Споделени спрямо специализирани VPN IP адреси

Когато разглеждате различни VPN доставчици, често виждате споменатите термини за споделен IP и специален IP. В зависимост от това, за което се надявате да използвате VPN, е необходим достъп до едното или другото (или и двете).


И така, как да разберете точно от кой тип VPN IP се нуждаете? Това е лесно. Чрез разбиране на разликата между двете. След като го направите, изборът ще бъде ясен.

Какво е VPN IP

Преди да разгледате как се различават споделен и посветен IP VPN, важно е да отстъпите малко и да разберете какво е IP на виртуалната частна мрежа на първо място.

Всеки път, когато имате достъп до интернет, вашето устройство получава IP адрес. Мислете за това като за компютърния свят, еквивалентен на домашния ви пощенски адрес.

Благодарение на IP, когато изпращате данни от устройството си, уебсайт или друга онлайн услуга, която използвате, знае откъде са дошли тези данни. По същия начин, ако някой трябва да ви изпрати каквато и да е информация, той знае къде трябва да отиде.

У дома, вашето устройство обикновено получава IP адреса си от вашия доставчик на интернет услуги (ISP). Но когато имате достъп до интернет чрез VPN, нещата работят малко по-различно.

VPN скрива IP, зададен от вашия интернет доставчик, и го замества с един от своите. Този VPN IP става вашият външен адрес. От този момент нататък, VPN сървърът ще действа като човек в средата и автоматично ще препредаде всички данни, предназначени за вас, в домашния ви IP.

Връщайки се към нашата аналогия на домашния пощенски адрес, това е като да използвате услуга за препращане на поща.

Точният IP адрес, който VPN определя вашето устройство, зависи от няколко неща. Местоположението и инстанцията на VPN сървъра, с който се свързвате, са едно. И дали вашият доставчик на VPN използва споделени или посветен IP е друго.

Какво е споделен VPN IP адрес

Споделен (или динамичен) IP адрес е най-често срещаният тип IP, използван от VPN. Ето как работи.

Започва с всеки VPN сървър с пул от IP адреси, който може да варира в размер от един до десетки или дори стотици адреси. Точният брой зависи от доставчика на VPN (и варира между тях).

Когато потребители на VPN като вас или аз се свържете към споделен IP сървър, той присвоява един от IP адресите от пула на нашето устройство. В крайна сметка, тъй като все повече и повече от нас се свързват към един и същ сървър, басейнът изсъхва.

Когато това се случи, вместо да обърнете никого, адресите започват да се използват повторно и много хора в крайна сметка споделят един и същ VPN IP (оттук и името „споделен IP“). Всичко това става прозрачно зад кулисите.

Колко от нас се завъртят на един IP адрес зависи от това как VPN доставчикът избира да конфигурира своите сървъри. Но може да бъде десетки или повече.

Диаграма за това как работи споделен IP VPN

Наличието на няколко потребители на един и същ адрес има няколко предимства. Но, както при всичко, има и няколко недостатъци.

Предимства

 • Отлична поверителност и анонимност
 • По-добър избор на местоположението на сървъра
 • По-ниска цена на абонамента

Досега най-голямото предимство на динамичния VPN IP адрес е поверителност и анонимност.

Когато един IP адрес се споделя от много хора, е много трудно за всеки в края на местоназначението (уебсайт, друг P2P клиент и т.н.) да разбере кой какво прави.

Самият доставчик на VPN понякога все още може да свърже това, което правите. В края на краищата, той знае вашия истински IP за препращане на данни.

Но до останалата част от интернет, късмет. Освен ако някой не може да пресече няколко точки от данни, включително всички регистри, които доставчикът поддържа, задачата е до невъзможна. Това, между другото, е защо за истинска анонимност се нуждаете от VPN без регистрационни файлове.

По-ниската цена е още едно предимство на споделените IP. Когато един адрес може да бъде използван повторно от множество потребители, нещата са по-лесни и по-евтини за управление на VPN компанията. Всички се отнасят еднакво и няма изключения, които трябва да се справят. Изисква се и по-малко хардуер.

И двете неща се изразяват в по-ниски оперативни разходи за VPN. Това е конкурентен пазар, така че тези спестявания се прехвърлят към вас под формата на по-достъпни абонаменти.

Динамичният IP VPN обикновено означава, че ще имате повече места, с които да се свържете. В крайна сметка споделените IP адреси са това, което повечето потребители искат. Така че има смисъл само там, където VPN инвестират пари.

