Megosztott és dedikált VPN IP-címek

Amikor különféle VPN-szolgáltatókat néz, gyakran látja megemlíteni a megosztott IP és a dedikált IP kifejezéseket. Attól függően, hogy mire szándékozik VPN-t használni, hozzáférésre van szüksége az egyikhez vagy a másikhoz (vagy mindkettőhöz).


Szóval hogyan tudja pontosan, milyen típusú VPN IP-re van szüksége? Ez könnyű. A kettő közötti különbség megértésével. Ha megteszi, a választás egyértelmű.

Mi a VPN IP?

Mielőtt megnézném, hogy a megosztott és dedikált IP VPN hogyan különböznek egymástól, fontos egy kicsit visszamenni, és megérteni, hogy mi a virtuális magánhálózati IP..

Bármikor hozzáférhet az internethez, a készülékhez IP-címet rendel. Gondoljon rá, mint például a számítógépes világ, amely megegyezik az otthoni levelezési címmel.

Az IP-nek köszönhetően, amikor adatokat küld az eszközéről, egy használt webhely vagy más online szolgáltatás tudja, honnan származnak ezek az adatok. Hasonlóképpen, ha valakinek bármilyen információt vissza kell küldenie neked, akkor tudja, hová kell mennie.

Otthon az eszköz általában IP-címét kapja meg az internetszolgáltatójától (ISP). De ha VPN-en keresztül fér hozzá az internethez, a dolgok kicsit másképp működnek.

A VPN elrejti az internetszolgáltató által kiosztott IP-t, és helyettesíti a sajátjával. Ez a VPN IP lesz a kifelé fordított cím. Ettől a ponttól kezdve a VPN-kiszolgáló középhelyzetben fog működni, és automatikusan továbbítja az Ön számára szánt adatokat az otthoni IP-címre..

Visszatérve az otthoni levelezési cím analógiájához, olyan, mint egy e-mail továbbítási szolgáltatás igénybevétele.

A VPN által az eszközhöz rendelt pontos IP néhány dologtól függ. A VPN-kiszolgáló helye és példánya, amelyhez csatlakozik, egy. És az is, hogy a VPN szolgáltatója megosztott vagy dedikált IP-ket használ-e.

Mi a megosztott VPN IP-cím

A megosztott (vagy dinamikus) IP-cím messze a VPN-k által használt leggyakoribb IP-típus. Így működik.

Akkor kezdődik, ha minden VPN szerver rendelkezik IP-készlettel, amelynek mérete tíz vagy akár több száz címig terjedhet. A pontos számot a VPN-szolgáltatótól függ (és ezek között változhat).

Amikor olyan VPN-felhasználók, mint te, vagy én, csatlakozunk egy megosztott IP-kiszolgálóhoz, akkor az IP-k hozzárendelik a készletből az eszközünkhöz. Végül, mivel egyre többen csatlakoznak ugyanahhoz a szerverhez, a medence kiszárad.

Amikor ez megtörténik, ahelyett, hogy valakit elfordítana, a címeket újrafelhasználni kezdi, és több ember végül ugyanazt a VPN IP-t használja (innen a „megosztott IP” név). Mindez átlátható módon történik a színfalak mögött.

Az, hogy hányan végezzünk el egyetlen IP-címet, attól függ, hogy a VPN-szolgáltató hogyan dönt a szerver konfigurálásáról. De lehet több tucat vagy annál több.

A megosztott IP VPN működésének vázlata

Ha több felhasználó ugyanazon a címen van, számos előnye van. De, mint mindennek, van néhány hátránya.

Előnyök

 • Kiváló magánélet és névtelenség
 • Jobb választás a szerver helyéről
 • Alacsonyabb előfizetési költség

Messze a dinamikus VPN IP-cím legnagyobb előnye a magánélet és az anonimitás.

Ha egy IP-t sok ember oszt meg, a cél végén lévők számára (weboldal, egy másik P2P kliens stb.) Nagyon nehéz kiszámítani, ki mit csinál.

Maga a VPN-szolgáltató néha mégis összerakhatja a dolgát. Végül is, ismeri az igazi IP-t adattovábbítás céljából.

