Mi az IP cím?

Az IP-cím, röviden az Internet Protocol címe, egy számsor, amelyet a hálózathoz csatlakoztatott eszköz ábrázolására használnak. Minden okostelefon, számítógép, útválasztó, intelligens TV, stb., Bármilyen típusú hálózatot használ, az azonosítja őket.


Az IP az, amely lehetővé teszi az eszközök számára, hogy adatokat küldjenek egymásnak. Ez egy olyan jelölő, amely lehetővé teszi az útválasztók, kapcsolók és kábelek létrehozását, amelyek az internetet (és bármilyen más számítógépes hálózatot) alkotják, megtudja, honnan jön az átmenő adat, és hová megy..

Csakúgy, mint az utcai címed elmondja a barátainak, családtagjainak és a postásnak, hogyan kell megtalálni a házat, az IP-címek ugyanazt teszik a hálózathoz csatlakoztatott eszközökre.

A standard IP négy számjegycsoportból áll, a 0–255 tartományban. Az egyes csoportokat egy időszak választja el. Íme egy példa egy IP-címre:

216.58.217.110

Ha kíváncsi lett és rákattintott a fenti címre, akkor megnyitnia kellett volna a Google kezdőlapját a böngészőjében. Ennek oka az, hogy a fenti példában szereplő IP egyike a sok közül azoknak a szervereknek, amelyeket a Google használ a keresőmotor házigazdája számára (legalábbis az, ahogy ezt írom).

Más szavakkal, ez a cím, ahol a Google keresőmotorja él.

Dinamikus IP és statikus IP

Most, hogy (remélhetőleg) megértette, mi az IP-cím, bonyolítsuk le kissé a dolgokat. Tudta, hogy egyes eszközök az internethez való kapcsolódáskor más IP-vel rendelkeznek?

Azoknak az eszközöknek, amelyek IP-je nem változik, statikus IP-címmel (dedikált vagy rögzített néven is ismert) kell rendelkezni. Azoknak, akik minden egyes kapcsolatról eltérő címet kapnak, megvan az az úgynevezett dinamikus IP.

A dinamikus IP-k nem feltétlenül változnak minden alkalommal. Időnként valóban visszaáll minden kapcsolatnál. Más esetekben azonban csak akkor, ha egy bizonyos idő eltelt. Az egész a DHCP-kiszolgáló konfigurációjától függ, amely az útválasztót, a modemet vagy más hálózati hardvert adja hozzá az IP-t.

Példák IP-címekre

A statikus IP-ket általában a szerverekhez és a közszolgáltatásokhoz használják (mint például a fenti Google keresőmotor-példa), mivel kritikus jelentőségű a felhasználók számára, hogy igény esetén kapcsolódhassanak hozzájuk..

Amikor beír egy webhely URL-t (például a google.com) a böngészőbe, eszköze egy óriási IP-címek felsorolását veszi igénybe, amelyet regisztrátornak hívnak. A regisztrátor ezután megmondja az eszközének annak a webhelynek a pontos IP-jét, amelyet megpróbál elérni.

Olyan, mintha egy vállalkozás telefonszámát a sárga oldalakon keresi (azoknak, akik még mindig emlékszem rájuk).

Ha a meglátogatni kívánt webhelyet kiszolgáló szerver címe véletlenszerűen megváltozott, akkor az internet böngészése gyorsan kivitelezhetetlenné válik, ha nem is lehetetlen..

A dinamikus IP-címeket viszont általában olyan célokra használják, mint otthoni internet-kapcsolatok vagy nyilvános Wi-Fi hotspotok. Alapvetően minden, ami nem nyújt szolgáltatást a világ többi része számára.

Senkinek sem számít, ha okostelefonja néhány óránként megváltoztatja az IP-t. Mindaddig, amíg a hardver, amellyel beszélt (mint például az otthoni útválasztó), ismeri a változást, és továbbra is adatokat küldhet a megfelelő helyre, minden rendben.

Olyan, mintha új házba költözne, és értesítené az Amazonot, hogy most küldje el csomagjait másutt.

