9 начина да повећате своју ВПН брзину

Како ВПН-ови постају све популарнији, многи од нас проводе добар део свог времена повезани на њега. На крају крајева, то је сјајан начин за откључавање геоблокираних или цензурираних веб локација и одржавање приватности и безбедности на мрежи.


Нажалост, коришћење чак и најбољих ВПН провајдера може резултирати смањеним перформансама на интернету. То је проблем који се обично показује као тромија или понекад чак и потпуно неупотребљива веза.

Како да направите ВПН брже

У неким случајевима успоравања крива је основна интернетска веза. У другима је то можда и сам ВПН. Било како било, ако се борите са лошом везом, постоји нада. Ево девет начина за убрзавање ВПН-а и истискање свих последњих делова из њега.

 1. Пребаците ВПН сервере

  Један од најчешћих узрока спора ВПН веза је ВПН сервер. Неколико је разлога зашто би то могло бити случај, од којих је први био географска удаљеност.

  Све се своди на ово: што даље сервер од вас, већа удаљеност коју подаци требају да пређу, спорија је веза.

  Већина провајдера вам омогућава да одаберете листу сервера широм света. Као први корак, ако то већ нисте учинили, испробајте онај који вам је најближи, а затим проверите побољшање брзине. То би могло бити тако једноставно.

  Ако већ користите најближи сервер, могуће је да се проблем налази у мрежној путањи између вас и тог сервера. У овом случају испробајте друге доступне сервере (у циљу најближег удаљеног) да бисте видели да ли можете да пронађете онај који боље функционише.

  Понекад сервер са којим сте повезани можда доживљава велику потражњу и постаје преоптерећен. Преласком на онај који је тренутно недовољно искоришћен (иако је можда још даље), можете решити било какве проблеме са брзином.

  Можда ћете требати више пута пребацивати сервере да бисте пронашли онај који вам даје најбоље перформансе.

 2. Покушајте са другачијим протоколом

  ВПН веза је шифровани тунел између вашег уређаја и ВПН сервера. Непрекидно гледа поглед на садржај вашег саобраћаја. За стварање овог сигурног тунела, ВПН провајдери користе различите протоколе и стандарде шифрирања.

  Међутим, није свака комбинација једнака. Неки дају предност сигурности и жртвују перформансе, док други раде супротно.

  Генерално посматрано, већина комерцијалних ВПН-ова користи ОпенВПН протокол. Отворени је извор и пружа добру равнотежу брзине и сигурности. У многим случајевима ћете можда моћи да пронађете другачију опцију која може боље да функционише у вашим специфичним околностима.

  Једна популарна алтернатива је позната као Л2ТП / ИПСец. С обзиром на прави сет услова, његово коришћење има добре шансе да побољша перформансе везе. Други протокол о којем вреди размислити је ППТП. Иако је ППТП обично најбржи, он је и најбезбеднији.

  Ако вас занима брзина, ППТП би вам могао бити најбољи улог. Само се немојте поуздати у то да ваше податке чувате од оних који су посвећени њиховом пресретању.

 3. Промените подешавања протокола

  Поред тога што у потпуности промените свој ВПН протокол, такође можете променити подешавања унутар сваког. То може довести и до приметног повећања брзине.

  Неке јавне мреже (па чак и неке приватне везе) ограничавају ВПН саобраћај да би умањиле потенцијалну злоупотребу. Те мреже такође могу да пате од нестабилности изазване одређеним подешавањима клијента. Обје ствари могу изазвати пустош на ВПН вези. Да бисте заобишли ове потенцијалне проблеме и побољшали перформансе, понекад је потребно променити подразумевану конфигурацију вашег ВПН софтвера.

  Једно подешавање за покушај промене је предност УДП-а над ТЦП-ом. Оба су протоколи који се користе за слање делова података путем интернета. Подразумевано, већина ВПН веза користи УДП, што је обично брже од две могућности. У неким случајевима, међутим, прелазак на ТЦП може резултирати бржом везом, посебно ако је основна мрежа нестабилна.