Не е рядкост да видите един доставчик, предлагащ хиляди динамични IP сървъри в 50 (а понякога и 150) или повече страни по света. Ако трябва да получите достъп до съдържание, геоблокирано от малка европейска държава, например, споделен IP е начинът да отидете.

Недостатъци

 • Споделяне на ресурси с други потребители
 • Наказание за лошо поведение на други хора

Всичко има недостатък, включително споделени VPN IP. Най-очевидният проблем е представянето.

Когато споделяте IP с много други потребители, вие също споделяте други ресурси на сървъра. Тези ресурси включват мрежова честотна лента, памет и процесори.

Дори само един човек, който изтегля огромни количества данни, може да повлияе на цялостната производителност на сървъра. С други думи, всеки от един и същи споделен IP плаща цената за действията на други хора.

За да заобиколите този проблем, VPN услугите често стартират множество сървъри на едно място. Когато един сървър стане твърде зает, новите потребители се свързват с този, който не е. Нарича се балансиране на натоварването.

Друг недостатък на динамичните IP VPN мрежи е, че действията на други хора, споделящи адрес с вас, могат да повлияят на вашето интернет изживяване.

Например, ако твърде много потребители в един IP адрес използват Google едновременно, Google може да мисли, че е спам. Най-вероятната последица от това е, че ще трябва да попълните reCAPTCHA заявка (като тази по-долу), преди Google да ви позволи да продължите. Това може да стане досадно.

Google reCAPTCHA, причинено от динамичен VPN IP

Уебсайтовете също могат да имат черен списък на IP за лошо поведение. Ако някой от споделен VPN IP е спамвал сайт в миналото, сега на този адрес може да бъде отказан достъп.

В тази ситуация ще трябва да се свържете отново с VPN и да получите различен IP адрес. Коефициенти ще получите. Въпреки че този тип черни списъци се случват много рядко (срещал съм го само няколко пъти), трябва да сте наясно, когато използвате споделен IP.

В крайна сметка аз лично смятам, че трябва веднъж на синя луна да попълня reCAPTCHA заявка или да се свържете отново с VPN малко неудобство в най-добрия случай за много подобрена анонимност в интернет.

Най-добри приложения за споделен VPN IP

Като се имат предвид предимствата и недостатъците на динамичен VPN IP адрес, най-добрите приложения за такъв са следните:

 • Частно и анонимно уеб сърфиране
 • Анонимни партньорски и торент изтегляния
 • Деблокиране на гео ограничено съдържание

VPN доставчици, които използват споделен IP адрес

Ако споделения IP адрес е това, от което се нуждаете, добрата новина е почти всеки доставчик, който предлага такъв. Макар че, наистина, някои се справят по-добре от други. Ето списък на VPN, които според моето скромно мнение са едни от най-добрите избори.

Какво е специализиран VPN IP адрес

Статичните VPN IP адреси (тъй като посветените IP адреси също понякога се наричат) са много по-редки от техните динамични братя. Само няколко потребителски VPN услуги им предлагат.

Най-просто казано, специализиран IP е ваш собствен частен IP, до който никой друг няма или някога няма да има достъп.

Когато купувате статичен IP от доставчик на VPN, той ще го назначи на един и само един от техните сървъри в избрано от вас географско местоположение. След това те ще обвържат IP с вашия акаунт, като се уверят, че само вие можете да се свържете с него.

Диаграма за това как работи специализиран IP VPN

Това е като да имате втори домашен IP адрес, освен че местоположението може да е на хиляди километри, може би в цяла друга държава.

Предимства

 • Същият IP адрес при всяка връзка
 • По-малко вероятно е да бъде поставен в черния списък от поточни и игрови услуги
 • Без наказание за лошото поведение на други хора
 • По-малко споделяне на ресурси с други
 • Може да е по-бързо

Предимството на специален IP адрес е просто, че той не се променя. Всеки път, когато се свържете с VPN, ще ви бъде предоставен същият IP адрес, гарантирано. Това може да бъде много добро нещо в много ситуации.

Поддържането на последователност на вашия IP може например да има значение при достъп до онлайн банкиране.

Ако всеки път влизате в акаунта си от различен IP адрес, флагчетата ще се повдигат. Банките са много подозрителни към подобно поведение (и то с основателна причина). Можете дори да бъдете временно заключени, докато не можете да потвърдите самоличността си (обикновено чрез телефонно обаждане). Статичен IP означава, че няма червени флагове.

Има някои случаи, в които може да искате да добавите списък с IP адреси като единствен, на когото е разрешено да използвате услуга. Това обикновено се прави за целите на сигурността. Ако вашият IP се променя всеки път, когато сте в интернет, очевидно, белият списък няма да работи.

