Vsi načini, kako vas pametni televizorji lahko vohunijo

Pametni televizorji so v bistvu televizorji, ki vas lahko gledajo. Njihov porast priljubljenosti, skupaj s pametnimi zvočniki, pomeni, da imajo družbe (in vsi, ki lahko te naprave kradejo) še eno okno, skozi katero si lahko ogledajo vašo zasebno dejavnost. Zbiranje podatkov, ki označuje internet, se preliva v vaše življenje brez povezave – in poseže v vaš dom.


Takšna širitev korporativnega nadzora, ki bi vključeval gledanje televizije, spodkopava prizadevanja za oblikovanje zasebnejšega interneta. Vaša zasebnost je le tako močna kot vaša najšibkejša povezava, kar pomeni, da lahko vaša prizadevanja za ohranjanje zasebnih podatkov brskanja ostanejo nespremenjena, če korporacije lahko zberejo podobne podatke s spremljanjem vaših navad gledanja televizije.

Ta članek smo pripravili, da vam bomo lažje razumeli, kako pametni televizorji vas vohunijo in katere korake lahko naredite, da ostanejo zasebni.

Kaj je pametni televizor?

Pametni televizorji so internetni televizijski sprejemniki, ki podpirajo številne aplikacije, od Amazon Prime Video do YouTuba. Številni pametni televizorji so vgrajeni tudi za prepoznavanje glasu in video kamere, tako da lahko televiziji dajete glasovne ukaze ali jih uporabljate za video klepet.

Pametni televizorji spremljajo, kaj gledate, podobno kot pretočne storitve, kot so Hulu, Netflix in YouTube, vendar naredijo korak naprej. Običajno uporabljajo sistem, imenovan avtomatsko prepoznavanje vsebine (ACR), ki na nekaj sekundah zajema odsek slikovnih pik na vašem zaslonu. Nato pošlje te “prstne odtise” pikslov tretji osebi, ki deluje nekako kot Shazam za video. Hitro lahko prepozna, kateri program si ogledujete, pa naj gre za osebni DVD, televizijsko oddajo v živo ali video v YouTubu. Poleg teh informacij pametni televizorji dodajo datum in čas, ko ste gledali ta program, kanal, na katerem je bila oddaja, in ali ste jo posneli. Te informacije se nato, tako kot vaša spletna zgodovina, uporabijo za oglaševanje oglaševalcev, kateri oglasi bi bili najučinkovitejši za vas.

Skrbi glede zasebnosti

Navade gledanja televizije lahko razkrijejo skoraj toliko o vas kot zgodovina brskanja po internetu. Oglaševalci lahko iz te vrste podatkov določijo vaše politične želje, bogastvo in lokacijo. FTC meni, da so v zgodovini gledanja televizije občutljivi podatki, ki zahtevajo vaše izrecno soglasje, preden jih lahko zbirate, in jih uvrstite v zaščiteno kategorijo v ZDA, skupaj z osebnim zdravjem in finančnimi podatki.

Pojavi se še eno vprašanje zasebnosti, kako pametni televizorji delijo te podatke. Ko prodajo vašo zgodovino ogledov televizorjev oglaševalcem in tretjim osebam, jo ​​povežejo z IP-naslovom vašega omrežja WiFi. S temi informacijami lahko oglaševalci povežejo vašo zgodovino gledanja televizije in zgodovino brskanja, kar pomeni, da vas večino svojega prostega časa gledajo v oči. To pomeni tudi, da vas lahko spremljajo od naprave do naprave in tako zagotavljajo, da se isti oglasi prikazujejo vedno znova.

Poslovni načrt pametnih televizorjev predstavlja dramatično širitev nadzora podjetij, zato so številni ponudniki pametnih televizorjev vedno znova poskušali zmanjšati vogale in prikriti njihovo zbiranje podatkov.

Ko korporacije zlorabljajo podatke pametne televizije

Tu je le nekaj škandalov z zasebnostjo, ki vključujejo pametne televizorje.

Skrita zbirka podatkov

Vizio je eno takšnih podjetij, ki svojih uporabnikov nikoli ni obveščalo o zbiranju podatkov, zato jim nikoli ni dalo izbire. Med letoma 2014 in 2017 je prodajal pametne televizorje (in posodobljene starejše modele pametnih televizorjev), ki so samodejno uporabljali ACR za spremljanje gledanja svojih uporabnikov brez njihove vednosti. V letu 2017 je bilo več kot 11 milijonov pametnih televizorjev Vizio, ki so spremljali vse zgodovine ogledov svojih strank.