De az internet többi részére, sok szerencsét. Hacsak valaki nem hivatkozhat több adatpontra, beleértve a szolgáltató által vezetett naplókat is, a feladat lehetetlen. Mellesleg, ezért az igazi névtelenséghez nincs naplózás nélküli VPN-re szükség.

Az alacsonyabb költség a megosztott IP-k további előnye. Ha egy címet több felhasználó újra felhasználhat, akkor a VPN-társaság könnyebben és olcsóbban kezeli a dolgokat. Mindenki azonos módon bánik, és nincs kivétel annak kezelésére. Kevesebb hardverre is szükség van.

Mindkettő alacsonyabb működési költségeket jelent a VPN számára. Versenyképes piac, tehát ezeket a megtakarításokat ezután megfizethető előfizetések formájában adják át Önnek.

A dinamikus IP VPN általában azt is jelenti, hogy több hely lesz a csatlakozáshoz. Végül a legtöbb felhasználó az megosztott IP-ket kívánja. Tehát csak akkor van értelme, ha a VPN-ek pénzt fektetnek be.

Nem ritka, hogy egyetlen szolgáltató kínál ezer dinamikus IP-szervert a világ 50 (és néha 150) vagy több országában. Ha például egy kis európai ország földrajzilag blokkolt tartalmához kell hozzáférnie, akkor meg kell osztania a megosztott IP-t.

hátrányok

 • Erőforrások megosztása más felhasználókkal
 • Büntetés mások rossz viselkedéséért

Mindennek van hátránya, beleértve a megosztott VPN IP-ket. A legnyilvánvalóbb probléma a teljesítmény.

Ha IP-t oszt meg sok más felhasználóval, akkor más szerver erőforrásokat is megoszt. Ezek az erőforrások tartalmazzák a hálózati sávszélességet, a memóriát és a CPU-kat.

Még csak egy, hatalmas mennyiségű adatot letöltő személy is befolyásolhatja a szerver teljes teljesítményét. Más szavakkal, ugyanazon megosztott IP-n mindenki fizeti az árat más emberek cselekedeteinek.

A probléma megoldása érdekében a VPN-szolgáltatások gyakran több kiszolgálót futtatnak egy helyen. Amikor egy szerver túl elfoglalt, az új felhasználók csatlakoznak egyhez, amelyik még nem. Terheléselosztásnak nevezzük.

A dinamikus IP VPN-ek másik hátránya, hogy más emberek cselekedetei befolyásolhatják internet-élményét.

Például, ha egy IP-n túl sok felhasználó egyidejűleg használja a Google-t, akkor a Google szerint spam. Ennek legvalószínűbb következménye az, hogy ki kell töltenie egy reCAPTCHA-lekérdezést (mint az alábbi), mielőtt a Google folytatná. Ez idegesítő lehet.

A Google reCAPTCHA-t egy dinamikus VPN IP okozta

A webhelyek feketelistára adhatnak egy IP-t a rossz viselkedés miatt. Ha a megosztott VPN IP-címből valaki a múltban spammel emelt egy webhelyet, akkor a címhez való hozzáférést most meg lehet tagadni.

Ebben a helyzetben újból csatlakoznia kell a VPN-hez, és más IP-címet kell szereznie. Esélye van, hogy megkapod. Bár az ilyen típusú feketelisták nagyon ritkán fordulnak elő (csak néhányszor találkoztam vele), ezt meg kell tudni, ha megosztott IP-t használnak..

Végül személyesen fontolóra veszem, hogy egyszer egy kék holdban ki kell töltenem a reCAPTCHA lekérdezést, vagy leginkább kisebb kényelmetlenséget kell a VPN-hez kapcsolódni az interneten sokkal javított névtelenség miatt..

