Какво е IP адрес

IP адрес, кратък за адрес на Интернет протокол, е низ от числа, използвани за представяне на свързано с мрежа устройство. Всеки смартфон, компютър, рутер, смарт телевизор и др., Използващ всякакъв тип мрежа, се идентифицира от един.


IP е това, което позволява на устройствата да изпращат данни един на друг. Това е маркер, който позволява на маршрутизаторите, комутаторите и кабелите, които изграждат интернет (и всяка друга компютърна мрежа), да знаят откъде идва всеки бит данни, преминаващ и къде отива.

Точно както вашият уличен адрес казва на вашите приятели, семейство и пощенски служител как да намерят вашата къща, IP адресите правят същото за свързани с мрежата устройства.

Стандартният IP се състои от четири групи цифри в диапазона от 0 до 255. Период разделя всяка група. Ето пример за IP адрес:

216.58.217.110

Ако сте получили любопитство и щракнете върху горния адрес, той трябваше да отвори началната страница на Google във вашия браузър. Това е така, защото IP в горния пример е един от многото, присвоени на сървърите, използвани от Google, за да бъде домакин на тяхната търсачка (поне е така, докато пиша това).

С други думи, това е адресът, на който търсачката на Google живее.

Динамичен IP срещу статичен IP

Сега, след като вие (надяваме се) да разберете какво е IP адрес, нека да усложним малко. Знаете ли, че някои устройства могат да се окажат с различен IP всеки път, когато се свържат с интернет?

Казват, че устройствата, чиито IP не се променят, имат статичен IP адрес (известен също като посветен или фиксиран). Тези, които могат да получат различен адрес с всяка връзка, имат това, което се нарича динамичен IP.

Динамичните IP адреси не се променят непременно всеки път. Понякога наистина се нулира при всяка връзка. Друг път обаче, само когато изтече определено време. Всичко зависи от конфигурацията на DHCP сървъра, който е рутер, модем или друг мрежов хардуер, който присвоява IP.

Примери за IP адреси

Статичните IP адреси обикновено се използват за сървъри и обществени услуги (като примера на търсачката Google по-горе), тъй като е критично за потребителите да могат да се свързват с тях при поискване.

Когато въведете URL адрес на уебсайт (като google.com) в браузъра си, устройството ви консултира гигантски списък на IP адреси, наречен регистратор. След това регистраторът казва на вашето устройство точния IP адрес на сайта, до който се опитвате да стигнете.

Това е като търсене на телефонния номер на бизнес в жълтите страници (за онези от нас, които все още ги помнят).

Ако сървърът, хостващ сайта, който се опитвате да посетите, има адрес, който се променя на случаен принцип, сърфирането в интернет бързо ще стане непрактично, ако не и невъзможно.

Динамичните IP адреси, от друга страна, обикновено се използват за неща като домашни интернет връзки или обществени Wi-Fi горещи точки. По принцип всичко, което не предоставя услуга на останалия свят.

Няма значение за никого, ако вашият смартфон сменя IP на всеки няколко часа. Докато хардуерът, с който говори (като вашия домашен рутер) знае за промяната и все още може да изпраща данни на правилното място, всичко е наред.

Това е като преместване в нова къща и уведомяване на Amazon да изпраща вашите пакети другаде.

Причина за динамични и статични IP

Така че защо двата типа IP? Просто защото в противен случай няма да има достатъчно адреси за обикаляне за всяко устройство, свързано към интернет.

След като се вземат предвид IP диапазоните, които са запазени за много специфични приложения (като вътрешни, не-интернет компютърни мрежи), има само 3,706,452,992 IP адреса за целия интернет, който да използвате.

Понастоящем в света има над 4,2 милиарда интернет потребители, много от които имат множество устройства. Така че само 3,7 милиарда IP-адреси просто не го намаляват. Следователно споделянето чрез използване на динамично задание е абсолютно задължително.

Тоест, докато съвсем нов тип IP адрес, известен като IPv6, не стане широко използван.

IPv4 срещу IPv6

Технически погледнато, IP адресите (както статично, така и динамично разнообразие), за които говорим досега, са известни като IPv4 адреси. Те са част от стандарт, предшестващ самия интернет. Тогава компютърните мрежи рядко са съществували извън университетските кампуси.

Как изглежда IPv4 адрес

По онова време дизайнерите на мрежата никога не са предполагали, че интернет, както сега знаем, ще съществува и ще нараства толкова, колкото има. Никога не им е хрумнало, че 4 милиарда или толкова публични IP адреси, станали възможни чрез стандарта IPv4, няма да са достатъчни.

Но, ето ни. Наличните IPv4 адреси са изчерпани.

Значи е време да се паникьосвате? Далеч от това. Нов стандарт, наречен IPv6, обещава да реши проблема с недостига на IP адреси завинаги.

Какво е IPv6 адрес?

