4 лесни начина да скриете своя IP адрес

След като разберете как да го направите, запазването на вашия IP адрес е частен. Но все пак намирам изненадващо малко хора, които се грижат да предприемат тези няколко прости стъпки. Сам съм доста религиозен и крия IP адреса си по тези три причини: поверителност на интернет, сигурност и свобода онлайн. И ето как го правя.


Скриване на вашия IP адрес

По-долу са показани четири прости и ефективни начина за скриване на IP адрес. Само имайте предвид, че в зависимост от това защо го правите, някои може да работят по-добре от други.

VPN

Най-лесният и може би най-добрият начин да скриете вашия IP е да използвате услугата на виртуална частна мрежа (VPN). Този метод далеч не е предпочитаният от мен начин за правене на неща. Ето как работи.

Първата стъпка е да изберете добър доставчик на VPN. След като го направите, ще можете да изтеглите копие на техния клиентски софтуер на вашето устройство. Инсталирайте го и го използвайте за свързване към един от VPN сървърите в мрежата на доставчика. Целият процес е много лесен.

След като се свържете със сървър, той ще се превърне в средата между вашето устройство и интернет. Когато всички данни, които изпращате, преминават през него, сървърът ще премахне вашия IP адрес и ще го замени със свой. Докато данните се връщат назад, сървърът връща обратно вашия IP адрес.

Импликацията е, че що се отнася до всеки уебсайт или услуга, до която имате достъп, той говори с VPN сървъра. Няма абсолютно никакъв начин да разбере с кого всъщност комуникира. Така че каквото и да решите да изтеглите или който и да е уебсайт, който решите да посетите, вече не може да бъде проследено до вас.

Прехвърлянето на данни за всяко приложение на вашето устройство ще следва този процес. Няма значение дали използвате браузъра си или приложение на трета страна, като например за гледане на видео или изтегляне на файлове. VPN ще маршрутизира всичко през своите сървъри и ще защити поверителността ви навсякъде.

Диаграма за това как да скриете IP адреса с VPN

Поради малкото допълнителна информация за разстоянието, която трябва да пътува до сървъра, вероятно ще видите спад в скоростта на връзката ви. Но въз основа на десетките и десетките тестове за скорост, които проведох за различни доставчици, този спад трябва да бъде незначителен. Например, с някой от най-бързите доставчици, които тествах, трябва да очаквате само 10% забавяне. Това не е почти достатъчно, за да забележите при редовна употреба. И повечето други VPN не са далеч от този брой.

Всички VPN услуги ще ви позволят да изберете местоположението на сървъра, към който се свързвате. Обикновено стотици са разпространени в целия свят. Използвайки VPN, не само ще маскирате вашия IP адрес, но ако решите, можете също да се преструвате, че сте в друга държава. Ако искате да получите достъп до уебсайт, блокиран от вашето правителство, или ако живеете извън САЩ и се интересувате от гледане на американски Netflix (или всяка друга услуга за стрийминг навсякъде другаде), VPN е как го правите.

Използването на VPN ви дава още едно предимство. Връзката между вашето устройство и сървъра е криптирана. Тази функция няма да спре вашия интернет доставчик, хакер или друг, който се опита да прихване данните, които изпращате и получавате. Но те никога няма да могат да прочетат информацията, която съдържат данните. Независимо дали проверявате банковата си сметка, изтегляте торент или четете новините, никой никога няма да разбере.

Ако желаете да поемете по-дългосрочно (година или повече), най-добрите VPN услуги струват не повече от два или три долара на месец. Като се има предвид всичките им ползи, за мен това са добре изразходвани пари. Можете да разберете повече за някои от любимите ми доставчици тук.

възвишение

Маршрутизаторът на лук (Tor) е друг добър начин да скриете своя IP адрес. Въпреки че може да бъде малко по-сложно и много по-бавно от използването на VPN, нагоре е, че е напълно безплатен.

