VPN Tanpa Log Terbaik pada tahun 2020

Gambar pilihan untuk VPN terbaik yang tidak menyimpan artikel log


Kami menggunakan VPN untuk melindungi data dan privasi kami dalam talian. Malangnya, ramai di antara kita mempercayai penyedia yang mungkin tidak memenuhi kehendak mereka. Dan apa-apa VPN yang mencatat data anda, tidak kira seberapa kecilnya, termasuk dalam kategori tersebut.

Apabila VPN menyimpan log, tidak ada maklumat di mana maklumat itu mungkin berakhir. Penggodam dapat mencari jalan untuk mencurinya. Itu boleh dijual kepada pengiklan. Bahkan boleh diserahkan kepada agensi kerajaan berdasarkan permintaan.

VPN tanpa log, sebaliknya, menjamin privasi anda. Mereka tidak boleh kehilangan, menjual, atau menyerahkan data yang tidak mereka miliki.

Jadi, jika seperti saya, anda menikmati privasi anda, berikut adalah semua yang perlu anda ketahui mengenai pembalakan VPN dan memilih VPN tanpa log terbaik untuk keperluan anda.

Gambaran keseluruhan VPN Tanpa Log Terbaik

Masa adalah wang. Sekiranya anda tergesa-gesa dan hanya berminat dengan gambaran keseluruhan ringkas mengenai apa yang dianggap sebagai VPN tanpa log terbaik, tanpa perlu terperinci, berikut.

Setiap penyedia ini tidak hanya menyatakan secara eksplisit dalam Dasar Privasi atau Syarat Perkhidmatan mereka bahawa mereka tidak mencatat log, tetapi tuntutan mereka juga telah memenuhi audit pihak ketiga atau telah disahkan dalam kes mahkamah.

 1. NordVPN

  VPN tanpa log terbaik. Dasar pembalakan sifar yang kukuh disahkan oleh audit bebas akhir 2018. Aplikasi intuitif dengan banyak ciri, rangkaian pelayan yang besar, kelajuan yang sangat baik, harga yang hebat.

 2. VyprVPN

  Baru-baru ini beralih ke pembalakan sifar dan disahkan oleh audit bebas. Berpusat di Switzerland, mempunyai prestasi hebat, keselamatan yang kuat, mesra P2P, bekerja di China.

 3. ExpressVPN

  Polisi tanpa pembalakan Ironclad disahkan oleh serangan pusat data Turki dan penyitaan pelayan. Reputasi dan perkhidmatan pelanggan yang hebat, kelajuan yang sangat baik, aplikasi perkongsian fail, mudah digunakan.

 4. CyberGhost

  Melancarkan laporan ketelusan tahunan yang menyokong dasar tanpa log mereka. Mudah digunakan, menjalankan rangkaian pelayan besar, murah, dan menawarkan jaminan pulangan wang 45 hari yang terbaik dalam perniagaan.

 5. SurfShark

  Penyedia yang lebih baru dengan dasar pembalakan sifar yang sangat ketat. Pilihan keselamatan dan penyulitan yang sangat baik, pelayan pantas, sambungan serentak tanpa had, salah satu harga terendah.

Apa itu VPN Tanpa Log?

VPN tanpa log adalah penyedia yang tidak mengumpulkan atau menyimpan maklumat atau aktiviti anda semasa mereka melalui rangkaian VPN. Ini termasuk:

 • Alamat IP yang ditetapkan oleh ISP anda
 • Alamat IP pelayan VPN yang anda gunakan
 • Alamat IP atau maklumat lain mengenai laman web atau perkhidmatan yang anda gunakan
 • Lokasi dari mana anda bersambung
 • Semasa anda menyambung dan ketika anda memutuskan sambungan dari VPN
 • Berapa banyak lebar jalur yang anda gunakan
 • Spesifikasi peranti anda seperti versi pelanggan atau sistem operasi anda

Pada dasarnya, walaupun mereka mahu, penyedia VPN sendiri tidak dapat mengetahui apa-apa tentang bagaimana anda menggunakan perkhidmatan mereka dan apa yang anda lakukan dalam talian. Sekiranya mereka tidak dapat melakukannya, maka anda tahu bahawa tidak ada orang lain yang dapat melakukannya.

Sekiranya demikian, anda mempunyai VPN tanpa log yang sebenar.

Mengapa Anda Memerlukan VPN Tanpa Log?