IPv6, подобно на своя предшественик IPv4, използва групи от цифри, за да формира уникални комбинации, за да представи устройство, свързано с мрежа. Има обаче няколко големи разлики:

 • Шестнадесетични цифри (които включват числата и буквите a до f) се използват вместо десетични знаци (просто числа)
 • Групите знаци са по-дълги, съдържащи четири цифрови вместо три
 • Има повече цифри групи, до осем вместо четири

Тези промени може да не изглеждат много, но те увеличават теоретичния максимален брой IP от 4,3 милиарда (4,294,967,296) до 340 undecillion (340,282,366,920,938,463,463,374,607,431,768,211,456). Това са много IP адреси.

Как изглежда IPv6 адрес

Колоните разделят IPv6 адресните групи и водещите нули във всяка група по желание се премахват (което означава, че цяла група може да не бъде показана, ако не съдържа нищо освен нули).

Ето пример за IPv6 адрес:

2607: f8b0: 4004: 80в :: 200e

В случай, че се чудите, IPv6 адресът по-горе представлява същия уеб сървър на Google като посочения по-рано IPv4 адрес.

Ако сте кликнали върху тази версия обаче, може да не сте достигнали началната страница на Google. Ако вашият браузър не е могъл да се свърже, възможно е или доставчикът на интернет услуги (ISP), който използвате, или вашият собствен хардуер на мрежата все още не поддържа IPv6. Можете да потвърдите това, като стартирате този IPv6 тест.

В крайна сметка IPv6 ще замени IPv4. Но не се притеснявайте, ако вашата все още не работи. Имаш време. Експертите очакват IPv4 да остане в употреба най-малко до 2040 година.

Какво можете да получите от IP адрес?

Назначеният IP адрес на устройството ви може да показва много информация за вас.

На първо място, ако сте притежателят на акаунта, свързан с използваната интернет връзка, вашият интернет доставчик може буквално да потърси вашето име и домашен адрес от вашия IP адрес.

Аутсайдърите няма да могат да ви идентифицират до тази степен (поне в първия пропуск). Но те могат лесно да ви свържат с доставчика на интернет услуги, който използвате, тъй като ISP използват предварително определени йерархични диапазони на IP адреси.

Ето как полицията и правоприлагащите органи проследяват и намират страните, отговорни за онлайн престъпна дейност. Те търсят интернет доставчика, свързан с нарушаващия IP адрес, и получават информация от потребителя от тях.

Ако някой има необходимите ресурси, IP адрес може да бъде проследен на дадено лице доста лесно.

Но дори и без ресурси на ниво правоприлагане, всеки все още може доста точно да стеснява вашия IP адрес до вашето местоположение. Например всеки уебсайт, който посещавате, ще знае в рамките на няколко километра или мили, където се намирате.

Това е така, защото има редица безплатни бази данни, които изброяват приблизителните географски области на всички известни IP адреси. За домашни потребители наличието на динамични адреси означава, че информацията в най-добрия случай ще бъде неточна. Но използваните набори от данни се подобряват непрекъснато.

Какви онлайн дейности могат да бъдат проследени до IP

IP адрес, като домашния ви адрес, представлява крайна точка. Всички данни, пътуващи до или от вашия IP адрес, могат да бъдат регистрирани от всеки, който контролира мрежите, през които преминава.

Всички сайтове и онлайн услуги, които използвате, също водят дневници за трафика. Това означава, че почти всичко, което правите онлайн, подлежи на проследяване от някой, някъде и почти на всяка стъпка по пътя.

С тази много информация, цялата онлайн активност може лесно да бъде проследена до един IP адрес. Това е огромен цифров отпечатък.

IP адрес може да се проследи като пръстов отпечатък

Вярно е, че повечето време логването се извършва за целите на диагностиката на мрежата. Но тази информация е налична, достъпна и използваема. Например интернет доставчиците, които продават потребителска активност на рекламодатели (или на всеки друг, който се интересува), стават доста често срещани.

По същия начин, притежателите на авторски права агресивно наблюдават споделянето на файлове с равнопоставен достъп и директните услуги за изтегляне, събиране на IP адреси за достъп до незаконно публикувано съдържание. Ако някога сте получавали предупреждение за авторски права от вашия интернет доставчик, това е резултат от такъв мониторинг на дейността.

Как да скриете своя IP адрес

Вече сте запознати какво е IP, как работи и колко информация за вашите онлайн дейности може да разкрие. Както можете да видите, има много причини да го скриете.

Как правиш това?

Отговорът е прост: използвайте VPN. Взрив за долар, VPN е най-лесният и най-ефективен начин за прикриване на вашия IP и всички онлайн действия.

Първо, той създава криптирана връзка между вашето устройство и VPN сървър, разположен някъде в интернет. Това означава, че никой, дори вашият интернет доставчик, не може да следи трафика ви и да разбере какво правите. Всичко, което виждат, е куп криптирани глупости.

Още по-добре е, че когато използвате VPN, външните лица няма да могат да видят вашия истински IP адрес. За тях ще изглежда, че целият ви трафик идва от сървъра, който използвате, а не от вашето устройство.

Докато внимавате да изберете доставчик на VPN, който не поддържа регистрации (можете да намерите списък тук), за всеки ще бъде невъзможно да свърже някоя ваша онлайн активност обратно към вас. Ще се насладите на истинска анонимност и ефективно да защитите IP адреса си от контрол.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map