Статичните IP адреси също са много по-малко вероятно да бъдат поставени в черния списък от различни стрийминг услуги или игрални платформи, които се мръщят при използване на VPN. Помислете за харесванията на Netflix, Hulu, BBC iPlayer или Steam.

Когато такава услуга вижда десетки различни устройства, които имат достъп до сървърите си едновременно с един и същ адрес, те знаят, че това е споделен VPN IP. Няма друг модел на използване, който би могъл да го обясни. След време този IP ще бъде забранен.

Тъй като само един човек някога използва статичен IP (вие), той обикновено ще лети под радара.

Друго предимство на адреса е, че избягвате ефекта „лош съсед“. Отново никой освен вас не използва IP. Не може да получи сигнали за лошо поведение за действия на някой друг по същия начин, както и споделеният IP.

Няма повече Google reCAPTCHA.

И накрая, статичните IP адреси могат да станат по-бързи. Тъй като не споделяте разпределението на пропускателната способност на вашия IP с други хора, връзката ви няма да види забавяния в резултат на техните дейности.

Недостатъци

 • Намалена анонимност
 • Някои допълнителни разходи

Значителен недостатък на специализираните VPN IP адреси е, че вашите онлайн дейности са много по-малко анонимни.

С споделено IP се криете сред тълпата. Дузина други хора получават достъп до интернет ресурси навсякъде по света от един и същи адрес. Някой предполага, кой всъщност прави какво.

Когато обаче само вашето устройство използва IP адрес, проследяването на каквато и да е активност в интернет се превръща в много по-проста работа.

Статичните IP адреси също се предлагат срещу допълнително заплащане. Те изискват допълнителна настройка и поддръжка от доставчика на VPN. Докато цената обикновено е само няколко долара на месец, за някои от нас това може да е нарушител на сделката.

Най-добри приложения за специален IP VPN

Статичните VPN IP адреси работят най-добре в следните случаи:

 • Достъп до онлайн финансови услуги или други уебсайтове с висока сигурност
 • Достъп до услуги за стрийминг (Netflix, Hulu, BBC) или игри (Steam), които черен списък VPN IP
 • Когато се изисква бял списък на IP
 • Безпроблемно сърфиране в Интернет (т.е. избягване на досадното reCAPTCHA на Google)

Какво е специален IP VPN

Специализиран IP VPN е просто VPN услуга, с която можете да получите статичен IP адрес. Обикновено ще има ограничен брой местоположения на сървъра, на които могат да бъдат инсталирани специализирани IP адреси, много по-малък от общия брой сървърни местоположения, които VPN има.

Всеки VPN ви дава статично IP?

Има само шепа потребителски VPN услуги, които ви дават възможност да закупите статичен IP адрес. Най-доброто от групата е PureVPN и NordVPN.

Цената за получаване на специален IP адрес с PureVPN е 1,99 долара на месец (над редовните Ви абонаментни такси). Те предлагат статични IP адреси в следните държави:

 • Съединени щати
 • Великобритания
 • Австралия
 • Канада
 • Германия
 • Хонг Конг
 • Малта
 • Сингапур

NordVPN, от друга страна, таксува $ 70 на година за статичен адрес (отново в допълнение към стандартния си абонамент), който работи до $ 5.83 на месец. С NordVPN имате опция да настроите вашия IP на едно от следните места:

 • САЩ (Бъфало)
 • Съединен щат (Далас)
 • Съединен щат (Лос Анджелис)
 • Съединен щат (Матаван, Ню Джърси)
 • Обединено кралство (Лондон)
 • Германия (Франкфурт)
 • Холандия (Амстердам)

Кой тип VPN IP е по-добър?

Дали статичният VPN IP адрес или динамичният е по-добър в крайна сметка зависи от това, което се опитвате да направите.

Ако поверителността и анонимността са вашите основни цели, без съмнение, споделения адрес е най-добрият избор. Това се отнася както за уеб сърфиране, така и за P2P трафик.

Ако искате да видите геоблокирано съдържание в по-малка държава, динамичният IP също може да бъде единственият начин да направите това.

От друга страна, за всяка дейност, при която въпросите, свързани със сигурността (като банкиране), или за достъп до съдържание, предоставено от услуга, която обикновено блокира VPN-та (Netflixes на света), статичният VPN IP е ясен победител.

Също така имайте предвид, че ако в крайна сметка получавате специален IP адрес с PureVPN или NordVPN, вие автоматично получавате достъп и до споделените. Имайки възможност да превключвате между тях по желание, вие получавате най-доброто от двата свята.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map