A dinamikus és statikus IP-k oka

Akkor miért a két típusú IP? Egyszerűen azért, mert különben nem lenne elég cím minden internethez csatlakoztatott eszközhöz.

A nagyon speciális felhasználásokra fenntartott IP-tartományok (például a belső, nem internetes számítógépes hálózatok) figyelembevétele után az egész internetre csak 3 706 452 992 IP-cím áll rendelkezésre.

Jelenleg több mint 4,2 milliárd internetfelhasználó van a világon, sokan közülük több készülékkel rendelkeznek. Tehát mindössze 3,7 milliárd IP nem csökkenti azt. Ezért a megosztás a dinamikus hozzárendelés révén feltétlenül szükséges.

Vagyis mindaddig, amíg egy teljesen új típusú IP-címet, az IPv6 néven ismertté válnak, széles körben használják.

IPv4 vs. IPv6

Technikailag az IP-címeket (mind a statikus, mind a dinamikus változat szerint), amelyekről eddig beszéltünk, IPv4 címeknek nevezzük. Részei egy olyan szabványnak, amely maga az internet megelőzi. A számítógépes hálózatok akkoriban ritkán léteztek a főiskolai egyetemeken kívül.

Milyen az IPv4 cím?

Abban az időben a hálózati tervezők soha nem számítottak arra, hogy az internet, ahogyan azt már tudjuk, létezik és olyan nagyra növekszik, mint van. Soha nem fordultak elő nekik, hogy az körülbelül 4 milliárd nyilvános IP az IPv4 szabványon keresztül lehetetlen lesz.

De itt vagyunk. A rendelkezésre álló IPv4 címek kimerültek.

Tehát ideje pánikba esni? Messze van tőle. Az új, az IPv6 elnevezésű szabvány örökre meg fogja oldani az IP-cím hiányát.

Mi az IPv6 cím??

Az IPv6, akárcsak az IPv4 előde, számjegycsoportokat használ egyedi kombinációk létrehozására a hálózathoz csatlakoztatott eszköz ábrázolására. Van azonban néhány nagy különbség:

  • Tizedesjelek (csak számok) helyett a hexadecimális számjegyeket (amelyek tartalmaznak számokat és az a – f betűket)
  • A karaktercsoportok hosszabbak, három helyett négy digitálisat tartalmaznak
  • Több számjegyű csoport van, négy helyett nyolcig

Ezek a változások nem tűnnek soknak, de növelik az IP-k elméleti maximális számát 4,3 milliárdról (4 294 967 296) 340 alsó milliárdra (340 282 366 920 938 463 463 374 607 441 768 211 456). Most már sok IP-cím van.

Milyen az IPv6 cím?

A kettőspont elválasztja az IPv6 címcsoportokat, és az egyes csoportok vezető nulláit opcionálisan eltávolítják (ami azt jelenti, hogy egy egész csoport nem jelenik meg, ha csak nullákat tartalmazott).

Íme egy példa egy IPv6-címre:

2607: f8b0: 4004: 80c :: 200e

Ha kíváncsi, a fenti IPv6-cím ugyanazt a Google webszervert képviseli, mint a korábban felsorolt ​​IPv4-cím.

Ha azonban erre a verzióra kattintott, akkor valószínűleg nem érte el a Google kezdőlapját. Ha böngészője nem tudott csatlakozni, akkor lehetséges, hogy az Ön által használt internetszolgáltató (ISP) vagy a saját hálózati hardvere még nem támogatja az IPv6-ot. Ezt megerősítheti az IPv6 teszt futtatásával.

Végül az IPv6 felváltja az IPv4-et. De ne aggódjon, ha a sajátja még nem működik. Van időd. A szakértők elvárják, hogy az IPv4 legalább 2040-ig továbbra is használatban maradjon.

Mit lehet kapni egy IP-címről??

Az eszközéhez hozzárendelt IP-cím rengeteg információt mutathat rólad.

Első és legfontosabb: ha Ön a használt internetkapcsolathoz társított számlatulajdonos, az internetszolgáltató szó szerint megkeresi a nevét és a ház címét az IP-címről.