  Друго подешавање за покушај прилагођавања је порт који користите за свој ВПН. Пребаците га на 443. Овај порт користи оно што користи ССЛ (шифровани) веб саобраћај. Мреже га ретко блокирају или угасе јер би то ограничило нормално коришћење веба.

 4. Пребаците ВПН софтвер

  Већину времена клијентски софтвер који вам пружа ваш ВПН добављач претходно је конфигурисан да пружи најбоље перформансе са својом услугом. У неким случајевима, међутим, постојећи софтвер или подешавања на вашем уређају могу ометати стандардну конфигурацију тог софтвера за једну величину.

  Дефинитивно постоје случајеви када покушај другог софтверског пакета ВПН може побољшати резултате и дати брже интернет брзине. Ипак, пре него што се спустите овом стазом, имајте на уму да ће можда требати нешто напредније техничко знање.

  Будући да већина ВПН услуга користи ОпенВПН као њихов стандардни протокол повезивања, добро место за почетак је хватање ванилла ОпенВПН клијента. Ево где можете да га пронађете, наведен по оперативном систему:

  • Мицрософт Виндовс
  • Андроид
  • Аппле иОС / Аппле ОС Кс

  За упутства о конфигурисању софтвера обратите се свом добављачу ВПН-а, јер вероватно постоје одређена подешавања за сваку ВПН услугу. Већина пружалаца услуга нуди корак по корак водич на својим веб локацијама за подршку и то је најбоље место за почетак.

 5. Омогући Сплит туннелинг

  У неким случајевима захтјеви које постављате на своју ВПН везу већи су него што веза може да се поднесе, обична и једноставна. Ако користите више апликација са интензивном пропусношћу одједном, а неке од њих не можете (или не желите) искључити да реше ваше проблеме са брзином, неколико ВПН провајдера нуди другу опцију. То се зове подијељено тунелирање.

  Подијељено тунелирање омогућава вам да одредите који промет иде преко ВПН-а, а који излази нешифриран путем ваше редовне интернетске везе.

  Ако ваш ВПН провајдер дозвољава употребу дељеног тунелирања, следите њихова упутства да бисте исправно радили. Без обзира како имплементирају ову функцију, ствари ће се сводити на прецизирање који саобраћај треба изузети из ВПН тунела и који треба да укључи.

  У неким случајевима ћете можда моћи да користите и обрнуто подељено тунелирање. Ова метода вам омогућава да одредите само саобраћај који мора користити ВПН, а не да из њега искључите велики број програма или врста промета. Инверзно подељено тунелирање је одлична опција ако користите ВПН да бисте избегли ограничења региона или заобишли блокове садржаја које је поставила ваша држава или ИСП..

 6. Проверите ваш Интернет сервис

  Ако након испробавања свега горе наведеног, и даље доживљавате мале брзине приликом приступа веб локацијама или другим мрежним сервисима са ВПН-ом, следећа ствар коју требате да ураде је да ли је крива ваша основна интернетска веза..

  Прво се искључите са ВПН-а. Прекид везе осигурава да ваши подаци иду директно преко стандардне интернетске везе и да се не преусмеравају преко ВПН сервера.

  Када то учините, покрените тест брзине да бисте утврдили перформансе вашег интернета. Ако су резултати субпар, управо тако, уклонили сте ВПН као извор проблема.

  Ако претпоставимо лоше резултате, можете покушати поново покренути интернет модем (ако сте на кућној вези) или покушати да пребаците на другу жаришну тачку ако је доступна. Ако ниједан од ових корака не реши проблем, нажалост, мораћете да се позабавите својим даватељем интернетских услуга или власником хотспот-а..

 7. Проверите Ресурсе система

  Понекад је узрок спора ВПН веза ближе кући него што можете да схватите. Због тога је такође паметно проверити да ли неке апликације на вашем уређају узимају превелику количину пропусне ширине.

