Колико су сигурне и сигурне ВПН мреже

Не тако давно, Интернет нам је био нешто више од занимљиве радозналости. Данас је, међутим, фер рећи да игра улогу у скоро сваком аспекту нашег живота. Донео нам је потпуно нови ниво практичности и корисности, буквално на дланове.


Али, уз све предности које интернет доноси, доноси и ризике. А, да бисмо се заштитили од различитих онлајн претњи, многи од нас размишљају или су се већ окренули ВПН технологији.

На папиру, ВПН-ови изгледају као савршено средство за посао. Они шифрирају и анонимно покривају наше податке, држећи их на сигурном и подаље од знатижељних очију.

Да ли су у пракси безбедни ВПН-ови? Ствари се дефинитивно помало закомплицирају.

Када користите ВПН, саобраћај предате трећој особи (ВПН провајдеру), верујући им да не нарушавају вашу приватност. Због тога је пажња пресудна при одабиру ВПН провајдера. Ако изаберете погрешно, можда ћете завршити замену једне ноћне море о приватности другом.

Погледајмо које претње вашој приватности постоје на мрежи и како можете одабрати поуздану ВПН услугу да бисте их избегли..

На ВПН или Не у ВПН

Најочигледније онлајн претње су криминалне. Лопови често покушавају да украду и профитирају од података корисника, као што су подаци за пријаву, личне информације и бројеви кредитних картица.

Али, криминалци тешко да су сами у покушају да дођу до ваших информација. Заштита приватности интернета у многим земљама пада на пут (под претпоставком да постоје и за почетак).

ИСП-ови и прикупљање података

Били бисте запањени када бисте сазнали колико података просечни провајдер интернетских услуга сакупља о својим корисницима. И они воле то да раде. Неки иду чак и кад нуде цене попуста ако пристанете да их шпијунирају (детаљи који су лепо уклоњени у фини испис).

Зашто прикупити све ове информације? Да га продате највише понуђачу, наравно. То је веома профитабилан пословни модел.

Подаци које ваш ИПС може и вероватно прикупља о вама могу да обухвате било шта од следећег:

 • Прегледане појединачне нешифриране веб странице
 • Посећене домене и шифроване странице
 • Коришћене мрежне услуге
 • Преузете датотеке појединаца
 • Пошиљаоци, примаоци и евентуално садржај некодираних е-порука

Из тих информација ИСП може развити шокантно тачну слику о вама.

На пример, они могу да створе делимични медицински профил на основу болести о којима читате информације или о којим медицинским услугама тражите.

Можда ће моћи да схвате ваш пол и приближну старост на основу врста веб локација које најчешће посећујете.

Они чак могу научити ваше политичке склоности, сексуалну оријентацију или било које друге особине личности које су приказане вашим понашањем на мрежи.

И, што је можда највише застрашујуће, не можете чак ни да извршите ревизију података који су прикупљени, у најмању руку да два пута проверите његову тачност.

Како ВПН-ови могу да вас заштите

Када користите ВПН, даватеља интернетских услуга оставите у мраку. ВПН ствара шифровану везу (или тунел) између вашег уређаја и сервера којим управља ВПН провајдер.

Али подразумевано ће сав ваш интернет саобраћај проћи кроз тунел. Све док је то случај, ваш Интернет провајдер неће бити у стању схватити ништа о вашим мрежним активностима.

Поуздан ВПН чува вас безбедним и анонимним на мрежи

Све се шифрира и усмерава преко ВПН сервера. Дакле, ваш ИСП неће знати одакле подаци долазе, од кога долазе или шта садрже.

Као што је већ споменуто, то само пребацује терет поверења са ИСП-а и на ВПН услугу. Ако не будете користили поузданог ВПН провајдера, само мењате ко може да профитира од ваших личних података, а не много друго.

Зашто је поуздан ВПН провајдер важан

Када користите ВПН услугу да бисте се заштитили од даватеља интернетских услуга или неке друге неовлашћене треће стране, верујете да ВПН неће бити попут њих. Имате поверења у њих да неће евидентирати или пратити интернет саобраћај или продавати своје интернетске навике или личне податке ономе ко је спреман да плати за то.

У ствари, пошто сваки ВПН провајдер захтева од вас да се пријавите да бисте користили неки од њихових сервера, изричито означите свој промет као да припада вама. Ако је ВПН служба одлучила да каталогизира ваше активности, ствари би могле постати још компромитираније.

Тужна стварност је да увек постоје непоштени ВПН провајдери, који желе уновчити неинформисане кориснике. Кад год се застраши приватност, они се на тржишту појаве улични.

Ако пажљиво не изаберете ВПН провајдера, могло би вас оставити у много горој ситуацији него што сте започели, и може угрозити вашу приватност и сигурност на потпуно нов начин..

Колико је безбедан и сигуран ВПН

Прво оставимо на страну политике и понашање појединих провајдера.

Технологија која стоји иза већине комерцијалних ВПН услуга је врло звучна и нуди одличну заштиту ваше безбедности и приватности.

