ПротонВПН тест брзине

Има пуно тога што се тиче ПротонВПН-а. То је услуга оријентисана на безбедност и приватност, са брзим серверима, одличним софтвером и понудом неколико згодних функција које други провајдери не оптерећују. Да, они су на драгој страни, али ако вам је циљ остати анониман на интернету, неколико ВПН-а ће то боље обавити..


Прос
 • Изврсне карактеристике приватности и сигурности
 • Двоструки ВПН који се нуди у свакој подржаној земљи
 • Нема трупаца
 • Једноставан за употребу клијента
 • Добре перформансе сервера
 • Торрентинг и П2П пријатељски
 • Нуди бесплатну верзију
Цонс
 • Скупо
 • Нема подршке за ћаскање уживо
 • П2П сервери само у четири земље

ПротонВПН је познат по свом снажном ставу према сигурности и приватности. Али што је добро сигуран сигурни ВПН кад је тако спор, желите да извучете косу сваки пут када је користите.

Срећом, то није случај са ПротонВПН-ом. Ни близу.

На њиховој веб локацији постављају неколико ВПН-ових захтева за индустријске стандарде, али за разлику од многих других провајдера, заправо испоручују те захтеве.

Иако нису најбржи ВПН около, резултати ПротонВПН-ових тестова брзине чврсто их постављају у горњи ниво свих провајдера.

Брзина преузимања је солидна по цијелој плочи. Сједињене Државе биле су мало спорије него што бих очекивао на основу онога што раде друге локације. Али, све у свему, добар број.

Чак и када се повезујете преко Сецуре Цоре-а, одлична двострука ВПН имплементација ПротонВПН-а, ствари су изгледале добро. Видео сам прилично константан пад брзине од 1/3 током редовне везе, што је за двоструки ВПН одлично.

Што се тиче учитавања, резултати су били нешто лошији, али ипак респектабилни. Поред нижих од очекиваних брзина са америчких сервера, видео сам и перформансе под-парирања из Канаде и Аустралије.

Међутим, с обзиром да је за већину нас перформансе преузимања много важније од брзине преноса, мислим да то није огроман проблем.

У складу с тим, редовно тестирам ВПН-ове и ажурират ћу резултате објављене овдје ако постоје значајне промјене (у било којем смјеру).

Најбољи сервер
Резултати теста за брзину ВПН сервера на ПротонВПН-уСа ВПН-ом Резултати теста за најбољу базну брзину сервера ПротонВПННема ВПН-а
Америка
ПротонВПН обједињује резултате испитивања брзине ВПН сервераСа ВПН-ом ПротонВПН обједињује резултате тестова на почетној брзиниНема ВПН-а
Велика Британија
Резултати тестирања брзине ВПН сервера ПротонВПН Уједињеног КраљевстваСа ВПН-ом Резултати испитивања пробне брзине за почетну брзину у ПротонВПННема ВПН-а
Канада
Резултати испитивања протока брзине ВПН сервера ПротонВПН ЦанадаСа ВПН-ом Резултати испитивања пробне брзине за базу података ПротонВПН ЦанадаНема ВПН-а
Аустралија
Резултати испитивања протока брзине ВПН сервера ПротонВПН АустралиаСа ВПН-ом Резултати испитивања пробне брзине за почетну брзину у АустралијиНема ВПН-а
Низоземска
Резултати испитивања протока брзине ВПН сервера ПротонВПНСа ВПН-ом Резултати испитивања тест брзине основне брзине у ХоландијиНема ВПН-а
Немачка
Резултати тестирања брзине ВПН сервера ПротонВПН НемачкаСа ВПН-ом Резултати пробних тестова на брзини ПротонВПН НемачкаНема ВПН-а
Француска
Резултати испитивања протока брзине ВПН сервера ПротонВПН ФранцеСа ВПН-ом Резултати испитивања пробне брзине за базу ПротонВПН ФранцеНема ВПН-а

Вриједно је нагласити зашто су одступања толико велика између мојих брзих тестова без ВПН-а и оних извршених путем ВПН-а..

Намјерно покрећем брзу интернетску везу – 500 Мбпс доље, 100 Мбпс више. Брзине су много веће од онога што тренутно могу да нуде ВПН сервери за потрошаче.

Кориштење тако брзе везе има предност да нам открива стварне максималне перформансе ВПН-а, без ограничења мог ИСП-а који скенирају резултате.

Да сам, на пример, успоставио само 50 Мбпс доњу везу и ВПН сервер је био способан од 75 Мбпс, ми то никада не бисмо знали.

О ПротонВПН-у

ПротонВПН је добро прегледан ВПН који, попут матичне компаније ПротонМаил, има седиште у Швајцарској. То значи веома приватну надлежност.

