ProtonVPN тест за скорост

Има много за харесване на ProtonVPN. Това е услуга, ориентирана към сигурността и поверителността, с бързи сървъри, отличен софтуер и предлагащи няколко удобни функции, които другите доставчици не се притесняват да прилагат. Да, те са от скъпата страна, но ако оставането на анонимни в интернет е вашата цел, малко VPN-и се справят по-добре с това.

Професионалисти
 • Отлични функции за поверителност и сигурност
 • Двойна VPN, предлагана във всяка поддържана държава
 • Без трупи
 • Лесен за използване клиент
 • Добра производителност на сървъра
 • Torrenting и P2P приятелски
 • Предлага безплатна версия
Против
 • скъп
 • Няма поддръжка за чат на живо
 • P2P сървъри само в четири страни

ProtonVPN е известен със своята силна позиция по отношение на сигурността и неприкосновеността на личния живот. Но това, което е добро защитена VPN, когато е толкова бавна, искате да издърпате косата си всеки път, когато я използвате.

За щастие, това не е така с ProtonVPN. Дори не е близо.

Те правят няколко искания за високоскоростни VPN „High Speed“ заявки на своя уебсайт, но за разлика от много други доставчици, всъщност доставят тези искания.

И макар да не са най-бързите VPN наоколо, резултатите от тестовете за бързи тестове на ProtonVPN ги поставят здраво в горната степен на всички доставчици.

Скоростта на изтегляне е солидна в цялата област. Съединените щати бяха малко по-бавни, отколкото бих очаквал въз основа на това, което правят другите места. Но, общо взето, добри числа.

Дори когато се свързвате чрез Secure Core, отличната двойна VPN реализация на ProtonVPN, нещата изглеждаха добре. Видях доста постоянен спад на 1/3 скорост над редовната връзка, което за двойна VPN е отлично.

От страна на качването, резултатите бяха малко по-лоши, но въпреки това уважавани. Освен по-ниски от очакваните скорости от американските сървъри, видях и изпълнение на под-номинална стойност от Канада и Австралия.

Въпреки това, тъй като за повечето от нас ефективността на изтегляне е далеч по-важна от скоростта на качване, не мисля, че това е голям проблем.

Въпреки това, аз тествам VPN редовно и ще актуализирам резултатите, публикувани тук, ако има някакви значителни промени (във всяка посока).

Най-добрият сървър
Резултати от тестовете за скорост на VPN сървър на ProtonVPNС VPN ProtonVPN най-добрите резултати от теста за изходна скорост на сървъраНяма VPN
Съединени щати
ProtonVPN Съединява резултатите от тестовете за скорост на VPN сървъра за състоянияС VPN ProtonVPN Обединява резултатите от тестовете за изходни скорости на щатитеНяма VPN
Великобритания
Резултати от тестовете за скорост на VPN сървър на ProtonVPN Обединено кралствоС VPN Резултати от тестовете за основни скорости на ProtonVPN на ВеликобританияНяма VPN
Канада
Резултати от тестовете за скорост на сървъра на ProtonVPN Canada VPNС VPN Резултати от тестовете за изходна скорост на ProtonVPN CanadaНяма VPN
Австралия
Резултати от тестовете за скорост на VPN сървъра на ProtonVPN AustraliaС VPN Резултати от тестовете за изходна скорост на ProtonVPN AustraliaНяма VPN
Холандия
Резултати от тестовете за скорост на VPN сървъра на ProtonVPN ХоландияС VPN Резултати от тестовете за базова скорост на протонVPN ХоландияНяма VPN
Германия
Резултати от тестовете за скорост на VPN сървъра на ProtonVPN ГерманияС VPN Резултати от тестовете за основна скорост на протонVPN ГерманияНяма VPN
Франция
Резултати от тестовете за скорост на сървър VPN на ProtonVPN FranceС VPN Резултати от тестовете за основна скорост на протонVPN ФранцияНяма VPN

Заслужава да се посочи защо разминаването е толкова голямо между моите тестове за базова скорост без VPN и тези, направени чрез VPN.

Умишлено осъществявам бърза интернет връзка – 500 Mbps надолу, 100 Mbps нагоре. Те са много по-високи от това, което могат да предлагат VPN сървърите за потребителски клас в момента.

Използването на такава бърза връзка има предимството да ни разкрие реалната максимална производителност на VPN – без ограниченията на доставчика ми да изкривяват резултатите.

Ако, например, пуснах само 50 Mbps връзка и VPN сървърът може да е 75 Mbps, никога няма да знаем това.

Относно ProtonVPN

ProtonVPN е добре прегледана VPN, която подобно на компанията майка си ProtonMail е базирана в Швейцария. Това означава, че е много полезна юрисдикцията.

Той също е строг доставчик без регистрация и в момента преминава одит за сигурност, който се очаква да бъде публично достъпен скоро.