Sebilangan besar daripada kita menggunakan VPN untuk melindungi data kita dan tetap tidak dikenali semasa menggunakan internet. Kita semua mempunyai alasan untuk melakukannya.

Dengan menggunakan VPN, anda menghalang ISP, pengiklan, laman web atau perkhidmatan yang anda gunakan, dan kadang-kadang bahkan pemerintah mengumpulkan maklumat mengenai anda dan apa yang anda lakukan dalam talian.

Masalahnya ialah apabila anda menggunakan VPN untuk tujuan ini, anda mempercayai penyedia VPN untuk tidak melakukan jenis pengumpulan data dan pencatatan aktiviti yang sama dengan yang anda harapkan untuk mengelak.

Selama VPN anda log, tidak menjadi masalah jika mereka bersikeras untuk tidak berkongsi maklumat anda dengan rela hati. Balak ada di sana. Sekiranya penyedia pernah dikompromikan oleh sesiapa sahaja, data anda percuma untuk diambil.

Bergantung pada negara tempat penyedia VPN anda beroperasi, mereka mungkin juga diwajibkan untuk menyerahkan log mereka kepada pemerintah negara itu atau agensi perisik, atau salah satu sekutu mereka.

Pernahkah anda mendengar pakatan kecerdasan Five Eyes (atau Six Eyes, Nine Eyes, atau Fourteen Eyes)? Setelah data anda di luar sana, tidak diketahui sejauh mana ia boleh dicapai.

Satu-satunya cara untuk memastikan anda dan aktiviti dalam talian anda tetap tidak dikenali adalah dengan menggunakan VPN yang tidak menyimpan sebarang log.

Sekiranya tidak ada maklumat yang tersimpan sebagai permulaan, tidak ada yang mencuri, menjual, menganalisis, menyerahkan troll hak cipta, atau menyerahkan kepada pihak berkuasa.

VPN Tanpa Log Terbaik

Jelas, jika anda ingin menjaga privasi dan tanpa nama anda di internet, penggunaan perkhidmatan VPN tanpa log adalah penting. Sekiranya anda sedang mencari, untuk membantu pencarian anda, berikut adalah senarai pendek mengenai apa yang saya anggap sebagai VPN teratas untuk tujuan ini.

Perhatikan bahawa untuk penyedia membuat senarai VPN tanpa log terbaik saya, mereka bukan sahaja harus mengaku sebagai perkhidmatan tanpa log tetapi, yang paling penting, juga memenuhi tuntutan tersebut. Bagaimana mereka boleh melakukannya? Sama ada melalui audit bebas atau situasi kehidupan sebenar (kes mahkamah, pihak berkuasa merobohkan pintu, dll.)

1. NordVPN

Logo NordVPN

NordVPN yang berpusat di Panama adalah salah satu nama yang paling dikenali dan popular dalam industri VPN. Dan semestinya begitu. Mereka menawarkan perkhidmatan terbaik dengan harga yang murah.

NordVPN mempunyai dasar pembalakan yang ketat dan baru-baru ini menjalani audit bebas untuk membuktikannya. Mereka juga menerima pembayaran dengan mata wang kripto jika anda mencari tanpa nama maksimum.

Rangkaian VPN mereka adalah salah satu yang terbesar di sekitar. NordVPN kini menjalankan 5645 pelayan di 58 negara. Terdapat beberapa tempat di dunia yang mungkin anda mahu sambungkan ke tempat yang tidak mereka lindungi. Kelajuan pelayan juga sangat baik.

NordVPN dilengkapi dengan senarai panjang ciri berguna, termasuk penyulitan AES 256-bit, fungsi mematikan suis, perlindungan kebocoran DNS, dan sokongan VPN berganda.

Mereka juga melakukan tugas yang sangat baik untuk membuka blokir laman streaming terhad geo, seperti Netflix AS atau iPlayer BBC, menyokong perkongsian fail, dan bahkan serasi dengan penyemak imbas Tor. Ringkasnya, NordVPN melakukan hampir semua perkara.

