Как да спрете вашия интернет доставчик да ви проследи

По подразбиране вашият доставчик на интернет услуги (ISP) може да вижда всичко, което правите онлайн. Всички ваши качвания и изтегляния преминават през тяхната инфраструктура. Те са перфектно разположен посредник.


След като получат вашите данни, почти повечето неща, които вашият интернет доставчик прави с тях, са честна игра. Може да се анализира кой знае какво, продаден на най-високия участник в търга или да бъде предаден на властите при поискване.

Има обаче стъпки, които всички можем да предприемем, за да блокираме проследяването на ISP и да останем анонимни онлайн. И макар някои да работят по-добре от други, ако цените поверителността си и не искате вашата информация да се третира като валута, всеки от тях е по-добре, отколкото да не правите нищо изобщо.

Какво може да вижда и проследява моя интернет доставчик

Като посредник в пътуването на вашите данни до или от интернет, интернет доставчикът може да проследява почти всичко за вашите онлайн дейности. Когато се свързвате с интернет, правите това с IP адрес, определен от тях, като използвате тяхното оборудване и мрежа.

Това поставя вашия интернет доставчик в отлична позиция да вижда и регистрира всички от следните:

 • Кои уебсайтове или услуги посещавате (чрез DNS заявки)
 • Съдържанието на незашифровани уебсайтове и изтегляния
 • Източникът на криптирана информация
 • Вашето физическо местоположение по всяко време, когато използвате интернет
 • Времената и датите на всичко

Освен, че виждате цялата горепосочена информация, вашият интернет доставчик може, разбира се, да обвърже всичко с името и адреса на титуляра на акаунта за интернет услуга (което може да бъдете, а може и да не сте вие).

Знаят ли интернет доставчиците какви сайтове разглеждам

Да, интернет доставчиците могат да показват кои уебсайтове разглеждате. Във всички случаи те ще знаят адреса на посещавания от вас сайт, кога се е случил и количеството данни, които сте изтеглили от него.

Ако уебсайтът използва защитената версия на протокола HTTP (можете да кажете, че това е така, ако адресът започва с https: //), горепосоченото е всичко, което вашият интернет доставчик може да получи. Цялата друга информация е криптирана и нечетлива.

HTTPS може да скрие известна интернет активност от ISP

Ако обаче имате достъп до необезпечен уебсайт (който все още има много сайтове), нито един от изтеглените от вас данни не е криптиран и вашият интернет доставчик може буквално да вижда всичко.

Как да скриете интернет активността от интернет доставчиците

Вашият интернет доставчик гледа, сега знаем това. Ако, като мен и по-голямата част от интернет потребителите, не се притеснявате от огромното ниво на достъп, който има интернет доставчик до това, което правите онлайн, имате възможности да ги спрете.

Има четири начина, по които можете да предотвратите проследяването на интернет доставчика и да скриете своята интернет активност. Те са както следва (подредени от повечето до най-малко ефективни).

Използвайте VPN

Най-глупавият начин да спрете проследяването на ISP е да използвате виртуална частна мрежа (VPN). Може да се използва на всяко устройство, от вашия компютър или смартфон до вашия рутер или смарт телевизор.

Използвате VPN, като свържете устройството си към VPN сървър. Тази връзка е напълно криптирана. Така че, въпреки че всички данни, които изпращате и получавате, все още минават през мрежата на вашия интернет доставчик, те нямат начин да разберат какво е.

За доставчика на интернет услуги всичко е глупост. Те не знаят кои уебсайтове посещавате или каква информация изтегляте.

Диаграма за това как VPN ви защитава от вашия интернет доставчик

VPN също правят нещата крачка напред. Те променят вашия IP адрес, определен за ISP, за такъв, който принадлежи на VPN сървъра.

IP суап означава, че всеки уебсайт или онлайн услуга, до която имате достъп, няма представа, че всъщност говорят с вас. Те също така ще мислят, че се намирате където и да е VPN сървърът (който може да бъде в съвсем друга страна), а не къде сте всъщност.

Недостатъкът на използването на VPN е, че прехвърляте тежестта на защита на поверителността си от вашия интернет доставчик към доставчика на VPN. Когато се свържете с тях, VPN има същата способност да проследява вашите онлайн дейности, както вашият интернет доставчик преди.

Това е причината, поради която е от критично значение да изберете VPN със строга политика за несъдържане и регистриране на това. Докато внимавате при избора си, няма по-добър начин да останете анонимен онлайн и да оставите своя интернет доставчик на тъмно, отколкото с VPN.