За да продължите, трябва да изтеглите, инсталирате и конфигурирате браузър Tor. Ако сте запознати с Firefox на Mozilla, имате късмет. Браузърът Tor се основава на него и изглежда и функционира подобно. След като го стартирате, той се свързва с мрежата Tor и вие сте готови да започнете.

Tor разчита на световна мрежа от доброволчески управлявани сървъри, наречени релейни възли, от които в момента има над 6000. След като данните напуснат устройството ви, то на случаен принцип ще „отскача“ около редица от тези възли, преди да достигне крайното си местоназначение. Данните, които връщат към вас, следват същия процес.

Всеки възел е запознат само с предишния и следващия възел в тази верига (или верига), което прави невъзможно за уебсайта или услугата, до която имате достъп, да проследи път обратно към вас. Започвайки с вашето устройство и завършвайки с крайния възел на веригата, данните също се криптират. Всеки, който го пресече и се опита да го инспектира, е от късмет.

Диаграма за това как мрежата Tor променя моя IP адрес

Въпреки че Tor може да ви осигури отлична поверителност, има няколко недостатъци при използването му, особено в сравнение с VPN. Най-големият от тези проблеми е скоростта, а за мен това е нарушител на сделката.

Всеки от избраните на случаен принцип възли на веригата може да бъде разположен навсякъде по света и тъй като те работят доброволно, ще използва интернет връзка с неизвестно качество (може да бъде фибри, може да бъде еквивалент на модем за комутиране). По времето, когато вашите данни преминават към и от уебсайта, който посещавате, можеше да обиколи няколко пъти по целия свят, използвайки съмнителни скорости на връзката по пътя. С други думи, може да отнеме известно време.

Сравнете това с VPN, където се занимавате само с избран от вас посреднически сървър, който използва специален хардуер и бързи интернет връзки за съхранение на данни. Потенциалната разлика в скоростта може да бъде значителна. Използването на Tor за сърфиране в течност трябва да е добре. Но ако планирате да изтегляте големи файлове или да гледате онлайн излъчване, може да сте за неудобно каране.

Браузърът Tor също е добър само за, добре, сърфиране. Ако искате да видите видео, вземете някои файлове или направете нещо друго, като използвате специално приложение, в зависимост от вашите технически познания, процесът на настройка може да се усложни много бързо.

Ако решите да пробвате Tor и възнамерявате да получите достъп до геоблокирано съдържание, помнете едно нещо (виждам, че това се появява доста често). Ще трябва да настроите Tor, така че вашият възел за излизане на веригата да е в страната, от която искате да гледате съдържанието.

пълномощник

Друг достоен начин за скриване на IP адрес е чрез използване на прокси. В зависимост от това, което искате да направите, прокси сървърите могат да бъдат сравнително лесни за настройка. Те също могат да бъдат безплатни и могат да имат минимално въздействие върху скоростта на вашия интернет (въпреки че, както ще видим, последните две обикновено са противоречиви). Но, пълномощните идват и със собствен набор от потенциални проблеми. И за съжаление, в зависимост от целта ви, те може да не са дори близо до това, че са най-добрият ви вариант.

Прокси може да бъде настроен направо от съществуващия ви браузър (тук са инструкции за настройване на прокси сървъри във всички основни версии). Ако просто търсите достъп до мрежата, не се изисква допълнителен софтуер. Единственото, от което се нуждаете, е IP адресът на прокси сървър. Ще говоря за намирането им малко по-надолу.

След като вашият браузър е настроен, прокси работи подобно на VPN. Всичко, което изпращате и получавате, се препредава чрез него. Проксито замества вашия IP за свой, оставяйки уебсайта, който преглеждате, вярва, че говори с прокси сървъра.

Точно както при VPN, вие искате да изберете местоположението на прокси сървъра в зависимост от целта си. Така че, например, ако ще предавате британска телевизия, ще ви трябва IP адрес извън Обединеното кралство. Ще трябва да се уверите, че това е държавата, в която сървърът се намира физически.