Kelebihan
 • Privasi yang sangat baik dengan pembalakan sifar
 • Rangkaian pelayan yang besar (dan terus berkembang)
 • Prestasi sambungan yang baik
 • Pelayan khusus (termasuk VPN berganda, kabur, dan Tor over VPN)
 • Pelanggan yang bersih dan senang digunakan
 • Berfungsi dengan Netflix dan kebanyakan perkhidmatan penstriman lain
 • Membolehkan Torrenting dan P2P
 • Menawarkan alamat IP khusus
Keburukan
 • Tidak ada ciri tunneling berpecah
 • Sedikit mahal pada rancangan jangka pendek

VPN tanpa log terbaik: NordVPN adalah pisau tentera Switzerland penyedia VPN. Hampir tidak ada yang tidak dapat mereka lakukan. Mereka juga mempunyai bukti kukuh untuk menyokong tuntutan pembalakan sifar mereka. Untuk privasi, keselamatan, dan kebebasan dalam talian yang sebenar, NordVPN adalah pilihan yang tepat (terutamanya mengingat betapa berpatutannya perkhidmatan ini).

2. VyprVPN

Logo VyprVPN

Terletak di Switzerland, VyprVPN tidak selalu menjadi perkhidmatan VPN tanpa log. Namun, pada pertengahan 2018, mereka memutuskan untuk mengubahnya. Setelah berbulan-bulan bekerja, diikuti dengan audit bebas yang komprehensif, mereka telah menjadikan diri mereka sebagai salah satu VPN log sifar yang terbaik di pasaran.

VyprVPN menjalankan lebih dari 700 pelayan di 73 lokasi, dan tidak seperti banyak penyedia lain, mereka memiliki setiap satu dari mereka. Ini bermakna tidak ada penyedia hosting perantara untuk keselamatan data yang lebih baik, serta prestasi terbaik.

Aplikasi pelanggan mereka yang sangat baik berfungsi dengan pelbagai peranti, termasuk beberapa penghala internet rumah yang popular. Sehingga lima sambungan serentak dibenarkan untuk perlindungan pelbagai peranti.

Lemparkan penyulitan 256-bit ke atas OpenVPN, protokol Bunglon proprietari mereka yang membolehkan anda memintas rangkaian terhad (termasuk Great Firewall of China), sokongan P2P, dan keupayaan untuk menstrimkan kandungan yang disekat geo, dan anda mempunyai resipi untuk satu penyedia VPN tanpa log yang sangat baik.

Kelebihan
 • Disahkan tiada pembalakan untuk privasi lengkap
 • Pilihan protokol dan tetapan penyulitan yang sangat baik
 • Ratusan pelayan dengan kepelbagaian lokasi yang hebat
 • Pelanggan pelbagai platform yang intuitif dan mudah digunakan
 • Buka sekatan Netflix, BBC iPlayer dan lain-lain
 • Membolehkan trafik P2P dan torrent
 • Hos pelayan sendiri (tiada pihak ke-3)
Keburukan
 • Tidak ada cara untuk membayar tanpa nama
 • Penyamaran VPN tidak tersedia pada pelan Asas

Kebolehpercayaan yang sangat baik: Apabila anda memiliki semua pelayan anda, jauh lebih mudah untuk menjadi VPN log sifar yang sebenarnya, dan VyprVPN melakukannya dengan tepat. Dengan prestasi yang luar biasa, klien yang disokong dengan baik, dan bahkan percubaan percuma selama 3 hari, ini adalah satu VPN yang mementingkan privasi yang tidak boleh anda salah.

3. ExpressVPN

Logo ExpressVPN

Sekiranya anda mencari penyedia VPN tanpa log dengan kehadiran hampir di mana-mana sahaja di dunia, ExpressVPN adalah pilihan yang sangat baik. Pada penghujungnya, rangkaian mereka merangkumi 3000+ pelayan di 95 negara, menjadikan pilihan sambungan mereka sama baiknya dengan perkhidmatan tanpa log.

Prestasi pelayan, seperti yang diharapkan untuk penyedia yang mapan, sangat baik. Mereka juga menawarkan enkripsi 256-bit, jadi anda tidak mengorbankan kecepatan untuk keselamatan.

Tuntutan tanpa pembalakan ExpressVPN disahkan pada akhir 2017 ketika pihak berkuasa Turki memburu data aktiviti pengguna dan tidak berpuas hati dengan jawapan “Kami tidak menyimpan log” yang merampas beberapa pelayan mereka. Pada pelayan tersebut, pihak berkuasa tidak menemui apa-apa: log sifar, tidak ada data pengguna. Berikut adalah kenyataan ExpressVPN mengenai perkara ini.