Използвайте Tor

Друг отличен начин да попречите на вашия интернет доставчик да проследява вашите онлайн дейности е да използвате Tor. Това е криптирана мрежа, създадена от самото начало, специално за поверителност на потребителите.

Тор използва техника, известна като маршрутизиране на лук. Той създава рандомизиран път за вашите данни и го превежда през множество възли (или сървъри), разположени навсякъде по света, преди да достигне крайната си дестинация.

Подобно на VPN, всичко в мрежата Tor е криптирано. И така, за пореден път вашият интернет доставчик няма начин да разбере къде излизате онлайн или какво изтегляте.

Диаграма за това как използването на Tor може да спре проследяването на ISP

Проблемът с Tor е, че работи само за сърфиране. Не можете да защитите с него друг софтуер (като BitTorrent клиент) или устройства (като вашия таблет).

Освен това е известен бавно и може да намали вашата интернет връзка до обхождане. Хилядите възли, които изграждат мрежата Tor, се управляват доброволно и за съжаление, използваният хардуер често е посредствен в най-добрия случай.

Използвайте прокси

Малко по-рядък, макар и все още широко използван метод, който някои от нас избират да спрат събирането на данни от ISP е прокси.

Прокси, като VPN, маршрутизира вашия интернет трафик през сървър, като не позволява на вашия интернет доставчик да разбере какъв онлайн ресурс имате достъп. Това обаче свършва сходствата.

Диаграма на прокси сървъри скриват историята на сърфиране от ISP

Прокситата не използват криптиране. Така че дори и вашият интернет доставчик да не вижда къде се свързвате, той все още може да анализира съдържанието на вашите данни.

Ако например изтеглите нещо, което не би трябвало, те ще знаят.

Както е случаят с Tor възлите, повечето прокси сървъри също се управляват от доброволци. Липсата на криптиране оставя вашите данни отворени за манипулиране на ниво прокси сървър. Ако използвате прокси от ненадежден източник, един ден може да намерите вашето устройство заразено със злонамерен софтуер (това е сравнително рядък и краен случай, но това се случва).

Използвайте HTTPS

И накрая, най-основното нещо, което можете да използвате, за да спрете вашия интернет доставчик да проследява вашата активност, е да се свържете към уебсайтове, които използват HTTPS протокола.

HTTPS криптира връзката между вашия браузър и уебсайта, който посещавате. Но както споменахме по-рано, вашият интернет доставчик все пак ще може да разбере доста информация за това, което правите.

Те ще знаят адреса на всеки уебсайт, който посещавате. Вашият интернет доставчик също ще знае точно кога сте се свързали със сайта и колко данни сте изтеглили от него.

Все пак HTTPS връзките осигуряват поне малко поверителност, така че е добра идея да ги използвате по всяко време. Много по-добре е от нищо.

Има плъгин за браузър, който можете да използвате твърде наречен HTTPS Навсякъде, който автоматично ще активира защитена връзка, ако уебсайт го поддържа.

Можете също да комбинирате използването на HTTPS с прокси сървъри, за да ви даде нещо, което почти наподобява VPN. Първият доставя криптирането и предотвратява проверката на данните на ISP, а вторият крие от вашия интернет доставчик онлайн ресурса, с който се свързвате.

Повече за VPN и проследяване на ISP

От горните четири варианта за поддържане на проследяване и мониторинг на доставчика на интернет услуги, VPN са най-пълното и удобно решение. Това е това, към което повечето хора (включително и аз) са склонни да гравитират. Като такива, нека ги разровим малко повече.

Какво вижда моя интернет доставчик, когато използвам VPN

Когато използвате VPN, вашият интернет доставчик не може да види кои уебсайтове посещавате или какви онлайн услуги използвате. Той също така не може да надникне във всички данни, които изпращате или получавате. Всичко, което може да види, е криптирана информация, пътуваща между вашето устройство и сървър.

Казано по друг начин, когато сте свързани с VPN, това, което ISP вижда, е куп неразбираеми глупости, които отиват или идват от някакво непознато място в интернет.

Моят интернет доставчик ще знае ли, че използвам VPN

Освен ако не предприемете конкретни стъпки, за да скриете използването на VPN, вашият доставчик на интернет услуги може да разбере, че използвате такъв (ако приемем, че искат да изглеждат).

Един бит данни, който вашият интернет доставчик знае, е IP адресът на VPN сървъра, към който сте свързани. Не е трудно да разберете, че сървърът наистина е VPN сървър и от там на кой доставчик принадлежи.