  На пример, ако сте оставили свој БитТоррент клијент отворен у позадини, а он тренутно поседује двадесет и седам других клијената, шансе су да су разлог вашег успоравања.

  Да бисте брзо сазнали који програми које покрећете могли би да везују вашу везу, погледајте менаџер задатака свог уређаја. Ево како да приступите њему (или његовом еквиваленту) на најпопуларнијим оперативним системима:

  • Мицрософт Виндовс: Менаџер задатака
  • Андроид: Позадинске апликације
  • Аппле иОС: Апп Свитцхер
  • Аппле ОС Кс: Монитор активности

  Добро је затворити све програме или апликације које вам нису потребне. То би могло ослободити непотребно кориштену пропусност на вашој ВПН вези. Чак и ако апликације не користе интернет, њихово затварање и даље ће ослободити системске ресурсе, што сигурно неће наштетити.

 8. Користите жичну везу

  Ових дана већина нас се повезује на интернет путем Ви-Фи-ја. Далеко је то најпогоднији и мобилни начин за успостављање интернета. Нажалост, бежичне везе су подложне сметњама других уређаја, изградњи структурних компоненти, па чак и кућанских уређаја. Да бисте стекли бољу везу, можда ћете морати да идете у стару школу.

  Ако користите уређај са Етхернет портом, користите мрежни кабл за додавање директно у ваш рутер или модем. Жична веза осигурава да ваш уређај има јасан и непрекидан пут до интернета. Елиминира било које проблеме Ви-Фи сметњи из једнаџбе и приближава вам корак ближе проналажењу узрока спорости вашег ВПН-а.

  Ако не можете да користите жичну везу, анализирајте Ви-Фи да бисте поново проверили да ли користите најоптималнија подешавања. Промјена локације (на примјер, прелазак на други крај кауча, на примјер) може такође помоћи.

 9. Испробајте још један ВПН

  Нажалост, постоје неки узроци спорих перформанси ВПН-а који су у потпуности изван ваше контроле – ствари попут хардвера субпар мреже или лош балансирање оптерећења ВПН сервера. У тим случајевима не можете учинити ништа како бисте превазишли проблем осим преласка на другог добављача.

  Пребацивање ВПН провајдера је ваша последња могућност ако сте испробали свако друго средство за поправљање споре ВПН везе.

  Ако се не желите пребацити, требали бисте узети у обзир да је велика популарност ВПН-ова данас довела до тржишта које је преплављено опцијама. То значи да можда постоји услуга која није постојала када сте одабрали тренутни ВПН. Алтернативно, добављач кога сте једном отпустили можда је такодје појачао њихову игру.

  Узмите времена да истражите. Уосталом, зашто се пребацити са једне ВПН услуге с којом нисте у потпуности задовољни са друге, баш као што је то.

  Будући да је брзина везе један од циљева, било који провајдер са моје листе најбржих ВПН-ова заснованих на тесту перформанси може бити добра почетна тачка. Поред резултата тестирања максималне брзине, плусеви су и велика мрежа сервера, широк спектар протокола и опција конфигурације, као и функције попут подељеног тунелирања. Услуге попут ЦиберГхост, Сурфсхарк и ПротонВПН означавају све те оквире.

Многа решења, један циљ

Уз мало среће, једно (или више) горе наведених решења биће кључно за решавање проблема са ВПН брзином. У ствари, кладим се да постоји велика шанса да ће то бити тако. У већини случајева ВПН неће убрзати ваш Интернет. Али, у идеалном случају, количина успоравања требало би бити једва приметна.

Како ВПН-ови постају све популарнији, важније је него икад да се сви боље упознају са својим начином рада. Открићете да испод хаубе ВПН-ови нису толико компликовани као што сте можда мислили. На крају, мало детективског рада и превијања може ићи дуг пут ка остваривању најбоље везе и више вас не питате: „Зашто је моја ВПН веза тако спора?“

Можда ће ти се свидети и:
 • Како зауставити давање података ИСП-а
 • Најбрже ВПН услуге у 2020
 • ВПН тестови брзине
Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me