Legjobb felhasználások megosztott VPN IP-hez

Tekintettel a dinamikus VPN IP-cím előnyeire és hátrányaira, az egyik a következőképpen használható:

 • Privát és névtelen böngészés
 • Anonim peer-to-peer és torrent letöltések
 • A földrajzilag korlátozott tartalom feloldása

Közös IP-címet használó VPN-szolgáltatók

Ha a megosztott IP-címre van szüksége, akkor a jó hír szinte minden szolgáltató számára elérhető. Noha elismerik, hogy egyesek jobban teljesítik, mint mások. Itt található egy olyan VPN-ek listája, amelyeket szerény véleményem szerint a legjobb választásnak tartok.

Mi az a dedikált VPN IP cím?

A statikus VPN IP-címek (mivel a dedikált IP-ket is néha hívják) sokkal ritkábbak, mint a dinamikus testvérek. Csak néhány fogyasztói VPN-szolgáltatás kínál számukra.

Egyszerűen fogalmazva: a dedikált IP az Ön saját magán IP-je, amelyhez senki másnak nincs vagy soha nem lesz hozzáférése.

Ha statikus IP-t vesz egy VPN-szolgáltatótól, akkor egy és egyetlen szerverükhöz rendelik azt a választott földrajzi helyen. Ezután meg fogják kötni az IP-t a fiókoddal, ügyelve arra, hogy csak Ön csatlakozzon hozzá.

A dedikált IP VPN működésének vázlata

Olyan, mintha egy második otthoni IP-címe lenne, kivéve, ha ez a hely ezer mérföldre van, talán egy egész másik országban.

Előnyök

 • Ugyanaz az IP-cím minden csatlakozásnál
 • Kevésbé valószínű, hogy streaming és szerencsejáték-szolgáltatások feketelistájába kerülnek
 • Nincs büntetés mások rossz viselkedéséért
 • Kevesebb erőforrás-megosztás másokkal
 • Lehet gyorsabb

A dedikált IP-cím előnye, hogy egyszerűen nem változik. Minden alkalommal, amikor csatlakozik a VPN-hez, pontosan ugyanazt az IP-címet kapja, garantáltan. Ez sok helyzetben nagyon jó dolog lehet.

Az IP konzisztenciájának kérdése például az online banki szolgáltatások elérésekor számíthat.

Ha minden alkalommal más IP-ről jelentkezik be a fiókjába, akkor a jelzők fel lesznek emelve. A bankok nagyon gyanakvók az ilyen magatartás iránt (és jó okkal). Még ideiglenesen zárolva is lehet, amíg meg nem tudja erősíteni személyazonosságát (általában telefonhívással). A statikus IP azt jelenti, hogy nincs piros zászló.

Vannak olyan esetek, amikor érdemes engedélyezni az IP-címek listájára való felvételét, mivel az egyetlen szolgáltatás megengedett. Ezt általában biztonsági célokból végzik. Ha IP-je minden alkalommal megváltozik, amikor az internetet használja, akkor egyértelmű, hogy a ballista nem fog működni.

A statikus IP-címeket sokkal kevésbé valószínű, hogy különféle streaming szolgáltatások vagy játékplatformok feketelistájába sorolják, akik a VPN használatával összevonják a homlokát. Gondolj a Netflix, a Hulu, a BBC iPlayer vagy a Steam kedvelőire.

Amikor egy ilyen szolgáltatás több tucat különböző eszközt lát el, hogy ugyanazzal a címen egyszerre férnek hozzá szervereikhez, akkor tudják, hogy ez megosztott VPN IP. Nincs olyan egyéb használati minta, amely megmagyarázhatja ezt. Idővel ez az IP tiltásra kerül.

Mivel csak egy ember használ statikus IP-t (te), általában a radar alatt repülnek.

További címzett előnye, hogy elkerüli a „rossz szomszéd” hatást. Ismét senki sem használja az IP-t. Nem jelölhető meg valaki más által elkövetett rossz viselkedés miatt ugyanúgy, mint a megosztott IP.

Nincs több Google reCAPTCHA.

Végül a statikus IP-k gyorsabban végződhetnek. Mivel nem osztja meg IP-jének sávszélesség-elosztását másokkal, kapcsolata nem fog látni lelassulásokat tevékenységeik eredményeként.

hátrányok

 • Csökkent névtelenség
 • Néhány többletköltség

A dedikált VPN IP-k jelentős hátránya, hogy online tevékenységei sokkal kevésbé anonimak.

