Шта је ИП адреса

ИП адреса, која је кратка за адресу Интернет Протоцол-а, је низ бројева који се користе за представљање мрежног уређаја. Сваки паметни телефон, рачунар, рутер, паметни телевизор итд. Користи било коју врсту мреже идентификује један.


ИП је оно што уређајима омогућава да међусобно шаљу податке. То је маркер који омогућава рутерима, прекидачима и кабловима који чине интернет (и било коју другу рачунарску мрежу) знају одакле долази сваки део података који пролази и где иде.

Баш као што ваша адреса улица говори пријатељима, породици и поштару како да пронађу кућу, тако и ИП адресе раде исто на мрежним уређајима.

Стандардни ИП састоји се од четири групе цифара у распону од 0 до 255. Период раздваја сваку групу. Ево примера ИП адресе:

216.58.217.110

Ако сте постали знатижељни и кликнули на горњу адресу, требало је да отворите Гоогле почетну страницу у вашем прегледачу. То је зато што је ИП у горњем примеру један од многих додељених серверима које Гоогле користи за хост свог претраживача (барем тако пишем).

Другим речима, то је адреса на којој живи Гоогле претраживач.

Динамични ИП у односу на статички ИП

Сада када (надамо се) разумете шта је ИП адреса, хајде да мало комплицирамо ствари. Да ли сте знали да неки уређаји могу завршити са другачијим ИП-ом сваки пут када се повежу на Интернет?

Каже се да уређаји чији се ИП адресе не мењају имају статичку ИП адресу (познату и као наменска или фиксна). Они који могу добити другачију адресу са сваком везом имају оно што се назива динамички ИП.

Динамични ИП-ови се не мењају увек сваки пут. Понекад се заиста ресетира са сваком везом. Друга времена, међутим, само када протекне одређено време. Све је до конфигурације ДХЦП сервера, што је рутер, модем или други мрежни хардвер који додељује ИП.

Примери ИП адреса

Статички ИП-ови се обично користе за сервере и јавне услуге (попут горе наведеног примера Гоогле претраживача) јер је кључно да се корисници могу на њих повезати на захтев.

Када откуцате УРЛ веб локације (као што је гоогле.цом) у свој претраживач, ваш уређај саветује џиновски списак ИП адреса под називом регистрар. Тада регистратор каже вашем уређају тачан ИП сајт на који покушавате да дођете.

То је попут претраживања броја телефона предузећа на жутим страницама (за оне од нас који их још увек памтимо).

Ако би сервер на веб локацији коју покушавате да посетите имао адресу која се насумично мењала, прегледавање Интернета би брзо постало непрактично, ако не и немогуће.

С друге стране, динамичке ИП адресе обично се користе за ствари попут кућних интернетских веза или јавних Ви-Фи жаришта. У основи, све што не пружа услугу остатку света.

Никоме није битно да ли вам паметни телефон мења ИП адресе сваких неколико сати. Све док хардвер са којим разговарају (попут вашег кућног усмјеривача) зна за промену и још увек може да пошаље податке на право место, све је у реду.

То је попут пресељења у нову кућу и обавештавања Амазона да сада шаље своје пакете негде другде.

Разлог за динамичке и статичке ИП адресе

Па зашто две врсте ИП-ова? Једноставно зато што у супротном не би било довољно адреса да се обилазе сви уређаји повезани на Интернет.

Након узимања у обзир ИП распона који су резервисани за врло специфичне намене (попут интерних, не-интернет рачунарских мрежа), на располагању је само 3.706.452.992 ИП адреса за цео Интернет који се може користити.

Тренутно у свијету постоји преко 4,2 милијарде корисника интернета, од којих многи имају више уређаја. Дакле, само 3,7 милијарди ИП-ова то не смањује. Стога је дељење употребом динамичког задатка апсолутно неопходно.

То јест, све док потпуно нова врста ИП адресе, позната као ИПв6, не постане широко коришћена.

ИПв4 вс ИПв6

Технички гледано, ИП адресе (и статичке и динамичке разноликости) о којима смо до сада говорили познати су под називом ИПв4 адресе. Они су део стандарда који је претходио самом интернету. Тада су рачунарске мреже ретко постојале изван кампуса.

Како изгледа ИПв4 адреса

У то време, дизајнери мрежа никада нису очекивали да ће Интернет као што знамо сада постојати и расти колико и данас. Никад им није пало на памет да 4 милијарде или толико јавних ИП-ова који су омогућени путем ИПв4 стандарда неће бити довољни.

Али, ево нас. Доступне ИПв4 адресе су исцрпљене.

Па, време је за панику? Далеко од тога. Нови стандард под називом ИПв6 обећава да ће заувек решити недостатак ИП адреса.

Шта је ИПв6 адреса?