Диаграма за скриване на моя IP адрес чрез прокси

Освен маскирането на вашия IP, има още малко прокси сървъри да направят за вас. Най-голямото ми говедо с тях е, че те не криптират вашите данни и следователно не предлагат нулева сигурност и поверителност. Ако вашият доставчик на интернет услуги (или някой друг) е искал да разбере за какво се стремите, това е също толкова тривиално да правите с прокси, както е и без такъв. Макар и по-бавен, поне Tor ви позволява да запазите навиците си в Интернет за себе си.

И точно както при Tor, ако искате друго приложение, различно от браузъра ви, да използва проксито, вие търсите по-сложна настройка. Софтуерът ще трябва да има собствена поддръжка за прокси (и много от тях), която ще трябва да разберете. Освен това, ще трябва да се забърквате с настройките на мрежата си на ниво операционна система.

Що се отнася до получаването на IP адреси на прокси сървъра, има много източници онлайн. Можете да използвате Google, за да намерите безплатни такива или да отидете с платен доставчик като BuyProxies.org или с подобен. Проблемът с безплатните прокси сървъри е, че много хора са склонни да ги използват. И колкото повече хора ги използват, толкова по-бавно стават. Платените пълномощни ще ви дадат много по-добри резултати. Но, ако вече харчите пари, според мен може и да ги похарчите за VPN. Получава ви много повече удар за вашия долар.

Обществен Wi-Fi

Накратко можете също да предотвратите познаването на домашния ви IP чрез използване на обществен Wi-Fi. IP адрес не пътува с вас. Просто отнесете устройството си в местна библиотека или кафене и се свържете с тяхната мрежа. IP адресът, който в крайна сметка ще използвате за достъп до Интернет, ще бъде напълно различен от този у дома.

Това решение обаче не е голямо (или удобно) в дългосрочен план. Има няколко недостатъци при използването на обществен Wi-Fi. Най-сериозната е възможността безскрупулен човек в същата мрежа да хакне връзката ви.

По тази причина винаги, когато използвам гореща точка, го правя през VPN. Характеристиките му премахват този потенциален проблем със сигурността. Но ако вече се свързвам с VPN, използвайки отворени мрежи, за да скрия IP малко излишно. Въпреки това, ако няма други възможности, използването на обществен Wi-Fi ще ви получи различен IP адрес.

Защо да скриете своя IP адрес

IP адрес, тази на пръв поглед невинна серия от числа, може лесно да се използва, за да разберете кой сте, къде сте и какво сте били в Интернет.

Нямам какво да крия (че така или иначе да се сетя). Но никога не ми се е случвало добре, че по желание доставчикът ми на интернет услуги (ISP) може да разгледа какво правя онлайн. Всеки уебсайт, който посещавам, всеки файл, който изтегля, ми е ясно видим и проследим. И колко е трудно за някоя компания или държавна агенция да има интернет доставчик, който споделя тази информация с тях? Днес благодарение на неща като Конгреса на САЩ, позволяващи на интернет доставчиците да продават информацията ви за сърфиране или Закона за разследващите правомощия на Обединеното кралство, много по-лесно, отколкото повечето от нас си мислят.

Промяна на IP адреса за по-добра поверителност

Скриването на истинския ви IP адрес също може да ви помогне да получите достъп до места в Интернет, които иначе не бихте могли, друга голяма причина, поради която решавам да го направя. Много онлайн съдържание е геоблокирано (помислете за Netflix или BBC iPlayer) и е недостъпно, ако физическото ви местоположение не е в страната на произхода на съдържанието.

Интернет доставчиците и правителствата могат и често блокират достъпа до конкретни уебсайтове или услуги. Това не се случва само в страни като Китай. Тази практика е често срещана по целия свят (включително в Европа и Северна Америка).

заключение

Сега, когато разбрахте как да скриете своя IP адрес, време е да го направите. Промяната му е необходима стъпка към пътуването до частно, сигурно и неограничено интернет изживяване. От четирите споменати по-горе метода, аз препоръчвам да отидете с VPN услуга. Това е най-пълното и гъвкаво решение и ще работи за всички ваши нужди. Не разкривайте истинското си IP, бъдете в безопасност и бъдете свободни.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map