Hogyan állíthatom le az internetszolgáltatót a nyomon követésedről

Alapértelmezés szerint az internetszolgáltató (ISP) láthatja az összes, amit online csinál. Az összes feltöltés és letöltés az infrastruktúrán megy keresztül. Ők a tökéletesen elhelyezett közvetítők.


Miután megszerezték az adatait, az internetszolgáltató vele a legtöbb dolog tisztességes játék. Megvizsgálható, ki tudja mit, eladta a legmagasabb licitű ajánlattevőnek, vagy kérésre átadta a hatóságoknak.

Van azonban olyan lépések, amelyeket mindannyian megtehetünk az internetszolgáltatók nyomon követésének blokkolása és az online névtelenség fenntartása érdekében. És bár egyesek jobban működnek, mint mások, ha értékeli az adatvédelmet, és nem akarja, hogy adatait valutaként kezeljék, bármelyikük jobb, mint ha nem tesz semmit.

Mit láthat és követhet az internetszolgáltató?

Az Ön internetes vagy az internetről érkező adatainak közvetítőjeként az internetszolgáltató szinte mindent követhet online tevékenységeiről. Amikor csatlakozik az internethez, ezt a hozzájuk rendelt IP-címmel, a berendezésük és a hálózatuk felhasználásával hajtja végre.

Ez kiváló helyzetbe hozza az Internet szolgáltatót az alábbiak megtekintéséhez és naplózásához:

  • Mely webhelyeket vagy szolgáltatásokat látogat meg (DNS-lekérdezésekkel)
  • A titkosítatlan webhelyek és letöltések tartalma
  • A titkosított információk forrása
  • A fizikai helyét bármikor használja az internetet
  • Mindent megtesz az idő és a dátum

A fenti információk megtekintése mellett az internetszolgáltató természetesen mindent meg is köthet az internetszolgáltatás számlatulajdonosának nevére és címére (amely lehet, hogy te vagy az).

Tudják-e az internetszolgáltatók, hogy mely weboldalakat böngészem

Igen, az internetszolgáltatók meg tudják határozni, mely webhelyeket böngészi. Minden esetben tudni fogják a meglátogatott webhely címét, amikor ez megtörtént, és az az adatmennyiség, amelyet levonott tőle..

Ha a webhely a HTTP protokoll biztonságos verzióját használja (mondhatjuk, hogy ez az eset áll fenn, ha a cím a következővel kezdődik: https: //), akkor a fentiek mindazok, amelyeket az internetszolgáltató megkaphat. Minden egyéb információ titkosítva és olvashatatlan.

A HTTPS elrejthet bizonyos internetes tevékenységeket az internetszolgáltatóktól

Ha azonban nem biztonságos webhelyet ér el (amely még mindig sok webhely létezik), akkor a letöltött adatok egyike sem lesz titkosítva, és az internetszolgáltató szó szerint mindent lát..

Hogyan lehet elrejteni az internetes tevékenységeket az internetszolgáltatók között

Az internetszolgáltató figyeli, ezt már tudjuk. Ha – mint én és az internethasználók többsége – nyugtalanítja az Internet szolgáltatónak az a hatalmas hozzáférési szintje, amit online teszel, akkor lehetősége van arra, hogy megállítsa számukra a zeneszámokat..

Négy módon lehet megakadályozni az internetszolgáltató követését és elrejteni az internetes tevékenységeit. Ezek a következők (sorrendben a legtöbbtől a legkevésbé hatékonyig).

Használjon VPN-t

Az ISP-követés leállításának legbiztosabb módja egy virtuális magánhálózat (VPN) használata. Bármely eszközön használható, a számítógépről vagy okostelefonról az útválasztóra vagy az intelligens TV-re.

VPN-t használ az eszköz VPN-kiszolgálóhoz történő csatlakoztatásával. Ez a kapcsolat teljesen titkosítva. Tehát, bár az összes küldött és fogadott adat továbbra is áthalad az internetszolgáltató hálózatán, nem tudják megtudni, mi az.