Megosztott IP-vel rejtőzik a tömeg között. Tucat másik ember egyidejűleg ugyanazon a címen fér hozzá az internetes erőforrásokhoz a világ minden tájáról. Bárki kitalálja, ki valójában mit csinál.

Ha azonban csak a készüléket használja egy IP-n, az internettel kapcsolatos tevékenységek visszakeresése sokkal egyszerűbb feladat lesz.

A statikus IP-címek többletköltséggel járnak. Ezek extra beállítást és karbantartást igényelnek a VPN-szolgáltatótól. Noha az ár általában csak néhány dollár havonta, néhányunk számára ez valószínűleg üzletkötő.

Legjobb felhasználások dedikált VPN IP-hez

A statikus VPN IP-címek a következő esetekben működnek a legjobban:

 • Online pénzügyi szolgáltatásokhoz vagy más magas biztonságú webhelyekhez való hozzáférés
 • Hozzáférés streaming (Netflix, Hulu, BBC) vagy játék (Steam) szolgáltatásokhoz, amelyek feketelistára teszik a VPN IP-ket
 • Ha IP-engedélyezésre van szükség
 • Könnyű internetes böngészés (vagyis a Google idegesítő reCAPTCHA -jának elkerülése)

Mi az a dedikált IP VPN?

A dedikált IP VPN egyszerűen egy VPN szolgáltatás, amellyel statikus IP címet kaphat. Általában korlátozott számú kiszolgálóhely található, amelyre dedikált IP-k telepíthetők, jóval kevesebb, mint a VPN által kiszolgált kiszolgálók teljes helyének száma..

Minden VPN kap statikus IP-t?

Csak néhány fogyasztói VPN-szolgáltatás nyújt lehetőséget statikus IP-cím megvásárlására. A csokor legjobbja a PureVPN és a NordVPN.

A dedikált IP-cím megszerzésének költségei a PureVPN-rel havonta 1,99 USD (a szokásos előfizetési díjak mellett). Statikus IP-ket kínálnak a következő országokban:

 • Egyesült Államok
 • Egyesült Királyság
 • Ausztrália
 • Kanada
 • Németország
 • Hong Kong
 • Málta
 • Singapore

A NordVPN viszont évente 70 dollárt számít fel statikus címért (ismét a szokásos előfizetésed mellett), amely havonta 5,83 dollárba kerül. A NordVPN használatával lehetősége van az IP beállítására a következő helyek egyikén:

 • Egyesült Államok (Buffalo)
 • Egyesült állam (Dallas)
 • Egyesült állam (Los Angeles)
 • Egyesült állam (Matawan, NJ)
 • Egyesült Királyság (London)
 • Németország (Frankfurt)
 • Hollandia (Amszterdam)

Melyik VPN IP-típus jobb?

Az, hogy statikus vagy dinamikus VPN IP-cím jobb-e, végső soron attól függ, hogy mit teszel.

Ha a magánélet és az anonimitás a legfontosabb célja, akkor kétségtelenül a megosztott cím a legjobb választás. Ez vonatkozik mind az internetes böngészésre, mind a P2P forgalomra.

Ha azt szeretné, ha egy kisebb országba blokkolt tartalmat szeretne megtekinteni, akkor a dinamikus IP az egyetlen módja annak, hogy ezt megtegye.

Másrészt, minden olyan tevékenységnél, ahol biztonsági ügyek vannak (például banki szolgáltatások), vagy olyan szolgáltatások által nyújtott tartalmakhoz való hozzáféréshez, amelyek jellemzően blokkolják a VPN-ket (a világ Netflixeit), a statikus VPN IP egyértelmű nyertes.

Azt is vegye figyelembe, hogy ha a PureVPN vagy a NordVPN segítségével dedikált IP címet szerez, automatikusan hozzáférést kap a megosztotthoz. Annak a képességének köszönhetően, hogy váltani tud egymás között, mindkét világ legjobbját megkapja.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me