И он је строг провајдер без евиденције и тренутно пролази безбедносну ревизију за коју се очекује да ће бити јавно доступан ускоро.

Ово су све ствари које треба да посвете мало пажње приватности.

Такође је вредно истаћи да је матична организација компаније ПротонВПН добро позната у круговима приватности интернета. Одговорна је за библиотеке шифрирања отвореног кода ОпенПГПјс и ГопенПГП и активни је учесник дигиталне заједнице.

То ПротонВПН-у даје неке добре верзије приватности за које се ниједан такмичар не може надати.

Приватност и сигурност

Као што сте већ погодили, ПротонВПН се истиче и у сигурности и у приватности. То је цео разлог због чега услуга постоји на првом месту.

У том циљу, ПротонВПН користи најсавременију технологију и сет функција дизајниран да стави сигурност података у средиште свега што раде.

Међутим, као што смо видели, они то раде без угрожавања брзине везе.

За почетак, ПротонВПН користи само шифрирање и протоколе без познатих рањивости. То значи да нећете пронаћи ППТП приступ, чак ни као опција компатибилности.

Уместо тога, све везе користе 256-битну АЕС енкрипцију, 4096-битну РСА размену кључева и ХМАЦ-СХА384 за потврду идентитета поруке.

Укратко, све фазе преноса података користе се највишим доступним нивоима шифрирања. То негативно утиче на перформансе и вероватно зато резултати тестова брзине нису тако врхунски као код неких других провајдера.

На рачунарима и Линук машинама пролази веза преко ОпенВПН протокола. То је тренутни стандард консензуса у индустрији и ПротонВПН се држи њега.

На мацОС, иОС и Андроид уређајима, ИКЕв2 / ИПСец је протокол избора.

Поврх тога, систем користи ротирајуће кључеве за шифровање и савршену тајну према напријед да спречи нападаче да дешифрују податке користећи компромитоване кључеве.

Као што сам већ напоменуо, ПротонВПН је такође строг добављач дневника. То значи да чувају нулу записа свега што радите док сте повезани на услугу.

ПротонВПН поштује приватност својих корисника и примењује политику без евиденције. То значи да ваше ВПН везе остају приватне и не чувамо податке о вашим везама или веб локацијама које посећујете.

Да бисмо осигурали свој налог и осигурали да се ви пријављујете, чувамо јединствену временску ознаку ваших налога најновије пријаве. Опет, не чувамо податке о томе одакле сте пријављени или колико дуго сте пријављени.

ПротонВПН такође користи само наменске сервере за своје ВПН сервере и покреће приватне ДНС сервере како би спречио да било која корисничка активност падне у погрешне руке.

Када је у питању заштита корисника од знатижељних очију, ово је један ВПН провајдер који покрива све основе. А од јануара 2020. године чак имају и извештај ревизије безбедности треће стране да то докажу.

ПротонВПН функције

Приватност и сигурност нису једини аспекти приликом одабира ВПН-а. Такође је важно и које су функције на располагању.

Ако ВПН услуга нема исправну постављену функцију, без обзира колико била брза, може бити лоше прилагођена овисно о томе што покушавате учинити с њом.

 • Килл Свитцх

  ПротонВПН нуди прекидач за укидање на својим Виндовс и мацОС клијентима.

  Прекидач килл блокира сав интернет саобраћај на вашем уређају у случају прекида везе са ВПН-ом. Тиме се осигурава да не пропуштају подаци путем некодиране интернетске везе коју пружа ИСП, а који би уређај обично користио.

 • ДНС заштита од цурења

  Други начин да се ваша приватност може угрозити путем интернета је кроз записе које воде ДНС сервери које користите. ДНС сервер може открити сваку веб локацију и услугу ваших посета као и вашу ИП адресу коју пружа ИСП.

  ПротонВПН користи сопствене ДНС сервере и примењује њихову употребу кад год сте повезани на сервис.

  Њихов ДНС, баш као и њихов ВПН, не бележе, пружајући вам максималну приватност.

 • Сецуре Цоре

  ПротонВПН такође нуди двоструку ВПН конфигурацију коју називају Сецуре Цоре.

  Сецуре Цоре повећава сигурност и приватност преусмеравањем веза преко другог ВПН сервера. Сви ти сервери налазе се у сигурним објектима у земљама прилагођеним приватности.

  Овај механизам гарантује да су ваши подаци безбедни, чак и ако на крају прођу кроз неку земљу која учествује у споразумима о надзору или чувају податке о интернет саобраћају унутар својих граница..