Selain privasi dan anonimiti yang sangat baik, ExpressVPN juga menawarkan banyak ciri, termasuk aplikasi yang mudah digunakan, fungsi mematikan suis, pelayan DNS peribadi, dan juga pemecahan terowong untuk membolehkan anda mengawal lalu lintas internet mengikut keperluan anda. Sudah tentu, mereka juga menyekat sekatan geo-terhad.

Kelebihan
 • Pelanggan yang kaya dengan ciri dan intuitif
 • Teknologi belakang yang kuat
 • Banyak pelayan dan lokasi pelayan
 • Kelajuan sambungan yang pantas dan konsisten
 • Bekerja dengan Netflix AS
 • Sokongan pelanggan terkemuka
Keburukan
 • Beberapa pembalakan agregat
 • Bukan yang paling murah

Serba serba canggih: Sebagai penyedia VPN bertaraf tinggi, ExpressVPN adalah gabungan kelajuan, kebolehpercayaan, dan privasi yang hampir sempurna. Mereka disokong oleh jaminan wang dikembalikan 30 hari dan mempunyai sokongan pelanggan 24/7 terbaik dalam perniagaan.

4. CyberGhost

Logo CyberGhost

CyberGhost yang berpangkalan di Romania menawarkan perkhidmatan VPN tanpa log yang sangat baik dan melakukannya dengan harga yang tidak dapat ditandingi oleh sebilangan penyedia.

Sebagai bukti status pembalakan sifar mereka, CyberGhost mengeluarkan laporan ketelusan tahunan. Mereka telah melakukannya sehingga 2011.

CyberGhost mempunyai senarai pelayan yang panjang, mempunyai lebih dari 7100 di lebih 90 negara. Angka-angka itu menjadikan rangkaian mereka salah satu yang terbesar di sekitar. Beroperasi pada skala tersebut membolehkan CyberGhost menawarkan kelajuan dan kebolehpercayaan yang sangat baik tidak kira di lokasi yang anda sambungkan.

Dengan pelanggan CyberGhost yang mudah digunakan, anda boleh menyambungkan sehingga tujuh peranti pada masa yang sama dan memastikan semuanya dilindungi oleh enkripsi AES 256-bit kelas tentera melalui protokol OpenVPN. Sekiranya anda suka mengubah suai perkara, terdapat banyak ciri berguna yang boleh anda manfaatkan juga.

Salah satu kelebihan yang diiklankan oleh CyberGhost adalah kemampuan mereka untuk melihat blok geo pada kandungan streaming, dan mereka pasti memberikannya. Mereka menjalankan beberapa pelayan khusus dengan tujuan yang tepat. Upaya menyekat Netflix dan BBC iPlayer VPN tidak berpeluang.

Kelebihan
 • Pembalakan sifar untuk privasi maksimum
 • Pengedaran pelayan yang sangat baik dengan lebih daripada 7100 pelayan di 90 negara
 • Kelajuan sambungan yang sangat pantas
 • Bekerja dengan Netflix AS dan BBC iPlayer
 • Membolehkan P2P mengalir
 • Jaminan wang dikembalikan selama 45 hari
Keburukan
 • Syarikat induk dengan reputasi yang dipersoalkan
 • Persediaan OpenVPN manual berbelit
 • Tidak berfungsi dari China

VPN tanpa log belanjawan terbaik: CyberGhost adalah perkhidmatan VPN yang pantas dan boleh dipercayai yang akan membolehkan anda mengalirkan kandungan dari mana sahaja di dunia. Mereka tidak menyimpan log dan tidak segan memberikan bukti usaha mereka. Sebagai tambahan, jika anda memanfaatkan promo semasa mereka, mereka juga merupakan salah satu VPN paling murah dalam senarai ini.

5. Surfshark

Logo Surfshark

Sebagai agak baru, Surfshark mungkin bukan penyedia VPN tanpa log yang terkenal (belum). Tetapi, mereka pasti telah membina perkhidmatan mereka dari awal dengan mempertimbangkan privasi dan keselamatan anda. E-mel yang terikat pada akaun anda adalah satu maklumat yang mereka simpan.

Semua pelayan Surfshark (lebih dari 1040 di 63 negara) menawarkan penyulitan 256-bit melalui OpenVPN atau IKEv2 dengan pengesahan SHA512 dan pertukaran kunci DHE-RSA 2048-bit dengan PFS. Dalam bahasa Inggeris biasa, keselamatan tidak bertambah baik.

