9 начина да увеличите скоростта на VPN

Тъй като VPN стават все по-популярни, много от нас прекарват голяма част от времето си онлайн, свързани с такава. В крайна сметка това е чудесен начин да отключите геоблокирани или цензурирани уебсайтове и да поддържате онлайн поверителност и сигурност.


За съжаление, използването дори на най-добрите VPN доставчици може да доведе до намаляване на производителността в Интернет. Това е проблем, който обикновено се показва като мудна или понякога дори направо неизползваема връзка.

Как да направите VPN по-бързо

В някои случаи на забавяне, вината е в основата на интернет връзката. В други може да е самата VPN. Така или иначе, ако се борите с лоша връзка, има надежда. Ето девет начина да ускорите VPN и да изтръгнете всеки последен бит от него.

 1. Превключване на VPN сървъри

  Една от най-честите причини за бавна VPN връзка е VPN сървърът. Има няколко причини, поради които това може да е така, като първата е географското разстояние.

  Това се свежда до това: колкото по-далеч е сървърът от вас, толкова по-голямо е разстоянието, което вашите данни трябва да изминат, толкова по-бавна е връзката.

  Повечето доставчици ви позволяват да избирате от списък със сървъри по целия свят. Като първа стъпка, ако все още не сте го направили, опитайте една, която е най-близо до вас, и след това проверете за подобряване на скоростта. Може да е толкова просто като това.

  Ако вече използвате най-близкия сървър, възможно е проблемът да е в мрежовия път между вас и този сървър. В този случай опитайте други налични сървъри (в ред най-близки до най-отдалечените), за да видите дали можете да намерите такъв, който работи по-добре.

  Понякога сървър, с който сте свързани, също може да изпитва голямо търсене и да се претовари. Преминаването към такава, която понастоящем е недостатъчно използвана (въпреки че може да е далеч), може да отстрани всички проблеми с скоростта.

  Може да се наложи да превключвате сървъри повече от веднъж, за да намерите този, който ви осигурява най-добрата производителност.

 2. Опитайте различен протокол

  VPN връзка е криптиран тунел между вашето устройство и VPN сървъра. Продължава да гледа любопитно да вижда съдържанието на вашия трафик. За да създадат този защитен тунел, VPN доставчиците използват различни протоколи и стандарти за криптиране.

  Не всяка комбинация обаче е създадена еднакво. Някои дават приоритет на сигурността и жертвата на изпълнението, докато други правят обратното.

  Най-общо казано, повечето търговски VPN използват протокола OpenVPN. Той е с отворен код и осигурява добър баланс на скорост и сигурност. В много случаи обаче може да намерите различен вариант, който да работи по-добре при вашите конкретни обстоятелства.

  Една популярна алтернатива е известна като L2TP / IPSec. Предвид правилния набор от условия, използването му има голям шанс да подобри производителността на връзката. Друг протокол, който си струва да се обмисли, е PPTP. Въпреки че PPTP обикновено е най-бързият, той е и най-несигурен.

  Ако скоростта е всичко, което ви интересува, PPTP може да бъде най-добрият ви залог. Просто не разчитайте на него, за да пазите данните си от всеки, който се ангажира да го прихване.

 3. Промяна на настройките на протокола

  Освен че изцяло променяте своя VPN протокол, можете да промените настройките във всеки от тях. Това може също да доведе до забележимо увеличение на скоростта.

  Някои обществени мрежи (и дори някои частни връзки) ограничават VPN трафика, за да намалят потенциалните злоупотреби. Тези мрежи също могат да страдат от нестабилност, причинена от определени настройки на клиента. И двете неща могат да предизвикат хаос при VPN връзка. За да заобиколите тези потенциални проблеми и да подобрите ефективността, понякога е необходимо да промените конфигурацията по подразбиране на вашия VPN софтуер.

  Една настройка да се опита да промените е предпочитанието за UDP пред TCP. И двата са протоколи, използвани за изпращане на битове данни по интернет. По подразбиране повечето VPN връзки използват UDP, което обикновено е по-бързото от двете опции. В някои случаи обаче преминаването към TCP може да доведе до по-бърза връзка, особено ако основната мрежа е нестабилна.