Az internetszolgáltató számára ez minden zavarosság. Nem tudják, melyik webhelyet látogatják meg, vagy milyen információkat töltöttek le.

Ábra arról, hogyan védi a VPN az internetszolgáltatóktól

A VPN-k egy lépéssel tovább lépnek a dolgokon. Kicserélik az ISP-hez rendelt IP-címet a VPN szerverhez tartozóhoz.

Az IP-csere azt jelenti, hogy bármelyik webhelyhez vagy online szolgáltatáshoz, amelyhez hozzáfér, nincs fogalma, hogy valójában beszélgetnek veled. Azt is gondolják, hogy bárhol a VPN-kiszolgálón helyezkedik el (ami egy teljesen más országban lehet), nem pedig ott, ahol valójában vagy.

A VPN használatának hátránya, hogy magánéletének védelme terhét az ISP-től a VPN szolgáltatóra hárítja. Amikor csatlakozik hozzájuk, a VPN ugyanolyan képes nyomon követni az online tevékenységeket, mint az internetszolgáltató korábban.

Ez az oka annak, hogy kritikus fontosságú egy olyan VPN kiválasztása, amely szigorú naplózási tilalmú politikával rendelkezik, és a betartásának nyilvántartása. Mindaddig, amíg óvatosan választja meg a választását, nincs jobb módja anonimnak maradni online, és internetszolgáltatóját sötétben hagyni, mint egy VPN-sel.

Használja a Tor-ot

Egy másik kiváló módszer az Internet szolgáltatónak az online tevékenységek nyomon követésének megakadályozására a Tor használata. Ez egy titkosított hálózat, amelyet az alapoktól kezdve kifejezetten a felhasználói adatvédelemre terveztek.

Tor a hagyma útválasztásnak nevezett technikát alkalmazza. Véletlenszerű útvonalat hoz létre az adatokhoz, és továbbítja azokat a csomópontokon (vagy szerverekön) keresztül a világ bármely pontján, mielőtt elérné a végső rendeltetési helyet.

A VPN-hez hasonlóan a Tor hálózaton mindent titkosítunk. Tehát ismét az internetszolgáltatónak nincs módja megtudni, hogy hova megy online, vagy mit tölt le.

Ábra, amely szerint a Tor használata leállíthatja az internetszolgáltató nyomon követését

A Tor problémája az, hogy csak böngészéshez működik. Nem védhet vele más szoftvert (például BitTorrent ügyfelet) vagy eszközt (például a táblagépet).

Ez szintén hírhedten lassú, és csökkentheti az internet-kapcsolat feltérképezését. A Tor hálózatot alkotó több ezer csomópont önkéntes működtetésű, és sajnos a használt hardver a legjobb esetben gyakran közepes.

Használjon proxyt

Egy kissé kevésbé gyakori, bár még mindig széles körben alkalmazott módszer, néhányunk közülünk úgy dönt, hogy megállítja az ISP-adatgyűjtést.

Egy proxy, mint például a VPN, az internetes forgalmat egy kiszolgálón keresztül irányítja, megakadályozva az internetszolgáltatót, hogy megtudja, milyen online erőforrást használ. Ennek ellenére véget ér a hasonlóságok.

A proxyk diagramja elrejti a böngészési előzményeket az ISP-től

A proxyk nem használnak titkosítást. Tehát, még akkor is, ha az internetszolgáltató nem látja, hová kapcsolódik, mégis elemezheti adatainak tartalmát.

Ha például letölt valamit, aminek nem kellene lennie, akkor tudni fogják.

Mint a Tor-csomópontok esetében, a legtöbb proxyt önkéntesek is üzemeltetik. A titkosítás hiánya lehetővé teszi az adatok kezelését a proxy szerver szintjén. Ha megbízhatatlan forrásból származó proxyt használ, akkor egy nap rosszindulatú programokkal fertőzött lehet (ez egy viszonylag ritka és szélsőséges eset, de megtörténik).

Használja a HTTPS-t

Végül, a legalapvetőbb dolog, amellyel megakadályozhatja az internetszolgáltatót a tevékenysége nyomon követésén, az, hogy kapcsolódik a HTTPS protokollt használó webhelyekhez..

