Како да спречите да вас ИСП прати

Подразумевано, ваш Интернет провајдер (ИСП) може видети све што радите на мрежи. Сва ваша отпремања и преузимања пролазе кроз њихову инфраструктуру. Они су савршено позиционирани посредници.


Једном када добију ваше податке, већина ствари које ваш ИСП чини тим правилом је игра. Може се анализирати ко зна шта, продати највишем понуђачу или предати властима када се то затражи.

Међутим, постоје кораци које бисмо могли предузети како бисмо блокирали праћење ИСП-а и остали анонимни на мрежи. И док неки раде боље од других, ако цените приватност и не желите да се према њиховим подацима поступа као према валути, било који од њих је бољи од тога да не радите ништа.

Шта могу да виде и прате мој ИСП

Као посредник на путовању ваших података ка интернету или с њега, ИСП може пратити готово све о вашим мрежним активностима. Када се повежете на Интернет, то радите са ИП адресом коју им је доделио користећи њихову опрему и мрежу.

То пружа вашем даватељу интернетских услуга у одличној позицији да види и евидентира све следеће:

  • Које веб странице или услуге које посећујете (путем ДНС упита)
  • Садржај некодираних веб локација и преузимања
  • Извор шифрованих информација
  • Ваша физичка локација сваки пут када користите Интернет
  • Времена и датуми свега

Поред увида у све горе наведене информације, ваш ИСП такође може све, наравно, везати за име и адресу власника рачуна за интернетске услуге (што ви или не морате бити).

Да ли даваоци интернетских услуга знају које веб странице прегледавам

Да, даваоци интернетских услуга могу вршити висину веб локација које прегледавате. У сваком случају ће знати адресу веб локације коју сте посетили, када се то догодило и количину података које сте повукли са ње.

Ако веб локација користи заштићену верзију ХТТП протокола (можете рећи да је то случај ако се адреса започне са хттпс: //), све горе може добити ваш ИСП. Све остале информације су шифриране и нечитљиве.

ХТТПС може сакрити неку интернетску активност од ИСП-а

Ако ипак приступите неосигураној веб локацији (која је још веб локација), ниједан од података које преузмете није шифрован и ваш ИСП може буквално видети све.

Како сакрити интернетске активности од даватеља интернетских услуга

Ваш ИСП гледа, сада то знамо. Ако, попут мене и већине корисника интернета, нисте мучни због огромног нивоа приступа који пружа ИСП ономе што радите на мрежи, имате могућности да им зауставите њихове записе.

Постоје четири начина на које можете спречити праћење ИСП-а и сакрити своју интернет активност. Они су следећи (наручени од већине до најмање ефикасних).

Користите ВПН

Најглупљи начин да се заустави праћење ИСП-а је коришћење виртуелне приватне мреже (ВПН). Може се користити на било ком уређају, од рачунара или паметног телефона до рутера или паметног телевизора.

Користите ВПН тако што ћете свој уређај повезати са ВПН сервером. Та је веза у потпуности шифрирана. Иако сви подаци које шаљете и добијате и даље прелазе преко мреже вашег даватеља интернетских услуга, они немају начина да открију о чему се ради..

Даватељу интернетских услуга све је то глупост. Не знају које веб локације посећујете или које податке преузимате.

Дијаграм како вас ВПН штити од вашег даватеља интернетских услуга

ВПН-и такође воде корак даље. Они мењају додељену ИСП ИП адресу за једну која припада ВПН серверу.

ИП замјена значи да било која веб локација или мрежна услуга којој приступате нема појма да заправо разговарају с вама. Такође ће помислити да се налазите где год да се налази ВПН сервер (који би могао бити у потпуно другој земљи), а не тамо где сте заправо.

Слаба страна употребе ВПН-а је што пребацивате терет заштите своје приватности са вашег даватеља интернетских услуга на ВПН провајдера. Када се повежете с њима, ВПН има исту могућност праћења ваших мрежних активности као и ваш ИСП претходно.

То је разлог због којег је критично одабрати ВПН са строгом политиком записивања без евидентирања и досадашњим евиденцијама. Све док сте пажљиви у одабиру, нема бољег начина да останете анонимни путем интернета и напустите ИСП у мраку него са ВПН-ом..