  Друга настройка, която да опитате да коригирате, е порта, който използвате за своя VPN. Превключете го на 443. Този порт е това, което използва SSL (криптиран) уеб трафик. Мрежите рядко го блокират или заглушават, тъй като това би ограничило нормалното използване на мрежата.

 4. Превключете VPN софтуер

  През повечето време клиентският софтуер, който вашият VPN доставчик ви предоставя на разположение, е предварително конфигуриран, за да даде най-добрата производителност с тяхната услуга. В някои случаи обаче съществуващият софтуер или настройки на вашето устройство може да попречи на стандартната конфигурация на този софтуер за един размер.

  Определено има моменти, когато опитът на различен софтуерен пакет VPN може да подобри резултатите и да даде по-бързи скорости в Интернет. Въпреки това, преди да тръгнете по този път, имайте предвид, че може да е необходимо по-усъвършенствано техническо ноу-хау.

  Тъй като повечето VPN услуги използват OpenVPN като техния стандартен протокол за връзка, доброто място за начало е да вземете ванилния OpenVPN клиент. Ето къде можете да го намерите, изброени по операционна система:

  • Microsoft Windows
  • андроид
  • Apple iOS / Apple OS X

  Консултирайте се с вашия доставчик на VPN за инструкции за конфигуриране на софтуера, тъй като вероятно има конкретни настройки за всяка VPN услуга. Повечето доставчици предоставят стъпка по стъпка ръководство на уебсайтовете си за поддръжка и това е най-доброто място за стартиране.

 5. Активиране на разделянето на тунели

  В някои случаи изискванията, които поставяте във вашата VPN връзка, са по-големи, отколкото връзката може да се справи, обикновена и проста. Ако използвате няколко приложения за интензивна честотна лента наведнъж и не можете (или не искате) да изключите някои от тях, за да решите проблемите си със скоростта, няколко VPN доставчици предлагат друга опция. Нарича се разделно тунелиране.

  Разделеното тунелиране ви позволява да укажете кой трафик преминава през VPN и кой излиза некриптиран през обичайната ви интернет връзка.

  Ако вашият доставчик на VPN позволява използването на разделно тунелиране, следвайте техните инструкции, за да стартирате правилно. Без значение как те прилагат тази функция, нещата ще се сведат до уточняване на кой трафик да се освободи от VPN тунела и кой да се включи.

  В някои случаи може също да можете да използвате обратно разделено тунелиране. Този метод ви позволява да укажете само трафика, който трябва да използва VPN, а не да изключва голям брой програми или типове трафик от него. Обратното разделено тунелиране е отлична опция, ако използвате VPN за избягване на ограниченията в региона или заобикаляте блокове със съдържание, въведени от вашата страна или интернет доставчик.

 6. Проверете интернет услугата си

  Ако след като сте опитали всичко гореизброено, все още изпитвате бавни скорости при достъп до уебсайтове или други онлайн услуги с VPN, следващото нещо, което трябва да направите, е да разберете дали основната ви интернет връзка е виновна.

  Първо, прекъснете връзката с VPN. Прекъсването на връзката гарантира, че вашите данни преминават директно през стандартната интернет връзка и не се пренасочват през VPN сървър.

  След като направите това, извършете тест за скорост, за да определите ефективността на вашия интернет. Ако резултатите са подпараметри, точно така, вие елиминирахте VPN като източник на проблема.

  Ако приемем лоши резултати, можете да опитате да рестартирате интернет модема си (ако сте в домашна връзка) или да опитате да превключите към различна гореща точка, ако има такава. Ако нито една от тези стъпки не разреши проблема, за съжаление ще трябва да се справите с вашия интернет доставчик или собственика на горещата точка..

 7. Проверете системните ресурси

  Понякога причината за бавната VPN връзка е по-близо до дома, отколкото може да осъзнаете. Ето защо е разумно да проверите дали някои приложения на вашето устройство могат да поемат прекомерни количества честотна лента.