A HTTPS titkosítja a böngésző és a meglátogatott webhely közötti kapcsolatot. De amint már említettük, az internetszolgáltató továbbra is elég sok információt megtudhat arról, amit csinál.

Tudni fogják minden meglátogatott webhely címét. Az Internet szolgáltatója pontosan tudja, mikor kapcsolódott a webhelyhez, és mennyi adatot töltött le belőle.

Ennek ellenére a HTTPS kapcsolatok legalább kis mennyiségű adatvédelmet biztosítanak, ezért érdemes ezeket bármikor használni. Sokkal jobb, mint semmi.

Van egy böngésző-bővítmény, amelyet túlságosan úgy is hívhat, mint a HTTPS visur, amely automatikusan engedélyezi a biztonságos kapcsolatot, ha egy webhely támogatja.

A HTTPS használatát a proxykkel is kombinálhatja, hogy olyan valami olyat kapjon, amely szinte hasonlít a VPN-re. Az előbbi biztosítja a titkosítást és megakadályozza az ISP-adatok ellenőrzését, az utóbbi elrejti az ISP-től az online erőforrást, amelyhez csatlakozik..

További információ a VPN-ekről és az ISP-követésről

A fenti négy lehetőség közül, amelyek az internetszolgáltatók nyomon követését és megfigyelését tartják fenn, a VPN-k a legteljesebb és legkényelmesebb megoldás. Ez az, amire a legtöbb ember (köztük magam is) hajlandó vonzani. Mint ilyen, mélyítsük be őket még egy kicsit.

Mit néz ki az internetszolgáltató, amikor VPN-t használok?

VPN használatakor az internetszolgáltató nem látja, mely webhelyeket látogat meg, vagy milyen online szolgáltatásokat használ. Nem tud beletekinteni az Ön által küldött vagy fogadott adatokba sem. Csak titkosított információkat láthat, amelyek az eszköz és a szerver között utaznak.

Másképpen fogalmazva, amikor csatlakozik egy VPN-hez, az internetszolgáltató látja egy csomó megfejthetetlen részletet, amely az interneten ismeretlen helyre érkezik, vagy onnan érkezik..

Tudni fogja az internetszolgáltató, hogy VPN-t használok

Hacsak nem tesz külön lépéseket a VPN használatának elrejtésére, az internetszolgáltató rájön, hogy használ egyet (természetesen feltéve, hogy érdekelnek a kinézetnél).

Az internetszolgáltató tudja az egyetlen adatot, amelyhez a VPN-kiszolgálóhoz kapcsolódik. Nem nehéz kitalálni, hogy a kiszolgáló valóban VPN-kiszolgáló, és innen onnan, mely szolgáltatóhoz tartozik.

Ennek ellenére a VPN-ek az országok túlnyomó többségében teljesen legálisak, és még soha nem hallottam olyan internetszolgáltatóról, amely az ügyfelek büntetéséért az.

Mi lenne, ha olyan helyen él, ahol a VPN használata nem engedélyezett? Vagy ha valamilyen okból igazán nem igazán akarja, hogy az internetszolgáltató tudja, hogy VPN-t használ?

Ezen esetek egyikében sok szolgáltató felajánlja és eltakarja a VPN szolgáltatást. Speciális technológia alkalmazásával megakadályozzák a VPN észlelését, és lehetővé teszik számukra, hogy bármely ISP radar alá csússzanak.

Lehet egy ISP blokkolni a VPN-eket

Elméletileg igen, az Internet szolgáltatója képes lesz blokkolni egy VPN-t. A gyakorlatban ez nem olyan, ami miatt aggódnia kell, különösen azokban az országokban, ahol a VPN használata legális.

A VPN-kapcsolat letiltása elsősorban a használt protokolltól függ. A PPTP például egy könnyű célpont. Egyetlen portot használ, amelyet bármilyen tűzfal könnyen blokkolhat.