Kelajuan pelayan sangat cepat dan, digabungkan dengan kemampuan Surfshark untuk mengatasi sekatan kandungan geografi, menjadikan VPN pembalakan sifar ini menjadi impian penstriman video.

Pelanggannya sederhana dan sangat intuitif. Walaupun begitu, masih ada banyak fitur canggih yang tersimpan rapi jika anda merasa suka berpetualang, termasuk pilihan sambungan multi-hop, suis kill, tetapan DNS peribadi, perlindungan kebocoran DNS, dan bahkan penyamaran protokol.

Semasa anda menyambung ke rangkaian Surfshark, anda juga dilindungi oleh iklan bawaan, perisian hasad, dan penyelesaian pencegahan pancingan data mereka untuk keselamatan di sekitar.

Terdapat banyak perkara mengenai Surfshark, dan mereka nampaknya terus bertambah baik setiap kali saya melihat. Dan adakah saya menyebutkan bahawa anda juga boleh menyambungkan jumlah peranti yang tidak terhad pada masa yang sama?

Kelebihan
 • Privasi dan keselamatan yang sangat baik tanpa pembalakan
 • Prestasi pelayan yang hebat
 • Nyahsekat Netflix, BBC dan banyak lagi
 • Pelanggan yang senang digunakan
 • Sambungan serentak tanpa had
 • Sokongan Torrenting
 • Mahal
Keburukan
 • Kelajuan tidak konsisten di beberapa lokasi
 • Sokongan pelanggan yang agak perlahan

Prestasi yang sangat baik: Surfshark adalah penyedia VPN tanpa pembalakan yang menawarkan nilai hebat. Dari privasi kedap udara dan pelayan pantas hingga senarai ciri yang panjang dan sambungan tanpa had, anda benar-benar mendapat banyak. Mereka juga menawarkan jaminan wang dikembalikan 30 hari, jadi tidak ada risiko untuk mengambilnya.

VPN mana yang menyimpan log?

Untuk setiap VPN yang tidak menyimpan log, terdapat setengah lusin yang melakukannya. Jenis data apa yang mereka simpan berbeza, tetapi semuanya mengesan sesuatu.

Sebilangan besar penyedia ini tidak log dengan niat jahat atau secara rahsia. Mereka biasanya cukup terbuka mengenainya dan akan menggariskan dengan tepat data apa yang mereka simpan dalam Syarat Perkhidmatan atau Dasar Privasi mereka.

Pergi dengan penyedia VPN yang menyimpan log tidak semestinya bermaksud akhir dunia. Tetapi, jika anda tahu, ketahui bahawa akan ada data di luar sana yang berpotensi digunakan untuk menghubungkan anda dengan aktiviti dalam talian anda.

Oleh itu, jika anda benar-benar menjaga privasi, VPN ini harus dielakkan.

Ace VPNAstrillSekuriti Avast
AVG VPNBetternetBitdefender
Semak imbas VPNDitimbunDotVPN
Encrypt.meF-Secure FreedomeHexaTech
Sembunyikan IP SayaHideMyAss!Hola
Perisai HotSpotVPN HoxxVPN McAfee Safe Connect
VPN OperaOvpnSpiderPsiphon
PureVPNSabre VPNBenih4me
MempercepatThunder VPNharimauVPN
SentuhVPNTurbo VPNUltrasurf
PencuriVPN 360Pintu VPN
VPN Dalam SentuhanVPN Tidak terhadVPN.AC
VPNHubX-VPNZenMate

Jenis Maklumat Apa yang Boleh Log VPN?

Terdapat empat jenis maklumat yang mungkin disimpan oleh VPN tanpa dasar pembalakan sifar yang ketat.

 • Log Penggunaan

  Ini termasuk apa-apa dari senarai terperinci laman web mana yang anda lawati ke pelayan yang anda sambungkan, dan bahkan kata laluan yang anda kirimkan pada borang web yang tidak selamat (walaupun hari ini, itu sangat jarang berlaku).

  Ia jarang disimpan, tetapi log penggunaan adalah jenis rekod yang mungkin terpaksa dikumpulkan oleh penyedia VPN jika mereka diperintahkan untuk melakukannya oleh pengadilan dan berada dalam bidang kuasa yang mengharuskan mereka.