  Двоструки ВПН-ови мало ће успорити вашу везу, а ПротонВПН-ова безбедна језгра није другачија. Очекујте око 1/3 смањења брзине када користите ове сервере.

 • Подршка за Тор

  За неке од нас није довољна зајамчена приватност. Због тога ПротонВПН омогућава повезивање са Тор-овом мрежом приватности путем своје ВПН услуге.

  Тиме се омогућава други слој заштите свима који су дубоко забринути због анонимности. Ово укључује новинаре, политичке дисиденте и звиждаљке којима би излагање могло довести до опасности у стварном животу.

  Бацајући Тор у микс негативно ће се одразити и на брзину слања и преузимања. Будући да Тор мрежу користе волонтери, очекујте да ће перформансе бити веће од оних када користите Сецуре Цоре.

 • Подршка за стреаминг сервисе

 • Иако ПротонВПН не даје гаранције, они су један од ретких ВПН сервиса који и даље могу да повежу кориснике са Нетфликом – барем у САД-у.

  Исто важи и за Хулу, ИТВ и Алл 4.

  Корисници ББЦ-евог иПлаиера или Амазон Приме Видео неће имати среће. Али то постаје све чешћа чињеница живота ВПН корисника.

  Нема представа о перформансама. Серверска мрежа ПротонВПН-а је више него довољно брза за чак 4К стриминг видео записа.

 • Подршка за БитТоррент и П2П

  ПротонВПН такође омогућава дељење БитТоррент-а и других П2П датотека путем одређеног подскупина његових сервера.

  Будући да су провајдери без дневника, можете бити сигурни да ће приликом коришћења таквих услуга бити ослобођена стварне претње троловима ауторских права.

 • Подршка за више уређаја

  Као ПротонВПН корисник, помоћу једне претплате можете повезати више уређаја на сервис.

  Ако се пријавите за основни план, можете да повежете до два уређаја – са Плус планом тај број скаче на пет.

  Ако долазите до визионарског плана – а није јефтин – можете користити до десет уређаја одједном. Као леп бонус, добићете и рачун ПротонМаил.

Ограничења

ПротонВПН не намеће много на начин ограничења за своје кориснике. Сигурно нема ограничења пропусности или брзине.

Иако је употреба П2П услуга за кршење ауторских права или за другу упитну употребу забрањена њиховим условима услуге, њихова политика записивања без записи чини да је забрана непроведива.

Међутим, постоје карактеристичне разлике између доступних планова услуга које се заиста могу тумачити као ограничења.

На пример, Басиц корисници могу користити П2П на одређеним серверима, али су ограничени на много мањи број њих. Басиц такође значи да нема сигурног језгра, нема Тор-ове подршке и нема стреаминг подршке.

Корисници плус плана добијају све те ствари, што је значајна надоградња.

Једина предност визионарског плана је додавање ПротонМаил налога. Такође ћете добити задовољство када знате да субвенционишете бесплатни ниво за људе у земљама за које је то буквална линија живота.

Подршка муштеријама

За кориснике којима је потребна помоћ у вези са услугом, ПротонВПН нуди директну подршку путем е-поште која има просечно време одзива мање од 24 сата. Међутим, у већини случајева нећете чекати скоро толико дуго.

Њихови представници знају и дају потпуне одговоре на питања.

Да би повећали „људску“ корисничку подршку, одељак за подршку веб локације ПротонВПН има свеобухватан одељак за самопомоћ који покрива све најчешће проблеме са којима се можете суочити..

Иако не постоји ливе цхат или подршка путем телефона, свеукупни ниво услуге купцима требао би бити довољно добар да удовољи просјечном кориснику.

Поред тога, ПротонВПН има репутацију што не оставља кориснике да висе – они ће се држати вас све док ваш проблем не буде решен. У мојим књигама то сигурно надокнађује било какав уочени недостатак подршке.

Локације ПротонВПН сервера

Мрежа сервера ПротонВПН-а једна је од мањих на које ћете наићи. Садржи 44 земље и састоји се од 698 појединачних сервера у време писања овог текста.

Како неки од његових конкурената нуде мреже многоструко веће величине – попут НордВПН-а и његове 58 државе, 5645 снажне серверске мреже – ПротонВПН овде нешто недостаје..

Оно што им недостаје, они надокнађују квалитетом.

Мрежа ПротонВПН-а је зрела и стабилна, што значи да не трпе многе прекиде услуга. Као што показују резултати тестова брзине, перформансе су такође одличне.

Бацање у чињеници да се сервери Сецуре Цоре налазе на местима као што је 1000 м дубоко склониште бивше швајцарске војске, а недостатке мреже ПротонВПН-а је лакше занемарити..

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me