A kívülállók nem tudják azonosítani téged ebben a fokban (legalább az első lépésben). De könnyen összekapcsolhatják Önt a használt ISP-vel, mivel az ISP előre definiált hierarchikus IP-címtartományokat használ.

Így nyomon követik és találják meg a bűncselekményekért felelős feleket a rendőrség és a rendészeti szervek. Megvizsgálják a sértő IP-vel társított internetszolgáltatót, és tőlük megszerezik a felhasználói információkat.

Ha valaki rendelkezik a megfelelő erőforrásokkal, az IP-cím meglehetősen egyszerűen nyomon követhető az egyén számára.

De bárki a bűnüldözési szintű erőforrások nélkül bárki is pontosan szűkítheti az Ön IP-címét a helyére. Például bármelyik meglátogatott weboldal néhány kilométeren belül megtudja, hol van.

Ennek oka az, hogy számos ingyenes adatbázis található, amelyek felsorolják az összes ismert IP hozzávetőleges földrajzi területét. Az otthoni felhasználók számára a dinamikus címekkel a legjobb esetben pontatlan lesz az információ. De a használt adatkészletek folyamatosan javulnak.

Milyen online tevékenységeket lehet nyomon követni egy IP-n

Az IP-cím, akárcsak az otthoni cím, egy végpontot jelöl. Az IP-re vagy onnan érkező adatokat naplózhatja az a személy, aki irányítja az áthaladó hálózatokat.

Az Ön által használt összes webhely és online szolgáltatás forgalmi naplókat is vezet. Ez azt jelenti, hogy szinte mindent, amit online teszel, valaki nyomon követheti, valahol, és szinte minden lépésnél.

Ezzel a sok információval minden online tevékenység könnyen megtalálható egyetlen IP-címre. Ez egy hatalmas digitális ujjlenyomat.

Az IP-cím ujjlenyomatként nyomon követhető

Igaz, hogy a naplózást általában hálózati diagnosztikai célokra végzik. De ez az információ elérhető, elérhető és használható. Például az internetszolgáltatók, amelyek felhasználói tevékenységet hirdetnek a hirdetőknek (vagy bárki másnak, akit érdekel), egyre gyakoribbá válnak.

Hasonlóképpen, a szerzői jogok tulajdonosai agresszíven figyelik a peer-to-peer fájlmegosztást és a közvetlen letöltési szolgáltatásokat, összegyűjtve az illegálisan közzétett tartalmakhoz hozzáférő IP-ket. Ha valaha is szerzői jogi figyelmeztetést kapott az internetszolgáltatójától, ez egy ilyen tevékenységfigyelés eredménye.

Az IP-cím elrejtése

Most már ismeri, mi az IP, hogyan működik, és hogy mennyi információt tár fel az online tevékenységeiről. Mint láthatja, rengeteg oka van annak elrejtésére.

Hogyan csinálod, hogy?

A válasz egyszerű: használjon VPN-t. Dupla áron, a VPN a legegyszerűbb és leghatékonyabb módja az IP és minden online tevékenység elrejtésére.

Először, titkosított kapcsolatot hoz létre az eszköz és a valahol az interneten található VPN-kiszolgáló között. Ez azt jelenti, hogy senki, még az internetszolgáltató sem, nem tudja figyelni a forgalmat, és megtudhatja, mit csinál. Csak egy csomó rejtjelezett rejtélyt látnak.

Sőt, még jobb, ha VPN használata esetén a kívülállók nem látják az Ön valós IP-címét. Úgy tűnik, hogy az összes forgalom a használt szerverről származik, nem pedig az eszközről.

Mindaddig, amíg óvatosan kiválaszt egy olyan VPN-szolgáltatót, amely nem tart naplókat (itt talál egy listát), senki számára lehetetlen, hogy bármilyen online tevékenysége visszatérjen hozzád. Élvezheti a valódi névtelenséget, és hatékonyan megóvhatja IP-címét az ellenőrzéstől.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me