 • Log Sambungan

  Kurang terperinci daripada log penggunaan, log sambungan mungkin merangkumi alamat IP sebenar anda, masa sambungan anda dimulakan, ketika anda memutuskan sambungan, dan lebar jalur yang anda gunakan (atau beberapa gabungannya).

  Dengan log sambungan, pihak yang berminat boleh memainkan titik-titik dengan maklumat yang diambil dari laman web dan perkhidmatan dalam talian yang anda gunakan dan mengesan semua aktiviti anda kembali kepada anda.

 • Log Masa Sebenar

  Semua perkhidmatan VPN, walaupun perkhidmatan tanpa log, mempunyai log masa nyata. Mereka hanyalah produk sampingan dari cara pelayan VPN berfungsi dan membantu penyedia menyelesaikan masalah sambungan dan mengekalkan kualiti perkhidmatan.

  Penyedia VPN tanpa log tidak akan menyimpan log ini lama (kami bercakap beberapa minit atau jam) dan mereka tidak akan menyimpannya ke simpanan. Walau apa pun, log masa nyata tidak boleh mengandungi maklumat yang dapat dikenal pasti pengguna.

 • Log Pelayan

  Walaupun penyedia VPN tidak menyimpan log, perkakasan pelayan yang mereka gunakan sebagai sebahagian daripada rangkaian mereka mungkin berlaku. Jenis rekod ini hanya boleh mengandungi data yang relevan dengan operasi peralatan, dan bukan mengenai cara penggunaannya.

  Bagi penyedia tanpa log yang memiliki pelayan mereka, ia bukan masalah. Bagi yang lain, itu adalah sesuatu yang perlu diberi perhatian (tetapi tidak perlu risau).

Bolehkah saya mempercayai VPN?

Seperti semua jenis perkhidmatan lain, anda bergantung pada penyedia VPN mana pun yang anda pilih untuk menjaga kata-katanya dan mengikuti kebijakan mereka sendiri. Tidak ada cara langsung untuk mengetahui apakah penyedia melanggar jaminan tanpa pembalakan mereka, dan setelah anda mengetahui, mungkin sudah terlambat.

Berita baiknya ialah penyedia VPN tanpa log mempunyai beberapa alasan untuk mematuhi kata mereka. Mereka boleh menghadapi kerosakan besar pada reputasi mereka jika mereka didapati melanggar kebijakan mereka sendiri. Ia juga memerlukan wang untuk log data dan menguruskannya, dan itu adalah wang yang mereka tidak mahu belanjakan.

Sekiranya VPN terbukti tidak log, baik melalui audit bebas, di mahkamah, melalui penyitaan pelayan, atau sebilangan cara lain yang dapat dilakukan, itu juga merupakan tanda yang sangat positif.

Sekiranya anda bimbang penyedia VPN mungkin tidak mematuhi dasar pembalakan mereka, perhatikan bendera merah berikut:

 • Pengguna yang melaporkan menerima teguran hak cipta dan pemberitahuan DMCA walaupun menggunakan VPN
 • Penyedia VPN beroperasi dalam bidang kuasa yang dapat memaksa pengumpulan data
 • Penyedia yang bergantung pada pelayan maya dan bukannya pelayan fizikal
 • Tuntutan bercanggah mengenai log masuk dalam Syarat Perkhidmatan atau Dasar Privasi

Sekiranya anda mengetahui perkara di atas mengenai penyedia VPN anda, pertaruhan paling selamat adalah beralih ke perkhidmatan lain.

Jaga Privasi Dalam Talian Anda Dengan VPN Sifar Log

Intinya menggunakan VPN tanpa log adalah kaedah terbaik untuk memastikan bahawa tidak ada yang mengumpulkan data mengenai apa yang anda lakukan dalam talian. Dan mana-mana penyedia dalam senarai VPN tanpa log terbaik di atas akan melayani anda dengan baik.

Sudah tentu, itu tidak boleh dielakkan bahawa semua penyedia lain harus dielakkan. Anda hanya perlu melakukan usaha wajar sebelum mempercayainya sepenuhnya.

Sekiranya anda berminat dengan mana-mana VPN yang saya nyatakan di sini, jangan lupa bahawa tidak kira sepanjang tahun, satu atau lebih penyedia ini mungkin menawarkan potongan harga yang sangat baik. Privasi dan kerahsiaan internet dengan harga yang hebat? Saya akan mengambilnya setiap hari.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map