Користите Тор

Други одличан начин спречавања вашег даватеља интернетских услуга да прати ваше мрежне активности је употреба Тор-а. То је шифрована мрежа, креирана од почетка, посебно за приватност корисника.

Тор користи технику познату као усмеравање лука. Ствара насумичну стазу за ваше податке и води је кроз више чворова (или сервера) који се налазе било где у свету пре него што стигну до крајњег одредишта.

Слично ВПН-овима, све у Тор мрежи је шифрирано. Дакле, још једном, ваш ИСП не може да открије где идете на мрежу или шта преузимате.

Дијаграм како употреба Тор може зауставити праћење ИСП-а

Проблем са Тором је што ради само за прегледавање. Помоћу њега не можете заштитити други софтвер (попут БитТоррент клијента) или уређаје (попут вашег таблета).

Такође је ноторно спор и може смањити вашу интернетску везу до индексирања. Хиљаде чворова који чине Тор мрежу раде волонтерски, а нажалост, хардвер који се користи често је у најбољем случају осредњи.

Користите проки

Нешто рјеђа, мада још увијек широко кориштена метода за коју се неки одлуче да зауставе прикупљање података ИСП-а је проки.

Проки послужитељ, попут ВПН-а, усмјерава ваш интернетски промет путем сервера, спречавајући вашег даватеља интернетских услуга да открије којем мрежном ресурсу приступате. Ту се међутим завршавају сличности.

Дијаграм проки послужитеља скрива историју прегледавања од ИСП-а

Проксији не користе шифровање. Дакле, чак и ако ваш даватељ интернетских услуга не види где се повезујете, они могу и даље анализирати садржај ваших података.

Ако, на пример, преузимате нешто што не би требало да буде, они ће знати.

Као што је случај са Тор чворовима, већину пуномоћја такође раде волонтери. Недостатак шифрирања оставља ваше податке отворенима за манипулацију на нивоу проки сервера. Ако користите прокси из непоузданог извора, једног дана ћете можда пронаћи свој уређај заражен злонамјерним софтвером (то је релативно редак и екстремни случај, али то се и деси).

Користите ХТТПС

Најзад, најосновнија ствар коју можете да зауставите да ИСП прати ваше активности је повезивање на веб странице које користе ХТТПС протокол.

ХТТПС шифрира везу између прегледача и веб локације коју посећујете. Али, као што је већ поменуто, ваш ИСП ће и даље моћи да сазна прилично мало информација о томе шта радите.

Они ће знати адресу било које веб локације коју посетите. ИСП ће такође тачно знати када сте се повезали на веб локацију и колико података сте преузели са ње.

Ипак, ХТТПС везе омогућавају барем мало приватности, тако да је добра идеја да их употребите кад год можете. Много је боље него ништа.

Постоји додатак за прегледач који можете користити превише звани ХТТПС Еверивхере који ће аутоматски омогућити сигурну везу ако га веб локација подржава.

Можете и да комбинујете употребу ХТТПС-а са проки-има да бисте добили нешто што скоро подсећа на ВПН. Прва испоручује шифровање и спречава инспекцију података ИСП-а, а друга скрива од вашег даватеља интернетских услуга интернетски ресурс са којим се повезујете.

Више о ВПН-овима и праћењу ИСП-а

Од горе поменуте четири могућности праћења и праћења ИСП-а у току, ВПН-ови су најпотпуније и најприкладније решење. То је оно чему већина људи (укључујући и мене) теже гравитира. Као такве, уђимо у њих још мало.

Шта види мој ИСП када користим ВПН

Када користите ВПН, ваш Интернет провајдер не може видети које веб локације посећујете или које интернетске услуге користите. Такође не може да завири у било које податке које шаљете или добијате. Све што може видети су шифроване информације које путују између вашег уређаја и сервера.

Другим речима, када сте повезани на ВПН, ИСП види гомилу неодлучивих брбљања која иду или долазе са непознате локације на Интернету.

Хоће ли мој ИСП знати да користим ВПН

Ако не предузмете одређене кораке за скривање употребе ВПН-а, ваш интернетски провајдер може схватити да ли га користите (под претпоставком, наравно да им је стало да изгледају).

Један мало података који ваш ИСП зна је ИП адреса ВПН сервера на који сте повезани. Није тешко разабрати да је сервер заиста ВПН сервер и одатле, којем провајдеру припада.