Това каза, че VPN са напълно законни в по-голямата част от държавите и никога не съм чувал за интернет доставчик, който да наказва клиенти за използване на такъв.

Ами ако живеете някъде, където използването на VPN не е позволено? Или ако по някаква причина наистина, наистина не искате вашият интернет доставчик да знае, че използвате VPN?

И в двата от тези случаи много доставчици предлагат и затъмнена VPN услуга. Използвайки специална технология, те могат да предотвратят откриването на VPN и да им позволят да се подхлъзнат под радара на всеки интернет доставчик.

Може ли ISP да блокира VPN

На теория, да, вашият интернет доставчик може да бъде в състояние да блокира VPN. На практика това не е нещо, за което трябва да се тревожите, особено в страни, където използването на VPN е законно.

Дали VPN връзката може да бъде блокирана най-вече зависи от протокола, който се използва. PPTP, например, е лесна мишена. Той използва един порт, който лесно може да бъде блокиран от всяка защитна стена.

Но други протоколи могат да бъдат много по-сложни за изключване. Вземете OpenVPN (което почти всеки доставчик поддържа). Тя може да бъде конфигурирана да използва произволен порт и TCP или UDP, което го прави много повече от движеща се цел.

OpenVPN дори може да бъде настроен да работи на TCP порт 443, където се случва нормалното HTTPS уеб сърфиране.

В този случай, въпреки че използвате VPN, ще изглежда, че просто посещавате уебсайт, който използва HTTPS (помислете, Gmail или вашето онлайн банкиране). И тъй като блокирането на този порт ще спре тези услуги да работят, това наистина не е вариант.

Как да използвате VPN за предотвратяване на мониторинг на ISP

Настройването с VPN и блокирането на вашия интернет доставчик да ви шпионира е доста лесно. Ето стъпките:

 1. Намерете доставчик на VPN, който най-добре отговаря на вашите нужди. Ето някои неща, които трябва да вземете предвид, когато изберете един и, ако ви интересува, списък с добри услуги, които можете да използвате за отправна точка при търсенето си.
 2. Регистрирайте се за услугата.
 3. От уебсайта на избрания от вас доставчик изтеглете и инсталирайте клиента за вашето устройство или платформа. Всеки по-добър VPN ще има софтуер за поне Windows, MacOS, Android и iOS.
 4. Стартирайте клиента и изберете сървър, към който да се свържете. Кой от тях ще изберете зависи от това, което се опитвате да направите. Например, за най-бързата възможна връзка, вероятно просто искате сървър, който е близо до вашето местоположение. Но за да деблокирате US Netflix, ще искате сървър в САЩ.
 5. Готов си. Използвайте интернет както обикновено. Всичко трябва да работи точно както без VPN, освен че вашият интернет доставчик вече не може да следи трафика ви.

Също така си струва да се отбележи, че много доставчици имат опция да стартират своя клиент и да се свържат с VPN автоматично, когато включите устройството си. Възможно е да помислите дали възнамерявате да поддържате интернет доставчика си на тъмно през целия ден.

Мога ли да използвам безплатен VPN, за да спра проследяването на ISP

Безплатните VPN мрежи могат да бъдат трудни. Има няколко прилични, но огромното мнозинство трябва да се пази от тях. Използването им може да бъде също толкова лошо, ако не и най-лошо, отколкото просто да оставите вашия интернет доставчик да наблюдава вашия трафик.

Едно нещо, което безплатният доставчик не е, е благотворителност. Те трябва да печелят пари и често го правят, като проследяват и продават потребителска дейност. И точно това се опитвате да избегнете, като изключите своя интернет доставчик.

Данните за продажбата също могат да бъдат само върхът на айсберга. Може също да се наложи да се справите с инжектиране на реклама, слабо криптиране и бавна производителност. Има много разлики между безплатни VPN и платени VPN мрежи, които насочват везните към използването на последните, въпреки цената.

Заключителни мисли

Вашият интернет доставчик вижда всичко и знае всичко за това, което правите онлайн. Поверителност и анонимност не съществуват. Но, сега знаете, че можете да направите нещо по въпроса.

Има ефективни начини да блокирате проследяването на интернет доставчика и да скриете интернет дейностите си от него. И независимо дали решите да използвате VPN, Tor или някой от другите споменати методи, едно е сигурно. Ще се върнете отново под контрол, точно както трябва да бъде.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map