Vizio je bil ujet leta 2017, ko je generalni državni tožilec New Jerseyja na FTC vložil pritožbo in trdil, da je Vizio od uporabnikov skrival podrobnosti svojega zbiranja podatkov. Zbiranje podatkov v svoji politiki zasebnosti ni bilo omenjeno. Edino mesto, kjer je Vizio omenil, da se bodo zbrali kakršni koli podatki, je bil dodatek, ki je pojasnjeval njegovo funkcijo “pametne interaktivnosti”. Tudi tu je bil jezik nejasen, saj navaja funkcijo “omogoča programske ponudbe in predloge.” Vizio se je na koncu poravnal zunaj sodišča in moral plačati globo v višini 2,2 milijona dolarjev.

Mikrofon vedno posluša

Samsung je v določene modele pametnih televizorjev vgradil mikrofone, ki uporabnikom omogočajo spreminjanje kanala ali vklop TV-sprejemnika z vokalnimi ukazi. Toda ti mikrofoni se nikoli niso izklopili. Dejansko je leta 2015 The Daily Beast odkril, da globoko v Samsungovi politiki zasebnosti stoji stavek “Upoštevajte, da če bodo vaše izgovorjene besede vsebovale osebne ali druge občutljive podatke, bodo te informacije med zajetimi podatki in posredovane tretji osebi . ” V bistvu smo vse, kar ste povedali v dosegu pametnega televizorja Samsung, zbrali in posredovali tretji osebi.

Samsung je pozneje izdal pojasnilo, v katerem navaja, da večina televizorjev od uporabnikov zahteva, da mikrofon aktivirajo z daljinskim upravljalnikom. Zaskrbljeni uporabniki, ki imajo Samsung pametni televizor z vgrajenim mikrofonom, lahko deaktivirajo sistem za prepoznavanje glasu svojega televizorja (Hi TV).

Slaba tehnična zaščita zasebnosti

Leta 2013 je Jason Huntley, IT-svetovalec, opravil nekaj šokantnih odkritij o pametnih televizorjih LG in kako zbirajo in prenašajo podatke o gledanju svojih uporabnikov. Najprej bi pametni televizorji prenašali podatke o svojih uporabnikih, tudi če bi se uporabnik odpovedal zbiranju podatkov z izklopom funkcije. Drugič, pametni televizor bi skeniral kateri koli pogon USB, ki je bil vstavljen v televizor, in posnel vsa imena datotek, ki jih je našel. Tretjič, pametna televizija ni šifrirala podatkov, ki jih je posredovala. Pošiljanje podatkov v preprostem besedilu pomeni, da je vsak med pametnim televizorjem in LG-jevimi strežniki lahko enostavno dostopal do in prebral podatke.

Zaradi objave Huntleyjeve objave je LG posodobil svojo programsko opremo, da bi se uporabniki lahko odpovedali tej zbirki podatkov, kar bi že moralo biti možnost.

Na skrivaj delite podatke s Facebookom, Googlom in Netflixom

Poročilo z univerze Northeastern University in Imperial College London iz septembra 2019 je ugotovilo, da skoraj vsi večji ponudniki pametnih televizorjev in številne storitve pretočnega pretoka, vključno z Amazonom FireTV in Roku, pošiljajo zasebne osebne podatke Netflixu, ne da bi o tem obvestili uporabnike. Glede na poročilo so skoraj vsi pametni televizorji, ki so jih testirali, podatke poslali Netflixu, “čeprav nobena televizija nikoli ni konfigurirala računa Netflix. To vsaj kaže na Netflixu informacije o modelu televizije na določeni lokaciji. ” Raziskovalci niso ponudili hipoteze, zakaj podatke pošiljajo Netflixu.

Podobno poročilo iz Princetona je ugotovilo, da 89 odstotkov televizijskih programov Amazon Fire in 69 odstotkov kanalov Roku vsebuje sledilce iz Facebooka in Googla, ki zbirajo podatke o zgodovini in nastavitvah ogledov uporabnikov. Podatki, ki se delijo, vključujejo tudi informacije, ki lahko enolično prepoznajo in najdejo določene naprave (na primer ID oglaševalca, vaše omrežje WiFi in serijska številka vaše naprave). Te informacije so bile včasih posredovane tudi v neposrednem tekstu (nekodificirano).

