаване на често срещани проблеми. И поради това колко добре работят приложенията, подозирам, че по-голямата част от нас така или иначе няма да се сблъскат с проблеми.

Като цяло, възможностите за поддръжка бяха прилични, но далеч от страхотни – очаквах по-добри, но също видях и много по-лоши. Ако в бъдеще забележа някакви промени, разбира се, ще актуализирам съответно този преглед.

Цена и стойност

Частният достъп до Интернет отдавна е известен като евтин доставчик на VPN. И това все още е така.

Цени за абонамент за частен достъп до Интернет

Можете да изберете от три различни дължини на термина:

Месечно: $ 11.95 / месец
Шест месеца: $ 5.99 / месец
Годишно: $ 3.33 / месец

Става въпрос за цената на средното питие Starbucks (въпреки че вероятно съм твърде мил). Трудно е да спорим, че няма да спечелите парите си на тези цени.

Имате много начини да плащате и за частен абонамент за достъп до Интернет. Има обичайните заподозрени като всички основни кредитни карти (Visa, Mastercard, Amex, Discover и JCB), PayPal и Amazon Pay.

Но PIA също така ви позволява да плащате анонимно с няколко криптовалути, включително:

 • Bitcoin
 • Биткойн кеш
 • Ethereum
 • Litecoin
 • Zcash
 • Лъч

PIA дори ще ви позволи да търгувате с подаръчна карта на основна марка (Starbucks, Walmart, Best Buy и т.н.) в замяна на услугата. Вие обаче ще платите малко премия за това.

Разбира се, ако основната ви грижа е анонимността, компромисът вероятно си струва.

Има 30 дни пълна гаранция за връщане на пари, подкрепяща всички абонаменти за частен достъп до Интернет. Ако по някаква причина не сте доволни от услугата, можете да получите възстановяване, без зададени въпроси.

За съжаление, няма PIA безплатна пробна опция, така че ще трябва да използвате маршрута за възстановяване, ако искате да вземете услугата за пробно шофиране.

Преглед на частен достъп до интернет Затварящи мисли

След като използвах PIA в продължение на няколко седмици, използвайки точно как бих използвал редовната си VPN услуга, тествайки и преглеждайки всичко, което можех по пътя, стигнах до тези шест заключения:

 1. Услугата на PIA е бърза, евтина и се справя много добре в личния живот и сигурността
 2. Приложенията им са добре проектирани и правят всичко, което трябва
 3. Ако искате да предавате поточно геоблокирано съдържание, потърсете другаде
 4. Тяхната подкрепа, макар и проходима, определено има място за подобрение
 5. Компетентността на PIA и изборът на CTO оставя да се желае, но отличното им представяне почти го допълва
 6. Те са чудесен начин да се отървете от подаръчните карти, които не сте искали на първо място

Всички тези фактори означават, че се чувствам комфортно да препоръчвам частен достъп до Интернет на всеки, който търси евтин и надежден VPN.

Въпреки това, за сравнима цена има и други отлични VPN услуги, които предлагат подобни предимства без недостатъци. Днес моите доставчици на услуги са CyberGhost и NordVPN.

Ако изберете PIA, сигурен съм, че ще бъдете щастливи, но първо бих прегледал няколко други опции.

Частно лого за достъп до ИнтернетРезултат:
7.7 / 10

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map