Más protokollok azonban sokkal trükkösebbek lehetnek a kikapcsoláshoz. Vegye ki az OpenVPN-t (amelyet szinte minden szolgáltató támogat). Konfigurálható bármilyen tetszőleges port és TCP vagy UDP használatára, ami sokkal inkább mozgó célpontjává válik.

Az OpenVPN beállítható úgy is, hogy működjön a 443 TCP porton, ahol történik a normál HTTPS webböngészés.

Ebben az esetben, annak ellenére, hogy VPN-t használ, úgy fog kinézni, mintha csak egy olyan webhelyet látogat meg, ahol a HTTPS-t használják (gondoljuk, hogy a Gmail vagy az online banki szolgáltatások). És mivel a port blokkolása megakadályozná ezeket a szolgáltatásokat, ez valójában nem választható.

Hogyan használhatunk VPN-t az ISP-figyelés megakadályozására

A VPN-rel való beállítás és megtiltása, hogy az internetszolgáltató megtiltja magát, meglehetősen egyszerű. Ez a lépés:

  1. Keressen egy VPN szolgáltatót, amely legjobban megfelel az Ön igényeinek. Íme néhány szempont, amelyet figyelembe kell venni, amikor kiválaszt, és ha érdekli, a jó szolgáltatások listája, amelyek kiindulási pontként használhatók a keresésnél.
  2. Iratkozzon fel a szolgáltatásra.
  3. Töltse le és telepítse a kiválasztott szolgáltató webhelyén az ügyfél eszközét vagy platformját. Bármely jobb VPN-nek lesz szoftvere legalább Windows, MacOS, Android és iOS számára.
  4. Indítsa el az ügyfelet, és válassza ki a kiszolgálót, amelyhez csatlakozni szeretne. A választott dönt attól függ, mit próbál tenni. Például a lehető leggyorsabb kapcsolat elérése érdekében valószínűleg csak egy olyan szervert szeretne, amely közel áll a tartózkodási helyéhez. Az USA Netflix blokkolásának feloldásához azonban szerverre van szükség az Egyesült Államokban.
  5. Minden készen állsz. Használja az internetet, ahogy általában. Mindennek ugyanúgy kell működnie, mint VPN nélkül, kivéve, ha az internetszolgáltató már nem tudja figyelni a forgalmat.

Érdemes megjegyezni, hogy sok szolgáltatónak lehetősége van kliense elindítására és a VPN-hez való automatikus csatlakozásra, amikor a készüléket bekapcsolja. Lehetőség van arra, hogy fontolja meg, ha minden nap egész nap sötétben kívánja tartani az internetszolgáltatóját.

Használhatok egy ingyenes VPN-t az ISP-követés leállításához

Az ingyenes VPN-k trükkösek lehetnek. Van néhány tisztességes, de a túlnyomó többségtől távol kell maradnia. Ezek használata ugyanolyan rossz, ha nem is legrosszabb, mint ha hagyja, hogy az internetszolgáltató figyelje a forgalmat.

Az egyik dolog, hogy az ingyenes szolgáltató nem jótékonysági tevékenység. Pénzt kell keresniük, és gyakran ezt megteszik a felhasználói tevékenységek nyomon követése és értékesítése révén. És pontosan ezt akarja elkerülni az internetszolgáltató kikapcsolásával.

Az értékesítési adatok a jéghegy csúcsa is lehetnek. Lehet, hogy foglalkoznia kell a hirdetés-befecskendezéssel, a gyenge titkosítással és a lassú teljesítménnyel. Rengeteg különbség van az ingyenes VPN és a fizetett VPN között, amelyek a költségek ellenére a mérleget az utóbbi használatához irányítják..

Végső gondolatok

Az internetszolgáltató mindent lát, és mindent tud arról, amit online tesz. A magánélet és az anonimitás nem létezik. De most már tudja, hogy meg lehet csinálni valamit.

Hatékony módon akadályozhatja meg az internetszolgáltató követését, és elrejti az internetes tevékenységeit. És függetlenül attól, hogy VPN-t, Tor-t vagy a többi említett módszert használ-e, egy dolog biztos. Viszont a kezedben leszel, pontosan úgy, ahogy kellene.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me