  Например, ако сте оставили вашия BitTorrent клиент отворен на заден план и той в момента засява двадесет и седем други клиенти, вероятността е причината за забавянето ви.

  За да разберете бързо кои програми, които стартирате, може да свързват връзката ви, погледнете мениджъра на задачите на устройството си. Ето как да получите достъп до него (или негов еквивалент) в най-популярните операционни системи:

  • Microsoft Windows: Мениджър на задачи
  • Android: фонови приложения
  • Apple iOS: Превключвател на приложения
  • Apple OS X: Монитор на активността

  Добре е да затворите всички програми или приложения, които не са ви необходими. Това може да освободи ненужно използваната честотна лента на вашата VPN връзка. Дори ако приложенията не използват интернет, затварянето им все още ще освободи системните ресурси, което със сигурност няма да навреди.

 8. Използвайте кабелна връзка

  В наши дни повечето от нас се свързват с интернет чрез Wi-Fi. Това е, най-удобният и мобилен начин за онлайн достъп. За съжаление, безжичните връзки са податливи на смущения от други устройства, изграждане на структурни компоненти и дори домакински уреди. За да получите по-добра връзка, може да се наложи да отидете на староучилище.

  Ако използвате устройство с Ethernet порт, използвайте мрежов кабел, за да включите директно във вашия рутер или модем. Кабелна връзка гарантира, че вашето устройство има ясен и непрекъснат път към интернет. Той елиминира всички проблеми с Wi-Fi смущения от уравнението и ви доближава една крачка до намирането на причината за вашата VPN бавност.

  Ако не можете да използвате кабелна връзка, анализирайте Wi-Fi, за да проверите отново дали използвате най-оптималните настройки. Промяната на местоположението ви (например, преместване в другия край на дивана) може също да помогне.

 9. Опитайте друга VPN

  За съжаление, има някои причини за бавна VPN производителност, които са изцяло извън вашия контрол – неща като хардуер на подпарна мрежа или лошо балансиране на натоварването на VPN сървъра. В тези случаи няма какво да направите, за да преодолеете проблема, освен да преминете към друг доставчик.

  Превключването на доставчици на VPN е вашата крайна възможност, ако сте опитвали всички други средства за фиксиране на бавната VPN връзка.

  Ако не сте склонни да превключвате, трябва да имате предвид, че голямата популярност на VPN мрежите днес доведе до пазар, който е препълнен с опции. Това означава, че може да има услуга, която не е съществувала, когато сте избрали текущата си VPN. Алтернативно, доставчик, когото веднъж сте уволнили, може също да е активирал играта си.

  Отделете време, за да направите своите изследвания. В края на краищата, защо да превключвате от една VPN услуга, която не сте напълно доволни от друга, просто я харесвате.

  Тъй като скоростта на връзката е една от целите, всеки доставчик от моя списък, базиран на тест за ефективност на най-бързите VPN, може да направи добра отправна точка. Освен резултатите от тестовете за най-висока скорост, плюсове са и голяма сървърна мрежа, широк спектър от протоколи и опции за конфигуриране, както и функции като разделно тунелиране. Услуги като CyberGhost, Surfshark и ProtonVPN поставят отметка във всички тези квадратчета.

Много решения, една цел

С късмет, едно (или повече) от горните решения ще бъде ключът към решаването на вашите VPN проблеми със скоростта. Всъщност се обзалагам, че има голям шанс това да бъде така. В повечето случаи VPN няма да направи вашия интернет по-бърз. Но в идеалния случай размерът на забавянето трябва да бъде едва забележим.

С VPN стават все по-популярни, по-важно от всякога е по-добре да се запознаят по-добре с начина си на работа. Ще откриете, че под капака VPN-ите не са толкова сложни, колкото може би сте мислили. В крайна сметка, малко детективска работа и калайдисване могат да изминат дълъг път към това да направите връзката ви най-добра и повече да не ви оставя да се чудите: „Защо VPN връзката ми е толкова бавна?“

Може също да ти хареса:
 • Как да спрете трафика на данни от ISP
 • Най-бързите VPN услуги от 2020 г.
 • VPN тестове за скорост
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map