ИПв6, попут свог ИПв4 претходника, користи групе цифара за формирање јединствених комбинација за представљање мрежног уређаја. Постоји, међутим, неколико великих разлика:

  • Шеснаестацималне цифре (које укључују бројеве и слова а до ф) користе се уместо децимала (само бројеви)
  • Групе знакова су дуже, садрже четири дигитална уместо три
  • Постоји више цифара, до осам уместо четири

Те промене можда не изгледају много, али повећавају теоретски максимални број ИП-ова са 4,3 милијарде (4,294,967,296) на 340 ундециллион (340,282,366,920,938,463,463,374,607,431,768,211,456). Сада је то пуно ИП адреса.

Како изгледа ИПв6 адреса

Колоне одвајају ИПв6 групе адреса и водеће нуле у свакој групи су опционо уклоњене (што значи да се цела група можда неће приказати ако не садржи ништа осим нула).

Ево примера ИПв6 адресе:

2607: ф8б0: 4004: 80ц :: 200е

У случају да се питате, горе наведена ИПв6 адреса представља исти Гоогле-ов веб сервер као и раније наведена ИПв4 адреса.

Ако сте ипак кликнули на ову верзију, можда нисте стигли до Гоогле почетне странице. Ако се прегледач није успио повезати, могуће је да је давалац интернетских услуга (ИСП) који користите или ваш властити мрежни хардвер још не подржава ИПв6. Ово можете да потврдите покретањем овог ИПв6 теста.

На крају ће ИПв6 заменити ИПв4. Али не брините ако ваш још не ради. Имаш времена. Стручњаци очекују да ће ИПв4 остати у употреби најмање до 2040. године.

Шта можете добити од ИП адресе?

ИП адреса вашег уређаја може да прикаже обиље информација о вама.

Прво и најважније, ако сте власник рачуна повезан са интернетском везом која се користи, ваш ИСП може буквално из вашег ИП-а потражити ваше име и кућну адресу..

Аутсајдери вас неће моћи идентификовати у том степену (барем у првом пролазу). Али, они вас могу лако повезати са ИСП-ом који користите, јер ИСП-ови користе унапред дефинисани хијерархијски распон ИП адреса.

Тако полиција и агенције за спровођење закона прате и проналазе странке одговорне за интернетске криминалне активности. Претражују даватеља интернетских услуга повезаних са прекршајним ИП-ом и од њих добијају информације корисника.

Ако неко има одговарајуће ресурсе, ИП адресу се појединцу може лако пронаћи.

Али чак и без ресурса за спровођење закона, свако још увек може прилично прецизно сузити вашу ИП адресу на вашу локацију. На пример, свака веб локација коју посетите знат ће у року од неколико километара или миља на коме се налазите.

То је зато што постоји низ бесплатних база података у којима се налазе приближна географска подручја свих познатих ИП-ова. За кућне кориснике, динамична адреса значи да ће информације у најбољем случају бити нетачне. Али скупови података који се користе стално се побољшавају.

Које мрежне активности могу да се прате до ИП-а

ИП адреса, попут ваше кућне адресе, представља крајњу тачку. Све податке који путују у ваш ИП или са њега може бележити свако ко контролише мреже кроз које пролази.

Све веб локације и мрежне услуге које користите такође чувају евиденције промета. То значи да готово све што радите на мрежи подлијеже праћењу од стране некога, негдје и скоро на сваком кораку на путу.

Уз толико информација тамо, све мрежне активности могу се лако пратити на једној јединој ИП адреси. То је огроман дигитални отисак прста.

ИП адреса се може пратити као отисак прста

Тачно је да се већина времена евидентира у сврху дијагностике мреже. Али те информације су ту, доступне и употребљиве. На пример, ИСП-ови који продају активности корисника оглашавачима (или било коме другом заинтересованом) постају прилично уобичајени.

Исто тако, власници ауторских права агресивно прате дијељење датотека равноправних датотека и директно преузимају услуге преузимања, прикупљајући ИП адресе којима приступају илегално постављеном садржају. Ако сте икада примили упозорење о кршењу ауторских права од свог ИСП-а, то је био резултат таквог праћења активности.

Како сакрити своју ИП адресу

Сада сте упознати шта је ИП, како функционише и колико информација о вашим мрежним активностима може открити. Као што видите, постоји пуно разлога да то сакријете.

Како то радиш?

Одговор је једноставан: користите ВПН. ВПН за долар, ВПН је најлакши и најефикаснији начин за прикривање вашег ИП-а и свих мрежних послова.

Прво, ствара шифровану везу између вашег уређаја и ВПН сервера који се налази негде на Интернету. То значи да нико, чак ни ваш ИСП, не може надгледати ваш саобраћај и открити шта радите. Све што виде је гомила шифрованих кретена.

Још боље, када користите ВПН, аутсајдери неће моћи да виде вашу стварну ИП адресу. Чини се да ће сав ваш саобраћај долазити са сервера који користите, а не са вашег уређаја.

Све док пазите да одаберете ВПН провајдера који не води евиденцију (списак можете наћи овде), било би немогуће да неко повеже било коју од ваших мрежних активности са вама. Мораћете да уживате у истинској анонимности и ефикасно заштитите своју ИП адресу од надзора.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me