За поверителността на личния живот това са всички неща, които би трябвало да заслужават известно внимание.

Също така си струва да се отбележи, че родителската организация на ProtonVPN е добре позната в средите за поверителност на интернет. Той е отговорен за библиотеките за криптиране на OpenPGPjs и GopenPGP с отворен код и е активен участник в дигиталната общност.

Това дава на ProtonVPN известна добросъвестност за поверителност, която никой състезател не може да се надява да съвпадне.

Поверителност и сигурност

Както може би вече сте се досетили, ProtonVPN се отличава както в сигурността, така и в личния живот. Това е цялата причина, че услугата съществува на първо място.

За тази цел ProtonVPN използва най-съвременните технологии и набор от функции, създадени да поставят сигурността на данните в центъра на всичко, което правят.

Както видяхме обаче, те правят това, без да компрометират скоростта на връзката.

Като начало ProtonVPN използва само криптиране и протоколи без известни уязвимости. Това означава, че няма да намерите PPTP достъп, дори като опция за резервна съвместимост.

Вместо това всички връзки използват 256-битово AES криптиране, 4096-битов обмен на RSA ключове и HMAC-SHA384 за удостоверяване на съобщения.

Накратко, всички фази на предаване на данни се възползват от най-високите налични нива на криптиране. Това се отразява негативно на производителността и вероятно поради това резултатите от тестовете за скорост не са толкова добри, колкото за някои от другите доставчици.

На компютри и Linux машини пропускането на връзката през OpenVPN протокола. Това е настоящият стандарт за консенсус в бранша и ProtonVPN се придържа към него.

На macOS, iOS и Android устройства IKEv2 / IPSec е протоколът на избор.

На всичкото отгоре системата използва въртящи се ключове за криптиране и перфектна секретност за напред, за да не позволи на нападателите да дешифрират данни, използвайки компрометирани ключове.

Както споменах, ProtonVPN също е строг доставчик на без регистрация. Това означава, че те водят нулеви записи на всичко, което правите, докато сте свързани с услугата.

ProtonVPN спазва поверителността на своите потребители и прилага политика No Logs. Това означава, че вашите VPN връзки остават лични и ние не съхраняваме информация за вашите връзки или уебсайтовете, които посещавате.

За да защитим акаунта си и да сме сигурни, че вие ​​сте този, който влизате, ние съхраняваме единна времева марка на вашите акаунти за най-ново влизане. Отново не съхраняваме информация за това откъде сте влезли или за колко време сте влезли.

ProtonVPN също използва само специализирани сървъри за своите VPN сървъри и изпълнява частни DNS сървъри, за да предотврати попадането на каквато и да е активност на потребителите в грешни ръце.

Когато става дума за запазване на потребителите, защитени от любопитни очи, това е един VPN доставчик, който покрива всички основи. И от януари 2020 г. дори имат доклад за одит на сигурността на трета страна, за да го докажат.

Функции на ProtonVPN

Поверителността и сигурността не са единствените съображения при избора на VPN. Има и въпроса какви функции са налични.

Освен ако VPN услугата има правилния набор от функции, независимо колко бърза е, тя може да се окаже лошо подходяща в зависимост от това, което се опитвате да направите с нея.

 • Kill Switch

  ProtonVPN предлага превключвател за убиване на своите Windows и macOS клиенти.

  Превключвателят kill блокира целия интернет трафик на вашето устройство в случай на прекъсване на връзката с VPN. Това гарантира, че няма изтичане на данни чрез незашифрованата интернет връзка, предоставена от вашия интернет, обикновено устройството ви.

 • DNS защита от теч

  Друг начин, по който личната ви информация може да бъде нарушена онлайн, е чрез записи, съхранявани от DNS сървърите, които използвате. DNS сървърът може да разкрие всеки сайт и да обслужва посещенията ви, както и вашия IP адрес, предоставен от интернет доставчика.

  ProtonVPN управлява собствените си DNS сървъри и налага тяхното използване по всяко време, когато сте свързани с услугата.

  Техният DNS, подобно на VPN, не поддържат регистрации, като ви предоставя максимална поверителност.

 • Безопасно ядро

  ProtonVPN предлага и двойна VPN конфигурация, която наричат ​​Secure Core.

  Secure Core повишава сигурността и поверителността чрез маршрутизиране на връзки през втори VPN сървър. Всички тези сървъри са разположени в сигурни съоръжения в страни, които са подходящи за поверителност.

  Този механизъм гарантира, че вашите данни са безопасни, дори ако в крайна сметка преминават през държава, която участва в споразумения за наблюдение или поддържа раздели на интернет трафика в рамките на своите граници.

  Двойните VPN ще забавят връзката ви малко, а реализацията на ProtonVPN на Secure Core не се различава. Очаквайте около 1/3 намаляване на скоростта, когато използвате тези сървъри.