То је речено, ВПН-ови су потпуно легални у великој већини земаља, а никада нисам чуо да ИСП кажњава купце због коришћења једног.

Шта ако живите негде где употреба ВПН-а није дозвољена? Или, ако из неког разлога, заиста, не желите да ваш ИСП зна да користите ВПН?

У оба случаја, многи пружаоци услуга нуде и збуњујуће ВПН услуге. Коришћењем посебне технологије, они могу спречити откривање ВПН-а и омогућити им да се склизну испод радара било којег ИСП-а.

Може ли ИСП блокирати ВПН-ове

Теоретски, да, ваш ИСП може блокирати ВПН. У пракси то не треба да бринете, посебно у земљама где је употреба ВПН-а легална.

Да ли се ВПН веза може блокирати углавном зависи од протокола који се користи. На пример, ППТП је лака мета. Користи један порт који било који фиревалл лако може блокирати.

Али и други протоколи могу бити много тежи да их искључе. Узмите ОпенВПН (који подржава скоро сваки провајдер). Може се конфигурирати за употребу било којег произвољног порта и било ТЦП или УДП, чинећи га много више покретним циљем.

ОпенВПН се чак може подесити да ради на ТЦП порту 443, где се догађа нормално прегледавање ХТТПС-а.

У том случају, иако користите ВПН, изгледаће да само посећујете веб локацију која случајно користи ХТТПС (мислите да је Гмаил или ваше интернет банкарство). А будући да ће блокирање тог порта зауставити те услуге да раде, то заиста није опција.

Како се користи ВПН за спречавање надгледања ИСП-а

Постављање с ВПН-ом и блокирање вашег даватеља Интернет услуга да вас шпијунира је прилично једноставно. Ево следећих корака:

  1. Пронађите ВПН провајдера који најбоље одговара вашим потребама. Ево неколико ствари које треба узети у обзир приликом бирања једне и, ако вас занима, листе добрих услуга које можете користити од почетне тачке у претрази.
  2. Пријавите се за услугу.
  3. Са веб локације вашег изабраног провајдера преузмите и инсталирајте клијент за ваш уређај или платформу. Било који бољи ВПН имаће софтвер за најмање Виндовс, МацОС, Андроид и иОС.
  4. Покрените клијента и изаберите сервер на који ћете се повезати. Који ћете изабрати зависи од тога шта покушавате да урадите. На пример, за најбржу могућу везу вероватно ћете желети сервер који је близу ваше локације. Али, за деблокирање америчког Нетфлика, требат ћете сервер у САД-у.
  5. Све сте спремни. Користите Интернет као и обично. Све би требало да функционише као што је и без ВПН-а, осим што ваш ИСП више не може пратити ваш саобраћај.

Такође је вредно напоменути да многи провајдери имају могућност покретања свог клијента и повезивања са ВПН-ом аутоматски када укључите свој уређај. Могуће је размотрити да ли намеравате да сваки дан сваки дан држите ИСП у мраку.

Могу ли користити бесплатни ВПН да зауставим праћење ИСП-а

Бесплатни ВПН-ови могу бити напорни. Постоји неколико пристојних, али велика већина којих бисте се требали држати подаље. Употреба истих може бити једнако лоша, ако не и најгора, од пуштања вашег даватеља интернетских услуга да прати ваш саобраћај.

Једна ствар коју бесплатни провајдер није добротворна организација. Морају зарадити новац и то често чине праћењем и продајом корисничких активности. А то је управо оно што покушавате да избегнете искључивањем ИСП-а.

Подаци о продаји могу бити и врх леденог брега. Можда ћете се морати бавити и ињекцијом огласа, слабом шифрирањем и спорим перформансама. Постоји много разлика између бесплатних ВПН-а и плаћених ВПН-а који скрећу лествицу ка коришћењу последњег, упркос трошковима.

Последње мисли

Ваш ИСП види све и зна све о ономе што радите на мрежи. Приватност и анонимност не постоје. Али, сада знате да можете нешто учинити у вези с тим.

Постоје ефикасни начини да блокирате праћење ИСП-а и сакријете своје интернет активности од њега. Без обзира да ли се одлучите за ВПН, Тор или неку другу од наведених метода, једно је сигурно. Вратићете се контроли, баш као што би требало да буде.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me