Pametni televizorji in varnost

Prenos občutljivih podatkov v neposrednem tekstu je le ena varnostna ranljivost mnogih, ki jih lahko hekerji izkoristijo na pametnih televizorjih. Leta 2017 je iztočnica Wikileak razkrila program “Weeping Angel”, v katerem sta CIA in MI5 vdrla v pametne televizorje Samsung in vgrajena mikrofona uporabljala za vohunjenje ljudi. Čeprav je to najbolj dramatičen primer hekerjev, ki dostopajo do pametnih televizorjev, še zdaleč ni edini.

Tudi v letu 2017 so varnostni svetovalci v Samsungovem odprtokodnem operacijskem sistemu pametne televizije Tizen odkrili več kot 40 ranljivosti na dan (prej neznano). Samsung je tudi v začetku letošnjega leta poslal (in nato izbrisal) tvit, da naj bi uporabniki pametne televizije vsakih nekaj tednov izvajali protivirusne preglede..

Medtem ko se je varnost nekoliko izboljšala, odkar je južnokorejski svetovalec za varnost IT Seung-Jin Lee pokazal veliko, veliko načinov, kako bi lahko prevzel pametni televizor, je še dolga pot. Razmere so tako hude, da je FBI v tednu Črnega petka poslal opozorilo, s katerim je stranke obvestil, da pametni televizorji niso varni.

Kaj lahko storite, da zaščitite svojo zasebnost

Ameriški zakonodajalci si prizadevajo, da bi FTC nadalje preiskal proizvajalce pametnih televizorjev zaradi kršitve zasebnosti njihovih uporabnikov, a doslej je bilo sprejetih le malo ukrepov. GDPR varuje tudi podatke uporabnikov pametnih televizorjev, vendar jim še ni treba naložiti in izreči glob za proizvajalca pametne televizije. Za zdaj je najboljši način, da zaščitite svoje podatke, da vzamete zadeve v svoje roke. Če imate pametni televizor ali razmišljate o nakupu, je tu nekaj korakov, da ohranite svojo zasebnost in kibernetsko varnost.

  • Prilagodite nastavitve zasebnosti: FTC od proizvajalcev pametnih televizorjev zahteva možnost, da to funkcijo izklopite. Običajno lahko to storite tako, da se pomaknete globoko v nastavitvah pametnega televizorja. CNET ima vodnik, ki opisuje, kako to storiti za večino pametnih televizorjev.
  • Ne povezujte pametnega televizorja z internetom: Tudi če na pametnem televizorju aktivirate nastavitve zasebnosti, bo neizogibno delil nekatere podatke. Še vedno pa bo vabljiv cilj hekerjev. Če televizor odklopite od interneta, ga dejansko spremenite v “neumnega” televizorja. Če vam televizor ne daje možnosti prekinitve omrežja WiFi, ga ponastavite na tovarniške privzete nastavitve. Nato med namestitvijo ne vnesite gesla za WiFi.
  • Kupite “neumen” televizor: Čeprav je to najbolj preprosta rešitev, je vse težje, saj so pametni televizorji v letu 2018 predstavljali 70 odstotkov prodaje televizije. Če želite kupiti televizor, ki nima nobenega od orodij za zbiranje podatkov, ki ga pametni televizor uporablja, boste morali kupite televizor starejšega modela (najverjetneje pred letom 2017).

Pametni televizorji vam bodo morda olajšali gledanje Netflixa na televizorju z velikim zaslonom, vendar predstavljajo še eno opeko v zgradbi nadzornega kapitalizma. Vsem bi moralo zadevati, da se Amazon, Facebook in Googlova nenasitna lakota po vaših podatkih širi na druga podjetja. Samsung trenutno napreduje tudi z načrti, da svoje podatke o gledanju televizije uporabi za hranjenje ciljno usmerjenih oglasov, da bi postal Google televizije. Kmalu se bodo vse korporacije prepirale, da bi zagotovile čim več vaših podatkov.

To je svet, ki ga poskušata preprečiti ProtonMail in ProtonVPN. Delamo na naročniškem poslovnem modelu, tako da se naši interesi usklajujejo z našimi uporabniki. Naši uporabniki nam zaupajo, ker zaščitimo njihovo zasebnost. Če bi radi sodelovali s podjetjem, ki vam nadzoruje podatke, ne pa zbiranje, se danes prijavite za ProtonVPN in ProtonMail.

Lep pozdrav,
Ekipa ProtonVPN

Spremljajte nas na družabnih medijih, če želite biti na tekočem z najnovejšimi novicami ProtonVPN:

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me