 • Поддръжка за Tor

  За някои от нас не е достатъчно количество гарантирана поверителност. Ето защо ProtonVPN позволява свързване към мрежата за поверителност на Tor чрез своята VPN услуга.

  Това позволява втори слой защита за всеки, който е дълбоко загрижен да остане анонимен. Това включва журналисти, политически дисиденти и лица, подаващи сигнали за нарушения, за които излагането може да представлява опасност от реалния живот.

  Хвърлянето на Tor в микса ще се отрази негативно както на скоростта на качване, така и на изтеглянето. Тъй като мрежата Tor се управлява от доброволци, очаквайте спад на производителността по-голям от този при използване на Secure Core.

 • Поддръжка на стрийминг услуги

 • Въпреки че ProtonVPN не дава гаранции, те са една от малкото останали VPN услуги, които все още могат да свързват потребителите с Netflix – поне в САЩ.

  Същото важи и за Hulu, ITV и All 4.

  Потребителите на iPlayer на BBC или Amazon Prime Video обаче няма да имат късмет. Но това става все по-често срещан факт от живота на VPN потребителите.

  На предни позиции няма притеснения. Сървърната мрежа на ProtonVPN е повече от бърза за дори 4K поточно видео.

 • Поддръжка на BitTorrent и P2P

  ProtonVPN също така позволява BitTorrent и други P2P споделяне на файлове чрез специфичен подмножество на своите сървъри.

  Тъй като те са доставчик без регистрация, можете да сте сигурни, че когато използвате такива услуги, той ще бъде свободен от истинската заплаха от авторски тролове.

 • Поддръжка на множество устройства

  Като потребител на ProtonVPN можете да свържете няколко устройства към услугата с един абонамент.

  Ако се регистрирате за основния план, можете да свържете до две устройства – с план Plus този брой скача до пет.

  Ако ви предстои план за визионер – и той не е евтин – можете да използвате до десет устройства наведнъж. Като хубав бонус ще получите и ProtonMail акаунт.

Ограничения

ProtonVPN не налага много по отношение на ограниченията на своите потребители. Със сигурност няма ограничения на честотната лента или скоростта.

Въпреки че използването на услугите на P2P за нарушаване на авторски права или за друго съмнително използване е забранено от техните условия на предоставяне на услуги, тяхната политика за нерегистриране прави тази забрана неприложима.

Съществуват обаче различия във функциите между наличните планове за услуги, които наистина могат да се тълкуват като ограничения.

Например, Basic потребители могат да използват P2P на определени сървъри, но са ограничени до много по-малък брой от тях. Basic също означава, че няма защитено ядро, няма Tor поддръжка и няма поточна поддръжка.

Освен това потребителите на плана получават всички тези неща, което е значително надграждане.

Единственото предимство на плана Visionary е добавянето на акаунт в ProtonMail. Освен това получавате удовлетворението от това, че знаете, че субсидирате безплатния слой за хора в страни, за които това е буквално спасително устройство.

Поддръжка на клиенти

За потребители, които се нуждаят от помощ в услугата, ProtonVPN предлага директна поддръжка по имейл, която има средно време за реакция по-малко от 24 часа. В повечето случаи обаче няма да чакате почти толкова дълго.

Техните представители имат познания и дават пълни отговори на въпросите.

За да разшири „човешката“ поддръжка на клиенти, разделът за поддръжка на уебсайта ProtonVPN има изчерпателен раздел за самопомощ, който обхваща всички най-често срещани проблеми, с които можете да се сблъскате.

Въпреки че няма чат на живо или поддръжка по телефона, общото ниво на обслужване на клиентите трябва да бъде достатъчно добро, за да задоволи обикновения потребител.

Плюс това ProtonVPN има репутация, че не оставя потребителите да висят – те ще се придържат към вас, докато проблемът ви бъде решен. В моите книги това със сигурност компенсира всички открити недостатъци в подкрепата.

Местоположения на ProtonVPN Server

Сървърната мрежа на ProtonVPN е една от по-малките, които ще срещнете. Тя включва 44 държави и е съставена от 698 отделни сървъра към момента на писането.

Тъй като някои от конкурентите му предлагат многократно мрежи с такъв размер – като NordVPN и неговата 58 държава, 5645 силна сървърна мрежа – ProtonVPN малко липсва тук.

Това, което им липсва, обаче, те компенсират като качество.

Мрежата на ProtonVPN е зряла и стабилна, което означава, че те не търпят много прекъсвания на услугата. Както показват резултатите от тестовете за скорост, ефективността също е страхотна.

Хвърляне на факта, че сървърите на Secure Core са разположени на места като 1000 м дълбоко бивше убежище на швейцарската армия, а недостатъците на мрежата на ProtonVPN са по-лесни за пренебрегване.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map