Генерално посматрано, правилно постављен ВПН онемогућава неовлашћеној особи или организацији да анализира ваш интернет саобраћај и повеже било коју активност назад са вама.

Важно је запамтити да ће ВПН шифрирати податке само између вашег уређаја и ВПН сервера. Једном када напусти тај сервер да путује до крајњег одредишта, он је подложан пресретању као и сваки не-ВПН саобраћај..

Међутим, до тада се ВПН сервер сматра извором промета. Било коме би било тешко да вам то уђе у траг (и без обзира на мрежне активности).

Шта потражити у сигурном ВПН-у

Дакле, са технолошког становишта, ВПН је безбедан. Али, будући да приватност и сигурност коју пружа може бити лако нарушити од свог добављача, одабир реномиране и транспарентне ВПН услуге ван је критичне важности.

Ако то не учините, поражавате целокупну сврху плаћања ВПН услуге ради приватности и сигурности. Бацате новац на одвод.

Постоји листа ствари које бисте требали потражити како бисте били сигурни да ће вам ВПН пружити најбољи ниво заштите. За почетак, сваки провајдер који разматрате треба да понуди ове техничке карактеристике:

 • 128-битна или 256-битна енкрипција
 • ДНС заштита од цурења
 • Велики број сервера у земљама за које сте заинтересовани да се повежете
 • Дељене (не наменске) ИП адресе за бољу анонимност
 • Подршка за више платформи
 • Избор ТЦП или УДП протокола

Кад су сви доступни, добијате робусну и сигурну ВПН услугу која нуди максималну флексибилност и широку компатибилност. Барем са технолошког становишта, то јест.

Једном када нађете таквог добављача, тада морате обратити пажњу на компанију и њихове различите политике које могу имати утицаја на вашу сигурност и приватност. Проверите да ли имају све следеће:

 • Јасна политика која описује праксе прикупљања података о корисницима
 • Нема евидентирања извора или одредишта саобраћаја
 • Нема праћења корисничких пријава или одјава (у најмању руку, у најбољем случају, ништа)
 • Нема приступ трећих страна серверима или клијентима
 • Уговор о Уговорима о услузи који заправо можете разумети

Када провајдер ВПН-а потврди све ове оквире, осим што испуњава све техничке захтеве, постоји велика шанса да ће ваши подаци бити у добрим рукама..

То је речено, немојте увек узимати реч за то. Мало више прочитајте и видећете да ли можете пронаћи случајеве у којима добављач није поштовао своје смернице или је откривено да прикупља податке за које је рекао да нису били.

Ако желите добро почетно место, услуге попут ЦиберГхост, НордВПН и Сурфсхарк су опције у које лично користим и верујем.

Јесу ли бесплатни ВПН-ови безбедни

Није лако пронаћи бесплатну ВПН услугу која је сигурна, а испуњава захтеве које сам горе описао (а који су по мом мишљењу обавезни). Али многи их ионако користе.

Већина бесплатних ВПН-а дају храбре тврдње о својим безбедносним карактеристикама и нивоима анонимности које додељују. Али, готово нико им никада не одговара.

Једноставна чињеница је да сервери и пропусност коштају новац. „Бесплатан“ ВПН мора некако да покрије те трошкове, а продаја ваших личних података и навика на мрежи може бити изненађујуће профитабилна (више него било који облик прихода од огласа, други уобичајени извор прихода за бесплатне ВПН).

Непоуздан бесплатан ВПН податак о продаји

Неколико познатих бесплатних ВПН услуга већ су откривене као несигурне и неугодне у својим праксама прикупљања података.

На пример, Хола је ухваћен како продаје пропусни опсег својих ВПН корисника трећим лицима. Њихов софтвер је чак садржавао и недостатак који би омогућио нападачу да преузме потпуну контролу над корисниковим уређајем.

Беттернет, широко коришћена бесплатна мобилна ВПН услуга садржи чак 14 појединачних библиотека за праћење уграђених у њихову апликацију. Могуће је да је коришћење Беттернета било горе за вашу приватност од коришћења било каквог облика заштите.

Лично ћу увек одабрати ВПН са плаћеним путем бесплатног. Уз неколико изузетака на које могу рачунати с једне стране, сматрам да је сваки слободан ВПН у најбољем случају упитан, ако не и потпуно опасан. Можда сам мањина, али када можете да набавите квалитетног добављача као што је Сурфсхарк или ЦиберГхост за само пар долара месечно, за мене је одлука безначајна.

Изаберите Мудро, останите сигурни

Избор поузданог, сигурног и поузданог ВПН-а није безначајна ствар и има последице ако га погрешно схватите. Кориштење ВПН услуге ставља у руке све ваше интернет активности и податке. У неким случајевима то може бити горе од поверења у даватеља интернетских услуга.

Следите савете из овог чланка да бисте пронашли поштеног добављача са високим стандардима сигурности и приватности. Проведите мало времена радећи на истраживању.

Постоји много сигурних ВПН-ова који вероватно могу учинити све што је у њиховој моћи како би заштитили вас и ваше податке. Коришћење једног од њих је, сигурно, најбоље што може било ко од нас корисника интернета.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map